Cukier a pryszcze - Prawda czy mit?
Cukier a pryszcze
Benzacne 2018-04-05 Benzacne Cukier a trądzik – poznaj zależności
Trądzik, który pojawia się w okresie dojrzewania to początek walki o ładny wygląd skóry. Marzeniem każdego kto doświadczył problemu tzw. pryszczy, jest znalezienie nie tylko przyczyny ale i sposobu na złagodzenie i likwidację zmian. Nie leczony trądzik prowadzi nie tylko do stopniowego pogorszenia stanu naszej skóry ale również do powstania trudnych do zlikwidowania blizn.
Co jeść, aby zmniejszyć trądzik?
Teraz, gdy już znasz pokarmy, które powodują trądzik, poznaj niektóre z produktów spożywczych i składników odżywczych, które mogą poprawić trądzik i przyczynić się do jasnej, błyszczącej skóry:
Cynk, silny środek przeciwzapalny i przeciwbakteryjny, był długo badany pod kątem leczenia trądziku.
Badanie przeprowadzone w 2014 roku, opublikowane w czasopiśmie Biomed Research International wykazało, że niższe poziomy cynku w surowicy mogą u niektórych osób być związane z dokuczliwością i typem trądziku. Zwiększenie poziomu cynku w surowicy poprzez spożywanie większej ilości produktów zawierających cynk może pomóc w oczyszczeniu skóry.
Cynk można stosować jako suplement – jako octan cynku, glukonian cynku lub siarczan cynku – lub nakładać go bezpośrednio na skórę. Cynk można znaleźć w pokarmach takich jak pełne zboża, orzechy i fasola.
Trądzik – problem nastolatków i dorosłych
Trądzik pospolity (acne vulgaris) znany także pod nazwą trądziku młodzieńczego lub zwyczajnego stanowi jedną z najbardziej powszechnych chorób skóry (może dotyczyć nawet 10% populacji na świecie). Szczyt zachorowań na tę dermatozę przypada w okresie dojrzewania, dlatego też dla znacznej części osób stanowi on domenę nastolatków. Tymczasem na trądzik można zachorować w każdym wieku, a w ostatnich latach zauważa się znaczny wzrost zachorowań w przypadku osób dorosłych.
Czym w takim razie jest trądzik? To choroba skóry, która dotyczy przede wszystkim gruczołów łojowych oraz ujść mieszków włosowych, a jego nieodzownym elementem jest silny łojotok, który równocześnie prowadzi do zatykania porów.
Przyczyny trądziku
Choć trądzik to jedna z najczęstszych chorób skóry, jego patogeneza w dalszym ciągu nie została całkowicie poznana. Niemniej udział w niej biorą cztery czynniki, które są ze sobą powiązane:
• nieprawidłowe złuszczanie się nabłonka w ujściach mieszków włosowych,
• nadprodukcja łoju,
• namnażanie się bakterii z gatunku Propionibacterium acnes,
• stan zapalny wokół mieszków włosowych.
Jednym z elementów, które również mogą mieć wpływ na większe prawdopodobieństwo występowania trądziku, są uwarunkowania genetyczne. Dlatego też w trakcie pierwszej wizyty dermatolog podczas wywiadu zadaje pytanie dotyczące obecności tej choroby w rodzinie. Prawdopodobieństwo zachorowania staje się znacznie wyższe, jeśli na to schorzenie cierpiało jedno lub oboje rodziców.
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia hormonalne to kolejny czynnik, który posiada dość istotny udział w powstawaniu tej choroby. Wiemy już, że jedną z głównych przyczyn trądziku jest nadmierne wydzielanie sebum, które następnie prowadzi do zablokowania i zaczopowania ujść gruczołów łojowych. Warto zwrócić uwagę na to, że ilość wydzielanego łoju kontrolowana jest przez hormony płciowe – androgeny. Odgrywają one dość znaczącą rolę w zapoczątkowaniu całego procesu i nasilenia objawów choroby zarówno w przypadku mężczyzn, jak i kobiet, u których przebieg tej dermatozy bywa bardziej intensywny.
2) Rafinowane węglowodany i cukier
Rafinowane węglowodany mogą przyczyniać się do trądziku, powodując większą produkcję sebum. Mają również wyższy indeks glikemiczny.
Kiedy organizm trawi pokarm o wysokim indeksie glikemicznym, jak biały chleb, białe makarony i słodkie napoje, wnikają one do krwioobiegu szybciej niż te o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jarmuż, soczewica i całe ziarna.
Badania pokazują, że rafinowana żywność – ta o wyższym indeksie glikemicznym – odgrywa dużą rolę w podsycaniu trądziku. Z kolei dieta bogata w żywność o niskim indeksie glikemicznym może poprawić stan skóry.
Możesz zastąpić żywność o wysokim indeksie glikemicznym w swojej diecie większą ilością pełnych ziaren, takich jak komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana i owies. Całe Twoje ciało będzie Ci wdzięczne.
