Krem do twarzy z cebuli - Sekret naturalnego piękna
Przepis na zupę cebulową krem z serkiem topionym
Zupa wykonana z cebuli to jeden z kulinarnych klasyków, na który każdy kucharz ma swój sposób. Można przygotować ją z dodatkiem sera, boczku, śmietany czy białego wina. Wśród popularnych dodatków są także ziemniaki i grzanki – w dalszej części artykułu przedstawiamy pełną listę składników, którymi można w prosty sposób wzbogacić smak dania.
Jako przepis podstawowy proponujemy pyszną zupę cebulową krem z serkiem topionym , która doskonale nadaje się dla dzieci i pozwala w prosty sposób przemycić to zdrowe warzywo w atrakcyjnej formie. Dodatek serka i śmietany sprawia, że konsystencja jest przyjemnie kremowa.
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg cebuli,
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła,
- 1 litr wywaru z warzyw,
- 1,5 litra wody,
- 100 g serka topionego o smaku ementalera,
- 100 ml śmietany 18%,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Smaż, ciągle mieszając, do zeszklenia cebuli.
3. Następnie dolej wywar z warzyw, wodę i dosyp majeranek. Gotuj 20–30 minut.
4. Wyciągnij liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego, po czym dokładnie zmiksuj zupę blenderem.
5. Dodaj serek topiony i gotuj kolejne 10 minut, aż całkiem się rozpuści.
6. Śmietanę rozmieszaj dokładnie z połową szklanki gorącej zupy i dolej roztwór do zupy.
7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Podawaj z grzankami i dodatkiem startego na tarce sera żółtego.
Składniki
Zupa krem z cebuli
Zupa krem z cebuli
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Zupa cebulowa krem to klasyka, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ta zupa krem z cebuli jest niezwykle aromatyczna, a jej kremowa konsystencja sprawia, że każdy kęs to czysta przyjemność. Poniżej znajdziesz przepis na krem cebulowy z grzankami, idealny na każdą okazję.
Zupa cebulowa ma długą historię, której korzenie sięgają starożytności. Już Rzymianie cenili cebulę za jej dostępność, trwałość i zdrowotne właściwości. W średniowieczu cebula była jednym z podstawowych składników diety ubogich mieszkańców Europy ze względu na niski koszt i łatwość uprawy.
Choć zupa cebulowa była znana w wielu kulturach, to Francja uczyniła z niej ikonę narodowej kuchni. Francuska zupa cebulowa, zwłaszcza ta z dodatkiem białego wina i zatopionym w niej serem gruyere na bagietce, stała się popularna w Paryżu w XIX wieku, często była serwowana jako posiłek po nocnych zabawach.
Jak zrobić dobrą zupę cebulową? Warzywo obierz i pokrój w cienkie piórka. Ziemniaka i marchewkę obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż cebula stanie się miękka i lekko złocista, ale nie przypalona.
Do rondla z cebulą dodaj pokrojonego ziemniaka i marchewkę. Smaż wszystko razem przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
Zalej warzywa wywarem drobiowym lub warzywnym. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20–30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Kremowa zupa cebulowa – inne warianty
Ponieważ istnieje wiele wersji popularnej zupy cebulowej, koniecznie trzeba wspomnieć, jakie przepisy są jeszcze warte wypróbowania. Wśród klasyków znajduje się zupa wzbogacona białym winem. Dobrej jakości trunek dolewa się do usmażonej na maśle cebuli, a następnie dokładnie odparowuje alkohol. Pozostaje wyjątkowy aromat, którego nie zagwarantuje nawet najlepszy wywar warzywny.
Istnieją także przepisy na zupę dla dbających o linię, pozbawione dużej ilości masła czy śmietany. Polecamy przede wszystkim dietetyczną cebulową zupę krem z ziemniakami , którą można wykonać naprawdę szybko. Cebulę należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Kiedy zmiękną, można całość zmiksować. Ziemniaki sprawią, że konsystencja będzie równie kremowa, jak w przypadku dodatku serka topionego i śmietany.
Inny prosty przepis na zupę cebulową krem opiera się na dodatku wody zamiast bulionu. W tym wariancie warto jednak zadbać o dodatek ekologicznej kostki rosołowej (bez konserwantów i polepszaczy smaku), czosnku i przypraw, które podkreślą smak cebuli. Zamiast serka topionego można użyć większej ilości śmietany lub zupełnie ją pominąć. Zwykłe pieczywo podsuszone w piekarniku będzie wystarczająco dobrym dodatkiem.
Zupa cebulowa krem z ziemniakami
Domowa zupa cebulowa krem z ziemniakami bez zapiekania, czyli prosty przepis na pyszne i ekonomiczne danie dla całej rodziny. W przeciwieństwie do klasycznej francuskiej zupy cebulowej, w tym przepisie skarmelizowaną cebulę blendujemy na obfity i skondensowany krem. Wszystkie składniki na tę pyszną, lekko pikantną zupę przygotujesz w jednym garnku. Z podanych składników wychodzą 4 porcje, które sprawdzą się idealnie zarówno na obiad jak i kolację. Podaj ją z serowymi grzankami, a otrzymasz wzorowy talerz zupy, która sprawdzi się świetnie zarówno w jesienne jak i zimowe dni! Jeśli kiedykolwiek przedtem gotowałeś to danie, z pewnością wiesz, że po pierwsze: zupa krem z cebuli jest bardzo prosta, a w przygotowaniu nie ma nic zawiłego. Po drugie: do odpowiedniego smaku i aromatu, najważniejsze jest zeszklenie cebulki! Podobnie jak zupa krem z białych warzyw, to również dobry pomysł na pożywną zupę dla dzieci! Zapraszamy na przepis!
U nas zapłacisz kartą