Ziaja Kozie Mleko Krem Pod Oczy - Mleczny Kompres dla Twojej Skóry

Właściwości mleka koziego

Skład mleka koziego przekłada się na jego właściwości zdrowotne. W jaki sposób działa na organizm? Taki produkt:

  • ma właściwości antybakteryjne,
  • wpływa na układ kostny,
  • wspiera układ krwionośny,
  • poprawia odporność,
  • ułatwia przyswajanie wielu substancji,
  • jest lekkostrawny i dobrze tolerowany przez układ pokarmowy,
  • minimalizuje ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • zmniejsza możliwość chorób neurodegeneracyjnych.

Warto też przyjrzeć się lepiej właściwościom kosmetycznym koziego mleka. Taka substancja rozjaśnia, nawilża i wygładza skórę. Do tego można ją wykorzystać do wzmocnienia włosów oraz paznokci. To sposób na zewnętrzne dostarczenie sobie witamin i minerałów w nim zawartych.

Produkty z mleka koziego

Obecnie kozie mleko służy do przyrządzania podobnych produktów jak mleko krowie. Co zrobić z koziego mleka? Taki produkt jest wykorzystywany w przemyśle mleczarskim do tworzenia wielu przysmaków. Wyroby z koziego mleka to:

  • masła,
  • lody,
  • serwatki,
  • sery, np. ser ricotta albo mozzarella.
  • twarogi,
  • jogurty,
  • śmietany.

Mleko kozie można też pić do kawy albo bezpośrednio. Mając do dyspozycji świeże mleko kozie, możesz w zaciszu domowym samodzielnie przygotować własne przetwory. Jak zrobić ser z mleka koziego? Chcąc przyrządzić serek kanapkowy, dodaj do koziego mleka sól. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Gdy mleko jest na granicy wrzenia, zdejmij garnek z palnika. Dodaj odrobinę soku z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. W tym czasie mleko powinno się ściąć. Wytrącą się wówczas drobne grudki białego sera.

W sklepie ze zdrową żywnością zakupisz też czekoladę z koziego mleka. Zsiadłe mleko kozie można natomiast wykorzystać do sernika.

Według tradycyjnej receptury oscypki to serki przyrządzane z mleka owczego. Oryginalnych oscypków nie wykonuje się z mleka kozy.

Kozie mleko - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania i skutki uboczne

Kozie mleko to przysmak znany od tysięcy lat. Choć swoim składem bardziej niż mleko krowie przypomina mleko kobiece, nie wszyscy mogą po niego sięgać. Na mleko od kozy powinny uważać m.in. osoby z uczuleniem na laktozę. Pomimo tego, że zawiera jej mniej niż mleko od krowy, to wciąż stanowi jej bogate źródło. Czy można podawać je małym dzieciom? Sprawdź, do czego wykorzystać kozie mleko.

  • Kozie mleko to skarbnica witamin i minerałów. Znajdziesz w nim znacznie więcej dobroczynnych substancji niż w mleku od krowy.
  • Niemowlętom nie należy podawać tego mleka w żadnej formie. Można się na to zdecydować dopiero ukończeniu przez dziecko 1. roku życia.
  • Kozie mleko jest źródłem licznych alergenów. Uczulenie na mleko kozie to jednak nie jedyne przeciwwskazanie do jego stosowania.

Tymczasem emitowane przez urządzenia elektroniczne światło niebieskie ma negatywny wpływ na skórę przyczynia się do powstawania wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry, powoduje wewnątrzkomórkowy stres antyoksydacyjny, uszkadza włókna kolagenowe i nasila wydzielanie melaniny.

Czytaj dalej...

ZALETY - Wysoka ochrona SPF 50 - Przystępna cena - Dobrze się rozprowadza i stapia ze skórą WADY - Ograniczona gama odcieni - Przeciętne właściwości tonujące i ujednolicające skórę - Nie dorównuje droższym kremom BB, takim jak Erborian.

Czytaj dalej...

Największą grupę stanowią formuły nawilżające, wzbogacone o fantastyczne składniki, takie jak oleje arganowy i z awokado, kwas hialuronowy, ekstrakt z ogórka, sok z liści aloesu i, oczywiście, oliwa z oliwek.

Czytaj dalej...

Producenci najlepszych kosmetyków do opalania podają, do jakiego rodzaju skóry są one odpowiednie - matujący żel przeciwsłoneczny do cery tłustej, krem do twarzy z filtrem 50 do cery naczynkowej czy emulsja na słońce dedykowana skórze trądzikowej.

Czytaj dalej...

Jeśli odpowiednio nałożymy krem, możemy mieć pewność, że znajdujące się w nim substancje odżywcze lepiej się wchłoną, a tym samym preparat dobrze nawilży skórę i sprawi, że będzie ona wyglądać na bardziej jędrną.

Czytaj dalej...