Czym jest trądzik różowaty?1 / 2
Jak zadbać o skórę z trądzikiem różowatym?
Obecnie leczenie trądziku różowatego skupia się przede wszystkim na łagodzeniu objawów choroby a nie zwalczaniu jej przyczyn. Szuka się także czynników wyzwalających rumień (jak ekspozycja na słońce, pikantne potrawy, zmiany temperatury czy alkohol). Dobre efekty może przynieść miejscowe leczenie przeciwzapalne i roztoczobójcze, jak również ogólnoustrojowe (antybiotyki), laserowe i leczenie światłem.
Skóra skłonna do trądziku różowatego wymaga także odpowiedniej pielęgnacji , łagodzącej widoczność zmian skórnych, redukującej zaczerwienienie i uczucie pieczenia skóry oraz wspierającej mikrobiom skóry.
1. Oczyszczanie
Do oczyszczania skóry skłonnej do trądziku różowatego należy stosować delikatne produkty myjące , przeznaczone dla skóry wrażliwej, reaktywnej i skłonnej do alergii (np. TOLERIANE Łagodna emulsja oczyszczająca ).
2. Pielęgnacja
Do codziennej pielęgnacji należy wybierać hipoalergiczne produkty przeznaczone dla skóry reaktywnej, alergicznej i skłonnej do zaczerwienienia, jak gama Toleriane ROSALIAC AR . Ich zadaniem jest ukojenie skóry , złagodzenie objawów podrażnienia (w tym zaczerwienienia), nawilżenie i zapobieganie wysuszeniu skóry, jak również przywrócenie prawidłowej funkcji bariery skórnej , by zapobiec nawrotom rumienia.
3. Ochrona
Niezwykle istotna jest również ochrona skóry przed promieniowaniem UV, które znacząco zaostrza objawy, takie jak zaczerwienienie czy pieczenie skóry. Dlatego obowiązkowo, codziennie i przez cały rok (także w zimie i w pochmurne dni) należy stosować produkty chroniące przed promieniowaniem słonecznym (UVA i UVB) z wysokim wskaźnikiem SPF (powyżej 30).
Sphingobioma – nowy składnik wspierający pielęgnację skóry skłonnej do trądziku różowatego
Trądzik różowaty - dlaczego się pojawia? Sposoby leczenia trądziku różowatego
Nasze zaangażowanie w tym zakresie zostało docenione m.in. przez Stowarzyszenie Dziennikarze dla Zdrowia, które nadało Redakcji Medonet.pl honorowy tytuł Wielkiego Edukatora.
Trądzik różowaty (z łac. rosacea) według definicji to rumieniowe, grudkowate i krostkowe zmiany na twarzy, których podłożem jest łojotok i zaburzenia naczynioruchowe. Dotyka on w głównej mierze kobiet będących w dojrzałym wieku. Zaliczany jest do chorób genetycznych.
Trądzik różowaty | sruilk / Shutterstock
SPIS TREŚCI
- Trądzik różowaty - co to jest?
- Trądzik różowaty — przyczyny
- Rodzaje trądziku różowatego
- Trądzik różowaty — objawy i przebieg
- Trądzik różowaty - jak wygląda rozpoznanie?
- Leczenie trądziku różowatego
- Domowe sposoby na trądzik różowaty
- Czy trądzik różowaty można wyleczyć odpowiednią dietą?
- Jak dbać o skórę po zakończeniu leczenia trądziku różowatego?
- Trądzik różowaty — profilaktyka
Czy trądzik różowaty można wyleczyć odpowiednią dietą?
Właściwie skomponowana dieta to podstawa w leczeniu nie tylko trądziku różowatego, ale wszelkich dolegliwości związanych ze skórą. W przypadku trądziku różowatego dieta powinna się opierać na dwóch ważnych zasadach. Po pierwsze, należy ograniczyć spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, tłuszczów i cukrów. Po drugie natomiast, dietę należy wzbogacić o miedź, cynk i witaminy.
Czego nie powinno się jeść podczas zwalczania trądziku różowatego? Dietetycy zaznaczają, że dieta osób z trądzikiem różowatym powinna zawierać jak najmniej produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi, czego następstwem jest wyższe wydzielanie łoju i rozrost komórek. To z kolei objawia się zmianami skórnymi w postaci grudek i krostek. Ponad produkty o wysokim indeksie glikemicznym zakwaszają organizm, co jeszcze bardziej nasila objawy trądziku różowatego.
Jakie produkty znajdują się na liście zakazanych podczas leczenia trądziku różowatego? Poza produktami wysoko przetworzonymi są to słodzone soki i napoje, białe pieczywo, biały ryż oraz oczywiście słodycze. Z diety powinno się wyeliminować tłuszcze zwierzęce, a więc smalec, boczek czy słoninę. Osoby zmagające się z trądzikiem różowatym nie powinny również spożywać dań zbyt mocno przyprawionych, a więc ostrych, kwaśnych czy bardzo słonych.
Jak zatem skomponować swoją dietę odpowiednią przy leczeniu trądzika różowatego? Przede wszystkim jadłospis powinien być bogaty w produkty o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego też warto zaopatrzyć się w makaron razowy, pełnoziarniste pieczywo, różnorodne kasze czy rośliny strączkowe. Ważne dla skóry minerały, jak miedź i cynk znajdują się w takich warzywach i owocach jak: kalafior, brokuły, marchewki, śliwki czy wiśnie. Wzbogacenie diety o orzechy, drób czy jaja będzie dodatkowym zastrzykiem witaminy A i PP, co jeszcze mocniej załagodzi objawy trądziku różowatego.
U nas zapłacisz kartą