Objawy alergii - Jak rozpoznać alergię i jak sobie z nią radzić
Alergia - mechanizm powstawania alergii
Gdy alergen, np. roślinny pyłek, po raz pierwszy dostanie się do organizmu kogoś, kto ma predyspozycje do alergii, w układzie odpornościowym powstaną przeciwciała IgE. Pokonają one wroga, czyli pyłek, i niewielka ich ilość pozostanie we krwi na stałe. To na wypadek, gdyby intruz znowu dostał się do organizmu.
Będą żyły przyczepione do powierzchni tzw. komórek kwasochłonnych (znajdują się w surowicy krwi) oraz komórek tucznych, czyli mastocytów (obecnych w tkance łącznej skóry i błon śluzowych). Komórki te zawierają duże ilości różnych substancji zwanych mediatorami, które są odpowiedzialne za pojawienie się objawów uczulenia.
Najważniejszym mediatorem wywołującym reakcję alergiczną jest histamina. Przy pierwszym zetknięciu się z alergenem zwykle nie odczuwamy żadnych dolegliwości: kataru, wysypki, łzawienia ani duszności. Kiedy jednak po raz drugi większa ilość alergenu dostanie się do organizmu, zacznie się reakcja uczuleniowa. Alergeny połączą się z przeciwciałami IgE i zaczną toczyć walkę na powierzchni komórek tucznych i kwasochłonnych.
W czasie tej walki błona komórek zostaje naruszona i z ich środka wydostają się substancje o właściwościach prozapalnych (histamina, leukotrieny). Reakcja alergiczna wywołuje więc stan zapalny w organizmie, dlatego o alergii mówi się jako o chorobie zapalnej.
Reakcji towarzyszą różne dolegliwości, np. wodnisty katar, kichanie, łzawienie, kaszel, kłopoty z oddychaniem, obrzęk, wysypka czy rumień. Przy każdym kolejnym zetknięciu z większą ilością alergenu objawy będą podobne. Mogą być tylko mniej lub bardziej nasilone.
Jakie objawy dają poszczególne alergie?
- alergia na roztocza
- poranne uczucie zatkania nosa
- spływanie wydzieliny po tylnej ścianie gardła
- z czasem mogą pojawić się objawy astmy - przede wszystkim jej nocne ataki
- głównym objawem jest katar sienny
- napady kichania
- świąd nosa
- łzawieniem spojówek
- niekiedy wyprysk skórny
- zaczerwienienie spojówek
- łzawienie
- niekiedy także katar
- kichanie
- objawy pojawiają się przy kontakcie z sierścią, złuszczonym naskórkiem, śliną, moczem, czyli również wtedy, gdy zwierzęcia nie ma w pobliżu
- zapalenie krtani
- świszczący oddech
- duszności
- nieżyt nosa
- pokrzywka
- atopowe zapalenie skóry
- nudności
- biegunki.
Reakcje ogólnoustrojowe są stosunkowo rzadkie, ale bardzo niebezpieczne. Przede wszystkim dochodzi do nich u osób uczulonych na jad pszczoły, osy czy szerszenia.
Objawy te mają zazwyczaj charakter anafilaksji i skutkują obrzękiem Quinckego czy wstrząsem anafilaktycznym, w wyniku którego może dojść do poważnych problemów zdrowotnych.
Objawy wstrząsu anafilaktycznego to: zimna, spocona skóra, spadek ciśnienia tętniczego, zapaść, przyspieszenie tętna, utrata przytomności, obrzęk krtani lub świszczący oddech.
Wstrząsu anafilaktycznego w żadnym wypadku nie można lekceważyć! Jeśli nie zostanie natychmiast udzielona właściwa pomoc, tak ostra reakcja alergiczna może zakończyć się śmiercią.
Obrzęk Quinckego (inaczej obrzęk naczynioruchowy) jest podobny do pokrzywki, jednak znacznie głębiej umiejscowiony. W przypadku obrzęku naczynioruchowego dochodzi do obrzęku tkanek znajdujących się pod skórą, najczęściej w okolicach twarzy. Najbardziej niebezpieczny jest obrzęk błon śluzowych w okolicy krtani. Może powodować trudności w przełykaniu, bóle głowy, mroczki przed oczami, a nawet obrzęk mózgu.
Wysypka alergiczna
Zmiany skórne pojawiające się pod wpływem kontaktu z alergenami kontaktowymi (są to często substancje chemiczne) u uczulonych na nie osób to wyprysk kontaktowy. Objawami wyprysku kontaktowego jest silny świąd skóry, na powierzchni której tworzy się zaczerwienienie, łuszczące się grudki oraz pęcherzyki. Przeczytaj więcej: Wyprysk kontaktowy.
W przebiegu alergii może pojawić się także pokrzywka. Objawami pokrzywki jest pojawienie się na skórze bąbli pokrzywkowych, które są swędzące (niekiedy bolesne lub piekące), wypukłe, porcelanowobiałe lub różowe, dobrze ograniczone, otoczone przez zaczerwienioną skórę (rumień). Bąble są wyniosłe ponad powierzchnię skóry, szybko powstają i ustępują, nie pozostawiają zmian na skórze. Bąble mogą się zlewać, tworząc rozmaite kształty, i zajmować różną powierzchnię skóry. Bąble pokrzywkowe przypominają skutki poparzenia pokrzywami.
Pokrzywce najczęściej towarzyszy świąd. Przeczytaj więcej: Pokrzywka
Objawy alergii w pytaniach i odpowiedziach
Zobacz także
Alergie skórne - testy W rutynowej diagnostyce alergologicznej wykonuje się przede wszystkim dwa rodzaje testów: skórne testy punktowe oraz naskórkowe testy płatkowe.
Alergia a kontrolne wizyty u lekarza Podczas kontrolnych wizyt lekarskich alergolog skupia się na ocenie objawów zgłaszanych przez chorego.
Leczenie alergii Chociaż alergia towarzyszy nam często przez długie lata, właściwe leczenie pozwala na złagodzenie jej objawów i normalne życie. Zaniedbanie terapii może natomiast prowadzić do powikłań lub pogłębiania się alergii.
Alergia pokarmowa: najczęstsze alergeny pokarmowe
Co najczęściej uczula? Z badań epidemiologicznych wynika, że dzieci najczęściej uczulone są na białka mleka krowiego, białka jaja kurzego oraz owoce cytrusowe – objawy uczulenia mogą pojawić się zarówno u dzieci karmionych piersią, jak i karmionych sztucznie, a także na etapie rozszerzania diety.
Eksperci podkreślają, że białka mleka krowiego to w rzeczywistości mieszaniny wielu białek, a niektóre z nich znajdują się również w innych pokarmach, np. w mięsie (zwłaszcza w wołowinie i w cielęcinie), a także w produktach z mleka innych zwierząt, np. owiec i kóz, po których spożyciu u alergików również mogą wystąpić objawy alergii na mleko.
Dorosłych najczęściej uczulają ryby i owoce morza, a także zboża, cytrusy, soja, pomidory i selery.
Najczęstsze alergeny pokarmowe to:
- mąka pszenna
- pomidory
- mleko
- orzeszki ziemne
- marchew
- fasola
- seler
- groch
- soję
- soczewica
- orzechy laskowe
- orzechy kokosowe
- brzoskwinie
- migdały
- proszek do pieczenia
- barwniki azowe, m. in. E102, E104, E110, E122, E124, E129
- białko jaja
- ryby (zwłaszcza dorsz, gdzie alergenem jest nie tylko mięso ryby, ale nawet para, unosząca się nad nią w trakcie gotowania, ale także tuńczyk, śledzie, węgorz)
- białka zbóż
- wołowina
- skorupiaki
- mango
- brzoskwinie
- truskawki
U nas zapłacisz kartą