Masło jako krem do twarzy - Tajemnica Naturalnej Piękności
Jak stosować masło shea do twarzy?
Ze względu na stałą konsystencję, warto używać drewnianej szpatułki, aby zeskrobać powierzchnię kosmetyku. Powstałe w ten sposób wiórki zdecydowanie szybciej ogrzewają się w skórze dłoni i tym łatwiej rozprowadzają później na skórze.
Masło shea jako krem do twarzy
Sprawdzi się w roli nawilżającego i odżywczego kremu, który przywróci skórze balans i ukojenie. Stanie się miękka i sprężysta w dotyku. Masło shea ma jeszcze jedną cudowną właściwość - stymuluje produkcję kolagenu, a więc spowalnia proces starzenia się skóry. Zmarszczki są zdecydowanie bardziej wygładzone, a twarz ma wyrównany i promienny koloryt.
Zobacz także
Masło shea jako krem pod oczy
Napięta skóra pod oczami nie ma szans z masłem shea. Taki kosmetyk stosowany nawet cieniutką warstwą na tę delikatną okolicę, natychmiast przyniesie ulgę. Masło shea zawiera witaminę E oraz witaminę A, a także kwasy tłuszczowe, które wygładzają zmarszczki mimiczne. Dodatkowym atutem jest zmniejszenie porannego obrzęku oraz stopniowe rozjaśnianie cieni pod oczami.
Masło shea jako balsam do ust
Balsam do ust warto mieć w torebce przez cały rok, ponieważ tak delikatna skóra jest najbardziej narażona na działanie niesprzyjających czynników zewnętrznych. Masło shea intensywnie nawilża i natłuszcza, więc poradzi sobie ze świeżymi rankami, odstającymi skórkami, pieczeniem oraz spierzchnięciem. Taki balsam skutecznie zregeneruje usta oraz zapewni im solidną ochronę.
Masło shea jako odżywka do brwi i rzęs
Masło shea na włosy odżywia je i przywraca witalność. Nie inaczej jest również, kiedy stosujemy je na brwi czy rzęsy. Sprawia, że stają się mocne oraz grubsze. Dodatkowym plusem w tym przypadku jest fakt, że masło shea dyscyplinuje niesforne włoski, działa troszeczkę jak żel utrwalający. Wystarczy potrzeć o powierzchnię masła czystą spiralką i wyczesać nią oczyszczone brwi oraz rzęsy.
Jak działa masło shea?
Jeśli mówimy o wpływie masła shea na twarz, może być stosowane do każdego rodzaju cery i to jest bez wątpienia jego największy atut. Nawilża cerę suchą i normalną, a w przypadku tłustej, mieszanej i trądzikowej pomaga leczyć podrażnienia i zmiany skórne. Ma działanie przeciwzapalnie i antybakteryjnie, więc masło shea można nakładać również punktowo na miejsca problematyczne.
Warto mieć na uwadze, że masło shea raczej nie ma tendencji do zatykania porów, ale trudno przewidzieć, jaka będzie reakcja na stosowanie tego kosmetyku w czystej postaci. Dlatego też warto zrobić co najmniej tygodniowe testy, żeby przekonać się, czy rzeczywiście cera lubi się z takim naturalnym kosmetykiem.
Masło kakaowe na twarz, ciało i włosy – właściwości kosmetyczne i lecznicze, stosowanie
Masło kakaowe nierafinowane to preparat pochodzenia roślinnego wykorzystywany w kosmetyce, głównie jako środek nawilżający, wspomagający opalanie, a także regenerujący skórę. Zawiera w sobie silny emolient, czyli kwas oleinowy, który natłuszcza cerę i pozostawia na nich ochronny film. Masło kakaowe na włosy polecane jest zwłaszcza osobom z rozdwajającymi się końcówkami i przesuszonymi kosmykami.
Kakaowiec właściwy, z którego powstaje olej kakaowy, naturalnie rośnie na plantacjach w Ameryce, Afryce oraz Azji. Nasiona kakaowca posiadają prawie 3 razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata.
Jak wybrać dobre masło shea do twarzy?
Dobre masło shea to takie, które ma kolor biały, kremowy lub żółto-szary. Jego rafinowana wersja będzie pozbawiona zapachu, ale też niektórych właściwości, więc zalecamy kupowanie wersji nierafinowanej, która zachowuje 100% właściwości i ma piękny słodki zapach orzechów.
W kosmetyce należy używać tylko masła shea oznaczonego literami A, B lub C. Klasyfikacja masła shea do liter D oraz E oznacza, że jest gorszej jakości.
- A – nierafinowane, surowe i czyste masło, otrzymywane przy użyciu wody.
- B – masło rafinowane.
- C – masło wysokorafinowane przy użyciu rozpuszczalników.
- D – masło o niskim poziomie zanieczyszczeń innymi substancjami.
- E – masło zawierające zanieczyszczenia.
W przeciwieństwie do większości tłuszczów roślinnych, masło shea w temperaturze pokojowej ma stałą formę. Nawet w afrykańskich temperaturach jego konsystencja jest stała i nigdy nie staje się płynnym olejem. Płynny olej można z niego uzyskać dopiero po podgrzaniu go, ale każda obróbka termiczna sprawi, że jego właściwości będą stawać się coraz mniej aktywne w działaniu.
