Krem do twarzy z pomidorów - Sekret zdrowej i promiennej skóry
Składniki:
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 750 ml wywaru drobiowego lub warzywnego
- 2 puszki pomidorów
- 1 gałązka lubczyku (w sezonie świeży, w zimie suszony lub mrożony)
- kilka listków bazylii
- mielona ostra papryka do smaku
- mielona słodka wędzona papryka do smaku
- cukier, sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- świeży posiekany koperek do podania
Zaczynamy od przygotowania warzyw. Cebulę i czosnek obieramy. Paprykę kroimy w kostkę, razem z cebulą. Lubczyk i bazylię drobno siekamy.
Na dno garnka wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewamy chwilę, uważając żeby się nie przypalił. Gdy zacznie nim pachnieć w całej kuchni, dodajemy pokrojoną paprykę. Podsmażamy do momentu puszczenia soku, chwilę jeszcze dusimy, a następnie zalewamy całość (najlepiej) ciepłym wywarem. Następnie dodajemy pomidory z puszki, lubczyk i bazylię. Gotujemy wszystko ok. 5-10 min, po czym blendujemy na krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, ostrą i słodką wędzoną papryką.
Zupę można podawać z posiekanym koperkiem oraz grzankami, groszkiem ptysiowym lub np. upieczoną tortillą.
Przepis znaleziony w wycinkach starych gazet 🙂
Ktoś tu ma ochotę na więcej zup? Przepisy na zupę z suszonych grzybów, z kapusty włoskiej, ziemniaczaną z pesto bazyliowym czekają na Was 🙂
Krem z pomidorów
Krem z pomidorów to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Jest świetną alternatywą tradycyjnej pomidorówki, którą jedni uwielbiają z makaronem, zaś inni nie wyobrażają jej sobie bez ryżu.
Przygotowany przeze mnie przepis na krem z pomidorów jest szybki do przygotowania i najlepiej smakuje z dużą ilością pomidorów np. malinowych. Teraz póki trwa sezon na pomidory, można je dorwać naprawdę bardzo smaczne i aromatyczne.
Zupa krem z pomidorów doprawiony bazylią, czosnkiem i lubczykiem jest rewelacyjny w smaku. Nie da się go nawet porównać z zupką instant z proszku!
Krem pomidorowy z papryką
Bazą tej zupy są pomidory z puszki, a dodatkiem duszona cebulka ze słodką, czerwoną papryką. To jest tylko jedna papryka, a naprawdę robi wielką różnicę. Do tego koniecznie trzeba dodać lubczyk i bazylię. I chociaż nie przepadam za zupami typu krem, to tę zupę blenduję. Ma ona wtedy zupełnie inny smak. Ostatecznym dopełnieniem jest ostra i słodka wędzona mielona papryka. Pisałam, że prawie osiągnęłam sukces? Za pierwszym razem Gnom bardzo wychwalał zupę, na dowód zjadł całą miskę. Za drugim razem sypnęło mi się nieco za dużo ostrej papryki i od tamtej pory krem pomidorowy z papryką jest już niezjadliwy. Nie sugerując się jednak Gnomem, zupa zostaje na liście moich ulubionych. I chyba się przejdę do pani kucharki 😉