Kremy do twarzy bez gliceryny i parafiny - Naturalne piękno bez zbędnych dodatków
11 Najlepszych Kremów z Filtrem do Twarzy Według Dermatologów w 2024 roku
Bardzo często wydaje nam się, że krem na dzień z wysokim filtrem przydatny jest tylko latem, na plaży lub podczas pobytu nad jeziorem.
Tymczasem nasza skóra potrzebuje ochrony przeciwsłonecznej zawsze, nawet podczas pochmurnego jesiennego dnia. Szkodliwe promienie słoneczne atakują ją także wtedy, gdy słońce kryje się za chmurami.
Sprawiają, że cera szybko się starzeje, silnie przesusza, pojawiają się na niej przebarwienia i tworzą wypryski. Promienie słoneczne są też często odpowiedzialne za różnorodne choroby skóry.
Skuteczną ochronę przed słońcem może zapewnić jedynie dobry krem z filtrem do twarzy. Najmocniejszy, czyli ten o wysokim wskaźniku SPF, prawie całkowicie zatrzyma promienie słoneczne i uchroni skórę przed ich szkodliwym działaniem.
Jeśli zastanawiasz się, jaki krem z filtrem do twarzy będzie dla ciebie idealny. Zobacz ranking najlepszych i przeczytaj poradnik.
Jak działa krem nawilżający?
Nawilżenie skóry wiąże się z jej zdolnością do zatrzymywania wody. Odpowiada za to tzw. naturalny czynnik nawilżający, NMF (ang. natural moisturizing factor), który stanowi 20-30 proc. warstwy rogowej naskórka. NMF to mieszanina związków hydrofilowych (wodolubnych), czyli takich, które przyciągają wodę. Jest złożona z różnorodnych substancji takich jak m.in.: aminokwasy, sole amonowe, glukozamina, kwas moczowy, fosforany, chlorki, mrówczany, cytryniany, jonów nieorganicznych (w tym Cl- i Na+), kwas protokatechowy czy mocznik.
Dobre kremy nawilżające do twarzy zawierają podobne składniki i mają duże podobieństwo biologiczne do NMF wspomagając go w utrzymywaniu właściwego poziomu wody wiązanej w skórze.
Niektóre związki stosowane w kosmetykach nawilżających mają jeszcze silniejsze działanie niż składniki typowe dla skóry, natomiast efekt zatrzymania wody w skórze zapewniają substancje pokrewne tłuszczom. Krem nawilżający do twarzy powinien uwzględniać konieczność wsparcia skóry zarówno w utrzymaniu odpowiedniej ilości wody strukturalnej, wiązanej z pomocą NMF (tak działają składniki hydrofilowe), jak i w ograniczeniu przeznaskórkowej utraty wody (ang. transepidermal water loss, TEWL) – tę właściwość mają elementy hydrofobowe.
Przeczytaj na temat tego kosmetyku:
Składniki hydrofobowe (tłuszczolubne) określa się również mianem emolientów. Pozwalają one na wytworzenie bariery nieprzenikalnej dla wody i jej zatrzymanie w naskórku.
Obecnie w kremach do twarzy wykorzystuje się około 1000 różnych substancji emolientowych. Należą do nich zarówno związki naturalne, jak i syntetyczne, m.in.:
- substancje lipidowe – tłuszcze, oleje oraz woski, takie jak lanolina czy jojoba,
- polidimetylosiloksany – pochodne silikonu,
- węglowodory – parafiny czy wazelina.
Ze względu na działanie, składniki hydrofobowe kremów dzielimy na:
- okluzyjne – pozostają na powierzchni skóry, tworząc ochronny tłusty film.
- aktywne biologicznie – działają także w żywej warstwie naskórka – są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i ich pochodne oraz składniki oddziałujące z odpowiednimi receptorami w skórze.
- oddziałujące z cementem międzykomórkowym warstwy rogowej – wspierają barierowe właściwości cementu międzykomórkowego. Przenikają przez powierzchnię skóry dzięki mechanizmowi solubilizacji w lipidach (sterole, ceramidy) lub hydrolizy dokonywanej z udziałem obecnych na powierzchni skóry lipaz (amidy, estry).
Tłusta warstwa pozostawiana przez naturalne emolienty zwykle jest odbierana jako niekomfortowa. Doprowadziło to do opracowania „suchych” emolientów, niedających wrażenia lepkości po aplikacji. Takie właściwości fizykochemiczne mają na przykład syntetyczne ciekłe woski oraz silikony. Niestety, nie są to substancje naturalne, które mają najlepszą kompatybilność ze skórą.
Kosmetyczne składniki nawilżające
Bezpośrednie działanie nawilżające kremów do twarzy zapewniają substancje hydrofilowe, które wiążą wodę wewnątrz naskórka, nazywa się też humektantami. Zwykle mają niewielkie cząsteczki, co pozwala im wnikać w głąb warstwy rogowej skóry.
- alkohole wielowodorotlenowe, takie jak gliceryna czy glikol butylenowy i propylenowy, a także cukrole – sorbitol, ksylitol,
- aminokwasy blisko spokrewnione z obecnymi w NMF,
- mleczan sodu,
- pantenol,
- sodium PCA, czyli sól sodowa kwasu pirolidonokarboksylowego, a także mocznik.
W kosmetykach do twarzy wykorzystuje się ponadto wielkocząsteczkowe składniki wiążące wodę, które działają na powierzchni skóry, tworząc film zabezpieczający przed nadmierną przeznaskórkową utratą wody. Ich obecność na skórze optycznie wygładza cerę, nadając jej wyczuwalną gładkości i aksamitność.
Do składników kosmetycznych wiążących w skórze wodę należą:
- polisacharydy, np. kwas hialuronowy, chitosan oraz inne zawierające reszty karboksylowe lub siarczanowe,
- hydrolizowane proteiny, coraz najczęściej pochodzenia roślinnego, np. pszeniczne, owsiane, ryżowe, sojowe,
- modyfikowane peptydy z czwartorzędową grupą amoniową.
U nas zapłacisz kartą