Co powoduje pryszcze - Wpływ diety na stan skóry
Dlaczego ludzie lubią ostre jedzenie
W pewien sposób pikantne potrawy wybierane są instynktownie, ponieważ ostre przyprawy zabijają bakterie. Świetnym przykładem jest tutaj tak chętnie używany w polskiej kuchni czosnek – jest on naturalnym antybiotykiem i świetnie się spisuje w walce z drobnoustrojami. Papryczki chili oraz pieprz również wykazują właściwości bakteriobójcze. W krajach o ciepłym klimacie ostre jedzenie jest dużo bardziej rozpowszechnione, niż w krajach chłodniejszych. Dlatego też tradycyjne potrawy meksykańskie, azjatyckie i wywodzące się z Ameryki Południowej są doprawiane dużą ilością chili i są ostre. Pikantne potrawy zatem jak najbardziej przysługują się zdrowiu, gdyż hamują rozwój bakterii w organizmie i wzmacniają odporność człowieka. Istnieje pogląd, że ostre jedzenie przyniesie ulgę osobom cierpiącym na przewlekłe zapalenie zatok. Zjedzenie pikantnej potrawy rozgrzewa organizm, ale wzmaga też pocenie. Jest jeszcze jeden powód, dla którego ludzie chętnie sięgają po ostre przyprawy do dań – kapsaicyna stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia.
Poza wspomnianą wyżej niewątpliwą zaletą tego związku chemicznego, są jeszcze inne. Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza te procesy, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie. Substancja ta wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Inną zaletą kapsaicyny jest fakt, że zapobiega ona zatruciom pokarmowym – o które nie trudno zwłaszcza w krajach tropikalnych. Kapsaicyna ze względu na swoje właściwości rozgrzewające używana jest w maściach rozgrzewających i łagodzących ból. W jakich produktach jeszcze znajduje się kapsaicyna poza chili? Ta substancja obecna jest w różnych rodzajach pieprzu oraz w przyprawie curry, jednak nie w takim stężeniu jak w przypadku papryczki chili. Wokół kapsaicyny powstała pewna kontrowersja – toczyły się spory, czy może ona mieć działanie rakotwórcze, czy wręcz przeciwnie – hamuje rozwój komórek rakowych.
Trądzik a odżywianie – jak odżywianie wpływa na stan skóry?
Choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę, to nasza dieta ma istotny wpływ na stan naszej skóry. Trądzik pojawia się na skórze w efekcie procesu oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, a ich ilość jest bezpośrednio uzależniona od tego, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień. Warto więc zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu oraz ewentualnie zastanowić się o jakie produkty można wzbogacić naszą dietę.
Nieodpowiednio skomponowana dieta dla osób z trądzikiem sprawia, że gruczoły łojowe zostają pobudzone do działania i produkują nadmierną ilość sebum. Zablokowane w ten sposób pory na twarzy zatrzymują wewnątrz skóry łój oraz zanieczyszczenia, przez co pojawia się skłonność do zaskórników oraz zapalnych zmian trądzikowych. W prosty sposób można jednak temu przeciwdziałać. Warto obserwować swój organizm i bacznie przyglądać się spożywanym produktom. Zatem co pomaga leczyć trądzik? Odpowiednia dieta jest tutaj kluczowa, a wątpliwości co do tego nie mają ani lekarze, ani też dietetycy.
"Trądzik indukuje wiele czynników w tym głównie źle zbilansowana dieta, dlatego nawet odpowiednio dobrana pielęgnacja może okazać się bezskuteczna. Należy ograniczyć spożycie cukru, soli oraz wysoko przetworzonych produktów, aby zminimalizować ryzyko powstawania zmian zapalnych na skórze. Korzystnie na cerę wpłynie dieta bogata w witaminy, błonnik i cynk oraz odpowiedni poziom nawodnienia.”
mgr kosmetologii,
dermokonsultantka
La Roche-Posay
Marta Jasnogórska
Jak powinna wyglądać dieta na trądzik?
Wiele osób zastanawia się, co ma bezpośredni wpływ na trądzik? Co jeść a czego unikać, jeśli chcemy cieszyć się cerą w doskonałej kondycji? Na pewno, jak w przypadku każdej diety, ważne jest zachowanie pewnej równowagi. Nie możemy przesadzać z ilością spożywanego jedzenia, ale nie możemy też dopuścić do sytuacji, w której pojawi się zbyt niska kaloryczność (chyba, że jesteśmy pod opieką lekarza lub specjalisty z zakresu dietetyki i staramy się pozbyć nadprogramowych kilogramów).
Lista produktów, które powodują trądzik
Wykazano, że niektóre produkty mają negatywny wpływ na skórę. Jeśli masz skłonność do trądziku, należy je całkowicie porzucić lub przynajmniej ograniczyć ich stosowanie.
Fast food
Najbardziej fast foodami w kategorii fast food są cheeseburgery, hamburgery, pieczone kiełbaski, nuggetsy z kurczaka i frytki. Każda żywność instant zawiera dużą ilość aromatów, przypraw, cukru i tłuszczów. Organizm jedząc fast food zaczyna aktywnie wytwarzać insulinę, gruczoły łojowe wytwarzają zwiększoną ilość tłuszczu. Wielkim niebezpieczeństwem fast foodów jest to, że zawsze chcesz jeść go więcej. Jeśli często jesz hamburgery i frytki, możesz uzależnić się od smacznego, ale niezdrowego jedzenia.
Fast food jest bogaty w tłuszcze i wzmacniacze smaku, dlatego powoduje trądzik
Fast food negatywnie wpływa na prawie wszystkie układy organizmu człowieka. Powoduje poważne uszkodzenia skóry, trądzik pojawia się bardzo często, gdy regularnie odwiedzasz restauracje typu fast food.
Frytki i grzanki
Trądzik i zaskórniki na skórze pojawiają się na tle regularnego spożywania krakersów i chipsów ziemniaczanych. W procesie przygotowania takie produkty są przetwarzane w dużej ilości oleju, obficie posypane przyprawami i przyprawami oraz poprawiają smak za pomocą syntetycznych dodatków. W chipsach i krakersach prawie nie ma witamin i minerałów, ale jest dużo tłuszczów i węglowodanów.
Podczas spożywania chipsów poziom insuliny w organizmie gwałtownie rośnie, podczas gdy zwiększa się produkcja tłuszczu podskórnego. Pory skóry zatykają się nadmiarem tłuszczu, twarz nabiera nieprzyjemnego blasku, pojawia się stan zapalny trądziku.