Krem do twarzy z pokrzywy - Naturalna moc pielęgnacji dla zdrowej skóry
Jak zrobić zupę krem z pokrzywy?
Zupa krem z pokrzywy to danie, które przygotowuje się z dziko rosnących roślin. Można zbierać je się do jedzenia w okresie wiosennym, ale koniecznie z młodych roślin przed kwitnieniem. Wystarczy ugotować je z dodatkami i zblendować.
Zupę z pokrzywy można zrobić z młodych listków i cienkich łodyżek. Starsze części i rośliny są niepolecane do spożycia ze względu na zawartość ostrych kryształów krzemionki, nie mają też już tak cennych wartości odżywczych i zdrowotnych.
Przepis na kremową zupę z młodej pokrzywy:
Składniki:
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 g pokrzywy,
- 200 g ziemniaków,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
- zgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie),
- jogurt naturalny i grzanki do podania (opcjonalnie).
- Posiekaj cebulę i podsmaż na oliwie.
- Dodaj pokrojoną pokrzywę i kostki ziemniaków, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie.
- Zmiksuj zupę na krem i dopraw do smaku.
- Podawaj z łyżką jogurtu i ew. z grzankami.
Dlaczego warto zrobić krem do twarzy w domu?
Używanie kremu z drogerii jest na pewno wygodne - ot, przy okazji zakupów po prostu wrzucasz go do koszyka i już. Musisz jednak wiedzieć, że taki kosmetyk, poza składnikami aktywnymi działającymi pozytywnie na skórę, zawiera jeszcze inne, mniej przyjazne Ci substancje:
- parabeny,
- glikol propylenowy,
- SLS,
- sztuczne barwniki,
- triethanolamina (TEA),
- i wiele, wiele innych.
Większość z tych składników może przy dłuższym stosowaniu wykazywać działanie drażniące, toksyczne, a nawet rakotwórcze. Naprawdę chcesz ich nadal używać, skoro na wyciągnięcie ręki masz bezpieczniejsze domowe kosmetyki?
Domowy krem do twarzy - zalety
Składniki, których użyjesz do przygotowania własnego kremu do twarzy według naszych receptur, są całkowicie naturalne i bezpieczne dla Twojej skóry i zdrowia. Mają jednak również inne zalety:
- możesz przygotować krem o dokładnie takim działaniu, jakiego potrzebujesz. Nieco modyfikując jego skład możesz szybko dodać do niego kolejne komponenty, tym samym wzbogacając jego działanie,
- Twój krem może mieć dokładnie taki zapach, jaki lubisz, a nie taki, jaki narzucił Ci producent,
- również konsystencję kosmetyku z łatwością dopasujesz do swoich preferencji,
- domowy krem jest znacznie tańszy niż gotowy,
- jeśli odpowiednio skomponujesz skład swojego kremu, będzie mogła bezpiecznie używać go cała rodzina.
Czy wiesz, że…
Walory pokrzywy nie kończą się na tych leczniczych i kosmetycznych. Od pewnego czasu jest ona również coraz popularniejszym produktem spożywczym. Wykorzystuje się ją podobnie jak szpinak – jako dodatek do zup, jajecznicy, pieczywa, pizzy czy tart. W rzeczywistości zastosowanie to nie jest niczym nowym, pokrzywę jedzono bowiem na świecie od wieków. Zwykle jednak była ona traktowana jako pożywienie głodowe i spożywana wyłącznie wtedy, gdy brakowało warzyw. Również wówczas najczęściej ją gotowano, a następnie dodawano do ziemniaków, kasz czy jajek. Oprócz potraw, z pokrzywy można robić także napoje oraz ubrania. W Wielkiej Brytanii i Irlandii popularne jest tzw. piwo pokrzywowe (ang. nettle beer). Z kolei włókniste łodygi rośliny od wieków wykorzystywano do wyrobu wytrzymałych, a zarazem przewiewnych tkanin.
Pokrzywa to niezwykła, choć niepozorna roślina o właściwościach leczniczych i upiększających, która, będąc istotnym składnikiem kosmetyków, znakomicie wpływa na kondycję włosów i skóry. Zaufaj sile naturalnej pielęgnacji i już dziś zachwyć się jej niesamowitymi efektami.
U nas zapłacisz kartą