Eveline - Kozie Mleko - Sekret Pięknej Skóry i Perfekcyjnego Uroku
Przeciwwskazania i skutki uboczne do spożywania mleka koziego
Czy mleko kozie uczula? Tak, reakcja taka może wystąpić u osób z alergią na laktozę lub kazeinę, choć ten drugi składnik nie jest obecny w mleku pochodzącym od poszczególnych ras kóz. Sięgając po mleko kozie w przypadku uczulenia na laktozę, należy liczyć się z objawami nadwrażliwości. Jeżeli borykasz się z uczuleniem na laktozę, jest to pierwsze przeciwwskazanie do picia mleka koziego. Nie wolno też pić tego mleka w przypadku alergii na białka mleka krowiego, ponieważ ich budowa jest zbliżona. Jeżeli masz alergię na mleko od krowy, najpewniej masz też alergię na mleko kozie i nie może znaleźć się ono w Twojej diecie bezmlecznej.
Objawy uczulenia na mleko kozie to m.in.:
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. zaparcia, bóle brzucha, nudności, biegunki,
- wysypka,
- obrzęk i opuchlizna różnych części ciała,
- wstrząs anafilaktyczny w skrajnych przypadkach.
Warto też zwrócić uwagę na skutki uboczne picia mleka koziego związane z przedawkowaniem witamin i minerałów obecnych w tym napoju. Może to zdarzyć się przede wszystkim u niemowląt, które mają znacznie mniejsze zapotrzebowanie na określone składniki niż osoby dorosłe. Symptomy są zależne od rodzaju przedawkowania substancji.
Uważaj również na to, by nie sięgać po produkty z niesprawdzonych miejsc czy mleko niepasteryzowane, gdyż to również wiąże się z ryzykiem działań niepożądanych.
W przebiegu różnych chorób uważaj na to mleko. Jednocześnie pamiętaj, że np. sam fakt choroby Hashimoto nie wymaga wykluczenia produktów mlecznych. To często powtarzany mit, wynikający jednak z częstego występowania alergii na mleko u osób z tą dolegliwością. Gdy chorujesz, spotkaj się najpierw z dietetykiem, który zaproponuje Ci odpowiednie rozwiązania dietetyczne.
Produkty z mleka koziego
Obecnie kozie mleko służy do przyrządzania podobnych produktów jak mleko krowie. Co zrobić z koziego mleka? Taki produkt jest wykorzystywany w przemyśle mleczarskim do tworzenia wielu przysmaków. Wyroby z koziego mleka to:
- masła,
- lody,
- serwatki,
- sery, np. ser ricotta albo mozzarella.
- twarogi,
- jogurty,
- śmietany.
Mleko kozie można też pić do kawy albo bezpośrednio. Mając do dyspozycji świeże mleko kozie, możesz w zaciszu domowym samodzielnie przygotować własne przetwory. Jak zrobić ser z mleka koziego? Chcąc przyrządzić serek kanapkowy, dodaj do koziego mleka sól. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Gdy mleko jest na granicy wrzenia, zdejmij garnek z palnika. Dodaj odrobinę soku z cytryny i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. W tym czasie mleko powinno się ściąć. Wytrącą się wówczas drobne grudki białego sera.
W sklepie ze zdrową żywnością zakupisz też czekoladę z koziego mleka. Zsiadłe mleko kozie można natomiast wykorzystać do sernika.
Według tradycyjnej receptury oscypki to serki przyrządzane z mleka owczego. Oryginalnych oscypków nie wykonuje się z mleka kozy.
Kozie mleko do kąpieli i pielęgnacji
Chcąc zregenerować skórę, zmniejszyć widoczność zmarszczek, świetnie ją nawilżyć i wygładzić, warto sięgnąć po kosmetyki z koziego mleka. Sprawdzą się tu m.in.:
- krem do twarzy,
- żel pod prysznic,
- puder do kąpieli,
- balsam,
- mydło,
- krem do rąk,
- krem pod oczy.
Warto też przygotować sobie kąpiel w kozim mleku, która zadziała bardzo regeneracyjnie. Można wlać mleko bezpośrednio do wody albo też zdecydować się na kozie mleko w proszku do kąpieli.
Kozie mleko można też aplikować na włosy, by poprawić ich strukturę, sprężystość i nawilżenie. Warto to robić np. w formie:
Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że jedną z miejskich legend są tatuaże z koziego mleka, które rzekomo są widoczne dopiero po opaleniu skóry. Do stworzenia takich dekoracji ciała wykorzystuje się jednak nie kozie mleko, a specjalny barwnik.
Na co pomaga kozie mleko?
W jaki sposób działa na organizm? Taki produkt:
- chroni przed rozwojem osteoporozy,
- poprawia przyswajalność żelaza i miedzi,
- zabezpiecza przed nowotworami,
- wspomaga odpowiednią mineralizację kości dzięki zawartości wapnia,
- zapobiega zaparciom i usprawnia działanie jelit, łagodząc np. kolki,
- wspomaga proces trawienia, co przekłada się na szybsze odchudzanie,
- obniża cholesterol.
Na co jeszcze pomaga kozie mleko? Tauryna obecna w tym napoju wspiera funkcje poznawcze, usprawnia pracę mózgu, a przy tym podnosi odporność na stres. Z racji tego, że wzmacnia odporność, warto po nie sięgać w okresie przeziębienia. Napój z miodem przynosi korzyści w przypadku chorób płuc i układu oddechowego. Przypisuje się mu też działanie antybakteryjne i hamujące rozrost bakterii odpowiadających za zapalenie płuc. Dlatego kozie mleko na płuca jest jak najbardziej wskazane.
Mleko kozie może też wspierać układ hormonalny w okresie menopauzy czy andropauzy. Z racji tego, że wzmacnia kości, chroni przed powikłaniem menopauzy, czyli osteoporozą.
A jaka jest zależność między mlekiem kozim a trzuską? Z uwagi na to, że napój ten ma mniejsze zdolności uczulające niż mleko krowie, polecany jest w przebiegu np. zapaleń tego narządu. Mleko kozie i wyroby powstające na jego bazie to dobre źródło białka dla diabetyków. Pomimo zawartości tłuszczu, warto po nie sięgać, bo mają niski indeks glikemiczny.
