Depilacja Olejem Kokosowym - Naturalne Rozwiązanie dla Gładkiej Skóry

Olej kokosowy i jego wpływ na zęby

Większość past do zębów dostępnych na rynku zawiera składniki, które nie mają właściwości leczniczych, a mogą jedynie pogarszać stan uzębienia. Rozwiązaniem, które ma coraz więcej zwolenników jest stosowanie oleju kokosowego zamiast pasty do zębów. Okazuje się bowiem, że tłuszcz kokosowy pomaga leczyć próchnicę, eliminuje nieświeży oddech, zapobiega krwawieniu dziąseł oraz leczy stany zapalne. Jakby tego było mało, olej kokosowy pomaga wybielić zęby oraz wzmacnia je. Masło kokosowe może być stosowane także do popularnej metody „ssania oleju”, która pomaga pozbyć się toksyn z

Olejowanie zarówno włosów, jak i twarzy to metody oczyszczania zyskujące coraz większą popularność. Nic w tym dziwnego, bowiem w ten sposób odżywiamy skórę bez dostarczania jej szkodliwych substancji. Na blogach poświęconych tematyce dbania o włosy znajdziemy wiele pozytywnych opinii na temat olejowania włosów olejem kokosowym. Najlepiej do tego celu wybrać zimnotłoczony tłuszcz kokosowy. Efekty stosowania oleju na włosy widoczne są już po pierwszym zastosowaniu. Włosy stają się bardziej lśniące, miękkie i gładkie w dotyku. Są mocniejsze – przestają się łamać i wypadać. Ponadto olej kokosowy może działać na włosy lekko rozjaśniająco.

Olej kokosowy stosowany na włosy został porównany z innymi olejami m.in. słonecznikowym. Okazało się, że tłuszcz pochodzący z kokosa hamuje proces utraty protein z włosów jeśli stosowany jest przed lub po myciu włosów. Naukowcy uważają, że działanie regeneracyjne zawdzięczane jest obecności kwasu laurynowego, który posiada zdolność wnikania do łodygi włosa.

Zastosowanie oleju kokosowego w kosmetyce

Jak pokazują badania, olej kokosowy może chronić przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Według naukowców olej blokuje ok. 20% promieniowania UV. Zastosowany na skórę przeciwdziała pojawianiu się oparzeń słonecznych, plam oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu skóry. W innych badaniach dowiedziono, że olej z kokosa posiada wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej (SPF) wynoszący 7. Niestety jest to zbyt niski wskaźnik, by móc uznać, że masło kokosowe jest skutecznym kosmetykiem blokującym promieniowanie UVB.

Olej kokosowy sprawdzi się jako środek nawilżający skórę oraz jako naturalny produkt na zmarszczki. Doskonale nawilża skórę nóg, ramion czy rąk. Masło kokosowe można stosować także na twarz, ale nie jest ono polecane dla cery tłustej. Ponadto olejomaniacy przyznają, że tłuszcz kokosowy „zapycha”. Oznacza to, że olej kokosowy jest komodegenny – przyczynia się do powstawania wyprysków poprzez zapychanie porów na skórze twarzy. W związku z tym ze stosowania oleju na twarz powinny zrezygnować osoby, których skóra posiada skłonność do powstawania trądziku.

Olej koksowy ma zbawienny wpływ na podrażnienia skórne oraz wspomaga leczenie egzemy. Efekty terapeutyczne często są takie same jak te, które można osiągnąć stosując kosztowne kremy.

Kolejną możliwością wykorzystania oleju kokosowego w kosmetyce jest stosowanie go jako środka do demakijażu. Niewielka ilość oleju nałożona na wacik kosmetyczny pomoże z łatwością pozbyć się całodniowego makijażu oraz zregeneruje skórę. Tłuszcz kokosowy pozbawiony jest detergentów, które często znajdziemy w tonikach czy płynach do demakijażu, dzięki czemu działa niezwykle łagodnie, ale skutecznie.

Olej kokosowy: rafinowany czy nierafinowany?

Osoby, które nigdy nie miały styczności z olejem z kokosowym często zastanawiają się, jaki olej wybrać. I słusznie, bowiem obydwa typy olejów znacznie się różnią.

Olej nierafinowany powstaje w wyniku procesów mechanicznych takich jak tłoczenie, filtracja, sedymentacja czy oczyszczanie. Procesy te przebiegają bez udziału wysokiej temperatury, dlatego często na etykiecie produktu możemy spotkać się z informacją „tłoczony na zimno” lub „zimnotłoczony”. Dzięki zastosowaniu niskiej temperatury olej zachowuje większość swoich prozdrowotnych właściwości. Uważa się, że olej nierafinowany wspomaga leczenie wielu chorób, ułatwia odchudzanie, pomaga w nadciśnieniu tętniczym. Dodatkowo wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także chroni płaszcz lipidowy skóry przed niekorzystnym działaniem bakterii oraz innych czynników. Olej kokosowy nierafinowany często wykorzystywany jest także podczas zabiegów kosmetycznych.

Olej kokosowy rafinowany poddawany jest procesowi rafinacji, który za sprawą wysokiej temperatury oraz dodatków chemicznych pozbawia olej smaku oraz zapachu. Rafinacja to proces oczyszczania, który pozbawia olej także większości składników odżywczych. Nie oznacza to jednak, że olej ten jest niezdrowy. Możemy go stosować do smażenia i pieczenia, ale wówczas dania nie będą miały typowego zapachu i posmaku, jaki daje stosowanie oleju nierafinowanego.

Olej rafinowany ma dłuższy termin przydatności do spożycia i można go przechowywać w temperaturze pokojowej. Jest on również tańszy niż olej nierafinowany.

Olej kokosowy na odchudzanie

Pierwsze co przychodzi nam na myśl, kiedy pomyślimy o tłuszczu – tłuszcz tuczy. Jest to oczywiście nieprawda, bo tłuszcz pomaga schudnąć, o czym pisaliśmy w artykule poświęconym diecie ketogenicznej.

Tłuszcz kokosowy pomoże nam przyspieszyć tempo metabolizmu. Zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są szybko przyswajane przez organizm i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT) zwiększają tempo przemiany materii, a spożywanie ich w ilości 15-30 gramów dziennie pozwoli zwiększyć ilość spalanych kalorii w ciągu doby o 120 kcal.

Dodatkowo tłuszcz kokosowy przyczynia się do redukcji podskórnej tkanki tłuszczowej. Wystarczy do codziennego jadłospisu włączyć 2 łyżki oleju, by zauważyć pozytywne zmiany np. w postaci zmniejszenia obwodu w pasie.

Olej kokosowy pomaga także zahamować wilczy apetyt. Średniołońcuchowe kwasy tłuszczowe obecne w oleju zmniejszają głód oraz hamują potrzebę sięgania po kaloryczne przekąski, które często są przyczyną szybkiego przybierania na wadze.

Naukowcy dowiedli także, że tłuszcz kokosowy przyczynia się podniesienia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL. Powinniśmy jednak konsumować go ostrożnie, jeżeli posiadamy zbyt wysoki poziom cholesterolu całkowitego we krwi.

Jak stosować olej kokosowy w kuchni?

Olej kokosowy jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych, co oznacza, że nadaje się on do przygotowywania potraw wymagających smażenia lub pieczenia. Tłuszcze nasycone po podgrzaniu do wysokich temperatur zachowują swoją strukturę. W przeciwieństwie do innych tłuszczów roślinnych, olej kokosowy nie ulega przekształceniu w toksyczne związki, dlatego uznawany jest za najlepszy olej roślinny przeznaczony do stosowania w wysokich temperaturach.

Jeżeli chcemy, aby nasze potrawy nabrały kokosowego smaku i aromatu, wówczas najlepiej sięgnąć po olej zimnotłoczony.

Dodatkowo olej kokosowy może posłużyć do przygotowania domowego majonezu, który będzie bardziej wartościowy niż ten dostępny na sklepowych półkach. Olej kokosowy można wykorzystywać także jako składnik sosów do sałatek. Wystarczy dodać do niego nieco miodu, zmiażdżony ząbek czosnku oraz łyżkę soku z cytryny. Całość należy dokładnie wymieszać i w ten sposób otrzymamy smaczny i aromatyczny dressing do sałatki.

Przy podejmowaniu decyzji wraz z kosmetologiem powinniście wziąć pod uwagę takie parametry, jak sposób emisji wiązki światła pulsacyjny lub ciągły , jej zdolności penetracyjne, stopień pochłaniania przez cząsteczki barwnika oraz konstrukcję głowicy, która może posiadać różne techniki obniżania bólu i zwiększania skuteczności zabiegu.

Czytaj dalej...

Co więcej, sprawdza się niemal u każdego różnica będzie polegać jedynie na liczbie zabiegów wymaganych do uzyskania pożądanego efektu oraz ewentualnej potrzebie powtarzania zabiegu co pewien czas o tym, w jakich wypadkach może pojawić się taka konieczność, opowiemy za moment.

Czytaj dalej...

Jeśli chcemy uniknąć problemów skórnych, powinniśmy wybierać dobrej jakości wosk i korzystać z usług profesjonalnych kosmetyczek, które potrafią prawidłowo nałożyć wosk i zdejmować go z naszej skóry.

Czytaj dalej...

Aparat do depilacji IPL, emituje dokładnie taką wiązkę promienia, która oddziałuje tylko na barwnik znajdujący się w naszych włosach rozgrzewa go do tego stopnia, że cała cebulka ulega zniszczeniu bez ryzyka uszkodzenia otaczającej ją skóry.

Czytaj dalej...