Zielona herbata - Cudowne właściwości na pryszcze

Czy zielona herbata jest zdrowa?

Zielona herbata to zaraz po wodzie drugi najbardziej popularny napój na świecie – pije ją aż 2/3 ludzi, ceniąc nie tylko wspaniały smak tego napoju, ale także jego właściwości zdrowotne.

Picie zielonej herbaty, czyli naturalnej postaci listków rośliny Camellia sinensis, praktykowane jest od co najmniej pięciu tysiącleci. Mogłoby się wydawać, że jej działanie zostało dobrze poznana przez naukę, tymczasem roślina nie przestaje zadziwiać.

Pierwotnie zastosowanie lecznicze w Europie w siedemnastym wieku obejmowało łagodzenie bólów reumatycznych i wzdęć. Później poznano inne właściwości, o których wiadomo coraz więcej.

Pij ją codziennie! Nie musi być zielona. To potężne narzędzie w ochronie przed rakiem

Herbata wcale nie musi być zielona, by wspierać zdrowie, a zwłaszcza ochronę przed nowotworem. Wiele osób tradycyjnie wybiera czarną lub sięga po pu-erh, nazywaną spalaczem tłuszczu. To herbaty…

Kto i dlaczego nie powinien pić zielonej herbaty

Choć wpływ zielonej herbaty na zdrowie człowieka jest nieoceniony, to picie wspomnianego napoju, ma też swoje wady. Oto najważniejsze:

Zielona herbata przyczynia się do powstania anemii

Poprzez zawarte w jej składzie polifenole hamowana jest absorpcja żelaza z pożywienia. Żelazo to bardzo ważny składnik hemoglobiny, który odpowiada za transport tlenu. Zbyt duża ilość polifenoli zamiast ochrony i oczyszczenia organizmu, naraża go na anemię i niedotlenienie komórek.

Zielone herbaty negatywnie wpływają na rozwój płodu w czasie ciąży

Kobiety spodziewające się dziecka, ale i matki karmiące piersią powinny ograniczyć picie zielonej herbaty, do max. 2 filiżanek dziennie. Większe spożycie herbacianego napoju może przyczynić się do negatywnego rozwoju płodu. Istnieje bowiem ryzyko, że dziecko urodzi się z rozszczepem kręgosłupa bądź innymi zaburzeniami układu nerwowego. Natomiast nadmiernie spożycie kofeiny zawartej w zielonej herbacie, może przyczynić się do poronienia.

Herbaciany napój wchodzi w interakcje z innymi lekami

W zielonej herbacie znajdziesz wiele dobroczynnych składników, część z nich ma jednak nie do końca korzystny wpływ na ludzki organizm, szczególnie w połączeniu z przyjmowanymi medykamentami. Warto wspomnieć, iż zielona herbata podnosi ciśnienie krwi, stąd nie można nią popijać leków. Szczególną ostrożność należy zachować przyjmując lekarstwa pobudzające układ nerwowy. Dzieję się tak, ponieważ kofeina zawarta w herbacie powoduje pobudzenie systemu nerwowego, który to zaczyna działać na zwiększonych obrotach. A taki stan w połączeniu z lekami może powodować zawroty głowy, przyspieszony rytm serca czy wzrost ciśnienia krwi.

Zielona herbata przyczynia się do problemów żołądkowych

Zawartość taniny powoduje podrażnienie układu pokarmowego, dlatego też nie zaleca się spożywania jej na pusty żołądek. Picie zielonego naparu na czczo skutkować może nudnościami, wymiotami czy zgagą. Niektóre osoby, zwłaszcza te cierpiące na chorobę wrzodową, powinny ograniczyć jej spożycie, gdyż zielona herbata wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.

Produkcja zielonej herbaty

Chcąc otrzymać zieloną herbatę, świeżo zebrane liście krzewu herbacianego muszą zostać poddane krótkiemu więdnięciu, podgrzewaniu i suszeniu. Taki sposób postępowania pozwala zachować najcenniejsze związki i skutkuje świeżym, naturalnym smakiem. Najważniejsze w procesie produkcji zielonej herbaty jest jej podgrzewanie, które to ma na celu zatrzymanie utleniania liści. To dlatego zielona herbata jest nieutleniana i niefermentowana. Gatunków herbacianego naparu jest mnóstwo, a wszystkie różnice w ich smaku i wyglądzie wynikają z delikatnych różnic w procesie produkcji, a także z charakterystyki terenu, na którym uprawiana jest zielona herbata.

Największymi producentami zielonej herbaty są Chiny, Japonia, ale i Wietnam. Zielone herbaty japońskie i chińskie znacznie różnią się od siebie. Wynika to z innego sposobu podgrzewania liści w procesie produkcji: japońskie herbaty są w większości podgrzewane za pomocą pary wodnej, zaś liście chińskiej herbaty są prażone w ogromnych wokach lub w piecach. Należy pamiętać, że oprócz tych najsłynniejszych gatunków (chińskie: Long Jing, Tai Ping Hou Kui, Anji Bai Cha czy japońskie: sencha, bancha czy kukicha), istnieje wielu lokalnych producentów zielonej herbaty, których smak jest równie niepowtarzalny.

Zielona herbata wykazuje najwięcej walorów smakowych, kiedy jest świeża. Choć czysta zielona herbata nigdy się nie przeterminuje, to już po roku od zbiorów traci na swej jakości. Pamiętaj, aby przechowywać ją zamkniętą, w pojemnikach nieprzepuszczających światła, z dala od mocnych zapachów, źródeł ciepła czy wilgoci.

Zielonej herbacie przypisywany jest niemal zbawienny wpływ na wiele aspektów zdrowia. Od wielu lat stosowana jest w medycynie naturalnej i przemyśle kosmetycznym. Jest znana od ponad 5000 lat. Jej smakiem zachwycali się starożytni Chińczycy, w średniowieczu powstały nawet traktaty opisujące jej wręcz zbawienne oddziaływanie na organizm człowieka. Nie dziwi więc fakt, że zielona herbata wraca do łask Europejczyków. W szczególności nie brakuje badań i opinii świadczących o jej wspaniałym działaniu prozdrowotnym. Pamiętajmy jednak, że w obliczu wielu zalet, zielona herbata ma także swoje wady, o których warto wiedzieć.

Parzenie zielonej herbaty – rutyna czy rytuał.

Parzenie herbaty jest czynnością prostą, wykonujemy ją przecież każdego dnia. Dla wielu z nas jest to rutyna, a dla innych prawdziwy rytuał. Choć zielona herbata pochodzi ona z Chin, to dopiero Japończycy wynieśli ją na piedestał. W Japonii, przed wysuszeniem, herbaciane liście są blanszowane parą wodną. W Chinach suszy się je przez 4-5 minut na ogrzewanych słońcem lub podgrzewanych nad ogniem bambusowych tacach, a następnie poddaje się dalszej obróbce w gorących kotłach. W dawnych czasach, w japońskich pawilonach herbacianych, odbywała się prawdziwa ceremonia herbaciana. Dzięki niej wyciszał się umysł, herbaciane chwile nastrajały pozytywnie do świata i pozwalały zapomnieć o doczesnych kłopotach. Podczas tej wyjątkowej ceremonii wszyscy byli równi, pokory uczono już przy wejściu do pomieszczenia, bowiem drzwi miały nie więcej niż 90 cm., wysokości – należało się więc skłonić.

Obecnie zieloną herbatę odkrywa się na nowo. Wielu szuka w niej spokoju i wyciszenia celebrując już sam proces parzenia – podobnie jak dawni mistrzowie. Picie herbaty zaczyna być sposobem na relaks i budowanie relacji międzyludzkich. Ważne jest to, iż poznając proces parzenia herbaty nie trzeba zdobywać kompletnej wiedzy z zakresu kultury japońskiej czy chińskiej. Istotne jest także to, iż dostęp do dobrej jakościowo zielonej herbaty jest dziś wyjątkowo łatwy. Pamiętajmy jedynie, aby okazać jej nieco zainteresowania i szacunku.

Jak parzyć zieloną herbatę?

Mówi się, że smak zielonych liści ocenimy dopiero po trzecim łyku – pierwszy łyk stanowi przygotowanie do picia, drugi to gotowość naszych zmysłów na herbacianą ucztę, trzeci łyk – to prawdziwa pełnia doznań. Aby tak było, trzeba wiedzieć, jak powinna zostać zaparzona poprawnie zielona herbata. Właściwości kryją się bowiem w sposobie przygotowania herbaty. Sposób parzenia zależy od rodzaju herbaty (czarna, biała czy zielona), ale i od wielkości liści herbacianych. Im liście większe i bardziej zwinięte, tym herbatę trzeba zaparzyć dłużej. Zielone herbaty smakują najlepiej, gdy zaleje się je gorącą, ale nie wrzącą wodą (temp. wody powinna wynosić od 60 do 90 stopni Celsjusza). To właśnie przy odpowiedniej temperaturze wody ujawni się bogactwo smaku.

Nieważne czy chcesz poszerzyć swoją wiedzę, podnieść swoją atrakcyjność na rynku pracy, czy dowiedzieć się więcej o swoim hobby w naszej ofercie znajdziesz kursy kosmetyczne, socjalno-opiekuńcze, artystyczne, biznesowe, gastronomiczne, komputerowe, językowe, przygotowujące do matury i wiele, wiele innych.

Czytaj dalej...

Należy jednak pamiętać, że bardzo długie włosy doczepiane mogą jednak delikatnie obciążać włosy i wywierać nacisk na skórę głowy i cebulki włosowe, więc jeśli masz zniszczone włosy nie przesadzaj z długością przedłużania.

Czytaj dalej...

Krem w ładnym słoiczku, o pistacjowej barwie, delikatnie i całkowicie się wmasowującej lekkiej, żelowej konsystencji, oraz prześlicznym, rześkim aromacie zielonej herbaty, doskonale wypełnia swoje bojowe zadanie zmatowienia mieszanej cery.

Czytaj dalej...

Jestem naturalnym 98 składników pochodzenia naturalnego wg normy ISO 16128 , matująco- normalizującym żelem do mycia twarzy stworzonym dla skóry tłustej, mieszanej i problematycznej, która wymaga pielęgnacji dopasowanej do jej humorów i zachcianek.

Czytaj dalej...

Zielona glinka INCI Illite green clay skład mineralny około 20 różnych soli mineralnych, w tym krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, sód oraz szereg mikroelementów i pierwiastków śladowych, takich jak selen, molibden, cynk krzem, mangan, miedź, selen i tlenki żelaza.

Czytaj dalej...