Krem do twarzy z cebuli - Sekret naturalnego piękna
Przepis na zupę cebulową krem z serkiem topionym
Zupa wykonana z cebuli to jeden z kulinarnych klasyków, na który każdy kucharz ma swój sposób. Można przygotować ją z dodatkiem sera, boczku, śmietany czy białego wina. Wśród popularnych dodatków są także ziemniaki i grzanki – w dalszej części artykułu przedstawiamy pełną listę składników, którymi można w prosty sposób wzbogacić smak dania.
Jako przepis podstawowy proponujemy pyszną zupę cebulową krem z serkiem topionym , która doskonale nadaje się dla dzieci i pozwala w prosty sposób przemycić to zdrowe warzywo w atrakcyjnej formie. Dodatek serka i śmietany sprawia, że konsystencja jest przyjemnie kremowa.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg cebuli,
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła,
- 1 litr wywaru z warzyw,
- 1,5 litra wody,
- 100 g serka topionego o smaku ementalera,
- 100 ml śmietany 18%,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, ciągle mieszając, do zeszklenia cebuli.
3. Następnie dolej wywar z warzyw, wodę i dosyp majeranek. Gotuj 20–30 minut.
4. Wyciągnij liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, po czym dokładnie zmiksuj zupę blenderem.
5. Dodaj serek topiony i gotuj kolejne 10 minut, aż całkiem się rozpuści.
6. Śmietanę rozmieszaj dokładnie z połową szklanki gorącej zupy i dolej roztwór do zupy.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Podawaj z grzankami i dodatkiem startego na tarce sera żółtego.
Zupa cebulowa krem przepis
Do wykonania zupy cebulowej krem, potrzebne będą oprócz składników także: garnek o pojemności ok. 3 litrów, deska do krojenia, tarka do starcia sera, blender oraz podstawowe przybory kuchenne.
Czas przygotowania składników, to ok. 20 minut. Całkowity czas gotowania, to ok. 30 – 35 minut.
Jeśli lubisz naturalną słodycz cebuli, dzięki której zupa nabierze wyjątkowo delikatnego smaku, do przepisu użyj cebuli cukrowej.
W składnikach opcjonalnie występuje śmietana. Naszym zdaniem zupa jest i tak wyjątkowo kremowa i aksamitna, więc dodatek śmietany nie jest konieczny. Jeśli jednak chcesz, dodaj ją na koniec gotowania już po zmiksowaniu zupy.
Zupa będzie całkowicie bezglutenowa jeśli pominiesz grzanki i wykorzystasz naturalną, kwaśną śmietanę bez mącznych zagęszczaczy.
Aby zupa była jak najbardziej aromatyczna, dodaj do niej bulion z kurczaka. Z kolei jeśli użyjesz bulionu warzywnego, zupa będzie doskonałym daniem bezmięsnym.
Jeśli chcesz, razem z cebulką możesz podsmażyć, a potem zmiksować 2 łodygi selera naciowego. Uzupełni fason zupy dodatkowym smakiem i zapachem. Podczas smażenia możesz również podlać cebulę szklanką białego, wytrawnego wina na przykład Sauvignon Blanc.
Jak zrobić zupę krem cebulową?
Cebulę pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
W garnku rozpuść masło i dodaj pokrojoną cebulkę i ziemniaki. Gotuj na średniej mocy palnika przez 10 – 12 minut, często mieszając. Nie dopuść do zbrązowienia, ani przypalenia cebuli. Powinna być miękka, przezroczysta, lepka i prawie karmelowa.
Dodaj czosnek oraz tymianek, a następnie połowę bulionu. Gotuj na wolnym ogniu, aż składniki zgęstnieją. Wlej pozostały bulion i gotuj zupę jeszcze przez kolejne 10 minut. Zupę cebulową krem dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli dodałeś, to wyjmij z garnka gałązkę tymianku.
Gdy zupa będzie prawie gotowa, rozgrzej piekarnik do 200 °C. Pokrojoną bagietkę posyp starym serem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 6 – 8 minut, a ser się rozpuści, a bułeczka zrumieni.
Garnek zdejmij z ognia i przy pomocy blendera zmiksuj składniki na kremową masę. Opcjonalnie dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby ponownie dopraw do smaku według własnych upodobań.
Krem z cebuli przełóż do miseczek i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z zapieczoną bagietką.
Zupę możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 2 – 3 dni. Ze względu na ewentualną zawartość śmietany nie jest odpowiednia do zamrażania.
Jeśli szukasz więcej przepisów na łatwe zupy domowe, zobacz też przepis na zupę ziemniaczaną, zupę pomidorową oraz zupę krem z bobu.
U nas zapłacisz kartą