Dieta na trądzik różowaty - Zdrowy jadłospis dla piękniejszej skóry
Dieta na trądzik różowaty − produkty zakazane
W diecie na trądzik różowaty należy ograniczać tłuszcze zwierzęce oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznych. Niewskazane są cukry proste, gdyż wpływają na wahania poziomu insuliny i powodują nadmierna aktywność gruczołów łojowych. Z tego względu w przebiegu trądziku różowatego nie poleca się spożywania m.in.:
- produktów wysoko przetworzonych,
- produktów zawierających konserwanty i sztuczne barwniki,
- słodyczy,
- słonych przekąsek,
- słodkich napojów gazowanych.
Należy ponadto uważać na składy soków czy jogurtów, unikając produktów, które mają cukier wysoko w składzie lub zawierają sztuczne konserwanty i barwniki.
Jeśli cierpimy na trądzik różowaty, powinniśmy ponadto ograniczyć spożycie białego pieczywa, ryżu i makaronu. Po drugie, niepolecane są używki. Alkohol np. rozszerza ściany naczyń krwionośnych (szczególnie mocniejsze trunki), co wzmaga objawy trądziku różowatego. Ponadto podobnie działa na naczynia krwionośne kawa czy herbata – te napoje również rozszerzają naczynia i zwiększają przepływ krwi, nasilając objawy trądziku.
Na liście zakazanych produktów znajdują się ostre przyprawy, które pobudzają układ naczyniowy, zaostrzając zmiany. To m.in.:
- papryka,
- tabasco,
- ocet spirytusowy,
- cynamon,
- pieprz cayenne.
Z diety należy ponadto wyeliminować potrawy tłuste i smażone na tłuszczu. Zamiast smażenia, wybierajmy gotowanie, pieczenie lub gotowanie na parze. Zwracajmy uwagę także na rodzaj mięsa, unikając tłustych mięs, takich jak wołowina czy wieprzowina – zamiast nich, lepiej zdecydować się na indyka lub kurczaka. Podobna zasada powinna dotyczyć nabiału: zamiast pełnotłustego mleka i jego przetworów, wybieraj produkty odtłuszczone.
Anna Baranowska
Ukończyła Dziennikarstwo na Uniwersytecie Gdańskim. Autorka kilkuset artykułów o tematyce zdrowotnej i parentingowej. Należy do grona dziennikarzy medycznych jako członkini Stowarzyszenia "Dziennikarski Klub Promocji Zdrowia".
Dieta na trądzik: co jeść a czego nie?
Najlepszą interwencją żywieniową w leczeniu trądziku pospolitego jest wprowadzenie diety przeciwzapalnej, bazującej w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego o niskim indeksie glikemicznym, na żywności nisko przetworzonej, bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, a także zapewniającej jak najwyższą podaż kwasów tłuszczowych n-3.
Dieta zachodnia ma negatywny wpływ na rozwój trądziku
Zachodni model żywienia w istotnym stopniu przyczynia się do rozwoju trądziku pospolitego ze względu na swój silny potencjał zapalny. Dieta zachodnia charakteryzuje się wysoką kalorycznością, nadmiernym spożyciem tłuszczu, w szczególności kwasów tłuszczowych nasyconych, mięsa, cukru oraz mleka i produktów mlecznych. Ponadto zachodni sposób odżywiania odznacza się zbyt niskim stosunkiem kwasów tłuszczowych n-3 do n-6, zbyt niską podażą błonnika, witamin i składników mineralnych oraz wysoką zawartością sodu .
Dieta zachodnia obfituje w produkty wysoko przetworzone, które charakteryzują się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ich częste spożywanie skutkuje nie tylko podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, ale także zwiększonym stężeniem insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF1), które bezpośrednio wpływają na rozwój zmian trądzikowych .
Dieta zachodnia wiąże się również ze zwiększoną sygnalizacją kinazy treoninowo-serynowej (mTORC1) - bezpośredniego czynnika zaostrzającego trądzik, której aktywacja wymaga współistnienia pięciu głównych elementów:
- obecności czynników wzrostu takich jak insulina i IGF-1,
- odpowiedniej ilości energii komórkowej zapewnianej przez glukozę i ATP,
- dostępności rozgałęzionych aminokwasów niezbędnych (BCAA) – głównie leucyny,
- obecności glutaminy,
- dostępności nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu palmitynowego) ,
Dieta przy trądziku różowatym — Jakie mikroelementy uwzględnić w swoim odżywianiu?
Odpowiednia dieta dla osób z trądzikiem pospolitym powinna dostarczyć odpowiednią podaż cynku. Cynk posiada właściwości regeneracyjne i łagodzące stany zapalny skóry.
Jego źródłem w diecie są:
- migdały,
- dynia,
- orzechy,
- kasza gryczana,
- pieczywo razowe.
Należy również zadbać o odpowiednia podaż selenu i żelaza. Dieta bogata w produkty dostarczające te pierwiastki sprzyja leczeniu trądziku.
Można je pozyskać poprzez spożywanie takich produktów jak:
- chude mięso wieprzowe i wołowe,
- podroby,
- nasiona,
- orzechy,
- kasze,
- nasiona roślin strączkowych,
- ryby.
Dieta na trądzik różowaty − produkty zalecane
Dieta na trądzik różowaty powinna być bogata w produkty korzystnie wpływające na cerę, zmniejszające jej zaczerwienienie, kojące oraz łagodzące stan zapalny. Z tego względu szczególnie polecane przy trądziku różowatym są przede wszystkim świeże warzywa i owoce – zawierają one bowiem mnóstwo witamin, minerałów (a w tym również antyoksydantów) oraz błonnika. Do produktów zalecanych zaliczają się m.in.:
- brokuły,
- marchew,
- dynia,
- jarmuż,
- warzywa kapustne,
- czerwona papryka,
- szpinak,
- awokado,
- śliwki,
- cytrusy,
- morele,
- brzoskwinie.
Powyższe produkty obfitują w prowitaminę A (beta-karoten) oraz witaminę C – a witaminy te są odpowiedzialne za dobrą kondycję skóry, zdrowy wygląd i łagodzenie stanów zapalnych. Ponadto w diecie osoby z trądzikiem różowatym polecane są produkty obfitujące w witaminę E. Witamina E odpowiada m.in. za prawidłowe nawilżenie skóry. Zmniejsza istotnie chorobowe zmiany na skórze, a także blizny. Zalecane produkty zawierające witaminę E to np.:
- oleje roślinne,
- orzechy,
- jaja,
- kiełki zbóż,
- nasiona słonecznika,
- pestki dyni.
Wskazane są także produkty zawierające duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych – te wykazują bowiem działanie przeciwzapalne, a obecne są w:
- oliwie z oliwek,
- olejach roślinnych,
- tłustych rybach morskich (np. łosoś, makrela, tuńczyk).
Do zalecanych produktów zalicza się również te, które stanowią bogactwo błonnika pokarmowego. Należą do nich np.:
- pełnoziarniste produkty zbożowe (pieczywo razowe, kasza gryczana, ciemne makarony i ryż),
- rośliny strączkowe (soja, soczewica, fasola, groch, bób),
- świeże warzywa i owoce.
Dodatkowo należy dbać o odpowiednie nawodnienie. Wskazanymi napojami są: woda mineralna i herbaty ziołowe (szczególnie z szałwii, rumianku, mięty, skrzypu polnego, ogórecznika lekarskiego, bratka).
U nas zapłacisz kartą