Przyczyny, leczenie i porady dotyczące bolesnego pryszcza na języku
Odżywianie podczas opryszczki językowej
Spadek apetytu oraz utrudnione i bolesne przyjmowanie pokarmu przy opryszczce językowej może skutkować odwodnieniem organizmu. Dlatego też chorzy powinni dbać o odpowiednie nawodnienie. Niewskazane jest picie gazowanych i gorących napoi. Zaleca się wprowadzenie na czas choroby półpłynnej, lekkostrawnej diety, co umożliwi swobodne przełykanie. Spożywane pokarmy nie powinny być gorące, kwaśne, słone lub pikantne, ponieważ zaostrzają objawy chorobowe.
1. Zdrojewicz Z., Majewski J., Pająk J., Sycz R., Język prawdę ci powie, czyli język jako narzędzie diagnostyczne wielu chorób, „Medycyna Rodzinna”, 2017, 20(3), s. 226-232.
2. Figlerowicz M. Najczęstsze postacie kliniczne zakażeń wywołanych przez wirusy z rodziny Herpesviridae, „Przewodnik Lekarski”, 2006, 8, s. 61-67.
Krosty z tyłu języka lub na końcu
Krosty z tyłu języka lub na jego końcu mogą być oznaką niedoboru witamin lub minerałów. Takie objawy może dawać szczególnie niedobór żelaza.
Żelazo jest niezbędne do produkcji krwinek czerwonych, zwłaszcza hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek ciała. W przypadku niedoboru tego pierwiastka u pacjenta rozwija się anemia (niedokrwistość z niedoboru żelaza, NzNŻ).
Objawia się ona zwykle osłabieniem organizmu, zawrotami głowy, sennością oraz dusznością wysiłkową. Zdarza się jednak, że manifestuje się poprzez zmiany w jamie ustnej, takie jak wygładzenie powierzchni języka, obecność krostek, czy pieczenie.
Niedokrwistość zwykle leczy się poprzez suplementację żelaza. Ponadto należy zadbać o dostarczenie żelaza do organizmu wraz z pożywieniem.
Czy język może świadczyć o stanie zdrowia?
Język jest mięśniem uczestniczącym w procesie mówienia i połykania. Na jego powierzchni znajdują się kubki smakowe pozwalające na rozpoznawanie różnych smaków: słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego. Zdrowy język ma zaróżowiony kolor, jest sprężysty i wilgotny. Na jego powierzchni można dostrzec brodawki językowe, czyli fizjologiczne struktury odgrywające liczne funkcje. Wygląd języka może być wskaźnikiem stanu zdrowia człowieka. Wystąpienie krost na języku lub innych zmian może świadczyć o rozwoju choroby w organizmie. Zaczerwienie języka, pojawienie się lekkiego obrzęku lub czerwonych punkcików może być również związane z przyjmowanymi lekami, np. o działaniu odwadniającym, przeciwzapalnym lub przeciwbólowym. Czasami krosty na języku nie są żadną dodatkową zmianą, a jedynie powiększeniem brodawek językowych.
Czy często masz problem z krostami w obrębie jamy ustnej?
Białe krosty na języku – przyczyny ich powstania
Białe krosty na języku mogą być objawem różnych schorzeń. Są symptomem leukoplakii, nazywanej inaczej rogowaceniem białym. Leukoplakia jest stanem przedrakowym mogącym zwiastować rozwój nowotworu złośliwego. Nierzadko towarzyszą jej uczucie suchości, pieczenia i ściągnięcia błony śluzowej jamy ustnej. Leukoplakia najczęściej pojawia się u nałogowych palaczy, u osób nadużywających alkoholu, przy próchnicy zębów i niedoborze witamin.
Przyczyną zmian na języku jest często kandydoza jamy ustnej, czyli infekcja grzybicza. Kandydoza wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Candida. Choroba objawia się białymi, nalotami na języku i podniebieniu, uczuciem pieczenia, nadżerkami i bolesnymi pęknięciami w kącikach ust, czasem także krostami. Powstanie białych krost na języku, a zwłaszcza białego nalotu często jest spowodowane infekcją paciorkowcową wywołującą anginę.
Zobacz film: Angina wirusowa i bakteryjna - jak rozpoznać? Źródło: 36,6.