Czy Mikrodermabrazja Jest Skuteczna w Walce z Trądzikiem?
Co to jest trądzik pospolity?
Trądzik pospolity jest przewlekłą chorobą zapalną skóry o podłożu wieloczynnikowym. Dotyczy 60-100% osób w drugiej i trzeciej dekadzie życia. Szczyt jej zapadalności przypada najczęściej między 15. a 19. rokiem życia. Współcześnie obserwuje się jednak wzrost występowania tego schodzenia również u osób dorosłych - po 25. roku życia .
Trądzik pospolity zaliczany jest do chorób gruczołów łojowych, które najczęściej powstają w wyniku nadmiernego wydzielania łoju (łojotoku). W efekcie powstają zmiany skórne, takie jak zaskórniki, wykwity grudkowo-krostkowe oraz torbiele ropne. Obejmują one zwykle tak zwaną rynnę łojotokową - twarz, plecy oraz klatkę piersiową .
Dieta na trądzik: co jeść a czego nie?
Najlepszą interwencją żywieniową w leczeniu trądziku pospolitego jest wprowadzenie diety przeciwzapalnej, bazującej w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego o niskim indeksie glikemicznym, na żywności nisko przetworzonej, bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, a także zapewniającej jak najwyższą podaż kwasów tłuszczowych n-3.
Dieta zachodnia ma negatywny wpływ na rozwój trądziku
Zachodni model żywienia w istotnym stopniu przyczynia się do rozwoju trądziku pospolitego ze względu na swój silny potencjał zapalny. Dieta zachodnia charakteryzuje się wysoką kalorycznością, nadmiernym spożyciem tłuszczu, w szczególności kwasów tłuszczowych nasyconych, mięsa, cukru oraz mleka i produktów mlecznych. Ponadto zachodni sposób odżywiania odznacza się zbyt niskim stosunkiem kwasów tłuszczowych n-3 do n-6, zbyt niską podażą błonnika, witamin i składników mineralnych oraz wysoką zawartością sodu .
Dieta zachodnia obfituje w produkty wysoko przetworzone, które charakteryzują się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ich częste spożywanie skutkuje nie tylko podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, ale także zwiększonym stężeniem insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF1), które bezpośrednio wpływają na rozwój zmian trądzikowych .
Dieta zachodnia wiąże się również ze zwiększoną sygnalizacją kinazy treoninowo-serynowej (mTORC1) - bezpośredniego czynnika zaostrzającego trądzik, której aktywacja wymaga współistnienia pięciu głównych elementów:
- obecności czynników wzrostu takich jak insulina i IGF-1,
- odpowiedniej ilości energii komórkowej zapewnianej przez glukozę i ATP,
- dostępności rozgałęzionych aminokwasów niezbędnych (BCAA) – głównie leucyny,
- obecności glutaminy,
- dostępności nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu palmitynowego) ,
Dieta na trądzik
- Jak powstaje trądzik
- Co jeść a czego nie
- Suplementy na trądzik
- Przykładowy jadłospis
- Leczenie trądziku
Ostatnia aktualizacja: 20 października 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 21 źródła
- 90 badań
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest to choroba zapalna skóry o podłożu wieloczynnikowym. Schorzenie to staje się coraz bardziej rozpowszechnione na całym świecie. Dotyczy głównie młodzieży, ale coraz częściej pojawia się również u osób dorosłych.
Wysoka zapadalność na trądzik związana jest z coraz wyższą ekspozycją społeczeństwa na czynniki ryzyka, w tym również na niewłaściwą dietę.
Zebraliśmy wszystko, co warto wiedzieć na temat diety i suplementacji w leczeniu trądziku pospolitego oraz jakie czynniki żywieniowe wpływają na jego nasilenie.
W pigułce
- Trądzik pospolity jest chorobą zapalną skóry o podłożu wieloczynnikowym.
- Trądzik pospolity jest coraz częściej uznawany za chorobę cywilizacyjną ze względu na swoje wysokie rozpowszechnienie oraz czynniki ryzyka, które do niego predysponują.
- Stosowanie diety przeciwzapalnej zapobiega rozwojowi trądziku pospolitego, a także łagodzi i zmniejsza ilość już istniejących zmian.
- Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym łagodzi zmiany trądzikowe i przyczynia się do ich redukcji.
- Ograniczenie w diecie mleka i produktów mlecznych obniża nasilenie trądziku.
- Dieta bogata w warzywa i owoce zapobiega rozwojowi trądziku pospolitego.
- Wysokie spożycie tłustych ryb morskich, z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, pozytywnie wpływa na rozwój trądziku pospolitego.
- Spożywanie tłuszczów roślinnych bogatych w kwas tłuszczowy ALA, pozytywnie wpływa na rozwój trądziku pospolitego.
- Zmiany trądzikowe łagodzi również suplementacja witaminami A, D, C, niacyną i biotyną, składnikami mineralnymi takimi jak cynk, selen, krzem i siarka oraz probiotykami.
Chcesz mieć piękną skórę? Dowiedz się, czy mikrodermabrazja to zabieg dla ciebie
Mikrodermabrazja to popularny zabieg medycyny estetycznej, który poprawia wygląd i kondycję skóry. Czy jest bezpieczny i czy warto się mu poddać?
Mikrodermabrazja jest jednym z najbardziej podstawowych i powszechnych zabiegów w salonach odnowy. Jest to nieinwazyjny zabieg złuszczający, który jest korzystny dla szerokiej gamy typów skóry. Pomaga wygładzić skórę, przez co wygląda ona na jaśniejszą. Zabieg pozwala zminimalizować zatykanie porów i przebarwienia.
Chociaż mikrodermabrazja jest łagodniejsza niż inne profesjonalne zabiegi, takie jak peelingi chemiczne lub laseroterapia, dobrze jest wiedzieć dokładnie, z czym możemy mieć do czynienia, przed umówieniem się na pierwszą wizytę u specjalisty. Dermatolog Melanie Palm podzieliła się kilkoma ważnymi informacjami na temat mikrodermabrazji.
