Co powoduje pryszcze - Wpływ diety na stan skóry

Dlaczego tak wiele osób zmaga się z trądzikiem?

Czynniki wywołujące trądzik towarzyszą nam praktycznie codziennie. Nie zawsze jego obecność ma związek z niepoprawnie funkcjonującą gospodarką hormonalną. Dojrzewanie jak najbardziej ma wpływ na to, jak wygląda nasza skóra, jednak to nie zawsze ono jest tutaj problemem. Częsta zależność to trądzik a dieta. Niemały wpływ na powstawanie niedoskonałości ma to, co jemy. Codziennie przyjmujemy minimum trzy posiłki, które nie zawsze można nazwać zbilansowanymi. Tymczasem powinny być one właściwie planowane, a niekiedy restrykcyjne – a już zwłaszcza, gdy jest to oczyszczająca dieta. Trądzik może pojawić się przy regularnym złym odżywianiu.

Ale to wciąż nie wszystko, ponieważ wiele takich czynników, jak choćby zanieczyszczenie powietrza, również może mieć bardzo niekorzystny wpływ na stan cery. Wystrzegać należy się kosmetyków niskiej jakości oraz tych, które zostały niepoprawnie dobrane do potrzeb skóry. Okazuje się więc, że wokół nas jest niemało powodów do pojawienia się na twarzy czy ciele niedoskonałości i nierzadko tak też właśnie się dzieje. Dlatego wiele osób zadaje to samo pytanie: co na trądzik?

Pryszcze – jak się ich pozbyć?

Szacuje się, że około 85% nastolatków musi borykać się z pryszczami. Pierwsze zmiany skórne pojawiają się zarówno u dziewczynek, jak i chłopców między 11. a 13. rokiem życia. W większości przypadków objawy zanikają wraz z wiekiem. Niestety należy zdać sobie sprawę, że pryszcze pojawiają się także u osób dorosłych, które okres dojrzewania już dawno mają za sobą. Zdarza się, że bolesne krosty można zauważyć nie tylko na twarzy czy szyi, ale także na ramionach, plecach czy nawet w okolicach sfer intymnych. Ponieważ czynników wpływających na powstawanie pryszczy jest bardzo wiele, czasem trudno znaleźć skuteczną metodę ich zwalczania.

Zazwyczaj wypryski możemy dostrzec na twarzy. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że niektóre pryszcze powstają zaledwie w ciągu jednej nocy – tymczasem jest to cały proces, który dopiero w końcowej fazie daje efekt bolesnej, nieprzyjemnie wyglądającej krosty.

Wszystko zaczyna się w chwili, kiedy gruczoły łojowe – na skutek różnych czynników – zaczynają w zdecydowanie krótszym czasie produkować nadmierne ilości łoju (zwanego również sebum). Skóra nie jest w stanie poradzić sobie z tą barierą, co prowadzi do zatkanych porów. Tak rodzą się zaskórniki, które przybierają dwie postacie: zamkniętą lub otwartą. Dobrze już na tym etapie zatroszczyć się o pielęgnację skóry, ponieważ z biegiem czasu zaskórniki uszkadzają tkankę znajdującą się wokół mieszka włosowego. Tkanki ulegają zrogowaceniu, a ze względu na zablokowaną przez sebum skórę nie są w stanie samodzielnie się zregenerować. Rozszerzone mieszki włosowe możemy zauważyć gołym okiem w postaci rozszerzonych porów.

Jeśli zignorujemy te poszczególne objawy, zatkane gruczoły łojowe zaczną wytwarzać bakterie. Są one normalną częścią flory bakteryjnej skóry, jednak w większych ilościach mogą ją podrażniać. Zaskórniki pękają, a ich zawartość rozlewa się na okoliczne tkanki. W ten sposób mamy już do czynienia ze stanem zapalnym, który powoduje szereg zmian skórnych: krost, grudek, a nawet guzków. Wypryski nie tylko są bardzo widoczne ze względu na towarzyszący im obrzęk, ale często też bolą przy najlżejszym dotyku. Na dodatek wiele osób ma tendencję do wyciskania pryszczy, sądząc, że pozbywając się zawartej w nich ropy przyspieszą proces gojenia. To duży błąd. O ile pojedyncza krosta rzeczywiście stanie się przez to mniejsza, to jednak z dużym prawdopodobieństwem na jej miejscu już wkrótce powstanie nowa. W ten sposób przyczyniamy się też do rozsiewania bakterii na większy obszar, więc pojedyncze pryszcze w naturalny sposób pociągają za sobą kolejne.

Zdrowa żywność na trądzik

Podczas gdy niektóre pokarmy mogą wywoływać trądzik, inne mogą pomóc w walce z trądzikiem i chronić skórę przed stanem zapalnym. Przydatne pokarmy obejmują:

    orzechy włoskie, laskowe, migdały i orzechy nerkowca, orzechy zawierają selen i cynk, a pierwiastki te mają zbawienny wpływ na skórę i hormony,

Minerały zawarte w orzechach poprawiają kondycję skóry i zmniejszają jej przetłuszczanie świeże warzywa i owoce zawierają błonnik, który reguluje perystaltykę jelit i pomaga organizmowi usuwać toksyny,

Warzywa i owoce pomagają zwalczać trądzik, ponieważ oczyszczają organizm chude mięso i ryby, te pokarmy powinny regularnie pojawiać się na stole, ponieważ pomagają utrzymać prawidłową równowagę białek, węglowodanów i tłuszczów w organizmie człowieka.

Na trądzik dobrze jest dodawać do zwykłych potraw pietruszkę, czosnek, imbir i cytrynę. Mają silne właściwości przeciwzapalne i pomagają oczyścić skórę. Prosta czysta woda jest bardzo przydatna w przypadku trądziku – należy ją pić dziennie jak najwięcej, aby toksyny nie odkładały się z organizmu w odpowiednim czasie.

Zieloni działają przeciwzapalnie i oczyszczają skórę

Trądzik a odżywianie – jak odżywianie wpływa na stan skóry?

Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, to nasza dieta ma istotny wpływ na stan naszej skóry. Trądzik pojawia się na skórze w efekcie procesu oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, a ich ilość jest bezpośrednio uzależniona od tego, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień. Warto więc zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu oraz ewentualnie zastanowić się o jakie produkty można wzbogacić naszą dietę.

Nieodpowiednio skomponowana dieta dla osób z trądzikiem sprawia, że gruczoły łojowe zostają pobudzone do działania i produkują nadmierną ilość sebum. Zablokowane w ten sposób pory na twarzy zatrzymują wewnątrz skóry łój oraz zanieczyszczenia, przez co pojawia się skłonność do zaskórników oraz zapalnych zmian trądzikowych. W prosty sposób można jednak temu przeciwdziałać. Warto obserwować swój organizm i bacznie przyglądać się spożywanym produktom. Zatem co pomaga leczyć trądzik? Odpowiednia dieta jest tutaj kluczowa, a wątpliwości co do tego nie mają ani lekarze, ani też dietetycy.

"Trądzik indukuje wiele czynników w tym głównie źle zbilansowana dieta, dlatego nawet odpowiednio dobrana pielęgnacja może okazać się bezskuteczna. Należy ograniczyć spożycie cukru, soli oraz wysoko przetworzonych produktów, aby zminimalizować ryzyko powstawania zmian zapalnych na skórze. Korzystnie na cerę wpłynie dieta bogata w witaminy, błonnik i cynk oraz odpowiedni poziom nawodnienia.”

mgr kosmetologii,
dermokonsultantka
La Roche-Posay
Marta Jasnogórska

Jak powinna wyglądać dieta na trądzik?

Wiele osób zastanawia się, co ma bezpośredni wpływ na trądzik? Co jeść a czego unikać, jeśli chcemy cieszyć się cerą w doskonałej kondycji? Na pewno, jak w przypadku każdej diety, ważne jest zachowanie pewnej równowagi. Nie możemy przesadzać z ilością spożywanego jedzenia, ale nie możemy też dopuścić do sytuacji, w której pojawi się zbyt niska kaloryczność (chyba, że jesteśmy pod opieką lekarza lub specjalisty z zakresu dietetyki i staramy się pozbyć nadprogramowych kilogramów).

Nie zapominajmy, jak powstaje trądzik gruczoły łojowe u niektórych osób wytwarzają bardzo dużą ilość sebum, a w okresie dojrzewania, kiedy zmiany hormonalne w organizmie mają bardzo burzliwy przebieg, gruczoły te pracują intensywniej.

Czytaj dalej...

Jednak patrząc przez pryzmat wielkości elementów oraz ich ilości z łątwością będziemy mogli ocenić, czy dany zestaw spełni wymagania naszej pociechy, czy będzie miała ona możliwość wykonania większość podstawowych budowanych przez nią budowli.

Czytaj dalej...

Aby rzęsy magnetyczne nie wyróżniały się zbytnio na tle Twoich naturalnych rzęs, koniecznie przeczesz je delikatnie za pomocą specjalnej szczoteczki takiej samej, jaką dostajesz od kosmetyczki po przedłużaniu rzęs.

Czytaj dalej...

Taki zakres badań laboratoryjnych z krwi pomoże specjaliście ustalić i lub wykluczyć wiele przyczyn Twojego problemu, więc jeśli chcesz skutecznie ograniczyć wypadanie włosów, badania z krwi będą ku temu dobrym pierwszym krokiem.

Czytaj dalej...