Dieta przy trądziku różowatym - Kluczowe zasady żywienia dla zdrowej skóry
Jak dbać o skórę po zakończeniu leczenia trądziku różowatego?
Po zakończeniu leczenia zaostrzenia trądziku różowatego, pacjent nie może zapominać, że jego skóra jest niezwykle wrażliwa i podatna na wszelkiego rodzaju podrażnienia. Dlatego też wymaga ona specjalnej pielęgnacji. Podstawowym zadaniem zabiegów kosmetycznych i pielęgnacyjnych jest naprawa uszkodzonej warstwy ochronnej skóry.
Do codziennej pielęgnacji oraz mycia twarzy zalecane są dermokosmetyki przeznaczone do skóry wrażliwej, które nawilżają i zmiękczają skórę, ale nie niszczą ochronnej warstwy lipidowej. Zaleca się unikanie kosmetyków, w których znajdują się substancje zapachowe i barwniki, ponieważ mogą one podrażniać skórę. Ważne jest i to, aby pacjent zmienił nieco swój tryb życia.
Z diety należy wyeliminować pikantne potrawy, ostre przyprawy oraz napoje wysokoprocentowe. Oprócz tego należy unikać nadmiernej ekspozycji na słońce. Przeciwwskazane jest korzystanie z solarium. Równie istotne są techniki relaksacyjne, które pomagają rozładować stres, odprężyć się i dobrze wypocząć.
Trądzik różowaty - co to jest?
Trądzik różowaty to przewlekły stan zapalny skóry, który występuje głównie u osób dojrzałych i przeważnie kobiet. Najczęściej występuje na środkowej części twarzy, w postaci rumienia i poszerzonych naczyń krwionośnych, grudek oraz krost. Początkowo zmiany skórne pojawiają się na policzkach brodzie, nosie i czole. Już na tym etapie należy pomyśleć o leczeniu, które spowalniałoby rozwój choroby (np. odpowiednia pielęgnacja).
Przebieg trądziku różowatego ma charakter przewlekły z okresami zaostrzeń i remisji. Zdarza się, że w pewnej grupie pacjentów pojawiają się nawet zwłóknienia gruczołów łojowych, co często doprowadza do rhinophyny (przerost ograniczony). Chociaż dokładne przyczyny trądziku nie są znane, to dużo mówi się o roli zaburzeń naczynioruchowych. Wpływ mogą mieć również geny oraz reakcje alergiczne. Trądzik różowaty może również powstawać u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze krwi lub schorzenia żołądkowe.
Również osoby, u których z natury występuje cera naczynkowa, są narażone na pojawienie się tej przypadłości. Do pielęgnacji trądziku różowatego poleca się przede wszystkim kosmetyki hipoalergiczne o właściwościach łagodzących i nawilżających.
National Rosacea Society dokonało klasyfikacji trądziku różowatego na jego różne postacie:
Trądzik różowaty a dieta — Co jeść, aby pozbyć się trądziku?
Odpowiednia dieta w trądziku różowatym powinna być lekkostrawna, alkaliczna i bogata w składniki, które wpływają pozytywnie na stan skóry. Na pierwszym miejscu znajdują się więc warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Jakie jednak owoce można jeść przy trądziku różowatym? Niestety nie wszystkie. Osoby borykające się ze stanami zapalnymi skóry ze swojej diety powinny wyłączyć banany, śliwki oraz figi. Z warzyw powinno się unikać przede wszystkim bakłażanów, szpinaku i roślin strączkowych takich jak fasola, groch oraz bób.
Warzywa i owoce, jakie warto wprowadzić do swojej diety to m.in.:
- jarmuż,
- sałata,
- borówki,
- jagody,
- czerwona porzeczka,
- maliny,
- natka pietruszki,
- papryka,
- kalafior,
- biała i czerwona kapusta.
Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się wypijanie ok. 2,5 l wody na dzień.
U nas zapłacisz kartą