Dieta przy trądziku różowatym - Kluczowe zasady żywienia dla zdrowej skóry
Jak zmodyfikować dietę przy trądziku różowatym, aby zmiany skórne stały się mniej widoczne?
Trądzik różowaty – dieta musi zostać dopasowana do indywidualnego przypadku. Najczęściej dobre rezultaty daje unikanie gorących i ostro przyprawionych pokarmów oraz alkoholu. Czasami to nie wystarcza, wtedy warto przetestować eliminację innych pokarmów, np. cytrusów, niektórych warzyw czy nabiału. U niektórych osób kluczowe jest zrezygnowanie z produktów, które nasilają wyrzut histaminy – np. bananów czy pomidorów.
fot. Adobe Stock, NDABCREATIVITY
W leczeniu trądziku różowatego dieta może odgrywać znaczącą rolę. Nie sposób jednak bez prób i błędów tak ją dopasować, aby rzeczywiście przyniosła pożądane rezultaty. Wszystko dlatego, że każdy organizm jest nieco inny i inaczej reaguje na różne pokarmy. Oczywiście najlepiej zacząć eliminację od tych produktów, które u największej liczby osób nasilają zmiany trądzikowe. Jeśli to nie pomoże, trzeba szukać dalej.
Spis treści:
Dieta przy trądziku różowatym
Dieta na trądzik różowaty, także zapobiegająca zaburzeniom pracy przewodu pokarmowego, powinna zawierać dużo błonnika pokarmowego, mlecznych napojów fermentowanych z Lactobacillus oraz warzyw i owoców bogatych we flawonoidy.
Powodem zaburzeń pH żołądka, podobnie jak zaparć sprzyjających trądzikowi różowatemu, jest niewłaściwa dieta, bogata w białko, cukier oraz żywność wysoko przetworzoną. Niekorzystnie na równowagę pH wpływa również stres i przewlekłe schorzenia np. cukrzyca. Aby utrzymać optymalne pH, należy spożywać 80% żywności alkalizującej i 20% zakwaszającej. Produkty alkalizujące to głównie warzywa, owoce, mleko i napoje mleczne.
Szczególnie silne właściwości alkalizujące mają:
- cytryna, arbuz, melon, suszone figi i daktyle, mango, papaja, kiwi, gruszki, jabłka, winogrona, ananasy, jagody,
- pietruszka, awokado, cebula, pomidory, ogórki, seler, czosnek, brokuły, sałata, ziemniaki, kapusta, soki warzywne,
- migdały, wiśnie, pikle, oliwa z oliwek, tofu, sezam, grzyby, morele, dynia, rodzynki.
Produkty silnie zakwaszające to:
- słodziki, wołowina, napoje gazowane, mąka, cukier, drób, czekolada, herbata, makaron,
- ryby, soki owocowe słodzone, ryż, sery żółte, jaja, majonez,
- miód, fruktoza, płatki, mleko kozie, oliwki, orzechy pekanowe.
Jak dbać o skórę po zakończeniu leczenia trądziku różowatego?
Po zakończeniu leczenia zaostrzenia trądziku różowatego, pacjent nie może zapominać, że jego skóra jest niezwykle wrażliwa i podatna na wszelkiego rodzaju podrażnienia. Dlatego też wymaga ona specjalnej pielęgnacji. Podstawowym zadaniem zabiegów kosmetycznych i pielęgnacyjnych jest naprawa uszkodzonej warstwy ochronnej skóry.
Do codziennej pielęgnacji oraz mycia twarzy zalecane są dermokosmetyki przeznaczone do skóry wrażliwej, które nawilżają i zmiękczają skórę, ale nie niszczą ochronnej warstwy lipidowej. Zaleca się unikanie kosmetyków, w których znajdują się substancje zapachowe i barwniki, ponieważ mogą one podrażniać skórę. Ważne jest i to, aby pacjent zmienił nieco swój tryb życia.
Z diety należy wyeliminować pikantne potrawy, ostre przyprawy oraz napoje wysokoprocentowe. Oprócz tego należy unikać nadmiernej ekspozycji na słońce. Przeciwwskazane jest korzystanie z solarium. Równie istotne są techniki relaksacyjne, które pomagają rozładować stres, odprężyć się i dobrze wypocząć.
Trądzik różowaty — przyczyny
Przyczyny trądziku różowatego mają swoje podłoże w zaburzeniach naczynioruchowych, czyli łatwym czerwienieniu się skóry pod wpływem bodźców fizycznych i emocjonalnych. Zaliczany jest do chorób genetycznych. Występowanie zmian lub ich zaostrzenia w głównej mierze powodują:
- stres,
- ekspozycja na słońce,
- duża ilość ciężkostrawnych potraw w diecie,
- nadużywanie alkoholu,
- zaburzenia miesiączkowania,
- drożdżaki,
- zakażenie nużeńcem,
- posiadanie wirusa opryszczki wargowej,
- przyjmowanie dużych dawek witaminy B6 i B12,
- częste korzystanie z sauny i basenów (chlorowana woda),
- przyjmowanie zewnętrznych preparatów m.in. glikokortykosteroidów na skórę twarzy,
- stosowanie leków obniżających poziom cholesterolu oraz kwasu nikotynowego.
Trądzik różowaty jest przypadłością, która ujawnia się u około 10% populacji, u osób w wieku od 30. do 35. lat. Zazwyczaj na trądzik zapadają osoby o jasnej karnacji, włosach i oczach, mający I lub II fototyp skóry. U mężczyzn trądzik przebiega o wiele ciężej niż u kobiet.
Badania wykazały, że trądzik różowaty ma również związek z alergią, do której dochodzi na drodze oddechowej. Najczęstszymi alergenami są:
- pyłki chwastów,
- kurz domowy,
- pyłki drzew,
- pierze,
- alergeny wziewne A1 (pleśni),
- Dermatophagoides pteronyssimus (skórożarłoczek skryty - gatunek z rzędu roztoczy bytujący w ludzkim otoczeniu),
- Dermatophagoides farinae (roztocze kurzu domowego).
U nas zapłacisz kartą