Co powoduje pryszcze - Wpływ diety na stan skóry

Trądzik a codzienna pielęgnacja skóry

Skoro wiemy już, jaka dieta na trądzik może być skuteczna i potrafi zapobiegać pojawianiu się niedoskonałości, to warto dowiedzieć się więcej o poprawnie dobranej pielęgnacji skóry trądzikowej. Może być ona idealnym wsparciem dla leczenia, ale w wielu przypadkach stosowanie właściwych kosmetyków sprawia, że zaskórniki pojawiają się znacznie rzadziej.
Chociaż to co jemy ma wpływ na gospodarkę hormonalną i pracę gruczołów łojowych, to niektóre produkty pielęgnacyjne również pomogą nam w regulacji wydzielania sebum. Im lepiej oczyszczamy cerę, tym mniejsza szansa, że nadmiar łoju i innych zanieczyszczeń spowoduje powstawanie zaskórników otwartych i zamkniętych. W takim przypadku konieczne jest regularne mycie twarzy z wykorzystaniem łagodnych, ale skutecznych kosmetyków.

W codziennym oczyszczaniu skóry trądzikowej bardzo dobrze sprawdzi się produkt, który oczyści ją w skuteczny, ale jednocześnie delikatny sposób. W tym celu warto sięgnąć po Żel oczyszczający do twarzy Effaclar. W jego składzie znajdziesz kojącą wodę termalną z La Roche-Posay oraz cynk, który wykazuje działanie oczyszczające i seboregulujące. Ten produkt nie tylko usuwa zanieczyszczenia, ale również pozbywa się nadmiaru sebum i pomaga odblokować pory. Dodatkowo, jego ulepszona formuła została wzbogacona w aktywny składnik, Phylobiomę, który wspiera równowagę mikrobiomu skóry.

Cechy produktów wywołujących trądzik

Obfity trądzik dotyka nie tylko nastolatków, ale także wielu dorosłych. Pojawienie się trądziku wywołuje kilka czynników: ekologia, obecność chorób przewlekłych, podłoże emocjonalne. Jedzenie nie jest ostatnim z tej serii, niektóre pokarmy często powodują trądzik i trądzik.

Ich osobliwością jest to, że działają przede wszystkim na układ hormonalny. Organizm zaczyna intensywnie produkować insulinę, kortyzol i androgeny, na tle tego rozpoczyna się aktywna praca gruczołów łojowych, a pory skóry zatykają się nadmiarem tłuszczu. W efekcie pojawia się trądzik, którego nie da się wyeliminować żadnymi środkami farmaceutycznymi.

Niektóre pokarmy zwiększają gruczoły łojowe, a tym samym wywołują trądzik.
Niektóre potrawy nie tylko wywołują wzmożoną produkcję sebum, ale także prowadzą do łagodnego odwodnienia organizmu. Skóra staje się sucha i cieńsza, zwiększa się jej wrażliwość, częściej pojawia się podrażnienie.

Lista produktów, które powodują trądzik

Wykazano, że niektóre produkty mają negatywny wpływ na skórę. Jeśli masz skłonność do trądziku, należy je całkowicie porzucić lub przynajmniej ograniczyć ich stosowanie.

Fast food

Najbardziej fast foodami w kategorii fast food są cheeseburgery, hamburgery, pieczone kiełbaski, nuggetsy z kurczaka i frytki. Każda żywność instant zawiera dużą ilość aromatów, przypraw, cukru i tłuszczów. Organizm jedząc fast food zaczyna aktywnie wytwarzać insulinę, gruczoły łojowe wytwarzają zwiększoną ilość tłuszczu. Wielkim niebezpieczeństwem fast foodów jest to, że zawsze chcesz jeść go więcej. Jeśli często jesz hamburgery i frytki, możesz uzależnić się od smacznego, ale niezdrowego jedzenia.

Fast food jest bogaty w tłuszcze i wzmacniacze smaku, dlatego powoduje trądzik
Fast food negatywnie wpływa na prawie wszystkie układy organizmu człowieka. Powoduje poważne uszkodzenia skóry, trądzik pojawia się bardzo często, gdy regularnie odwiedzasz restauracje typu fast food.

Frytki i grzanki

Trądzik i zaskórniki na skórze pojawiają się na tle regularnego spożywania krakersów i chipsów ziemniaczanych. W procesie przygotowania takie produkty są przetwarzane w dużej ilości oleju, obficie posypane przyprawami i przyprawami oraz poprawiają smak za pomocą syntetycznych dodatków. W chipsach i krakersach prawie nie ma witamin i minerałów, ale jest dużo tłuszczów i węglowodanów.

Podczas spożywania chipsów poziom insuliny w organizmie gwałtownie rośnie, podczas gdy zwiększa się produkcja tłuszczu podskórnego. Pory skóry zatykają się nadmiarem tłuszczu, twarz nabiera nieprzyjemnego blasku, pojawia się stan zapalny trądziku.

Dlaczego ludzie lubią ostre jedzenie

W pewien sposób pikantne potrawy wybierane są instynktownie, ponieważ ostre przyprawy zabijają bakterie. Świetnym przykładem jest tutaj tak chętnie używany w polskiej kuchni czosnek – jest on naturalnym antybiotykiem i świetnie się spisuje w walce z drobnoustrojami. Papryczki chili oraz pieprz również wykazują właściwości bakteriobójcze. W krajach o ciepłym klimacie ostre jedzenie jest dużo bardziej rozpowszechnione, niż w krajach chłodniejszych. Dlatego też tradycyjne potrawy meksykańskie, azjatyckie i wywodzące się z Ameryki Południowej są doprawiane dużą ilością chili i są ostre. Pikantne potrawy zatem jak najbardziej przysługują się zdrowiu, gdyż hamują rozwój bakterii w organizmie i wzmacniają odporność człowieka. Istnieje pogląd, że ostre jedzenie przyniesie ulgę osobom cierpiącym na przewlekłe zapalenie zatok. Zjedzenie pikantnej potrawy rozgrzewa organizm, ale wzmaga też pocenie. Jest jeszcze jeden powód, dla którego ludzie chętnie sięgają po ostre przyprawy do dań – kapsaicyna stymuluje organizm do produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia.

Poza wspomnianą wyżej niewątpliwą zaletą tego związku chemicznego, są jeszcze inne. Kapsaicyna wspomaga metabolizm i przyśpiesza te procesy, w związku z czym jest wykorzystywana jako środek wspomagający odchudzanie. Substancja ta wpływa również na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Inną zaletą kapsaicyny jest fakt, że zapobiega ona zatruciom pokarmowym – o które nie trudno zwłaszcza w krajach tropikalnych. Kapsaicyna ze względu na swoje właściwości rozgrzewające używana jest w maściach rozgrzewających i łagodzących ból. W jakich produktach jeszcze znajduje się kapsaicyna poza chili? Ta substancja obecna jest w różnych rodzajach pieprzu oraz w przyprawie curry, jednak nie w takim stężeniu jak w przypadku papryczki chili. Wokół kapsaicyny powstała pewna kontrowersja – toczyły się spory, czy może ona mieć działanie rakotwórcze, czy wręcz przeciwnie – hamuje rozwój komórek rakowych.

Nie zapominajmy, jak powstaje trądzik gruczoły łojowe u niektórych osób wytwarzają bardzo dużą ilość sebum, a w okresie dojrzewania, kiedy zmiany hormonalne w organizmie mają bardzo burzliwy przebieg, gruczoły te pracują intensywniej.

Czytaj dalej...

Niezależnie od tego, czy chcesz iść na całość, czy delikatnie podkreślić swoje oczy, w tym rankingu znajdziesz 10 najlepszych sztucznych rzęs, które sprawią, że Twój makijaż oczu będzie taki, o jakim zawsze marzyłaś.

Czytaj dalej...

Aby rzęsy magnetyczne nie wyróżniały się zbytnio na tle Twoich naturalnych rzęs, koniecznie przeczesz je delikatnie za pomocą specjalnej szczoteczki takiej samej, jaką dostajesz od kosmetyczki po przedłużaniu rzęs.

Czytaj dalej...

Taki zakres badań laboratoryjnych z krwi pomoże specjaliście ustalić i lub wykluczyć wiele przyczyn Twojego problemu, więc jeśli chcesz skutecznie ograniczyć wypadanie włosów, badania z krwi będą ku temu dobrym pierwszym krokiem.

Czytaj dalej...