Jak Stworzyć Naturalny Krem do Twarzy w Domowym Zaciszu?

Naturalny, nawilżający krem do twarzy

Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki: 125 ml wody lub hydrolatu, 1/2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12–15 g wosku pszczelego. Opcjonalnie dołożyć można substancje dodatkowe, jak kwas hialuronowy. Wodę kwiatową, czyli hydrolat, lub wodę destylowaną miesza się z gliceryną i odstawia. Wszystkie masła, oleje, wosk wkłada się do miski i umieszcza nad kąpielą wodną w celu rozpuszczenia. Kiedy osiągną płynną konsystencję, przekłada się je do naczynia z zimną wodą w celu przestudzenia. Powinny mieć taką samą temperaturę co frakcja wodna. Następnie blenduje się frakcję olejową i małymi partiami dodaje wodną. Krem zacznie się robić jasny, białawy, puszysty. Na koniec dorzucić można dodatkowe składniki i jeszcze przez chwilę całość się mocno blenduje. Gotowy krem przekłada się do słoiczków i przechowuje w chłodnym miejscu.

Żeby uzyskać przeciwzmarszczkowy krem do twarzy w pełni naturalny, potrzebne będą: 20 ml oleju kokosowego, 30 ml wosku pszczelego, 5 ml wody destylowanej, 5 ml olejku z dzikiej róży, 5 ml witaminy E, 5 kropel olejku pelargoniowego. Do miski położonej nad kąpielą wodną wkłada się olej kokosowy i wosk. Po ich rozpuszczeniu miskę ściąga się ze źródła ciepła i lekko studzi. Następnie dodaje się wodę. Po dokładnym połączeniu dorzuca się pozostałe składniki. Po ostudzeniu krem przekłada się do słoiczka i przechowuje w lodówce.

Emulgatory – rodzaje emulgatorów:

  • Biobaza emulgująca do emulsji o/w (Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate), 4-10% receptury, emulguje 20-25% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy tłuszczowej,
  • Olivem 1000 (Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate), 3-8% receptury, pH 3-12, emulguje do 40% fazy tłuszczowej, dodawany do fazy tłuszczowej,
  • Samoemulgująca baza z oleju z pestek moreli (Glyceryl Stearate Citrate, Sucrose Stearate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Cetyl Alcohol, Sodium Ricinoleate), 5-10% receptury, pH 3-11, emulguje 5-40% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy wodnej,
  • Cosmedia SP (Sodium Polyacrylate), do 12% receptury, rozpuszczalna w wodzie, pH 5-12, można robić kremy na zimno w jednej zlewce,
  • P-4C (HLB14), GSC (HLB12), SLP (HLB11), GMS (HLB3-4).

Naturalne konserwanty:

  • Eko konserwant płynny (Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid), 1% receptury,
  • Leucidal Max/ LBF (Lactobacillus Ferment), 2-4% receptury,
  • DHA BA (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol), 0,2-1% receptury.

Wybierając składniki do kremu zwróć uwagę na informacje od producenta – których składników nie można ze sobą łączyć, do czego i w jakich temperaturach i stężeniach dodawać dane substancje.

Przedstawiony ogólny przepis na wykonanie emulsji o/w to metoda na gorąco, sprawdź zatem czy oleje mogą być podgrzane!

Przykładowe nierafinowane oleje wrażliwe na temperaturę:
  • olej konopny (nie podgrzewać)
  • olej z pachnotki (nie podgrzewać)
  • olej z ostropestu plamistego (nie podgrzewać)
  • olej z czarnuszki siewnej (nie podgrzewać)
  • olej z dzikiej róży (nie podgrzewać)
  • olej z pestek dyni (nie podgrzewać)
  • olej z ogórecznika lekarskiego (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
  • olej z orzechów włoskich (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
  • olej z orzechów laskowych (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
  • olej z męczennicy (nie podgrzewać powyżej 40 stopni)
  • olej sezamowy (podgrzewać tylko do 65 stopni)
  • olej z krokosza barwieńskiego (podgrzewać tylko do 65 stopni)
  • olej ze słodkich migdałów (podgrzewać tylko do 70 stopni)
  • olej z pestek śliwki (podgrzewać tylko do 70 stopni)
  • olej z pestek moreli (podgrzewać tylko do 70 stopni)

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania kremu do twarzy?

Każdy krem składa się z dwóch faz - tłuszczowej (woski, masła) oraz wodnej (woda, hydrolat, kwas hialuronowy, gliceryna, itd.). A ponieważ faza wodna nie łączy się z fazą tłuszczową, potrzebny będzie jeszcze emulgator, który pozwoli tym dwóm strukturom przeniknąć się i stworzyć emulsję. Oto więc składniki, które powinnaś mieć, aby zrobić swój własny krem do twarzy.

Oleje i masła

To składniki fazy tłuszczowej - mają niezwykłą moc nawilżania, odżywiania, regeneracji, wygładzania i ujędrniania skóry. Wśród nich najczęściej do wyrobu kremów do twarzy używa są: masło Shea, olej kokosowy, olej ze słodkich migdałów, awokado i olej macadamia. Są tłuste, ale dobrze się wchłaniają, a jeśli wybierzesz produkty rafinowane - nie będą miały zapachu, co jest istotne przy wyrobie domowego kremu.

Witaminy

Witamina E, nazywana jest "witaminą młodości" nie bez powodu - jest bardzo skutecznym antyoksydantem, działa ochronnie na warstwę lipidową skóry, przyspiesza regenerację i procesy naprawcze w skórze. Warto więc dodawać ją do kremu do twarzy, zwłaszcza latem i zimą, gdy skóra narażona jest na niesprzyjające warunki zewnętrzne.

Równie dobrze sprawdzi się witamina A, która wygładza, nawilża i uelastycznia skórę. Dodatkowo poprawia jej koloryt i usuwa przebarwienia oraz aktywuje procesy produkcji kolagenu i kwasu hialuronowego w skórze. Tą witaminę stosuj jednak do kremów przeznaczonych na noc. Krem z witaminą A w kontakcie ze słońcem może spowodować podrażnienia i przebarwienia skóry.

Hydrolaty

Wśród składników kremu domowej roboty nie może zabraknąć hydrolatu, czyli wody kwiatowej, która tworzy fazę wodną. Świetnie sprawdzi się hydrolat z aloesu, róży damasceńskiej czy werbeny. Kosmetyki do twarzy warto wzbogacić również gliceryną.

Olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne, które poleca się do stosowania na skórę twarzy to na przykład olejek z drzewa herbacianego, olejek cytrynowy czy grejpfrutowy. Poza tym, że wzbogacają dobroczynne właściwości kosmetyku, nadają mu też piękny zapach.

Jak zrobić peeling z kawy lub cukru?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, regularne wykonywanie peelingów niesie za sobą szereg korzyści. Do osiągnięcia pielęgnacyjnego sukcesu kluczowa jest jednak systematyczność. Peeling długotrwale nawilży i wygładzi skórę, pod warunkiem, że będziesz go wykonywać 1-2 razy w tygodniu.

Częstotliwość wykonywania tego rytuału dopasuj do indywidualnych preferencji Twojego naskórka. Cery tłuste lubią być złuszczane nawet 3 razy w tygodniu, a tym suchym i wrażliwym w zupełności wystarczy jeden raz.

Podczas robienia domowego peelingu pamiętaj o tym, że nie nadaje się on do długotrwałego przechowywania. Najlepiej przygotowywać kosmetyk na świeżo lub na 2-3 użycia i trzymać go w małym, zamkniętym słoiczku w lodówce.

Przeglądając rozmaite receptury, najczęściej można natrafić na domowy peeling z kawy lub cukru. To właśnie te dwa składniki, dzięki swoim drobinkom, stanowią bazę złuszczających produktów.

Cukrowy peeling o działaniu wygładzającym

Zastanawiasz się, jak zrobić domowy peeling, który doskonale wygładza skórę? Przychodzimy z pomocą!

W niewielkim naczyniu połącz dwie łyżki brązowego cukru, łyżkę oleju kokosowego oraz ampułkę witaminy E. Sugerujemy sięgnięcie po olej w temperaturze pokojowej, ponieważ dzięki temu wymieszanie wszystkich składników stanie się o wiele łatwiejsze.

Kosmetyk na bazie cukru nałóż na wilgotną skórę twarzy i delikatnie wmasuj. Pozostaw na 5 minut, a po upływie wyznaczonego czasu zmyj miksturę ciepłą wodą. Koniecznie zaaplikuj krem o działaniu nawilżającym.

Witamina E, popularnie nazywana witaminą miłości, znana jest ze swoich ujędrniających, uelastyczniających i wygładzających właściwości. Doskonale łagodzi podrażnienia, koi stany zapalne oraz rozjaśnia przebarwienia.

W zależności od potrzeb skóry możemy wybrać kremy o bogatej, gęstej konsystencji, które będą działać odżywczo lub lżejsze kremy-żele, które sprawdzą się w pielęgnacji cer przetłuszczających się, z problemami trądziku.

Czytaj dalej...

Zanim zabierzesz się za rozjaśnianie włosów, koniecznie przeprowadź na skórze próbę uczuleniową, bo być może preparat zawiera jakiś składnik, który powoduje u Ciebie uczulenie, które objawiać się może.

Czytaj dalej...

substancja aktywna, bardzo mała wielkość cząsteczek - mniejsza niż 10 Kda, otrzymywana na drodze enzymatycznej degradacji za pomocą hialuronidazy jest formą kwasu hialuronowego, który najlepiej przenika warstwę rogową skóry ze względu na bardzo mały rozmiar cząstek.

Czytaj dalej...

Szkoda trochę, że marka nie dostarczyła do opakowania małej szpatułki do nabierania kremu jednak nabieranie go palcem średnio wypada pod kątem higieny , ale na plus tutaj zaznaczam to, ze nakrętka jest plastikowa a nie metalowa kiedyś miałam taki krem i tworzyła się rdza, koszzzmaaarrr.

Czytaj dalej...