Trądzik różowaty - Pierwsze Objawy i Jak Je Rozpoznać
Leczenie trądziku różowatego ocznego
W leczeniu odmiany ocznej trądziku różowatego, często wymagana jest terapia lekami
doustnymi. Ponadto stosuje się specjalne krople oraz maści do oczu i skóry powiek. Zmiany
nierzadko lokalizują się także na skórze wokół oczu, dlatego należy zadbać o odpowiednią
pielęgnację tych okolic. Zaleca się stosowanie kosmetyków dedykowanych specjalnie do skóry
z trądzikiem różowatym.
Krótki skład, niska cena, wysoka wydajność – czy nie tego oczekujemy od kosmetyków? Niestety spełnienie tych oczekiwań bywa trudne. Kosmetyki albo są drogie albo nieskuteczne, jednak nie musi tak być. Jest pewien produkt na zmarszczki, który łączy niską cenę i dużą skuteczność.
Czy trądzik różowaty można wyleczyć odpowiednią dietą?
Właściwie skomponowana dieta to podstawa w leczeniu nie tylko trądziku różowatego, ale wszelkich dolegliwości związanych ze skórą. W przypadku trądziku różowatego dieta powinna się opierać na dwóch ważnych zasadach. Po pierwsze, należy ograniczyć spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, tłuszczów i cukrów. Po drugie natomiast, dietę należy wzbogacić o miedź, cynk i witaminy.
Czego nie powinno się jeść podczas zwalczania trądziku różowatego? Dietetycy zaznaczają, że dieta osób z trądzikiem różowatym powinna zawierać jak najmniej produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi, czego następstwem jest wyższe wydzielanie łoju i rozrost komórek. To z kolei objawia się zmianami skórnymi w postaci grudek i krostek. Ponad produkty o wysokim indeksie glikemicznym zakwaszają organizm, co jeszcze bardziej nasila objawy trądziku różowatego.
Jakie produkty znajdują się na liście zakazanych podczas leczenia trądziku różowatego? Poza produktami wysoko przetworzonymi są to słodzone soki i napoje, białe pieczywo, biały ryż oraz oczywiście słodycze. Z diety powinno się wyeliminować tłuszcze zwierzęce, a więc smalec, boczek czy słoninę. Osoby zmagające się z trądzikiem różowatym nie powinny również spożywać dań zbyt mocno przyprawionych, a więc ostrych, kwaśnych czy bardzo słonych.
Jak zatem skomponować swoją dietę odpowiednią przy leczeniu trądzika różowatego? Przede wszystkim jadłospis powinien być bogaty w produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego też warto zaopatrzyć się w makaron razowy, pełnoziarniste pieczywo, różnorodne kasze czy rośliny strączkowe. Ważne dla skóry minerały, jak miedź i cynk znajdują się w takich warzywach i owocach jak: kalafior, brokuły, marchewki, śliwki czy wiśnie. Wzbogacenie diety o orzechy, drób czy jaja będzie dodatkowym zastrzykiem witaminy A i PP, co jeszcze mocniej załagodzi objawy trądziku różowatego.
Przyczyny trądziku różowatego
Bezpośrednia przyczyna trądziku różowatego nie została dokładnie poznana. Pacjenci wykazują
tendencję do wzmożonej reakcji naczyniowo – ruchowej na obszarze twarzy w skutek działania
różnych czynników, takich jak m.in. emocje, używki, zimno, gorąco.
Odpowiedź immunologiczna na stymulujące czynniki środowiskowe ma dominujący wpływ na rozwój tej choroby.
U znacznej części pacjentów notuje się współistnienie przewlekłego nieżytu żołądka, zaburzeń
wydzielania żółci oraz zakłóceń fizjologicznej flory przewodu pokarmowego. Przypuszcza się, że
na rozwój trądziku różowatego mogą mieć wpływ dwa drobnoustroje: pasożyt nużeniec
Demodex foliculorum oraz bakteria Helicobacter pylori.