Jak zapobiegać wypadaniu włosów - Skuteczne sposoby i porady
Żelazo, chrom i miedź
Pomocne okażą się także żelazo, chrom i miedź, które zapobiegają wypadaniu włosów i je wzmacniają. We wchłanianiu żelaza bierze udział hemoglobina. Atom żelaza dostarczony z pożywieniem wbuduje się wiązaniem hemowym w hemoglobinę, dzięki czemu zyska zdolność wiązania tlenu w płucach i transportu go do tkanek. Aby żelazo mogło związać się z hemoglobiną musi być wchłonięte z pokarmu do krwi. Większość pokarmów zawiera mało żelaza lub jest ono mało przyswajalne.
Przygotowanie żelaza do wchłonięcia rozpoczyna się już w żołądku i następuje tutaj podstawowy proces wnikania żelaza z jelit do krwi. Jest to skomplikowany proces, w którym biorą udział liczne enzymy i witaminy. Wapń i magnez to dwa minerały, które współdziałają ze sobą w procesie zapobiegania wypadania włosów. Pamiętać jednak należy, że zarówno niedobór, jak i nadmiar witamin i minerałów jest szkodliwy.
Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?
Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.
Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.
Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).
Co na wypadanie włosów? Tabletki, Witaminy czy Zioła
Zastanawiasz się co stosować na wypadanie włosów? Niedobór witamin i minerałów może znacznie osłabić organizm i wpłynąć na gęstość i kondycję włosów. Do problemu wypadania włosów należy podejść kompleksowo, czyli wykryć jego przyczynę, wyleczyć i zapobiegać. Pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji włosów lub jej odbudowie są suplementy i witaminy, które bez problemu można dostać w aptece. Należy pamiętać, że nie jest to leczenie przyczynowe wypadania włosów.
Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie zdrowej diety bogatej w witaminy i minerały, a także spożywanie dobroczynnych ziół. Polecane jest wykonywanie domowych maseczek, które pomogą wzmocnić, odżywić włosy, a także pobudzić je do wzrostu. W ostatnim czasie modne stało się olejowanie włosów, które pomaga zatrzymać w nich wodę. Istnieje wiele metod leczniczych, a także naturalnych, które doprowadzą do wzmocnienia włosów i ograniczenia ich wypadania.
Dieta na wypadanie włosów – co jeść, aby włosy przestały wypadać?
Wśród przyczyn wypadających włosów wymienia się m.in. poród, nieodpowiednią pielęgnację, stres, choroby czy też zaburzenia hormonalne. Okazuje się, że dieta również ma duży wpływ na ich kondycję. Co zatem jeść, aby włosy przestały wypadać?
Zadbane, gęste i lśniące włosy są ozdobą, szczególnie w przypadku kobiet. Rosną przez jakiś czas, następnie obumierają, wypadają i są zastępowane przez nowe. Wypadanie włosów jest zatem procesem naturalnym, wiążącym się z ich spoczynkową fazą wzrostu. Jeśli jednak włosy wypadają w zbyt dużych ilościach, może to oznaczać zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Nie zawsze łatwo jest określić bezpośrednią przyczynę wypadania włosów, warto jednak zwrócić uwagę na wszystkie czynniki, które mogą mieć z tym związek.

Jak zahamować wypadanie włosów?
Włosy wypadające są włosami osłabionymi. Warto zacząć, jeśli to możliwe, od wyeliminowania problemu, który to powoduje. Jeśli macie poczucie, że może on leżeć głębiej, wykonajcie niezbędne badania. Z oczywistych przyczyn warto regularnie kontrolować stan zdrowia. Zrobienie poszerzonych badań krwi oraz badań hormonalnych pomoże rozwiać wiele wątpliwości.Jeśli badania krwi wykazały niedobory, zacznijcie suplementację. Dostarczenie organizmowi odpowiednich składników odżywczych zmniejszy utratę włosów. Odrastające kosmyki będą mocniejsze, grubsze i przede wszystkim zdrowsze. Jeśli wyniki badań hormonalnych nie są w normie, kontynuujcie leczenie zgodnie z zaleceniami lekarza prowadzącego.
Zobacz także
Warto również udać się do profesjonalisty, czyli do trychologa. Podczas wizyty wykona włosom i skórze głowy badania - trichogram i trichoskopię - a następnie zweryfikuje ich stan. Za profesjonalnym badaniem idzie również profesjonalna analiza, która może okazać się w wielu przypadkach nieoceniona.Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zweryfikować sposób, w jaki obecnie dbacie o pasma. Plan naprawczy pielęgnacji włosów możecie stosować równolegle z tym, co zalecają wam specjaliści.
