Wszystko, co musisz wiedzieć o kremie do twarzy z gliceryną
Gliceryna na twarz - co to za składnik i jakie ma właściwości?
Glicerol jest gęstą, bezwonną, delikatnie słodką, przezroczystą i tłustą cieczą. Jego nazwa chemiczna to propanotriol. Ten trójwodorotlenowy alkohol powstaje jako składnik uboczny procesu produkcji mydła. Powody, dla których tak często wykorzystuje się w kosmetyce glicerynę kosmetyczną, poza wspomnianym wyżej działaniem nawilżającym, to m.in. jej niska cena, właściwości regeneracyjne i pozytywny wpływ na trwałość oraz konsystencję produktów kosmetycznych.
Glicerol działa też konserwująco, wykazuje silne działanie higroskopijne - świetnie pochłania wodę, co przedłuża termin ważności kosmetyku. Dodatkowo wspomaga proces łączenia się składników wodnych z tłustymi np. masłami czy olejami (tzw. homogenizacja). Świetnie rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Neutralizuje również wysuszające działanie alkoholu etylowego, dlatego często dodaje się go do kremów czy pomadek. Ponadto spowalnia proces wysychania kosmetyków czy krystalizacji konkretnych składników.
Ze względu na sposób pozyskiwania tego składnika glicerynę dzielimy na:
- naturalną (pozyskiwaną z roślin),
- syntetyczną (pozyskiwaną z propylenu, gazowego węglowodanu, który wytwarza się z benzyny).
Co ciekawe, producenci kosmetyków nie są w żaden sposób zobowiązani, aby umieszczać w na opakowaniach informację, czy gliceryna została pozyskana z roślinnych, czy ze zwierzęcych tłuszczów. Osoby, które używają kosmetyków wegańskich, powinny więc zwrócić szczególną uwagę na to, żeby w składzie widniała nazwa „glycerin vegetal”.
Jeśli dotąd nie zdarzało ci się wnikliwie wczytywać w składy twoich kosmetyków, przywołaj w głowie jedno wspomnienie - z całą pewnością przynajmniej kilka razy w życiu w twojej łazience lub torebce gościł krem do rąk z gliceryną. To właśnie ten składnik (glyceryn) sprawia, że produkt intensywnie i długotrwale nawilża dłonie, chroniąc je przy tym przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak m.in. wiatr czy mróz… to jednak nie wszystko! Za co jeszcze cenimy glicerol?
Gliceryna: właściwości i zastosowanie lecznicze
Gliceryna jest stosowana jako lek, który ma postać płynu, kropli do oczu i czopków doodbytniczych. Na lek składają się substancja czynna, którą jest glicerol (zwykle 86 proc. roztwór) oraz substancja pomocnicza.
Glicerynę można zastosować doustnie - wtedy działa przeczyszczająco. Ten sam efekt można uzyskać, stosując czopki glicerynowe. Działają one miejscowo drażniąco, pobudzając perystaltykę jelit.
Dodatkowo gliceryna ma właściwości natłuszczające i nawilżające. Rozpuszczając się w odbycie, ułatwia poślizg i pasaż treści kałowej w jelitach. W ten sposób czopki glicerynowe wspomagają wypróżnianie się. Wypróżnienie następuje zazwyczaj po upłynięciu około godziny. Czopki glicerynowe są bezpieczne, dlatego można je stosować przy zaparciach u dzieci powyżej 3. roku życia, kobiet w ciąży czy osób starszych.
Glicerynę można zastosować także zewnętrznie w nadmiernym rogowaceniu i pękaniu naskórka. Stosowana zewnętrznie na skórę działa także łagodnie przeciwzapalnie. Łagodzi podrażnienia skóry.
Glicerol jest też jednym ze składników kropli do oczu, które stosuje się w celu łagodzenia objawów zespołu suchego oka - gdy są suche i pieką. Stosuje się je miejscowo, do worka spojówkowego - 1-2 krople do każdego oka.
Nie należy stosować produktu, jeśli stwierdzono uczulenie na glicerol.
Gliceryna występuje również w naszym organizmie - produkują ją głównie nerki i wątroba.
Nawilżająca mgiełka do twarzy – ukojenie i odświeżenie
W naszej mgiełce do twarzy znajdziesz wiele składników aktywnych, dzięki którym jej działanie nawilżające i odświeżające jest tak skuteczne. Składniki nawilżające, które zawarliśmy w skoncentrowanej formule kosmetyku, to między innymi:
- betaina – wspomaga skórę w utrzymaniu nawilżenia, uelastycznia oraz zmiękcza naskórek, a także działa przeciwstarzeniowo,
- alantoina – intensywnie nawilża, koi i wygładza skórę, działa regenerująco oraz przeciwzapalnie, wspomagając gojenie i łagodzi podrażnienia, to dzięki niej skóra jest wygładzona,
- beta-glukan – działa przeciwzmarszczkowo i wygładzająco, a dzięki swojej strukturze wykazuje właściwości silnie nawilżające, łagodzi również zaczerwienienia skóry,
- aloes – działa silnie łagodząco i przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza zaczerwienienie skóry, spowalnia procesy starzenia wywołane np. promieniowaniem uv, a także bardzo silnie nawilża,
- gliceryna – zapobiega utracie wody przez skórę i długotrwale ją nawilża, a także wygładza zmarszczki, pozostawiając skórę gładką i elastyczną.
Mgiełka od Swederm odpowiada na niemal wszystkie najważniejsze potrzeby skóry. Wprowadzając ją do swojej pielęgnacji masz pewność, że dbasz o swoją twarz najlepiej jak potrafisz.
Krem z mocznikiem domowej roboty. Przepis
Krem mocno nawilżający do skóry suchej.
Przepis na mocno nawilżający ale i tłustszy, ochronny krem do twarzy z mocznikiem w roli głównej. Taka formuła z połączeniu z mocznikiem nie jest zastosowana przypadkowo. Tym razem krem w wersji dla skóry suchej i bardzo suchej, łuszczącej się z suchymi skórkami. Krem ze względu na treściwą formę nie będzie odpowiedni na dzień pod makijaż dla skór świecących, łojotokowych, które same wytwarzają nadmiar łoju. Mocznik, kwas mlekowy działają przeciwzapalnie i mają działanie przeciwko trądzikowi i zaskórnikom, ale wersja dla skóry tłustej powinna zawierać mniej fazy olejowej (np. 10-15%) , można też zrezygnować z wosku pszczelego. Wtedy krem można wykorzystać dla skóry trądzikowej. Niektóre osoby mogą być uczulone na wosk pszczeli, wtedy należy wykonać krem pomijając wosk (w jego miejsce dodać o 5% więcej oleju).
Krem w takiej wersji jest świetnym sposobem na masło do ciała.
Jak zrobić krem do twarzy z woskiem pszczelim. Przepis blog diy kosmetyki z mocznikiem mocznik w kosmetyce. Krem z mocznikiem domowej roboty opinie recenzje diy blog. Dzialanie mocznika na skórę. kremy zawierające mocznik mocznik w kremach do rąk, w kremach do twarzy, trądzik, mocznik w kosmetyce działanie. Domowe kosmetyki DIY z mocznikiem domowy sposób
Krok 1
Olej + wosk pszczeli + emulgator Sorbitan Olivate + alkohol cetylowy
Dodajemy składniki do jednego kubeczka. Odstawiamy na bok.
To jest faza olejowa.
| Krem z mocznikiem - faza olejowa |
U nas zapłacisz kartą