Skuteczne sposoby leczenia egzemy na plecach - Odkryj najlepsze metody łagodzenia objawów
Egzema – fazy przebiegu
Egzema przebiega w czterech następujących po sobie etapach – początkowo zmiany chorobowe mają postać rumienia, następnie pojawiają się grudki, które w szybkim czasie przekształcają się w pęcherzyki. W ostatniej fazie powstają strupy. Zmianą chorobowym bardzo często towarzyszy obrzęk skóry oraz świąd o różnym nasileniu.
Fazy egzemy można również podzielić ze względu na nasilenie objawów chorobowych:
- faza ostra – po kilku godzinach od kontaktu z potencjalnym alergenem pojawia się silny rumień oraz towarzyszące mu pęcherzyki i wysięk,
- faza podostra – wówczas w miejscu chorobowo zmienionym jest zauważalne niewielkie złuszczenie oraz strupki,
- faza przewlekła – dochodzi do niej w wyniku długo utrzymującego się stanu zapalnego. Charakteryzuje się przerostem naskórka oraz silnym jego złuszczaniem. Intensywny świąd powoduje rozdrapywanie zmian skórnych. W wyniku czego powstają przeczosy – linijne ubytki naskórka tworzące się na skutek drapania oraz pęknięcia.
Egzema a wpływ diety
Między sposobem żywienia a kondycją skóry przy egzemie istnieje wiele zależności, na które warto zwrócić uwagę. Nadmiar żywności przetworzonej, cukrów prostych i tłuszczów nasyconych może nasilać objawy egzemy, dlatego warto je ograniczyć i jednocześnie sięgnąć po produkty, które poprawią stan skóry.
Na talerzu powinny znaleźć się produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Pomagają one utrzymać prawidłowe nawodnienie skóry oraz jej elastyczność. Ludzki organizm nie potrafi ich sam syntezować, dlatego należy zadbać o ich dostarczanie w posiłkach. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie i słodkowodne, orzechy włoskie, oleje roślinne (lniany, rydzowy, wiesiołkowy) oraz nasionach chia lub siemieniu lnianym. Skoro wspomnieliśmy o nawodnieniu, pamiętajmy też o tym, by w ciągu dnia pić dużo wody, przynajmniej 2 litry.
Prócz zdrowych tłuszczów należy również pamiętać o odpowiedniej dawce witamin. Warto zatem zadbać o to, by w posiłkach znalazły się produkty bogate w witaminę A i E – sprzymierzeńców zdrowej skóry. Ich bogatym źródłem są produkty pełnoziarniste, jaja kurze, orzechy i nasiona, oleje roślinne oraz zielone warzywa.
Jeżeli mamy kłopoty ze skomponowaniem dobrze zbilansowanego jadłospisu, warto zasięgnąć porady u dietetyka – specjalisty w dziedzinie żywienia. Dietetyk podpowie, które produkty wykluczyć z menu, a które warto do niego włączyć, by skutecznie walczyć z objawami egzemy.
Egzema – co to za choroba?
Egzema (łac. eczema), określana również jako wyprysk atopowy, stanowi ogólne określenie różnych typów zmian skórnych o charakterze zapalnym. Choroba ta może mieć podłoże alergiczne lub niealergiczne, jednak warto zaznaczyć, że nie jest ona wywoływana przez infekcję. Co więcej, egzema nie jest chorobą zakaźną, w związku z czym nie jesteśmy w stanie się nią zarazić od chorego. Egzema jest schorzeniem przewlekłym, co oznacza, że zmiany na skórze mogą się nasilać w różnych okresach życia pacjenta, a następnie wyciszać.
Wyróżnia się dwie grupy egzemy:
- egzema egzogenna (wyprysk kontaktowy) – stan zapalny na skórze jest wynikiem kontaktu z drażniącymi substancjami alergizującymi, np. kosmetykami lub czynnikami naturalnymi, np. zimnym i suchym powietrzem,
- egzema endogenna – ma związek z upośledzeniem funkcjonowania układu odpornościowego i jest uwarunkowana genetycznie.
U nas zapłacisz kartą