Cukier a pryszcze - Prawda czy mit?

Dieta a trądzik – co może zaostrzać jego objawy?

Istnieje wiele badań świadczących o tym, że dieta może mieć istotny wpływ na stan naszej cery, zarówno w korzystny, jak i niekorzystny sposób. Nieodpowiednia i źle skomponowana dieta może przyczynić się do nadmiernej aktywności gruczołów łojowych, co zwiększa nasilenie trądziku. Często zmiany, które obserwujemy na skórze, są próbą detoksykacji naszego organizmu.

Zmiany trądzikowe są szczególnie zauważalne w przypadku żywności, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym oraz dużą ilością węglowodanów prostych, czyli powoduje podniesienie poziomu insuliny we krwi.

Trądzik a nabiał

Mleko a trądzik – czy istnieje między nimi zależność? Niestety istnieje coraz więcej dowodów świadczących o tym, że nabiał szkodzi naszej skórze. Dlaczego tak się dzieje? Wykazano, że produkty mleczne, które zawierają kazeinę oraz białko serwatkowe, mogą wpływać na rozwój trądziku.

Spożywanie produktów mlecznych zwiększa poziom IGF-1, insulinopodobnego hormonu wzrostu, który zwiększa produkcję sebum. Jeśli podejrzewasz, że w Twoim przypadku trądzik może być związany z nadmiarem nabiału, spróbuj ograniczyć go na pewien czas i dokładnie obserwuj swoją skórę.

Cukier a trądzik

Słodycze a trądzik to kolejna trafna korelacja. Okazuje się, że dieta bogata w cukry proste oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym w bardzo dużym stopniu wpływa na powstawanie niedoskonałości na naszej skórze. Do tej żywności zaliczamy:
• pieczywo z białej mąki,
• makaron z białej mąki,
• biały ryż,
• różnego rodzaju słodziki jak cukier trzcinowy, syrop klonowy, miód,
• słodzone napoje gazowane.

Po spożyciu tego typu produktów wzrasta poziom insuliny we krwi, a także dochodzi do podziału komórek, które tworzą przewody gruczołów łojowych, przez co te zaczynają się zwężać, na skutek czego dochodzi do zalegania w nich łoju.

Czekolada a trądzik

Czekolada przez bardzo długi czas była uznawana za jeden z czynników zwiększających nasilenie trądziku, jednak w dalszym ciągu nie znaleziono dowodów na to, że rzeczywiście jedzenie prawdziwej czekolady ma wpływ na powstawanie wyprysków. Jeśli więc wydaje Ci się, że masz pryszcze po czekoladzie, musisz dokładnie przyjrzeć się swojej diecie.

Czym jest trądzik?

Trądzik to stan skóry, w którym pory (lub mieszki włosowe) – zwykle na twarzy, brodzie, klatce piersiowej lub plecach – zostają zablokowane, w rezultacie czego pojawiają się wykwity skórne.

Co powoduje trądzik?

Gruczoły łojowe w skórze tworzą oleistą substancję o nazwie sebum. Nadmiar sebum, w połączeniu z przerostem komórek skóry zwanych keratynocytami, może zatkać Twoje pory.

Obie te substancje mogą przyczyniać się do nadmiernej ilości bakterii, które normalnie żyją na skórze, co może dodatkowo nasilić problem.

Pory nie lubią być zatkane. A kiedy są, skóra wokół nich staje się czerwona i podrażniona. Skutkuje to tym, co widzimy jako pryszcze, zaskórniki i wągry.

Ale, co powoduje, że Twoja skóra w nadmiarze wytwarza sebum i keratynocyty, które zatykają Twoje pory?

Zarówno organizmu kobiet i mężczyzn, wytwarzają hormony nazywane androgenami, które powodują produkcję zarówno keratynocytów, jak i tłustego sebum. Poziom androgenów wzrasta w okresie dojrzewania, a ciała kobiet wytwarzają je we wzmożonej ilości również w czasie ciąży i po jej zakończeniu, jak również w przypadku stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Trądzik może być również spowodowany normalną odpowiedzią immunologiczną na bakterie skóry, które powodują pryszcze, a nawet przez nierównowagę w jelitach.

Twoje ciało może również źle reagować na niektóre kosmetyki, które z kolei powodują pogorszenie trądziku. Wybierając oparte na wodzie, czyste, niekomedogenne kosmetyki, możesz swojej skórze pomóc w zapobieganiu zatykania porów.

Przede wszystkim jednak jedzenie, które spożywasz, wydaje się być najważniejszym czynnikiem w pogorszaniu stanu skóry lub, wręcz przeciwnie, w walce z trądzikiem.

Istnieje tak wiele dowodów na to, że dieta ma wpływ na stan skóry, że kwestia ta nie jest już przedmiotem żadnej debaty.

1) Nabiał

Naukowcy od dawna badają związek między spożyciem produktów mlecznych i trądzikiem.

Badanie przeprowadzone w 2011 r. w ramach programu pediatrycznego Nestle Nutrition Workshop wykazało, że w krajach uprzemysłowionych nawyk spożywania produktów mlecznych poza okresem niemowlęctwa jest najczęstszą przyczyną trądziku. Naukowcy zaproponowali dwa rozwiązania: albo przestajemy pić krowie mleko, albo tworzymy mleko krowie, które nie ma takiego wpływu na nasze zdrowie.

Pierwszy sposób brzmi o wiele łatwiej!

Jednym z powodów, dla których nabiał może przyczyniać się do trądziku, jest to, że stymuluje on insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).

Produkty mleczne zwiększają również aktywność enzymu w organizmie zwanego mTORC1, który przyczynia się do rozwoju trądziku (jak również wielu innych chorób przewlekłych, takich jak insulinooporność, rak, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i choroby związane z wiekiem) .

Nawet jeśli nie pijesz mleka, ani nie jesz serów, większość dań gotowych ma składniki pochodzenia mlecznego. Uważnie czytaj etykiety produktów, aby wystrzegać się tych zawierających pochodne nabiału.

Możesz także wybrać produkty mlekopodobne pochodzenia roślinnego, ponieważ nie mają takich samych negatywnych właściwości, powodujących trądzik.

Warto wspomnieć, że picie wody z cytryną na czczo może nie być odpowiednie dla niektórych osób, zwłaszcza dla tych z problemami żołądkowymi, wrzodami lub nadkwasotą żołądka, ponieważ sok z cytryny może drażnić błonę śluzową żołądka.

Czytaj dalej...

Nowakowska, Alergie i nietolerancje pokarmowe na laktozę, kazeinę, gluten i fruktozę jakie choroby wywołują, jak sobie pomóc i jak się rozstać z przykrymi objawami, jakich błędów żywieniowych nie popełniać ciemna strona mleka zaskakujące fakty, które mają wpływ na Twoje zdrowie , Wydawnictwo Jot, Warszawa 2022.

Czytaj dalej...

Efekty pasty cukrowej utrzymują się od 3 do 6 tygodni, a po jej użyciu włoski odrastają słabsze , jest ich mniej i są jaśniejsze , dlatego kiedy regularnie używamy tej pasty cukrowej, to depilacja staje się coraz rzadsza.

Czytaj dalej...

Domowe zabiegi z wykorzystaniem kremów do depilacji są łatwe i nie wymagają wprawy, jednak silny, chemiczny zapach kosmetyków może zniechęcać, a substancje chemiczne wywoływać podrażnienia wrażliwej skóry.

Czytaj dalej...