Krem do twarzy z nagietka - naturalna pielęgnacja dla zdrowej skóry
Maść nagietkowa - właściwości i zastosowanie
Maść nagietkowa to produkt znany chyba wszystkim - o jej właściwościach krążą wręcz legendy. Maść nagietkowa jest często stosowana m. in. na hemoroidy, problemy skórne, trądzik, blizny, żylaki. Poznaj właściwości i zastosowanie maści nagietkowej!
Spis treści
Maść nagietkowa wytwarzana jest z jednorocznej rośliny o nazwie nagietek lekarski. Nagietek lekarski należy do rodziny roślin Astrowatych/Złożonych (Asteraceae/Compositae). Roślina pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego.
W Polsce dla celów farmaceutycznych uprawiana jest odmiana o ciemnopomarańczowych kwiatach. Nagietek lekarski często gości także w ogrodach przydomowych, ponieważ ma duże walory dekoracyjne.
Do produkcji maści nagietkowej wykorzystuje się kwiat oraz koszyczek nagietka. Pozyskany od czerwca do września surowiec suszy się w warunkach naturalnych, w cieniu i w przewiewnych pomieszczeniach.
- saponiny triterpenowe
- pochodne kwasu oleanolowego
- alkohole triterpenowe oraz ich estry
- sterole
- karotenoidy
- flawonoidy
- kumarynę
- olejki
- węglowodory alifatyczne
- związki siarki
- polisacharydy
Dlaczego warto zrobić krem do twarzy w domu?
Używanie kremu z drogerii jest na pewno wygodne - ot, przy okazji zakupów po prostu wrzucasz go do koszyka i już. Musisz jednak wiedzieć, że taki kosmetyk, poza składnikami aktywnymi działającymi pozytywnie na skórę, zawiera jeszcze inne, mniej przyjazne Ci substancje:
- parabeny,
- glikol propylenowy,
- SLS,
- sztuczne barwniki,
- triethanolamina (TEA),
- i wiele, wiele innych.
Większość z tych składników może przy dłuższym stosowaniu wykazywać działanie drażniące, toksyczne, a nawet rakotwórcze. Naprawdę chcesz ich nadal używać, skoro na wyciągnięcie ręki masz bezpieczniejsze domowe kosmetyki?
Domowy krem do twarzy - zalety
Składniki, których użyjesz do przygotowania własnego kremu do twarzy według naszych receptur, są całkowicie naturalne i bezpieczne dla Twojej skóry i zdrowia. Mają jednak również inne zalety:
- możesz przygotować krem o dokładnie takim działaniu, jakiego potrzebujesz. Nieco modyfikując jego skład możesz szybko dodać do niego kolejne komponenty, tym samym wzbogacając jego działanie,
- Twój krem może mieć dokładnie taki zapach, jaki lubisz, a nie taki, jaki narzucił Ci producent,
- również konsystencję kosmetyku z łatwością dopasujesz do swoich preferencji,
- domowy krem jest znacznie tańszy niż gotowy,
- jeśli odpowiednio skomponujesz skład swojego kremu, będzie mogła bezpiecznie używać go cała rodzina.
Jak zrobić krem do twarzy - przepisy krok po kroku
Domowe kremy są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki oraz rondelek, miseczkę, szpatułkę, trzepaczkę i pojemniczek na krem. Miseczka i rondelek będą Ci potrzebne do przygotowania kąpieli wodnej. Pamiętaj także o zachowaniu kolejności poszczególnych opisywanych przez nas kroków.
A oto przepis na najprostszy, podstawowy krem nawilżający - lista składników:
- 30 ml oleju kosmetycznego lub masła Shea,
- 70 ml hydrolatu z aloesu (możesz go zastąpić naparem z ziół, na przykład rumianku czy lawendy),
- po kilka kropli gliceryny oraz olejku eterycznego,
- wosk pszczeli - ok. 5 g.
Sposób wykonania:
- jeśli zamiast hydrolatu postanowiłaś użyć naparu, przygotuj go wcześniej i lekko przestudź,
- odmierzoną ilość oleju lub masła umieszczamy w miseczce, miseczkę wstawiamy do rondla z gotującą się wodą. Kiedy olej będzie bardzo ciepły, dodajemy do niego 5 g emulgatora i energicznie mieszamy trzepaczką aż do połączenia się obydwu składników i uzyskania gładkiej konsystencji,
- ciągle mieszając, zestawiamy rondel z kuchenki,
- wylewamy gorącą wodę z rondelka i wlewamy zimną - w ten sposób temperatura oleju szybciej się obniży i będzie można dodać kolejne składniki,
- po osiągnięciu temperatury około 40 stopni Celsjusza możemy do fazy olejowej dodać składniki fazy wodnej - dodaj więc kilka kropli gliceryny, olejki eteryczne i witaminy w kroplach,
- kiedy krem wystygnie, ponownie wymieszaj go energicznie trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały, a krem nabrał puszystości. Przełóż go szpatułką do wyparzonego wcześniej słoiczka.
Domowe kosmetyki na bazie wody, do których nie dodajemy konserwantów, w szczególności kremy do twarzy, należy przechowywać w lodówce. Masz wtedy pewność, że krem jest świeży. Maksymalny czas użycia i przechowywania kremu to 5-7 dni.
U nas zapłacisz kartą