Olejek pichtowy - naturalne rozwiązanie na pryszcze i problemy skórne
Olejek pichtowy - właściwości i zastosowanie. Na co pomaga olej pichtowy?
Olejek pichtowy, tłoczony z pędów jodły syberyjskiej, to naturalny produkt o działaniu antybakteryjnym, przeciwstarzeniowym i regenerującym skórę. Sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej, kuracjach przeciwzmarszczkowych oraz w pielęgnacji skóry głowy. Warto przygotować domową inhalację podczas przeziębienia i użyć kilku kropel do relaksacyjnej kąpieli.
Olejek pichtowy pozyskiwany jest z jodły syberyjskiej białokorej (Abies sibirica), której soki charakteryzują się zawartością dobroczynnych związków organicznych. Drzewo to rośnie tylko na terenach dalekiego wschodu – na czystych, nieskażonych terenach Syberii, w Chinach oraz w Mongolii. Olejek tłoczony jest z jego igieł i młodych pędów. To w 100% naturalny kosmetyk, którego działanie wykorzystywane było przez ludzi już w czasach średniowiecza. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i regenerujące z powodzeniem może być stosowany zarówno zewnętrznie – na skórę jak i wewnętrznie.
Spis treści
- Olejek pichtowy - gdzie kupić? Cena
- Olejek pichtowy - właściwości lecznicze
- Olejek pichtowy - zastosowanie
- Olejek pichtowy - jak stosować?
- Olejek pichtowy - przeciwwskazania i skutki uboczne
- Olejek pichtowy - ceny
Jak stosować olejek pichtowy?
Dzięki swoim właściwościom olej pichtowy wykorzystywany jest w lecznictwie i do pielęgnacji ciała. Co istotne, może być on używany zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Olejek pichtowy do picia stosuje się przy owrzodzeniach, reumatyzmie, kamicy żółciowej, artretyzmie i zaburzeniach okresu przekwitania. Jak go zażywać? Możesz dodać kilka jego kropel na cukier, łyżkę miodu lub wody. W celach profilaktycznych stosuj go do czterech razy na dobę, zaś w razie przeziębienia możesz pić go częściej. Na kłopoty z górnymi drogami oddechowymi sprawdzi się też olejek pichtowy w żelu.
Na rynku znajdziesz także mieszankę olejku z sosny syberyjskiej z miodem lipowym lub spadziowym. Taki miód pichtowy możesz pić nawet co cztery godziny, szczególnie podczas kaszlu, chrypy i innych infekcji gardła.
Znane jest także zastosowanie olejku pichtowego do inhalacji. Stosuje się je nie tylko na katar, czy ból zatok, ale również w przypadku chorób dróg płciowych – grzybicy, czy zakażeniu paciorkowcem. Jak wykonać inhalację olejkiem pichtowym? Wystarczy dodać kilka jego kropel do ciepłej wody.
Jednym z bardziej znanych sposobów stosowania olejku pichtowego syberyjskiego są kąpiele z jego wykorzystaniem. Jeśli dodasz do wanny kilka kropel oleju, nie tylko się odprężysz i rozluźnisz mięśnie, ale też dodasz skórze blasku i zlikwidujesz przebarwienia. Stosowany zewnętrznie pomaga również zlikwidować obrzęk – kompresy na spuchnięte miejsca z olejku pichtowego z pewnością przyniosą ci ulgę.
Jakie właściwości ma olejek pichtowy (olejek jodłowy)?
Naturalny olejek pichtowy słynie z wielu właściwości zdrowotnych. Pozyskiwany jest z młodych pędów i igieł rosnącej w czystym środowisku jodły syberyjskiej (Albies sibirica), a także jodły pospolitej. Warto wiedzieć, że olejek eteryczny to nie to samo co olejek zapachowy. Olejki zapachowe zawierają sztuczne dodatki i nie powinny być stosowane na skórę, doustnie i do aromaterapii.
Olejek jodłowy od wielu wieków stosowany jest jako wsparcie w leczeniu różnych schorzeń oraz środek kosmetyczny, który wpływa na kondycję skóry i włosów. Naturalny olejek eteryczny z jodły syberyjskiej ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe oraz działanie wykrztuśne. Tradycyjnie olejek pichtowy stosowany jest m.in. na infekcje górnych dróg oddechowych. Działanie antyseptyczne olejku pichtowego pomaga w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami, skracając czas trwania choroby.
Co więcej, olejek jodłowy wykazuje właściwości uspokajające i poprawia stan psychiczny oraz sprawność umysłową, a także w pozytywny sposób wpływa na odporność organizmu – stosowany w sezonie infekcyjnym i w okresie rekonwalescencji wspomaga naturalne siły obronne organizmu.
Warto wiedzieć, że olejek jodłowy dogłębnie nawilża i regeneruje skórę oraz spowalnia procesy starzenia. Bywa stosowany w celu pobudzenia krążenia oraz redukcji bólu i świądu, a także na stany zapalne i zmiany skórne, trudno gojące się rany oraz oparzenia.
Olejek pichtowy na grypę i przeziębienie
Olejek pichtowy najczęściej znajduje zastosowanie jako wsparcie leczenia chorób infekcyjnych górnych dróg oddechowych. Inhalacje z zastosowaniem olejku pichtowego udrożniają nos i zatoki oraz ułatwiają oddychanie. Olejek pichtowy może być także stosowany do nacierania i okładów np. na ból mięśni i stawów, który towarzyszy infekcjom sezonowym. Odpowiednio stosowany olejek jodłowy to naturalny sposób na katar i kaszel, jednak trzeba pamiętać, że nie każdy powinien korzystać z wyjątkowej mocy olejków eterycznych. Warto przed zastosowaniem olejku pichtowego skonsultować się z lekarzem. Olejki eteryczne powinny być ostrożnie stosowane m.in. przez osoby cierpiące na alergię i astmę, ponieważ mogą podrażniać drogi oddechowe.
U nas zapłacisz kartą