Barwny krem ryżowy - Tajemnica promiennej skóry
Zalety i wady
Zalety i wady przyjmowania tego kremu jako przedtreningówki pomogą nam zdecydować, czy to jest to, czego potrzebujemy, aby nabrać masy mięśniowej, czy nie, chociaż tak naprawdę powinien to powiedzieć specjalista, który zna naszą kondycję fizyczną, wydolność, alergie, problemy zdrowotne itp.
Plusy kremu z ryżu
- Jeśli jest to domowa śmietana, w jednym naczyniu możemy uzyskać ogrom składników odżywczych.
- Pomaga budować mięśnie.
- Stosowany jest w walce z hipertrofią.
- To nasyca.
- Jeśli jest integralna, jest zdrowsza.
- Jest łatwy do strawienia.
- Są niskotłuszczowe, bezglutenowe, bezcukrowe.
- Może mu towarzyszyć wiele składników, takich jak owoce, cynamon, czekolada itp.
Wady
- Biały ryż z kaszek lub przetworzonych kremów nie jest pełnoziarnisty, więc jest to pokarm o niskiej zawartości składników odżywczych.
- Przetworzone kremy mogą zawierać gluten.
- Jest gęsty kalorycznie, więc trzeba przyjmować taką ilość, jakiej potrzebuje nasz organizm.
- Nie jest to przyjemny posiłek, ponieważ jest dość niesmaczny.
- Aby zrobić go w domu musimy zmielić ryż, a nie każdy z nas ma w domu młynek.
Bądź pierwszym który skomentuje
Krem do twarzy na lato – jak wybrać? Poznaj 5 najlepszych kremów
Lato jest nie tylko czasem wakacji, przygód i długich dni oraz wieczorów na świeżym powietrzu, ale także prawdziwym wyzwaniem dla Twojej cery. Silne słońce, wysoka temperatura, a nawet klimatyzacja mogą sprawić, że będzie potrzebowała szczególnej opieki. Chcesz uniknąć przesuszenia, przebarwień i podrażnienia skóry? Świetnie się składa! W tym wpisie przygotowałam zestawienie pięciu najlepszych kremów, które według mnie zasłużyły na miano letnich must-have! Sprawdź, które produkty pomogą Ci w pełni cieszyć się tą porą roku.
Jak zrobić krem ryżowy?
To bardzo prosty przepis, który każdy z nas może zrobić w swojej kuchni. Potrzebujemy tylko 100% brązowego ryżu, zrozumiemy, dlaczego kładziemy nacisk na to, aby był cały. Również woda i rondel lub garnek. Niektórzy używają bulionu warzywnego lub drobiowego, aby dodać mu dodatkowych składników odżywczych.
Musimy zmielić ryż lub kupić mąkę ryżową. Mieszamy z wodą lub bulionem, podgrzewamy i mogliśmy już jeść naszą owsiankę lub śmietanę z ryżu, aby nabrać mięśni. Możemy również dodać białko w proszku, aby stworzyć białkowy krem ryżowy.
Ryż lub mąka ryżowa musi być w 100% integralna, aby po drodze nie zostały utracone żadne składniki odżywcze, ponieważ zwykły biały ryż, będący przetwórcą, traci po drodze wiele składników odżywczych. Dzieje się tak dlatego, że zamiast zachowania całego ziarna, zachowane jest tylko bielmo i bardzo mała część zarodka. Dlatego są to zboża bogatsze w węglowodany, a nie w błonnik, witaminy i minerały.
Krem z ryżu jest od dziesięcioleci podstawą wielu kuchni i kultur azjatyckich, a tysiące ludzi codziennie delektuje się tym popularnym daniem w całym regionie. Opisalibyśmy ten produkt jako swego rodzaju mieszankę owsianki z budyniem ryżowym.
Ma smak i konsystencję podobną do puddingu ryżowego, ale ma znacznie wyższą zawartość składników odżywczych, trochę jak owsianka - pomaga zachować energię przez cały dzień dzięki wolno uwalnianej energii. Jest bardziej skuteczny, ponieważ ryż zawiera wyższy poziom białka i błonnika, ale niższy poziom cukru niż przeciętne płatki zbożowe, wypieki i ciasta.
Czy można go zastąpić płatkami owsianymi?
Owies zawiera gluten. Jeśli nie tolerujemy glutenu (celiakia), krem ryżowy może być skuteczną alternatywą, ponieważ nie zawiera glutenu.
Z drugiej strony indeks glikemiczny owsa jest niższy niż śmietanki ryżowej. Ten wskaźnik mierzy wpływ pokarmu na poziom glukozy we krwi (lub poziom cukru), co odnosi się do obecności glukozy we krwi. Niepodgrzewany owies ma indeks glikemiczny 40, podczas gdy rafinowana mąka ryżowa (biały ryż) ma indeks glikemiczny 95. Najlepiej wybrać mąkę z brązowego ryżu o IG między 70 a 75.