Dieta na trądzik różowaty - Zdrowy jadłospis dla piękniejszej skóry

Dieta na trądzik różowaty – zasady żywieniowe

Dieta wspomagająca leczenie trądziku różowatego powinna opierać się na daniach lekkostrawnych, bogatych w antyoksydanty, mikroelementy, makroelementy, błonnik. Warto przede wszystkim zwracać uwagę na wartość indeksu glikemicznego produktów żywnościowych. Przyjmuje się, że żywność o wysokim IG może nasilać objawy trądziku, natomiast żywność o niskim IG wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Przygotowując dania, skupiajmy się na tym, aby nie były one zbyt tłuste. Unikajmy smażenia, zwłaszcza na głębokim tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem będą dania gotowane oraz pieczone. Pamiętajmy o tym, aby wyeliminować z diety również sól, która zatrzymuje wodę w organizmie, a także wszelkie ostre przyprawy, sos sojowy i cynamon.

Dieta na trądzik różowaty powinna być lekkostrawna i niskotłuszczowa. Warto, aby w jadłospisie znalazły się produkty o niskiej wartości indeksu glikemicznego.

Uwaga: Gorące potrawy i napoje wzmagają objawy trądziku różowatego – nasilają zaczerwienienie skóry.

Dieta na trądzik różowaty powinna dostarczać nam również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują działanie przeciwzapalne. Cenne kwasy tłuszczowe znajdziemy w: olejach roślinnych, nasionach, orzechach, tłustych rybach morskich. Zwłaszcza kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 zapewniają naszej skórze właściwe nawilżenie. Zaleca się, aby co najmniej dwa razy w tygodniu sięgać po wspomniane tłuste ryby morskie, a do jadłospisu dodać orzechy, olej lniany, olej rzepakowy i nasiona sezamu.

Błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit i procesy przemiany materii, dzięki czemu wspomaga detoksykację organizmu. Jego dużych ilości dostarczą nam przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, np. ciemne makarony, brązowy ryż, kasza gryczana, kasza pęczak, pieczywo razowe, płatki owsiane, otręby pszenne.

Do organizmu dostarczajmy źródeł błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym tłuszczów z rodziny omega-3. Nie zapominajmy również o odpowiednim nawodnieniu.

Przyczyny powstawania trądziku

Trądzik pospolity jest chorobą wieloczynnikową.

Do powstawania, rozwoju oraz nasilenia zmian trądziku pospolitego predysponują czynniki takie jak:

  • płeć męska ,
  • wiek nastoletni (od 15. do 19. roku życia) ,
  • genetyka ,
  • nadmierna masa ciała i insulinooporność ,
  • skóra ze skłonnością do nadmiernego wydzielania sebum (cera tłusta) ,
  • zaburzenia cyklu menstruacyjnego oraz faza cyklu (faza lutealna wiąże się ze zwiększnym nasilenie zmian) ,
  • palenie papierosów ,
  • wysokie narażenie na światło widzialne emitowane przez elektronikę (smartfony, tablety) ,
  • nieodpowiednia długość i jakość snu ,
  • stres ,
  • wysoka ekspozycja na światło słoneczne ,
  • wysokie narażenie na zanieczyszczone powietrze ,
  • życie na obszarach gęsto zaludnionych ,
  • zachodni model żywienia .

Czynniki te pośredniczą w powstawaniu trądziku pospolitego, przyczyniając się do powstawania łojotoku, nieprawidłowego rogowacenia ujść mieszków włosowych, kolonizacji gruczołów łojowych przez Cutibacterium acnes oraz uogólnionego stanu zapalnego .

Dieta na trądzik różowaty: co powinna zawierać?

Na nasilenie objawów trądziku różowatego niekiedy kluczowy wpływ ma nasza dieta i nawyki żywieniowe. Oczywiście z pomocą diety nie pozbędziemy się w 100% problemu trądziku różowatego, ale możemy wyraźnie zmniejszyć jego objawy, a niektóre nawet zlikwidować. Ogromną moc niosą za sobą produkty bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy – wpływają bowiem na poprawę kondycji skóry i łagodzą stan zapalny. W jakie zatem składniki powinna obfitować dieta na trądzik różowaty?

1. Makro- i mikroelementy

Szczególnie korzystne działanie w przebiegu trądziku różowatego wykazują makro- i mikroelementy, które wspomagają procesy regeneracji skóry. Należą do nich przede wszystkim:

  • siarka – znajdziemy ją w warzywach liściastych, suszonych owocach, fasolce, rybach morskich,
  • selen – znajduje się naturalnie w orzechach brazylijskich, soczewicy i grochu, a także w skorupiakach,
  • żelazo – znajduje się m.in. w roślinach strączkowych, nasionach, wołowinie, wątróbce, żółtku jaja, otrębach,
  • cynk – znajduje się w drożdżach, pieczywie razowym, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, przetworach mlecznych, roślinach strączkowych, kaszach razowych, cebuli,
  • krzem – znajduje się w kapuście, ogórkach, rzodkiewkach.

2. Witaminy

Witaminy są także bardzo ważne w leczeniu trądziku różowatego. Szczególnie korzystne dla poprawy kondycji cery z tym problemem dermatologicznym, są następujące witaminy:

  • witamina A – znajduje się w pomarańczowych owocach i warzywach (ziemniaki, marchew, morele, dynia) oraz w szpinaku, jarmużu, wątróbce, tranie, wiśniach,
  • witamina B2 – znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, migdałach, grochu i fasoli, a także w grzybach i małżach,
  • witamina B5 – znajduje się w soi, jajach, bananach, rybach, otrębach pszennych, a także w pomarańczach i melonach,
  • witamina B7 – znajduje się w orzechach włoskich, orzechach ziemnych, jajach, grzybach, kalafiorze,
  • witamina C – znajduje się m.in. w owocach róży, rokitnika, derenia, czarnej porzeczki, a także w truskawkach oraz cytrusach, w witaminę C obfitują ponadto zielone warzywa (szczególnie nać pietruszki, koper, brukselka, jarmuż, brokuł),
  • witamina E – jej źródłem są żółtka jaj, pestki dyni, kiełki zbóż, nasiona słonecznika, oleje roślinny, orzechy.

Wspomnij również o przyjmowanych lekach, chorobach, z którymi się zmagasz oraz opowiedz o swojej codziennej pielęgnacji skóry być może problemem są źle dobrane kosmetyki lub ich brak w podstawowej rutynie.

Czytaj dalej...

Należy pamiętać, że kremy stosowane zewnętrznie, nie zapewnią takiego efekty odmłodzenia, jak regularne stosowanie suplementów z kolagenem, jednak warto włączyć je do pielęgnacji cery w celu utrzymania zdrowej skóry.

Czytaj dalej...

Fotoalergie fotouczulenia objawy, przyczyny, diagnoza i leczenie Fotoalergie, znane również jako fotouczulenia, to reakcje skórne wywołane ekspozycją na promieniowanie słoneczne, w szczególności promieniowanie ultrafioletowe UVA.

Czytaj dalej...

Dobrze jest nauczyć się rozpoznawać te produkty, które nie są zalecane ze względu na brak wartości odżywczych oraz dowiedzieć się jak kupować te, które mogą pomóc w przyspieszeniu leczenia stanów zapalnych i które korzystnie wpływają na regulację gospodarki hormonalnej.

Czytaj dalej...