Kremy do twarzy bez gliceryny i parafiny - Naturalne piękno bez zbędnych dodatków
Zastosowanie gliceryny na twarz
A oto najważniejsze pozytywy wynikające ze stosowania gliceryny na twarz:
- Długotrwale nawilża cerę.
- Chroni przed szkodliwym działaniem mrozu.
- Przyspiesza regenerację skóry i odżywia ją.
- Wygładza zmarszczki.
- Nadaje skórze elastyczności i ujędrnia ją.
A oto powody, dla których zastosowanie gliceryny na twarz może okazać się szkodliwe:
- Przed każdym eksperymentem kosmetycznym warto zrobić próbę uczuleniową. Pamiętaj, że jeżeli jesteś uczulona na glicerol, bezwzględnie nie powinnaś stosować go ani zewnętrznie, ani wewnętrznie. U niektórych ludzi (jest to nieliczne grono) stosowanie gliceryny wywołuje reakcję organizmu w postaci np. uczuleń. Jeśli więc na twoim ciele po zastosowaniu kosmetyków z glicerolem pojawia się czerwona wysypka, najwyraźniej nie są one dla ciebie.
- Kolejnym wskazaniem do zachowania czujności może być rodzaj twojej cery. Krytycy gliceryny w składzie kremów twierdzą, że aktywizuje ona działanie bakterii, które wywołują stany zapalne. Choć badania tego nie potwierdzają, jeśli jesteś właścicielką skóry tłustej, z tendencją do powstawania wyprysków i zaskórników, obserwuj jak reaguje ona na glicerynę - czy krem z gliceryną, którego używasz, nie przejawia działania komedogennego (zapycha pory) i aknegennego (negatywnie wpływa na istniejące zmiany trądzikowe oraz przyczynia się do powstania trądziku pospolitego).
Ważna informacja dla osób tworzących samodzielnie kosmetyki naturalne: wdychanie oparów podgrzewanej gliceryny jest szkodliwe dla zdrowia. Może to wpłynąć na skrócenie oddechu oraz wywoływać kichanie i kaszel.
Kosmetyczne składniki nawilżające
Bezpośrednie działanie nawilżające kremów do twarzy zapewniają substancje hydrofilowe, które wiążą wodę wewnątrz naskórka, nazywa się też humektantami. Zwykle mają niewielkie cząsteczki, co pozwala im wnikać w głąb warstwy rogowej skóry.
- alkohole wielowodorotlenowe, takie jak gliceryna czy glikol butylenowy i propylenowy, a także cukrole – sorbitol, ksylitol,
- aminokwasy blisko spokrewnione z obecnymi w NMF,
- mleczan sodu,
- pantenol,
- sodium PCA, czyli sól sodowa kwasu pirolidonokarboksylowego, a także mocznik.
W kosmetykach do twarzy wykorzystuje się ponadto wielkocząsteczkowe składniki wiążące wodę, które działają na powierzchni skóry, tworząc film zabezpieczający przed nadmierną przeznaskórkową utratą wody. Ich obecność na skórze optycznie wygładza cerę, nadając jej wyczuwalną gładkości i aksamitność.
Do składników kosmetycznych wiążących w skórze wodę należą:
- polisacharydy, np. kwas hialuronowy, chitosan oraz inne zawierające reszty karboksylowe lub siarczanowe,
- hydrolizowane proteiny, coraz najczęściej pochodzenia roślinnego, np. pszeniczne, owsiane, ryżowe, sojowe,
- modyfikowane peptydy z czwartorzędową grupą amoniową.
Gliceryna na twarz - co to za składnik i jakie ma właściwości?
Glicerol jest gęstą, bezwonną, delikatnie słodką, przezroczystą i tłustą cieczą. Jego nazwa chemiczna to propanotriol. Ten trójwodorotlenowy alkohol powstaje jako składnik uboczny procesu produkcji mydła. Powody, dla których tak często wykorzystuje się w kosmetyce glicerynę kosmetyczną, poza wspomnianym wyżej działaniem nawilżającym, to m.in. jej niska cena, właściwości regeneracyjne i pozytywny wpływ na trwałość oraz konsystencję produktów kosmetycznych.
Glicerol działa też konserwująco, wykazuje silne działanie higroskopijne - świetnie pochłania wodę, co przedłuża termin ważności kosmetyku. Dodatkowo wspomaga proces łączenia się składników wodnych z tłustymi np. masłami czy olejami (tzw. homogenizacja). Świetnie rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Neutralizuje również wysuszające działanie alkoholu etylowego, dlatego często dodaje się go do kremów czy pomadek. Ponadto spowalnia proces wysychania kosmetyków czy krystalizacji konkretnych składników.
Ze względu na sposób pozyskiwania tego składnika glicerynę dzielimy na:
- naturalną (pozyskiwaną z roślin),
- syntetyczną (pozyskiwaną z propylenu, gazowego węglowodanu, który wytwarza się z benzyny).
Co ciekawe, producenci kosmetyków nie są w żaden sposób zobowiązani, aby umieszczać w na opakowaniach informację, czy gliceryna została pozyskana z roślinnych, czy ze zwierzęcych tłuszczów. Osoby, które używają kosmetyków wegańskich, powinny więc zwrócić szczególną uwagę na to, żeby w składzie widniała nazwa „glycerin vegetal”.
Jeśli dotąd nie zdarzało ci się wnikliwie wczytywać w składy twoich kosmetyków, przywołaj w głowie jedno wspomnienie - z całą pewnością przynajmniej kilka razy w życiu w twojej łazience lub torebce gościł krem do rąk z gliceryną. To właśnie ten składnik (glyceryn) sprawia, że produkt intensywnie i długotrwale nawilża dłonie, chroniąc je przy tym przed negatywnymi czynnikami środowiskowymi, takimi jak m.in. wiatr czy mróz… to jednak nie wszystko! Za co jeszcze cenimy glicerol?
Nawilżanie cery – dlaczego jest tak ważne w każdym wieku?
Nawilżanie to podstawa pielęgnacji skóry, która traci wodę ze swoich powierzchniowych warstw. Proces ten nasila działanie niekorzystnych czynników oraz jej uszkodzenia, również te powstające z wiekiem. Wraz z upływem czasu komórki skóry utrzymują mniej wody w związku z nieszczelnością ich ścian. W konsekwencji większa jej ilość znajduje się w przestrzeni międzykomórkowej, gdzie trudno ją zatrzymać. Zobacz także: Te witaminy to „eliksir młodości”. Kapsułki stosuj na skórę Młoda skóra potrzebuje nawilżenia prewencyjnie, dla starszej konieczne jest uzupełniania poziomu wilgoci, który nie może utrzymać się samoistnie. Odparowywanie zbyt dużej ilości wody z naskórka oraz zaburzona zdolność wiązania wody w skórze mają niekorzystny wpływ nie tylko na wygląd, ale i na kondycję cery.
Właściwie dobrany nawilżający krem do twarzy ogranicza przeznaskórkową utratę wody, a także wspomoże naturalny czynnik nawilżający w rogowej warstwie naskórka. Uwzględni także inne potrzeby skóry, m.in. związane z trądzikiem, starzeniem się czy ochroną przed promieniowaniem UV.
To ważne: Podstawą każdego pięknie wyglądającego makijażu jest odpowiednia pielęgnacja skóry i krem do twarzy.
Jak dbać o barierę hydrolipidową?
Swoim klientom tłumaczę, że na każdy intensywniejszy produkt użyty w pielęgnacji powinien przypadać jeden regenerujący, aby „zrekompensować” ewentualne straty w płaszczu lipidowym. Dzięki zachowaniu takiego balansu jesteśmy w stanie uzyskać oczekiwane efekty bez utraty nawilżenia i naszej naturalnej ochrony.
Ważne jest także, aby do mycia skóry używać delikatnych produktów, przeznaczonych do skór wrażliwych i uszkodzonych. Preparaty powinny być nieperfumowane, nie mogą także zawierać silnych detergentów. Kolejnym istotnym czynnikiem przy odbudowie bariery hydrolipidowej jest stosowanie kremów z filtrem. Kremy z filtrem chronią uszkodzoną skórę przed promieniowaniem UVA i UVB, które dodatkowo drażnią uwrażliwioną skórę.
U nas zapłacisz kartą