Zaparcia a trądzik - Jak dieta może wpływać na Twoją skórę?

Trądzik - objawy, przyczyny i jak się go pozbyć? Jakie są skuteczne metody leczenia?

Trądzik pospolity to częsta przypadłość osób młodych, choć może wystąpić w każdym wieku. W leczeniu stosowane są liczne zawiesiny, tabletki i kremy łagodzące zmiany skórne. Wiele produktów w diecie może zaostrzać zmiany skórne, dlatego istotna jest też odpowiednia dieta.

Trądzik należy do grupy chorób gruczołów łojowych. Trądzik pospolity dotyczy przede wszystkim młodych osób , u których występuje nadczynność gruczołów łojowych. Charakteryzuje się występowaniem zaskórników, wykwitów grudkowo-krostkowych i torbieli ropnych. Zmiany te są umiejscowione w okolicach łojotokowych, czyli głownie na twarzy i plecach.

Dieta w trądziku - dieta przeciwzapalna

Drugim najważniejszym założeniem diety w trądziku jest jej charakter przeciwzapalny. Zmiany trądzikowe związane są ze stanem zapalnym w skórze. Dlatego zależy nam na wyeliminowaniu z diety produktów, które mogą ten stan zapalny zaostrzać. W zamian staramy się dostarczać jak największe ilości składników przeciwzapalnych.

Założenia diety przeciwzapalnej

W diecie przeciwzapalnej skupiamy się na jak największym dowozie składników o działaniu przeciwzapalnym, przy jednoczesnej eliminacji składników prozapalnych.

Opieramy się tu przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych, dużej ilości warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej lub poddawanych krótkiej obróbce termicznej. Ważne jest regularne spożywanie ryb i owoców morza, przy jednoczesnym ograniczeniu tłustego mięsa i nabiału. Korzystne jest zwiększenie udziału roślinnych źródeł białka i tłuszczu – orzechy, nasiona, warzywa strączkowe, przy jednoczesnym ograniczeniu źródeł odzwierzęcych.

Dodatkowo, poza produktami bazowymi warto zwrócić uwagę na regularne wykorzystywanie dodatków o charakterze przeciwzapalnym. Mam tu na myśli zieloną czy białą herbatę, napary ziołowe, stosowanie różnorodnych ziół i przypraw do gotowania. Szczególnie warte uwagi są kurkuma, imbir, papryka lub cynamon, jednak im większa różnorodność tym lepiej. Wartościowym dodatkiem do diety w trądziku mogą być też pyłek pszczeli czy sok z aloesu.

Tłuszczami o szczególnym działaniu antyoksydacyjnym są kwasy tłuszczowe omega-3. Jednocześnie są to kwasy tłuszczowe, których w naszej diecie jest na ogół niewiele. Żeby dostarczyć sobie ich odpowiednią ilość ważne jest regularne jedzenie tłustych ryb ok. 1-2 razy w tygodniu. Do takich ryb należą łosoś, makrela, sardynki, pstrąg, śledź. Dodatkowo na co dzień warto włączać do diety orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia lub nasiona konopii.

Jakich produktów unikać w trądziku?

Dieta w trądziku będzie również minimalizowała obecność produktów, które mogą nasilać zmiany zapalne. Dlatego unikać warto produktów prozapalnych, a w tej grupie przede wszystkim znajdują się wysokoprzetworzone produkty. Mowa o większości fast-foodów, tradycyjnych słodyczy (cukierki, batony, ciastka, drożdżówki, chipsy, prażynki, itp.). I tutaj może pojawić się problem, bo są to produkty przez większość z nas lubiane. Czy trzeba z nich w 100% rezygnować na rzecz zdrowej, “czystej” diety? Nie jestem zwolenniczką podejścia zerojedynkowego i nie powiem, że absolutnie nie można ich jeść. Raczej chciałabym zachęcić Cię do przemodelowania aktualnego sposobu żywienia i ograniczenia produktów, które mogą pogłębiać problem. Dlatego minimalizujemy w diecie ilość produktów, które mogą nam szkodzić, ale jeśli raz na jakiś czas mamy na nie ochotę to możemy je zjeść bez wyrzutów sumienia.

Dieta w trądziku - na jakie produkty uważać?

Problemy skórne mogą być nasilane przez duże ilości soli. Najczęściej duże ilości soli możemy znaleźć w wymienionych wyżej produktach – słonych przekąskach, przetworzonych daniach, fast foodach. Ale uważać trzeba też na dania gotowe, także te, które z pozoru wydają się zdrowe i mają niczego sobie składy. Mimo prostych, naturalnych składów niektóre gotowce zawierają naprawdę sporo soli. Jeżeli korzystamy z takich opcji warto czytać etykiety.

Zalecane dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 1 łyżeczki, a w praktyce zjadamy sporo więcej. Co zatem zrobić, żeby zmniejszyć ilość używanej soli, a jednocześnie zachować smak potraw? Warto postawić na inne przyprawy i zioła wymienione wcześniej i działające przeciwzapalnie. Dosalanie natomiast lepiej zostawić na koniec gotowania i doprawić nią dopiero gotowy posiłek. Dzięki dużej ilości innych przypraw sól może okazać się zbędna lub wystarczy jej minimalny dodatek.

Przy okazji soli i przypraw wspomnę również o ostrych przyprawach, które również wymienia się wśród produktów mogących nasilać trądzik. Nie jest to potwierdzone i na ogół nie ma konieczności rezygnacji np. z ostrej papryki. Ostre przyprawy mogą wpływać na większe zaczerwienienie skóry, ale jest to chwilowe i nie wpływa na nasilenie procesów zapalnych. Jednocześnie ostre przyprawy są źródłem antyoksydantów, więc działają na organizm korzystnie.


W leczeniu trądziku różowatego stosujemy podejście multidyscyplinarne, zapewniając kompleksowe leczenie pacjentów i zaspokajając wszystkie ich potrzeby medyczne w celu szybszego i bardziej trwałego powrotu do zdrowia.

Czytaj dalej...

retinoidy tretinoina w stężeniu 0,025-0,05 , adapalen 0,1 niestety mogą działać drażniąco , dlatego też jedynie retinaldehyd o słabszym działaniu przeciwzapalnym wykazuje mniejsze działanie drażniące i może być bezpiecznie stosowany.

Czytaj dalej...

Należy pamiętać, że skóra z trądzikiem różowatym wymaga specjalnej pielęgnacji, dlatego zaleca się stosowanie dermokosmetyków do skóry wrażliwej oraz unikanie kosmetyków drażniących i czynników wyzwalających zmiany.

Czytaj dalej...

Leczenie jest dobierane przez lekarza dermatologa dla konkretnego pacjenta, w zależności od objawów trądziku różowatego, jego przebiegu, stanu skóry, czynników zaostrzających, chorób towarzyszących, przyjmowanych leków i odpowiedzi na leczenie.

Czytaj dalej...