Brakujące witaminy przy wypadaniu włosów - Klucz do zdrowego włosia
Jakiej witaminy brakuje, gdy wypadają włosy? – Co brać na włosy?
Czy wiesz, że zdrowe i lśniące włosy są nie tylko oznaką dobrej pielęgnacji, ale także odzwierciedleniem stanu naszego zdrowia? Zmęczenie, stres czy niewłaściwa dieta mogą negatywnie wpływać na kondycję całego organizmu.
Coraz więcej osób sięga po suplementy diety, aby wspomóc porost włosów i zapobiec ich nadmiernemu wypadaniu. Czy wiesz, że według najnowszych badań aż 72% dorosłych Polaków przyjmuje różnego rodzaju preparaty?
Niestety znaczna część robi to nieświadomie, nie zwracając uwagi na dokładny skład produktów, nie biorąc pod uwagę swojego stanu zdrowia, odpowiedniego zbilansowania diety i innych potencjalnych przyczyn problemów, na które rozwiązaniem mają być "magiczne tabletki na włosy". Czy to jednak oznacza, że suplementy diety nie są skuteczne? Absolutnie nie! Odpowiednio dobrane preparaty na włosy, z wysokiej jakości składników aktywnych i tylko te od sprawdzonych producentów faktycznie mogą przynieść korzyści dla zdrowia.
Jak dobrać najlepszy suplement na wypadanie włosów? Jakich witamin brakuje, gdy wypadają włosy? I w jaki sposób odpowiednio podejść do tego tematu?
Źródła witamin i minerałów w żywności
Możesz zatrzymać wypadanie włosów, wzbogacając dietę. Ale najpierw zaleca się wizytę u dietetyka, ponieważ tylko on może sporządzić menu przydatne dla organizmu.
Możesz także samodzielnie dostosować dietę na podstawie wiedzy o zawartości witamin i minerałów w żywności, zasadach przechowywania i obróbki cieplnej itp.
Tabela 2 – Główne źródła substancji biologicznie użytecznych
Wątróbka wołowa, żółtka, produkty mleczne, warzywa pomarańczowe, warzywa Oleje roślinne, orzechy, rośliny strączkowe, kasza gryczana Otręby, zboża, jajka, mleko, rośliny strączkowe, ziemniaki Pieczywo pełnoziarniste, zboża, fasola, mięso, ser, warzywa zielone Wątroba, grzyby, jajka, kalafior, marchew , warzywa Produkty mleczne, zboża, jaja, warzywa zielone, orzechy, kawior rybny Chleb żytni, buraki, kasza gryczana, fasola, grzyby, wątroba, mięso Rośliny strączkowe, orzechy, wątróbka, kalafior, pomidory, szpinak, grzyby Czerwone mięso, podroby, ryby, zielone warzywa liściaste , grzyby, nasiona sezamu, zboża, jabłka, orzechy, borówki, morele Owoce morza pochodzenia zwierzęcego i warzywnego, persymony, feijoa Nabiał, kalafior, orzechy, otręby Owoce morza, rośliny strączkowe, suszone owoce, kapusta Banany, pestki dyni, zboża, rośliny strączkowe, orzechy
Obejrzyj film o tym, jakie pokarmy należy uwzględnić w diecie, jeśli wypadają Ci włosy i nie ma wystarczającej ilości witamin:
To, że Twoje włosy wypadają, jest naturalnym procesem. Dziennie może nam wypaść nawet do 100 włosów i nawet tego nie zauważamy. Kiedy jednak wypada ich znacznie więcej, a Ty znajdujesz włosy nie tylko na szczotce, ale także na poduszce czy pościeli, powinna Ci się zapalić czerwona lampka.
Przyczyny nadmiernego wypadania włosów mogą być różne. Przyjrzymy się kilku z nich:
- łysienie androgenowe,
- nadczynność lub niedoczynność tarczycy,
- stres fizyczny i emocjonalny,
- niedobory witamin i minerałów,
- choroby autoimmunologiczne,
- choroby skóry głowy.
Dodatkowo wypadanie włosów może być spowodowane przez niewłaściwe praktyki pielęgnacyjne, takie jak zbyt mocne szczotkowanie, farbowanie czy stosowanie wysokich temperatur podczas stylizacji. Dlatego warto przyjrzeć się temu, jaka jest Twoja przyczyna, aby usunąć źródło problemu.
U nas zapłacisz kartą