Krem do twarzy z olejkiem z drzewa herbacianego - Skarb natury dla Twojej skóry

Jak stosować olejek z drzewa herbacianego na twarz?

Olejek z drzewa herbacianego jest naturalnym kosmetykiem o dużej koncentracji składników aktywnych. Z tego względu nie poleca się go nakładać bezpośrednio na całą twarz. Lepiej sprawdzi się dodany do produktu bazowego, dzięki czemu nie podrażni delikatnej skóry. Możemy więc kilka kropel naturalnego olejku dodać do naszego ulubionego kremu lub serum. W takiej formie możemy stosować go nawet 2 razy dziennie. Ma on trochę niższe stężenie, więc będzie działał wolniej, ale po kilku tygodniach efekt będzie widoczny.Alternatywą dla powyższej metody jest dodanie olejku z drzewa herbacianego do domowych kosmetyków. Świetnie sprawdzi się w:

Zobacz także
  • domowych maseczkach,
  • naturalnych tonikach,
  • peelingach,
  • hydrolatach.

Możemy również stosować olejek z drzewa herbacianego bezpośrednio na skórę. W tym przypadku nie nakładamy go na całą twarz, ale punktowo w miejsca występowania trądziku i zmian skórnych. W takiej formie stosujmy go co 2-3 dni, aby nie podrażnić skóry. Tutaj działanie powinniśmy zauważyć już po kilku użyciach. Jeśli skóra będzie bardzo zaczerwieniona i podrażniona, przerwijmy kurację na kilka dni. Olejek herbaciany możemy również połączyć z innym olejkiem bazowym w proporcji 50:50. Świetnie się sprawdzi na przykład olej arganowy, lniany czy oliwa z oliwek.Źródło zdjęcia głównego: Instagram

Jak działa olejek z drzewa herbacianego?

Olejek z drzewa herbacianego ma bardzo silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Zwalcza również bakterię podskórne, beztlenowe, które są najczęstszą bezpośrednią przyczyną trądziku. Dodatkowo olejek z drzewa herbacianego:

  • reguluje wydzielanie sebum,
  • nie wysusza skóry,
  • działa regenerująco i pobudza produkcję naskórka,
  • z łatwością wchłania się w głąb skóry.

Zazwyczaj kosmetyki o działaniu antybakteryjnym mają właściwości wysuszające. To duże utrudnienie w leczeniu zmian skórnych. Gdy skóra jest przesuszona i podrażniona, produkuje jeszcze większą ilość sebum, przez co pory mogą być ponownie zatkane. W przypadku olejku herbacianego nie mamy takiego problemu, dlatego jest to jeden z najskuteczniejszych kosmetyków do cery problematycznej, trądzikowej.Olejek z drzewa herbacianego nie sprawdzi się na wszystkich typach cery, między innymi suchej i normalnej. Nie ma on działania silnie nawilżającego i pielęgnującego, a polecany jest przede wszystkim do stosowania na zmiany skórne.

Olejek z drzewa herbacianego – kilka słów o roślinie

Olejek herbaciany to naturalny olejek eteryczny pozyskiwany z liści drzewa herbacianego, zwłaszcza z gatunku Melaleuca alternifolia, który rośnie w Australii. Olejek ten jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych. Może być stosowany do pielęgnacji skóry, głównie do walki z trądzikiem i łupieżem, ponieważ działa łagodząco na skórę i zapobiega pojawianiu się stanów zapalnych. Olejek herbaciany jest również stosowany do aromaterapii, ponieważ posiada relaksujące właściwości i pomaga zmniejszyć stres i napięcie. Ze względu na swoje korzystne działanie na zdrowie, olejek herbaciany jest coraz częściej wykorzystywany w kosmetyce i produktach do pielęgnacji skóry.

Oleje w kosmetyce – które są stosowane i dlaczego?

Drzewo herbaciane – opis

Drzewo herbaciane, zwane również Melaleuca alternifolia, to wiecznie zielone drzewo o wysokości od 5 do 8 metrów, pochodzące z Australii. Charakteryzuje się wąskimi, lancetowatymi liśćmi o długości do 7 cm, które wydzielają silny, orzeźwiający zapach. Kwiaty drzewa herbacianego są białe lub jasnoróżowe, a owoce mają kształt kapsułki.

Drzewo herbaciane jest bardzo trwałe i odporne na susze, dlatego jest często uprawiane w obszarach o klimacie subtropikalnym. Jego drewno jest twarde i bardzo trwałe, co sprawia, że ​​jest wykorzystywane w produkcji mebli i budownictwie. Drzewo herbaciane jest również cenione za swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne, a olejek eteryczny z liści tego drzewa jest coraz częściej wykorzystywany w różnych produktach do pielęgnacji skóry i zdrowia.

Olejek z drzewa herbacianego – jak się pozyskuje?

Olejek z drzewa herbacianego jest pozyskiwany poprzez proces destylacji parą wodną z liści drzewa herbacianego, a proces ten odbywa się w destylatorze. Liście są zwykle zbierane ręcznie, a następnie suszone w cieniu, aby zachować ich właściwości lecznicze. Następnie są umieszczane w destylatorze, a para wodna przepuszczana jest przez surowiec. W wyniku tego procesu olejek z liści kondensuje się i zbiera w specjalnym zbiorniku.

Olejek z drzewa herbacianego – kiedy stosować?

Jeśli słyszałaś o wielu cudownych właściwościach olejku z drzewa herbacianego, lecz nie jesteś pewna jak i kiedy się go stosuje – tu przeczytasz o wskazaniach dla tego cennego specyfiku oraz znajdziesz praktyczne porady, jak używać olejku herbacianego.

Olejek z drzewa herbacianego, nazywany też olejkiem herbacianym, wbrew nazwie, nic wspólnego z herbatą nie ma. Pochodzi on z drzewa o nazwie Melaleuka skrętolistna (łac. Melaleuca alternifolia) z rodziny Mirtowatych. Drzewo to rośnie w Australii i jest tam gatunkiem endemicznym. Powszechnie definiuje się je jako „drzewo herbaciane”, lecz nazwą tą określa się również kilka innych gatunków drzew i krzewów, nie związanych z pozyskiwaniem olejku z drzewa herbacianego.

Krzew o nazwie Leptospermum polygalifolium, z którego drobnych kwiatów pozyskiwany jest najcenniejszy na świecie miód manuka, również określany jest popularnie jako drzewo herbaciane (ang. tea tree). Niech to jednak nas nie zmyli.

Nazwa drzewo herbaciane, używana w stosunku do kilku gatunków, rosnących tylko w Australii i Nowej Zelandii, wywodzi się prawdopodobnie z faktu, że kapitan James Cook, pierwszy europejski odkrywca i badacz obu krajów, opisał te krzewy jako przydatne do sporządzania naparów, zastępujących herbatę.

ZALETY - druga skóra - nie obciąża, nie zapycha - nie ciemnieje - bardzo ładnie wygląda na buzi - promiennie - utrzymuje się w bardzo dobrej kondycji przez cały dzień w pracy - nie trzeba go dodatkowo pudrować - trzyma bardzo ładne wykończenie, cara się nie wyświeca - świetny produkt na co dzień.

Czytaj dalej...

Przeciwzmarszczkowy krem do twarzy SPF 50 NIVEA SUN to krem z filtrem o formule z koenzymem Q10, który zapobiega pojawieniu się zmarszczek i plam pigmentacyjnych spowodowanych promieniowaniem słonecznym.

Czytaj dalej...

Działanie pielęgnacyjne jest dobre jednak spodziewałam się mocniejszego efektu, brakło tu mi intensywnego nawilżenia, i działania napinająco - ujędrniającego, a przy mojej dojrzałej suchej cerze najbardziej mi na tym zależało.

Czytaj dalej...

The Ordinary Natural Moisturising Factors HA to krem, którego skład składa się z naturalnych czynników nawilżających występujących w skórze, między innymi aminokwasów, kwasów tłuszczowych, mocznika, ceramidów, kwasu hialuronowego.

Czytaj dalej...

Krem stosuje s przyjemnością na noc podczas kuracji retinolem, mocnym przesuszeniu oraz zimą na dzień, sprawdza się również do stosowania na dłonie i stopy - ot taki sobie niepozorny mały kremik, a jak uniwersalny Polecam wypróbować.

Czytaj dalej...