Cukier a pryszcze - Prawda czy mit?
Probiotyki i produkty fermentowane
Medycyna funkcjonalna, podejście do zdrowia, które patrzy na połączenie całego ciała , widzi trądzik jako stan zapalny. Mówi o tym, że może istnieć nawet związek między stanem zdrowia jelit a stanem skóry.
Możesz pomóc naprawić to połączenie, jedząc więcej pokarmów, które wspierają równowagę bakterii jelitowych, takich jak fermentowana żywność i probiotyki.
Probiotyki mogą również pomóc Twojej skórze bezpośrednio. Badanie z roku 2017 w czasopiśmie Scientific Reports wykazało, że równowaga bakteryjna skóry ma wiele wspólnego z rozwojem trądziku, a probiotyki mogą być pomocne.
Probiotyki można znaleźć w postaci suplementów lub w sfermentowanej żywności, takiej jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, kimchi, kombucha, jogurt i natto.
Jakie pokarmy wywołują trądzik i czy lekarstwo na niego możesz znaleźć na własnym talerzu?
Właściwie zbilansowana dieta to nieodzowny element mający wpływ na stan naszego zdrowia. Dzięki niej dostarczamy swojemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i substancji, które przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia, jak i samopoczucia. Odpowiednia dieta oddziałuje również na stan naszych włosów czy skóry, co jest szczególnie zauważalne w przypadku skóry twarzy. Niestety w dalszym ciągu znaczna część osób nie zdaje sobie sprawy, że regularne spożywanie niektórych pokarmów może stanowić przyczynę ich problemów z trądzikiem. Choć związek pomiędzy dietą a trądzikiem w dalszym ciągu jest kontrowersyjny, nie ulega wątpliwości, że niektóre z pokarmów mogą spowodować zaostrzenie jego objawów, na przykład poprzez zwiększoną produkcję sebum. Dowiedz się, co powoduje trądzik oraz jaka dieta na trądzik może okazać się skuteczna.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Dla naszego zdrowia ważne jest, aby zachować prawidłową równowagę kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Istnieje wiele dyskusji na temat optymalnej równowagi. Niektórzy badacze uważają, że powinno to być 4: 1, podczas gdy inni uważają, że powinno być 1: 1.
Niestety w diecie większości z nas, kwasy te występują bliżej stosunku 16: 1 i nie znam nikogo, kto uważa, że taka proporcja jest optymalna.
Jak można sobie wyobrazić, taki współczynnik jest prozapalny, co wpływa niekorzystnie nie tylko na cerę, ale i na cały organizm.
Ilość spożywanych omega-3 można łatwo zwiększyć dodając mielone siemię lniane do kanapek i sałatek, nasiona chia do smoothie lub stosując jeden z olejów ZKT – olejów o idealnie zbilansowanych proporcjach kwasów tłuszczowych.
Natomiast, aby zmniejszyć ilość spożywanych omega-6 (i to tych najgorszej jakości), należy zminimalizować lub wyeliminować konsumpcję smażonych potraw i przetworzonych olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy.
Polecane
Wszy – skąd się biorą, jak wyglądają i jak się nimi zarazić? Ząb mądrości – czy trzeba go usuwać? Objawy i powikłania Jak obniżyć ciśnienie? Sprawdź domowe sposoby walki z nadciśnieniem
Co się dzieje w naszym organizmie kiedy „jemy za słodko”?
- znacznie wzrasta poziom cukru we krwi a to z kolei przyczynia się do wzrostu insuliny i czynnika wzrostu podobnego do insuliny
- pobudzony zostaje podział komórek, które budują przewody wyprowadzające gruczołów łojowych. Ulegają one zwężeniu i zaczyna zalegać w nich łój
- wzrasta poziom tłuszczu w wątrobie a to z kolei prowadzi do niedoboru białka, które jest odpowiedzialne za równowagę pomiędzy poziomem testosteronu a estrogenu we krwi. W rezultacie stężenie testosteronu wzrasta a to może powodować nie tylko powstanie zmian trądzikowych ale również problemy z cyklem miesięcznym i płodnością
- nadmiar insuliny powoduje spadek poziomu białka, które wiąże się z receptorem dla retinoidów – pochodnych witaminy A (są one stosowane w leczeniu nie tylko trądziku ale także innych chorób skóry) Niedobór tego białka powoduje nasilenie wzrostu komórek a to pogarsza trądzik
- Zastąpmy cukry proste, węglowodanami złożonymi, które obecne są w produktach z pełnego ziarna (chleb razowy, makarony gryczane) oraz w warzywach (ziemniaki, soczewica, groch, fasola, kukurydza)
- Zrezygnujmy z kolorowych napojów i słodyczy (zwłaszcza czekolady) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego to sięgnijmy np. po marchewkę
- Zadbajmy o aktywność fizyczną – brak ruchu wzmaga apetyt na słodycze
Odpowiednia dieta ma wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale także na wygląd naszej skóry.
Przeważające w posiłkach, produkty bogate w cukry proste, powodują nie tyko nadwagę ale mogą przyczynić się również do powstania zmian trądzikowych czy zaostrzenia już istniejących wykwitów. Nie tylko zaburzenia hormonalne, będące skutkiem wzrostu poziomu cukru we krwi, mogą powodować trądzik. Również sama nadwaga, zmusza nasz organizm do nadmiernej produkcji androgenów.
Dbajmy o to aby nasze posiłki były urozmaicone. Organizm będzie lepiej pracował a my sami będziemy mogli się cieszyć lepszym samopoczuciem.