Krem do twarzy na bazie wody - Skarb Natury dla Twojej Skóry
Dlaczego warto wybierać naturalne środki nawilżające zamiast tych "chemicznych"?
To pytanie w rzeczywistości nie dotyczy tylko kremów nawilżających, ale całej gamy kosmetyków. Głównym celem kosmetyków naturalnych jest to, aby w ich produkcji nie stosować substancji, które są mniej lub bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia i środowiska.
Odnalezienie się w szerokiej gamie kremów do skóry może być wyzwaniem. Na rynku dostępna jest ogromna liczba produktów na bazie naturalnej lub syntetycznej. Najlepiej jest poświęcić czas na przeczytanie recenzji lub, jeszcze lepiej, wypróbować produkty na własnej skórze.
- Odpowiedni krem nawilżający to klucz do pięknej i zdrowej skóry. Może nie tylko uzupełnić brakujące składniki odżywcze, ale także utrzymać naturalne nawilżenie skóry. Z drugiej jednak strony, niewłaściwie dobrany krem może zatykać pory i podrażniać skórę.
- Przed zakupem konkretnego produktu zdecydowanie dobrze jest skonsultować się z kosmetyczką w celu określenia typu skóry, aby móc podjąć świadomą decyzję.
- Jeśli znasz swój typ skóry, znalezienie odpowiedniego kremu jest znacznie łatwiejsze.
- Dobry krem nawilżający powinien zawierać oleje roślinne, które zapobiegają utracie wody w skórze, utrzymując ją nawilżoną przez 24 godziny.
- Kremy nawilżające powinny dostarczać skórze wilgoci, czyli odpowiedniej ilości wody z jej składu, a także chronić ją przed wysuszeniem i niekorzystnymi wpływami.
- Krem nawilżający może być stosowany na dzień, na noc lub jako krem ochronny z filtrem SPF.
Emulgatory – rodzaje emulgatorów:
- Biobaza emulgująca do emulsji o/w (Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate), 4-10% receptury, emulguje 20-25% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy tłuszczowej,
- Olivem 1000 (Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate), 3-8% receptury, pH 3-12, emulguje do 40% fazy tłuszczowej, dodawany do fazy tłuszczowej,
- Samoemulgująca baza z oleju z pestek moreli (Glyceryl Stearate Citrate, Sucrose Stearate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Cetyl Alcohol, Sodium Ricinoleate), 5-10% receptury, pH 3-11, emulguje 5-40% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy wodnej,
- Cosmedia SP (Sodium Polyacrylate), do 12% receptury, rozpuszczalna w wodzie, pH 5-12, można robić kremy na zimno w jednej zlewce,
- P-4C (HLB14), GSC (HLB12), SLP (HLB11), GMS (HLB3-4).
Naturalne konserwanty:
- Eko konserwant płynny (Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid), 1% receptury,
- Leucidal Max/ LBF (Lactobacillus Ferment), 2-4% receptury,
- DHA BA (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol), 0,2-1% receptury.
Wybierając składniki do kremu zwróć uwagę na informacje od producenta – których składników nie można ze sobą łączyć, do czego i w jakich temperaturach i stężeniach dodawać dane substancje.
Przedstawiony ogólny przepis na wykonanie emulsji o/w to metoda na gorąco, sprawdź zatem czy oleje mogą być podgrzane!
Przykładowe nierafinowane oleje wrażliwe na temperaturę:
- olej konopny (nie podgrzewać)
- olej z pachnotki (nie podgrzewać)
- olej z ostropestu plamistego (nie podgrzewać)
- olej z czarnuszki siewnej (nie podgrzewać)
- olej z dzikiej róży (nie podgrzewać)
- olej z pestek dyni (nie podgrzewać)
- olej z ogórecznika lekarskiego (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
- olej z orzechów włoskich (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
- olej z orzechów laskowych (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
- olej z męczennicy (nie podgrzewać powyżej 40 stopni)
- olej sezamowy (podgrzewać tylko do 65 stopni)
- olej z krokosza barwieńskiego (podgrzewać tylko do 65 stopni)
- olej ze słodkich migdałów (podgrzewać tylko do 70 stopni)
- olej z pestek śliwki (podgrzewać tylko do 70 stopni)
- olej z pestek moreli (podgrzewać tylko do 70 stopni)
Nanotechnologie i globalne nawilżanie
72 godziny nawilżenia daje też Waterburst Hydrated Glow Moisturizer Glamglow z wodą z koreańskiej wulkanicznej wyspy Jeju. Żelowy krem w kontakcie ze skórą rozpada się na małe kropelki całkowicie pochłaniane przez skórę. Waterburst zawiera kompleks z potrójną dawką kwasu hialuronowego (o różnej wielkości cząsteczek, aby docierać do różnych warstw skóry), które pochłaniają z atmosfery 1000 razy więcej wody niż same ważą! Daje dwa rodzaje nawilżenia: natychmiastowy i stopniowy.
Źródłem nawodnienia są też morskie rośliny. Nowy Moisturizing Cool Gel Cream La Mer, nawilża skórę błyskawicznie i zapobiega utracie wody z naskórka. Zawiera kultowy ferment z mikroalgi – Miracle BrothTM i silny przeciwutleniacz – Lime Tea Concentrate. Dzięki technologii Micro Oil Gel Cream Capsule, składniki kremu są umieszczone w milionach żelowych kapsułek, które dają skórze głębokie nawilżenie. Kelp Gel – wodorost używany w produktach La Mer – w nowym kremie występuje w kompozycji z innymi algami. Efekt? Ukojenie i delikatne schłodzenie skóry.
Krem Hydra-Global Hydration Intense Anti-Age Sisley działa jednocześnie na trzech poziomach: Skóra: poprzez nadmuchanie „materaca wodnego” (ekstrakt z algi brązowej pobudza syntezę kwasu hialuronowego), Epiderma (czyli naskórek): poprzez uruchomienie i zwiększenie przedostawania się wody z jednej komórki do drugiej (akwaporyny, nagrodzone Noblem w 2003 r), Warstwa rogowa naskórka: poprzez zatrzymywanie wody (skwalan roślinny, oleje i naturalne ekstrakty). Słowem globalne nawilżenie we wszystkich warstwach skóry.
U nas zapłacisz kartą