Co brakuje w organizmie, gdy włosy wypadają?
Dieta na wypadanie włosów – co jeść, aby włosy przestały wypadać?
Wśród przyczyn wypadających włosów wymienia się m.in. poród, nieodpowiednią pielęgnację, stres, choroby czy też zaburzenia hormonalne. Okazuje się, że dieta również ma duży wpływ na ich kondycję. Co zatem jeść, aby włosy przestały wypadać?
Zadbane, gęste i lśniące włosy są ozdobą, szczególnie w przypadku kobiet. Rosną przez jakiś czas, następnie obumierają, wypadają i są zastępowane przez nowe. Wypadanie włosów jest zatem procesem naturalnym, wiążącym się z ich spoczynkową fazą wzrostu. Jeśli jednak włosy wypadają w zbyt dużych ilościach, może to oznaczać zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu. Nie zawsze łatwo jest określić bezpośrednią przyczynę wypadania włosów, warto jednak zwrócić uwagę na wszystkie czynniki, które mogą mieć z tym związek.
Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?
Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.
Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.
Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).
Dieta na włosy, które wypadają – przykładowy jadłospis
Oto przykładowy jadłospis w diecie przy wypadających włosach:
śniadanie: komosanka na mleku sojowym z zarodkami pszennymi, pomarańczą, orzechami brazylijskimi posypana nasionami chia oraz świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
drugie śniadanie: garść orzechów włoskich i brazylijskich, pomarańcza.
lunch: pomidorowa włoska zupa rybna z grzankami z razowego pieczywa.
obiad: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami, sałatką z brokuła, papryki, natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
kolacja: sałatka z makrelą wędzoną, jajkiem, ciecierzycą, szpinakiem, sosem z oleju rzepakowego zimno tłoczonego, musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu z grzankami z razowego pieczywa.
Data publikacji: 24.06.2021
Data aktualizacji: 20.12.2022
Bibliografia
- H. M. Almohanna, A. A. Ahmed, J. P. Tsatalis, A. Tosti, The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review, "Dermatology and Therapy", nr 9 (1) 2019.
- E. L. Gio, K. Rajani, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, "Dermatol Pract Concept", nr 7 (1) 2017.
- D. H Rushton, Nutritional factors and hair loss, "Clinical and Experimental Dermatology", nr 27 (5) 2002.
- J. Qi, L. A. Garza, An Overview of Alopecias, "Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine", nr 4 (3) 2014.
- I. Wawer, Dietetyczne niedobory mikroskładników i suplementacja w chorobach neurologicznych, "Neurologia Praktyczna", nr 6 2017.
Inne publikacje autora
Wypadanie włosów – czy to normalne?
Wypadanie pewnej ilości włosów każdego dnia to zupełnie normalne zjawisko. Ma ono związek z naturalnym cyklem wzrostu włosa. Przeciętnie tracimy około 50–100 włosów dziennie, a na ich miejsce zaczynają wyrastać nowe .
Problem pojawia się, gdy po czesaniu szczotka zaczyna przypominać kłębek loków, a po prysznicu wyciągasz z odpływu garść włosów. Ich nadmierne wypadanie zauważysz również na poduszce i podłodze w domu.
Z czasem możesz też doświadczyć przerzedzenia się włosów, a w niektórych przypadkach także cofania się linii włosów nad czołem, powiększających się zakoli nad skroniami lub występowania obszarów skóry głowy całkowicie pozbawionych włosów. To jakie konsekwencje będzie miało wypadanie włosów, zależy od jego przyczyny .

Jak uzupełnić braki i zapobiec wypadaniu włosów?
Jeśli zauważasz, że Twoje włosy wypadają, warto skonsultować się z lekarzem, który może zlecić badania krwi w celu sprawdzenia poziomu składników odżywczych w organizmie. Jeśli stwierdzisz niedobory, istnieje kilka sposobów, aby uzupełnić braki i zapobiec wypadaniu włosów:
- Wprowadź do swojej diety produkty bogate w żelazo, takie jak czerwone mięso, szpinak, jaja i fasola.
- Spędzaj czas na słońcu, aby dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość witaminy D. Możesz również rozważyć suplementację witaminą D.
- Włącz do swojej diety produkty bogate w witaminy z grupy B, takie jak orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa liściaste.
- Dbaj o odpowiednie spożycie protein, jedząc mięso, ryby, jaja, orzechy i nasiona.
- Wprowadź do swojej diety produkty bogate w cynk, takie jak ostrygi, nasiona dyni, mięso i jaja.
Pamiętaj, że zdrowa dieta to nie wszystko. Ważne jest również dbanie o ogólną kondycję włosów i skóry głowy. Oto kilka dodatkowych wskazówek, które mogą pomóc w zapobieganiu wypadaniu włosów:
- Unikaj nadmiernego używania gorących narzędzi do stylizacji włosów, takich jak prostownice i suszarki.
- Unikaj zbyt częstego farbowania i trwałej ondulacji włosów, które mogą osłabić ich strukturę.
- Regularnie masuj skórę głowy, aby pobudzić krążenie krwi i dostarczyć składniki odżywcze do mieszków włosowych.
- Zadbaj o odpowiednią higienę skóry głowy, używając delikatnych szamponów i odżywek.
