Olejek lawendowy - naturalny sposób na pozbycie się pryszczy

Charakterystyka olejku lawendowego

Olejek lawendowy powstaje jak inne olejki aromaterapeutyczne – poprzez destylację parą wodną tych części rośliny, które obfitują w olejki lotne. W przypadku lawendy są to przede wszystkim kwiaty, w mniejszym stopniu łodygi. Do produkcji olejku lawendowego wykorzystywanego w lecznictwie wykorzystuje się lawendę wąskolistną (lekarską). Oryginalny olejek powinien być przezroczysty lub barwy jasnożółtej i posiadać charakterystyczny zapach. W 20-45% ma składać się z linalolu, a także jego octanu. Naturalny olejek lawendowy posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe.

Wypryski czy brodawki można leczyć olejkiem lawendowym bez uprzedniego rozcieńczania go (tak samo stosujemy olejek z drzewa herbacianego), podczas gdy pozostałe olejki eteryczne wymagają wymieszania z wodą. Jeśli jednak po aplikacji olejku bezpośrednio na zmiany tego typu odczujemy pieczenie, lepiej go rozcieńczyć.

Olejek lawendowy - zastosowanie zewnętrzne

Tym, co warto powiedzieć już na samym początku omawiania olejku lawendowego, jest fakt, że olejek lawendowy ma silne działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne, a więc używa się go do produkcji mydeł, kremów i żelów pod prysznic. Naturalne kosmetyki z olejkiem lawendowym świetnie sprawdzają się zwłaszcza w przypadku cery tłustej - mają działanie odkażające, tonizujące i odświeżające, łagodzące. Poza tym wyrównują kolor skóry.

Olejek ma także właściwości odmładzające skórę twarzy, ujędrnia ją i wygładza. Można więc przygotować z niego naturalną maseczkę do twarzy. Kilka kropli olejku wymieszaj z jedną łyżką glinki kosmetycznej i odrobiną ciepłej, przegotowanej wody. Nałóż maseczkę na twarz z pominięciem okolic ust, oczu i linii włosów, a po upływie około 20 minut zmyj ciepłą wodą. Przy regularnym stosowaniu zauważysz, że Twoja skóra staje się gładsza i bardziej jędrna, a zaczerwienienia po trądziku rozjaśnią się.

Także w chorobach skóry olejek lawendowy okazuje się niezastąpiony - wspomaga leczenie trądziku, egzemy, łagodzi objawy łuszczycy. Warto stosować go również na skórę poparzoną promieniami słonecznymi - wystarczy tylko posmarować ją kilkoma kroplami (nierozcieńczonego lub rozcieńczonego odrobiną wody) olejku. Podobnie postępujemy z ukąszeniami owadów - olejek skutecznie łagodzi uczucie swędzenia czy ból.

Olejku można używać również do pielęgnacji włosów i skóry głowy. Podobnie jak w przypadku twarzy i ciała - odświeża skórę głowy, usuwa bakterie, reguluje wydzielanie sebum, poprawiając także wygląd włosów. Wystarczy zaaplikować odrobinę olejku u nasady włosów i rozprowadzić dokładnie na całej ich długości, a następnie umyć szamponem. Jest także bardzo skuteczny w leczeniu wszawicy - należy przygotować z niego płukankę i umyć nią dokładnie włosy, a za pomocą gęstego grzebienia zamoczonego w nierozcieńczonym olejku wyczesać gnidy.

Oto jak należy zastosować tą metodę oczyszczania twarzy, dzięki czemu można uzyskać świetny wygląd skóry, zmniejszyć trądzik i pozbyć się pryszczy:

  • Połóż obfitą ilość mieszaniny oleju na dłoni i wmasuj ją na twarz, aż poczujesz, że skóra jest nasycona olejem.
  • Namocz kawałek flaneli w gorącej wodzie, wyciśnij, następnie zrób okład na twarzy, czekaj aż ostygnie. Spowoduje to otwarcie i oczyszczenie się porów.
  • Delikatnie wytrzyj olej z twarzy.

Można również zrobić maskę na twarz z gliny i olejku jojoba. Jest to naukowo udowodniona metoda zmniejszająca liczbę pryszczy. Oto jak zrobić maskę:

  • Zmieszaj niewielką ilość glinki, takiej jak bentonit, białej lub zielonej gliny z olejem jojoba i wyrób na ciasto.
  • Delikatnie nałóż na skórę i pozostaw na 15 minut.
  • Następnie delikatnie przemyj wodą.
  • Nałóż niewielką ilość oleju jojoba, aby nawilżyć skórę.

Właściwości olejku lawendowego

Olejek eteryczny lawendowy cieszy się sympatią osób zmagających się z problemami z zasypianiem, ale jego wpływ na ludzki organizm jest bardzo wszechstronny. Warto wiedzieć, że jest on jednym z najbezpieczniejszych w użyciu olejków eterycznych i można go stosować bezpośrednio na skórę.

Właściwości olejku wynikają ze składu kwiatów lawendy, które obfitują w:

  • antocyjany - działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo, łagodzą wrzody układu pokarmowego,
  • garbniki - działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • kumaryny - uspokajają, łagodzą skurcze mięśni i obrzęki oraz rozszerzają naczynia krwionośne,
  • fitosterole i flawonoidy - mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, podnoszą odporność,
  • składniki mineralne.

Olejek pozyskuje się poprzez destylację parą wodną lub ekstrakcję rozpuszczalnikami świeżych, rozwiniętych kwiatów - wszystkie drogocenne składniki w nich zawarte trafiają do olejku w niezmienionej formie.

owoce cytrusowe cytryna, pomarańcza, grejpfrut - eliminują trądzik i zaskórniki, a także delikatnie wybielają skórę i przywracają jej elastyczność olejki te są fototoksyczne, dlatego nie można ich stosować przy długotrwałej ekspozycji na słońce.

Czytaj dalej...

Chociaż wiele olejków eterycznych jest przydatnych do leczenia małych ran i ukąszeń owadów, należy zachowac ́ ostrożność stosując olejki na uszkodzoną skórę i przerwać stosowanie, jeśli wystąpi zaczerwienienie lub podrażnienie.

Czytaj dalej...

Aqua, Camellia Sinensis Leaf Water, Olea Europaea Fruit Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Caprylic capric Triglycerides, Camellia Sinensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Glycerol Monostearate, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Sodium Polyacrylate, Mentha Piperita Extract, Parfum, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Beta-carotene.

Czytaj dalej...

Aqua, Camellia Sinensis Leaf Water, Olea Europaea Fruit Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Caprylic capric Triglycerides, Camellia Sinensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Glycerol Monostearate, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Sodium Polyacrylate, Mentha Piperita Extract, Parfum, Benzoic Acid, Sorbic Acid, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol, Beta-carotene.

Czytaj dalej...