Objawy alergii na mleko u dorosłych - Skórne symptomy i ich rozpoznawanie

Jakie są sposoby leczenia?

Najważniejsze w postępowaniu u chorego na alergię pokarmową jest unikanie uczulającego pokarmu. Lekarz dobiera specjalną dietę pozbawioną najczęściej uczulających pokarmów (tzw. dietę eliminacyjną), dbając o to, by pokrywała zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze (np. w przypadku alergii na białko mleka krowiego zaleca się preparaty soi). Na rynku istnieje wiele specjalnych mieszanek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci (m.in. Nutramigen, Humana SL, Bebilon pepti 1 i 2, Sinlac i inne). Dietę eliminacyjną stosuje się zwykle przez kilka lat. Prawidłowo stosowana dieta umożliwia normalny rozwój dziecka i zabezpiecza przed powstaniem niedoborów pokarmowych. Korzyścią z leczenia jest uniknięcie niedożywienia i groźnych reakcji alergicznych, takich jak wstrząs anafilaktyczny. Dieta eliminacyjna pozwala na odbudowę ściany jelita i uzyskanie z czasem tolerancji na uczulające chorego pokarmy oraz na przykład na aminy biogenne.

Dietę wspomaga się niekiedy leczeniem farmakologicznym, zwłaszcza w przypadku współistnienia innych postaci alergii (żaden lek nie będzie jednak skuteczny bez diety). Stosuje się kromony i ketotifen.

Doustne leki przeciwhistaminowe są zwykle skuteczne w razie występowania zespołu jamy ustnej lub zmian skórnych. Glikokortykosteroidy (w postaci tabletek lub zastrzyków) zaleca się krótkotrwale w przypadku nasilonych objawów zapalenia przewodu pokarmowego (np. żołądka). Chorzy zagrożeni wystąpieniem wstrząsu anafilaktycznego powinni nosić ze sobą ampułkostrzykawkę z adrenaliną.

Jak szybko pojawiają się objawy alergii na mleko?

Objawy alergii na mleko mogą być:

  • natychmiastowe – IgE - zależne, występują w czasie od kilku minut do 4–6 godzin od spożycia pokarmu,
  • opóźnione i późne – IgE - niezależne, mieszane IgE - zależne i IgE- niezależne, występują w czasie od kilku do kilkunastu godzin po spożyciu pokarmu.

Bibliografia:

1. E. Dadas-Stasiak, B. Kalicki, A. Jung, Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, [w:] „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2010, 6(2), s. 92–99.

2. J. Gawęcki, Białka w żywności i żywieniu, Wydawnictwo AR, Poznań 2003.

3. W. Silny, M. Czarnecka-Operacz, D. Jenerowicz i wsp., Leksykon alergicznych chorób skóry i reakcji polekowych, Wydawnictwo Medyczne Termedia, Poznań 2009.

4. D. Szałowska, L. Bąk-Romaniszyn, Różne manifestacje kliniczne alergii na białko mleka krowiego, [w:] „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2012, 8(3), s. 239–245.

Jakie są objawy alergii na mleko? Co powoduje uczulenie na mleko?

Objawy alergii na mleko ze strony przewodu pokarmowego to przede wszystkim nudności, wymioty, biegunka lub zaparcia, bóle brzucha, śluz lub krew w stolcu. Pojawić się mogą dolegliwości ze strony układu oddechowego, nerwowego i zmiany skórne.

Mianem alergii określa się nadmierną, swoistą odpowiedź układu immunologicznego na czynniki zewnętrzne. Jedną z częściej występujących alergii jest pokarmowa, a popularnym alergenem, czyli czynnikiem uczulającym – białka mleka krowiego. Objawy alergii na mleko mogą uwidocznić się ze strony różnych układów, przy czym dominują te związane z przewodem pokarmowym.

Jak lekarz ustala diagnozę?

Podobnie jak w przypadku innych typów alergii, najistotniejszym elementem w rozpoznawaniu alergii pokarmowej jest wywiad. Lekarz zapyta o rodzaj pokarmu powodującego objawy, po jakim czasie pojawia się reakcja na pokarm i w jakiej sytuacji (np. u niektórych chorych wystąpieniu wstrząsu anafilaktycznego może sprzyjać wysiłek) oraz czy Ty lub Twoi krewni chorujecie na inne choroby alergiczne.

W trakcie badania lekarz skupi się na poszukiwaniu oznak chorób alergicznych.

Alergia pokarmowa - badania

Najważniejszym badaniem w rozpoznawaniu alergii pokarmowej jest próba prowokacyjna, w trakcie której pod kontrolą lekarza podaje się choremu uczulający go pokarm i obserwuje, czy dojdzie do wystąpienia objawów. W praktyce stosuje się także dietę eliminacyjną, pozbawioną uczulającego pokarmu – zanikanie objawów po wprowadzeniu tej diety i ich ponowne pojawianie się w przypadku spożycia uczulającego pokarmu są dowodem na występowanie alergii.

Dodatni wynik testów skórnych z alergenami określonych pokarmów nie zawsze potwierdza rolę tego alergenu w powstawaniu alergii pokarmowej, istotniejszy jest wynik ujemny, pozwalający ją wykluczyć. Stosuje się także oznaczanie miana IgE swoistych. Inne badania wykonuje się rzadziej (np. biopsję błony śluzowej przewodu pokarmowego) lub mają one znaczenie jedynie pomocnicze (np. pomiar liczby eozynofili we krwi lub całkowitego miana IgE).

atopowe zapalenie skóry u niemowlaków i dzieci do 2 roku życia zmiany rumieniowe występują przede wszystkim na policzkach, czole i owłosionej skórze głowy; u dzieci między 3 a 13 rokiem życia choroba manifestuje się w zgięciach łokci, pod kolanami oraz na grzbietach rąk i stóp;.

Czytaj dalej...

W obecnych czasach, ze względu na zmieniający się styl życia, a często również postępujące zanieczyszczenie środowiska, u coraz większej liczby osób zostaje wykrywana alergia na skórze lub różne zmiany o podłożu alergicznym, takie jak krosty uczuleniowe.

Czytaj dalej...

W ciężkich przypadkach pokrzywki szczególnie gdy dojdzie do obrzęku naczynioruchowego lekarz może zdecydować o podaniu doustnych glikokortykosteroidów te w maści przepisuje się bardzo rzadko - stosuje się je możliwie krótko, bo ich stosowanie wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi.

Czytaj dalej...

Każde ubranie zwłaszcza dziecięce powinno zostać wyprasowane po praniu, ponieważ wysoka temperatura żelazka to idealny sterylizator, dzięki któremu skutecznie można się pozbyć wszelkich resztek drobnoustrojów, które mogą być dodatkowym czynnikiem alergizującym.

Czytaj dalej...