Dieta na trądzik różowaty - Zdrowy jadłospis dla piękniejszej skóry

Dieta na trądzik różowaty − produkty zakazane

W diecie na trądzik różowaty należy ograniczać tłuszcze zwierzęce oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznych. Niewskazane są cukry proste, gdyż wpływają na wahania poziomu insuliny i powodują nadmierna aktywność gruczołów łojowych. Z tego względu w przebiegu trądziku różowatego nie poleca się spożywania m.in.:

  • produktów wysoko przetworzonych,
  • produktów zawierających konserwanty i sztuczne barwniki,
  • słodyczy,
  • słonych przekąsek,
  • słodkich napojów gazowanych.

Należy ponadto uważać na składy soków czy jogurtów, unikając produktów, które mają cukier wysoko w składzie lub zawierają sztuczne konserwanty i barwniki.

Jeśli cierpimy na trądzik różowaty, powinniśmy ponadto ograniczyć spożycie białego pieczywa, ryżu i makaronu. Po drugie, niepolecane są używki. Alkohol np. rozszerza ściany naczyń krwionośnych (szczególnie mocniejsze trunki), co wzmaga objawy trądziku różowatego. Ponadto podobnie działa na naczynia krwionośne kawa czy herbata – te napoje również rozszerzają naczynia i zwiększają przepływ krwi, nasilając objawy trądziku.

Na liście zakazanych produktów znajdują się ostre przyprawy, które pobudzają układ naczyniowy, zaostrzając zmiany. To m.in.:

  • papryka,
  • tabasco,
  • ocet spirytusowy,
  • cynamon,
  • pieprz cayenne.

Z diety należy ponadto wyeliminować potrawy tłuste i smażone na tłuszczu. Zamiast smażenia, wybierajmy gotowanie, pieczenie lub gotowanie na parze. Zwracajmy uwagę także na rodzaj mięsa, unikając tłustych mięs, takich jak wołowina czy wieprzowina – zamiast nich, lepiej zdecydować się na indyka lub kurczaka. Podobna zasada powinna dotyczyć nabiału: zamiast pełnotłustego mleka i jego przetworów, wybieraj produkty odtłuszczone.

Anna Baranowska

Ukończyła Dziennikarstwo na Uniwersytecie Gdańskim. Autorka kilkuset artykułów o tematyce zdrowotnej i parentingowej. Należy do grona dziennikarzy medycznych jako członkini Stowarzyszenia "Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia".

Dieta na trądzik: co jeść a czego nie?

Najlepszą interwencją żywieniową w leczeniu trądziku pospolitego jest wprowadzenie diety przeciwzapalnej, bazującej w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego o niskim indeksie glikemicznym, na żywności nisko przetworzonej, bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, a także zapewniającej jak najwyższą podaż kwasów tłuszczowych n-3.

Dieta zachodnia ma negatywny wpływ na rozwój trądziku

Zachodni model żywienia w istotnym stopniu przyczynia się do rozwoju trądziku pospolitego ze względu na swój silny potencjał zapalny. Dieta zachodnia charakteryzuje się wysoką kalorycznością, nadmiernym spożyciem tłuszczu, w szczególności kwasów tłuszczowych nasyconych, mięsa, cukru oraz mleka i produktów mlecznych. Ponadto zachodni sposób odżywiania odznacza się zbyt niskim stosunkiem kwasów tłuszczowych n-3 do n-6, zbyt niską podażą błonnika, witamin i składników mineralnych oraz wysoką zawartością sodu .

Dieta zachodnia obfituje w produkty wysoko przetworzone, które charakteryzują się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ich częste spożywanie skutkuje nie tylko podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, ale także zwiększonym stężeniem insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF1), które bezpośrednio wpływają na rozwój zmian trądzikowych .

Dieta zachodnia wiąże się również ze zwiększoną sygnalizacją kinazy treoninowo-serynowej (mTORC1) - bezpośredniego czynnika zaostrzającego trądzik, której aktywacja wymaga współistnienia pięciu głównych elementów:

  • obecności czynników wzrostu takich jak insulina i IGF-1,
  • odpowiedniej ilości energii komórkowej zapewnianej przez glukozę i ATP,
  • dostępności rozgałęzionych aminokwasów niezbędnych (BCAA) – głównie leucyny,
  • obecności glutaminy,
  • dostępności nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu palmitynowego) ,

Dieta przy trądziku różowatym — Jakie mikroelementy uwzględnić w swoim odżywianiu?

Odpowiednia dieta dla osób z trądzikiem pospolitym powinna dostarczyć odpowiednią podaż cynku. Cynk posiada właściwości regeneracyjne i łagodzące stany zapalny skóry.

Jego źródłem w diecie są:

  • migdały,
  • dynia,
  • orzechy,
  • kasza gryczana,
  • pieczywo razowe.

Należy również zadbać o odpowiednia podaż selenu i żelaza. Dieta bogata w produkty dostarczające te pierwiastki sprzyja leczeniu trądziku.

Można je pozyskać poprzez spożywanie takich produktów jak:

  • chude mięso wieprzowe i wołowe,
  • podroby,
  • nasiona,
  • orzechy,
  • kasze,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • ryby.

Dieta na trądzik różowaty − produkty zalecane

Dieta na trądzik różowaty powinna być bogata w produkty korzystnie wpływające na cerę, zmniejszające jej zaczerwienienie, kojące oraz łagodzące stan zapalny. Z tego względu szczególnie polecane przy trądziku różowatym są przede wszystkim świeże warzywa i owoce – zawierają one bowiem mnóstwo witamin, minerałów (a w tym również antyoksydantów) oraz błonnika. Do produktów zalecanych zaliczają się m.in.:

  • brokuły,
  • marchew,
  • dynia,
  • jarmuż,
  • warzywa kapustne,
  • czerwona papryka,
  • szpinak,
  • awokado,
  • śliwki,
  • cytrusy,
  • morele,
  • brzoskwinie.

Powyższe produkty obfitują w prowitaminę A (beta-karoten) oraz witaminę C – a witaminy te są odpowiedzialne za dobrą kondycję skóry, zdrowy wygląd i łagodzenie stanów zapalnych. Ponadto w diecie osoby z trądzikiem różowatym polecane są produkty obfitujące w witaminę E. Witamina E odpowiada m.in. za prawidłowe nawilżenie skóry. Zmniejsza istotnie chorobowe zmiany na skórze, a także blizny. Zalecane produkty zawierające witaminę E to np.:

  • oleje roślinne,
  • orzechy,
  • jaja,
  • kiełki zbóż,
  • nasiona słonecznika,
  • pestki dyni.

Wskazane są także produkty zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – te wykazują bowiem działanie przeciwzapalne, a obecne są w:

  • oliwie z oliwek,
  • olejach roślinnych,
  • tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela, tuńczyk).

Do zalecanych produktów zalicza się również te, które stanowią bogactwo błonnika pokarmowego. Należą do nich np.:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, kasza gryczana, ciemne makarony i ryż),
  • rośliny strączkowe (soja, soczewica, fasola, groch, bób),
  • świeże warzywa i owoce.

Dodatkowo należy dbać o odpowiednie nawodnienie. Wskazanymi napojami są: woda mineralna i herbaty ziołowe (szczególnie z szałwii, rumianku, mięty, skrzypu polnego, ogórecznika lekarskiego, bratka).


Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...

Kiedy się nadmiernie i przez długi czas stresujemy, organizm zaczyna się szybciej starzeć, przez co siwienie włosów ze stresu może nastąpić bardzo szybko i niespodziewanie w ekstremalnych przypadkach jest to nawet kwestia dni.

Czytaj dalej...

rtęć i niektóre leki z zawartością substancji takich jak neomecyna, izotretonina czy interferon zmiany skórne będą utrzymywały się, dopóki chory ma kontakt z określonymi substancjami lub przyjmuje medykamenty;.

Czytaj dalej...

Dobrze jest nauczyć się rozpoznawać te produkty, które nie są zalecane ze względu na brak wartości odżywczych oraz dowiedzieć się jak kupować te, które mogą pomóc w przyspieszeniu leczenia stanów zapalnych i które korzystnie wpływają na regulację gospodarki hormonalnej.

Czytaj dalej...