Depilacja odbytu pastą cukrową - Poradnik krok po kroku dla Gładkiej Skóry
Depilacja pastą cukrową – zalety
Depilacja pastą cukrową jest zaliczana do najbardziej bezpiecznych i delikatnych metod usuwania owłosienia . Dzięki prostemu i naturalnemu składowi mogą ją stosować:
- alergicy,
- osoby z wrażliwą skórą,
- kobiety w ciąży,
- pacjenci z łuszczycą i egzemą,
- nastolatki (w gabinetach za zgodą rodziców od 15. roku życia),
- osoby z atopowym zapaleniem skóry.
Możesz w ten sposób usunąć nawet krótkie i najcieńsze włoski, nie powodując przy tym zapalenia mieszków włosowych czy wrastania włosków. Do wykonania tego typu depilacji wystarczą składniki dostępne w domu – a zatem jest to metoda prosta i tania [3,6].
Depilacja pastą cukrową często jest porównywana do depilacji woskiem, jednak jest od niej mniej bolesna, ekologiczna i nie powoduje reakcji alergicznych.
Polecana jest zwłaszcza na mniejsze obszary ciała np. bikini, pachy, wąsik [4]. W związku z licznymi zaletami depilacji pastą cukrową zabieg można bezpiecznie wykonywać w najdelikatniejszych miejscach ciała [5].
Zalety depilacji pastą cukrową
Pasta cukrowa nie przykleja się do skóry, a jedynie okleja włoski, co już zmniejsza ból (nie drażni się naskórka). Zimna pasta wyklucza też poparzenie czy podrażnienie skóry. Resztki pasty zmywa się ciepłą wodą, bez pocierania skóry. Ta metoda depilacji nie wymaga również stosowania chemicznych substancji potrzebnych do oczyszczenia skóry np. z syntetycznego wosku do depilacji.
Podrażnienia po depilacji pastą cukrową są znikome, najczęściej znikają już tego samego dnia. Stosując taką formę depilacji można szybko zauważyć jak słabe i jasne odrastają włosy. Depilując się regularnie można całkowicie pozbyć się owłosienia w niektórych rejonach ciała. Pierwszą depilację najlepiej wykonać w salonie kosmetycznym. Dla osób niewprawionych depilacja pastą może być uciążliwa głównie ze względu na obliczanie proporcji i umiejętne nakładanie pasty na skórę.

➥ Jak zrobić domową pastę cukrową krok po kroku?
Do garnka lub wyższego rondelka z grubym dnem (pasta będzie się mocno pienić i podchodzić do góry) wsypać cukier, wlać wodę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Następnie zmniejszyć ogień na minimum i gotować masę cały czas mieszając przez 20 minut. Pasta cukrowa będzie gotowa, gdy uzyska ciemną karmelową barwę, jest lekko ciągnąca, zaś na wierzchu pojawi się żółtawa pianka.