Krem do twarzy z cebuli - Sekret naturalnego piękna

Przepis na zupę cebulową krem z serkiem topionym

Zupa wykonana z cebuli to jeden z kulinarnych klasyków, na który każdy kucharz ma swój sposób. Można przygotować ją z dodatkiem sera, boczku, śmietany czy białego wina. Wśród popularnych dodatków są także ziemniaki i grzanki – w dalszej części artykułu przedstawiamy pełną listę składników, którymi można w prosty sposób wzbogacić smak dania.

Jako przepis podstawowy proponujemy pyszną zupę cebulową krem z serkiem topionym , która doskonale nadaje się dla dzieci i pozwala w prosty sposób przemycić to zdrowe warzywo w atrakcyjnej formie. Dodatek serka i śmietany sprawia, że konsystencja jest przyjemnie kremowa.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg cebuli,
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła,
  • 1 litr wywaru z warzyw,
  • 1,5 litra wody,
  • 100 g serka topionego o smaku ementalera,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, ciągle mieszając, do zeszklenia cebuli.

3. Następnie dolej wywar z warzyw, wodę i dosyp majeranek. Gotuj 20–30 minut.

4. Wyciągnij liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, po czym dokładnie zmiksuj zupę blenderem.

5. Dodaj serek topiony i gotuj kolejne 10 minut, aż całkiem się rozpuści.

6. Śmietanę rozmieszaj dokładnie z połową szklanki gorącej zupy i dolej roztwór do zupy.

7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Podawaj z grzankami i dodatkiem startego na tarce sera żółtego.

Zupa cebulowa krem przepis

Do wykonania zupy cebulowej krem, potrzebne będą oprócz składników także: garnek o pojemności ok. 3 litrów, deska do krojenia, tarka do starcia sera, blender oraz podstawowe przybory kuchenne.

Czas przygotowania składników, to ok. 20 minut. Całkowity czas gotowania, to ok. 30 – 35 minut.

Jeśli lubisz naturalną słodycz cebuli, dzięki której zupa nabierze wyjątkowo delikatnego smaku, do przepisu użyj cebuli cukrowej.

W składnikach opcjonalnie występuje śmietana. Naszym zdaniem zupa jest i tak wyjątkowo kremowa i aksamitna, więc dodatek śmietany nie jest konieczny. Jeśli jednak chcesz, dodaj ją na koniec gotowania już po zmiksowaniu zupy.

Zupa będzie całkowicie bezglutenowa jeśli pominiesz grzanki i wykorzystasz naturalną, kwaśną śmietanę bez mącznych zagęszczaczy.

Aby zupa była jak najbardziej aromatyczna, dodaj do niej bulion z kurczaka. Z kolei jeśli użyjesz bulionu warzywnego, zupa będzie doskonałym daniem bezmięsnym.

Jeśli chcesz, razem z cebulką możesz podsmażyć, a potem zmiksować 2 łodygi selera naciowego. Uzupełni fason zupy dodatkowym smakiem i zapachem. Podczas smażenia możesz również podlać cebulę szklanką białego, wytrawnego wina na przykład Sauvignon Blanc.

Jak zrobić zupę krem cebulową?

Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną cebulkę i ziemniaki. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 – 12 minut, często mieszając. Nie dopuść do zbrązowienia, ani przypalenia cebuli. Powinna być miękka, przezroczysta, lepka i prawie karmelowa.

Dodaj czosnek oraz tymianek, a następnie połowę bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, aż składniki zgęstnieją. Wlej pozostały bulion i gotuj zupę jeszcze przez kolejne 10 minut. Zupę cebulową krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli dodałeś, to wyjmij z garnka gałązkę tymianku.

Gdy zupa będzie prawie gotowa, rozgrzej piekarnik do 200 °C. Pokrojoną bagietkę posyp starym serem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 6 – 8 minut, a ser się rozpuści, a bułeczka zrumieni.

Garnek zdejmij z ognia i przy pomocy blendera zmiksuj składniki na kremową masę. Opcjonalnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw do smaku według własnych upodobań.

Krem z cebuli przełóż do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zapieczoną bagietką.

Zupę możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 – 3 dni. Ze względu na ewentualną zawartość śmietany nie jest odpowiednia do zamrażania.

Jeśli szukasz więcej przepisów na łatwe zupy domowe, zobacz też przepis na zupę ziemniaczaną, zupę pomidorową oraz zupę krem z bobu.

Najlepsze kremy do twarzy w przypadku cery dojrzałej, to te o działaniu nawilżającym i przeciwstarzeniowym, dlatego na piątym miejscu w rankingu mamy kosmetyk anti-age L Oreal Revitalift LASER X3 produkt idealny dla osób w wieku od 40 do 60 lat.

Czytaj dalej...

INFORMACJA DLA WRAŻLIWYCH na początku zdarzyły mi się tu i ówdzie zaczerwienione miejsca, jednak później nie doświadczyłam już żadnych efektów ubocznych przy czym zawsze stosowałam pod spód krem lub serum.

Czytaj dalej...

Produkt ten przyjmuje zatem bardzo ważną rolę, jaką jest przekształcenie wszystkich różnych niedoskonałości w stare wspomnienie, które należy do przeszłości, gwarantując w ten sposób wyraźną poprawę skóry i zapewniając, że jest ona naprawdę optymalna i zdolna do zaspokojenia wszystkich swoich potrzeb.

Czytaj dalej...

Liczba, którą umieszcza się przy skrócie SPF 15, 30, 50 oznacza stosunek czasu, po jakim na skórze chronionej filtrem pojawi się podrażnienie, do czasu powstania zaczerwienienia na skórze niechronionej preparatem z filtrem.

Czytaj dalej...

Krem stosuje s przyjemnością na noc podczas kuracji retinolem, mocnym przesuszeniu oraz zimą na dzień, sprawdza się również do stosowania na dłonie i stopy - ot taki sobie niepozorny mały kremik, a jak uniwersalny Polecam wypróbować.

Czytaj dalej...