Jak Stworzyć Naturalny Krem do Twarzy w Domowym Zaciszu?
Dlaczego warto zrobić krem do twarzy w domu?
Używanie kremu z drogerii jest na pewno wygodne - ot, przy okazji zakupów po prostu wrzucasz go do koszyka i już. Musisz jednak wiedzieć, że taki kosmetyk, poza składnikami aktywnymi działającymi pozytywnie na skórę, zawiera jeszcze inne, mniej przyjazne Ci substancje:
- parabeny,
- glikol propylenowy,
- SLS,
- sztuczne barwniki,
- triethanolamina (TEA),
- i wiele, wiele innych.
Większość z tych składników może przy dłuższym stosowaniu wykazywać działanie drażniące, toksyczne, a nawet rakotwórcze. Naprawdę chcesz ich nadal używać, skoro na wyciągnięcie ręki masz bezpieczniejsze domowe kosmetyki?
Domowy krem do twarzy - zalety
Składniki, których użyjesz do przygotowania własnego kremu do twarzy według naszych receptur, są całkowicie naturalne i bezpieczne dla Twojej skóry i zdrowia. Mają jednak również inne zalety:
- możesz przygotować krem o dokładnie takim działaniu, jakiego potrzebujesz. Nieco modyfikując jego skład możesz szybko dodać do niego kolejne komponenty, tym samym wzbogacając jego działanie,
- Twój krem może mieć dokładnie taki zapach, jaki lubisz, a nie taki, jaki narzucił Ci producent,
- również konsystencję kosmetyku z łatwością dopasujesz do swoich preferencji,
- domowy krem jest znacznie tańszy niż gotowy,
- jeśli odpowiednio skomponujesz skład swojego kremu, będzie mogła bezpiecznie używać go cała rodzina.
Naturalny, nawilżający krem do twarzy
Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki: 125 ml wody lub hydrolatu, 1/2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12–15 g wosku pszczelego. Opcjonalnie dołożyć można substancje dodatkowe, jak kwas hialuronowy. Wodę kwiatową, czyli hydrolat, lub wodę destylowaną miesza się z gliceryną i odstawia. Wszystkie masła, oleje, wosk wkłada się do miski i umieszcza nad kąpielą wodną w celu rozpuszczenia. Kiedy osiągną płynną konsystencję, przekłada się je do naczynia z zimną wodą w celu przestudzenia. Powinny mieć taką samą temperaturę co frakcja wodna. Następnie blenduje się frakcję olejową i małymi partiami dodaje wodną. Krem zacznie się robić jasny, białawy, puszysty. Na koniec dorzucić można dodatkowe składniki i jeszcze przez chwilę całość się mocno blenduje. Gotowy krem przekłada się do słoiczków i przechowuje w chłodnym miejscu.
Żeby uzyskać przeciwzmarszczkowy krem do twarzy w pełni naturalny, potrzebne będą: 20 ml oleju kokosowego, 30 ml wosku pszczelego, 5 ml wody destylowanej, 5 ml olejku z dzikiej róży, 5 ml witaminy E, 5 kropel olejku pelargoniowego. Do miski położonej nad kąpielą wodną wkłada się olej kokosowy i wosk. Po ich rozpuszczeniu miskę ściąga się ze źródła ciepła i lekko studzi. Następnie dodaje się wodę. Po dokładnym połączeniu dorzuca się pozostałe składniki. Po ostudzeniu krem przekłada się do słoiczka i przechowuje w lodówce.
Emulgatory – rodzaje emulgatorów:
- Biobaza emulgująca do emulsji o/w (Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate), 4-10% receptury, emulguje 20-25% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy tłuszczowej,
- Olivem 1000 (Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate), 3-8% receptury, pH 3-12, emulguje do 40% fazy tłuszczowej, dodawany do fazy tłuszczowej,
- Samoemulgująca baza z oleju z pestek moreli (Glyceryl Stearate Citrate, Sucrose Stearate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Cetyl Alcohol, Sodium Ricinoleate), 5-10% receptury, pH 3-11, emulguje 5-40% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy wodnej,
- Cosmedia SP (Sodium Polyacrylate), do 12% receptury, rozpuszczalna w wodzie, pH 5-12, można robić kremy na zimno w jednej zlewce,
- P-4C (HLB14), GSC (HLB12), SLP (HLB11), GMS (HLB3-4).
Naturalne konserwanty:
- Eko konserwant płynny (Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid), 1% receptury,
- Leucidal Max/ LBF (Lactobacillus Ferment), 2-4% receptury,
- DHA BA (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol), 0,2-1% receptury.
Wybierając składniki do kremu zwróć uwagę na informacje od producenta – których składników nie można ze sobą łączyć, do czego i w jakich temperaturach i stężeniach dodawać dane substancje.
Przedstawiony ogólny przepis na wykonanie emulsji o/w to metoda na gorąco, sprawdź zatem czy oleje mogą być podgrzane!
Przykładowe nierafinowane oleje wrażliwe na temperaturę:
- olej konopny (nie podgrzewać)
- olej z pachnotki (nie podgrzewać)
- olej z ostropestu plamistego (nie podgrzewać)
- olej z czarnuszki siewnej (nie podgrzewać)
- olej z dzikiej róży (nie podgrzewać)
- olej z pestek dyni (nie podgrzewać)
- olej z ogórecznika lekarskiego (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
- olej z orzechów włoskich (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
- olej z orzechów laskowych (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
- olej z męczennicy (nie podgrzewać powyżej 40 stopni)
- olej sezamowy (podgrzewać tylko do 65 stopni)
- olej z krokosza barwieńskiego (podgrzewać tylko do 65 stopni)
- olej ze słodkich migdałów (podgrzewać tylko do 70 stopni)
- olej z pestek śliwki (podgrzewać tylko do 70 stopni)
- olej z pestek moreli (podgrzewać tylko do 70 stopni)