Depilacja krokosza barwierskiego - tajemnice i skuteczne metody usuwania włosów
Krokosz barwierski - czym jest i jakie ma właściwości? Zastosowanie i uprawa
Krokosz barwierski to roślina azjatycka, która z powodzeniem może zastępować popularny szafran. Po ususzeniu jest bowiem podobna do tej drogiej przyprawy. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak i jak się ją stosuje.
- Krokosz barwierski jest używany w wielu dziedzinach przemysłu ze względu na swoje właściwości. Jakie?
- Krokosz barwierski można otrzymać w formie suszonych kwiatów, nasion lub oleju. Jaką formę wybrać?
- Krokosz barwierski jest względnie bezpieczną rośliną, jednak niektórzy powinni na nią uważać. Jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?
- Czym jest krokosz barwierski?
- Właściwości zdrowotne krokosza barwierskiego
- Zastosowanie krokosza barwierskiego
- Jak stosować krokosz barwierski?
- Przepisy z użyciem krokosza barwierskiego
- Przeciwwskazania i skutki uboczne krokosza barwierskiego
- Uprawa krokosza barwierskiego w Polsce
Czym jest krokosz barwierski?
Krokosz barwierski to roślina jednoroczna pochodząca z południa Azji, która obecnie jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce. Jej łacińska nazwa to carthamus tinctorius.
Osiąga około metr wysokości, a wyglądem przypomina dobrze znany nam oset albo aster. Płatki krokosza są intensywnie żółte oraz pomarańczowo-czerwone. To właśnie z tych kwiatów pozyskuje się cenny ekstrakt który wykazuje działanie lecznicze, profilaktyczne oraz pielęgnacyjne.
A do czego wykorzystuje się nasiona krokosza barwierskiego? Olej z tych pestek wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi oraz poprawiającymi urodę.
Za ciekawostkę można podać, że krokosz od dawnych czasów był mylony lub celowo zastępował drogocenny szafran. Ponoć do dziś zdarzają się oszuści, którzy usiłują wykorzystać podobieństwo obu suszów i sprzedają krokosz jako tę najdroższą przyprawę świata.
Krokosz barwierski wyróżnia się wieloma cennymi wartościami odżywczymi. W jego składzie znajdują się m.in.:
- witamina A (świetnie działa na oczy i poprawia wzrok) i E (czyli pogromca wolnych rodników, a zatem procesu starzenia się organizmu),
- fitosterole,
- kwas linolowy, palmitynowy, oleinowy, stearynowy, arachinowy,
- kwas linolenowy,
- flawanoidy, a w tym kartamina (naturalny barwnik).
W smaku i zapachu jest on dość neutralny, lekko gorzkawy. Jego koncentrat często pojawia się, np. w składzie jogurtów.
Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius) – kilka słów o gatunku
Krokosz barwierski – opis rośliny
Krokosz to jedna z najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych. Obecnie także można znaleźć go w ogrodach, chociaż częściej ze względu na jego atrakcyjny pokrój niż zastosowanie. Krokosz jest naprawdę ładną rośliną. Osiąga maksymalnie 70-80 cm wysokości, ma mocne, sztywne pędy i jasną łodygę.
Krokosz ma lancetowate lub owalne liście. Górne są ząbkowane, mają cierniste brzegi, natomiast dolne są gładkie i pozbawione kolców. Ich wielkość zmienia się – im wyżej, tym są mniejsze. Rozwinięta roślina wytwarza mnóstwo rozgałęzień bocznych, dlatego jeden egzemplarz może wykształcić od 20 do 80 koszyczków kwiatostanowych.
Kwiat krokosza barwierskiego
Każdy koszyczek może zawierać 30 kwiatów, chociaż dla nas kwiat to raczej cały kwiatostan. Pojedyncze są bowiem bardzo drobne – rurkowate, składają się z jednego słupka. Układają się w pierzaste kuleczki, które trochę mogą przypominać pełne astry, a trochę kwiaty aksamitki. To dlatego, że roślina ma intensywnie żółty kolor, czasami lekko wpadający w czerwień lub pomarańcz. Okres kwitnienia trwa od lipca do września, ale jeden koszyczek kwitnie zaledwie cztery dni. Płatki korony zawierają substancje wykorzystywane do otrzymywania barwników: kartaminy i złocieni krokoszowej. Czasami wykorzystuje się je nadal w barwierstwie, zwłaszcza w przemyśle naturalnym.
Delikatne kwiaty krokosza mają zastosowanie jako przyprawa. Są podobne do kosztownego szafranu, dlatego czasami używa się ich zamiast niego, zwłaszcza, że mają podobny smak. Bardzo często są w ogóle sprzedawane jako szafran, dlatego warto mieć to na uwadze, kupując przyprawę droższą od złota. Kwiat krokosza można zbierać i stosować do doprawiania różnego rodzaju potraw lub na przykład zielonej herbaty. Można przygotować z nich także napar. Wspaniale prezentują się na talerzu, w daniach mięsnych i delikatnych sałatkach. Przyprawa ma delikatny, charakterystyczny smak i aromat. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przyprawach.
U nas zapłacisz kartą