Siarka na pryszcze - Jak skutecznie walczyć z niedoskonałościami skóry?
Siarka: właściwości. Siarka na włosy, trądzik, stawy i nie tylko
Siarka to pierwiastek o wyjątkowych właściwościach. To właśnie dzięki siarce skóra wygląda zdrowiej, włosy są lśniące i mocne, a paznokcie nie łamią się tak szybko. W związku z tym siarka znalazła zastosowanie m.in. w kosmetyce. Sprawdź, jaką jeszcze rolę pełni siarka w organizmie, jak rozpoznać jej niedobór i gdzie szukać tego cennego pierwiastka.
Spis treści
- Siarka na skórę, włosy i paznokcie
- Siarka na reumatyzm i zwyrodnienie stawów
- Siarka na chorą wątrobę
- Siarka - objawy i skutki niedoboru
- Siarka - dawkowanie
- Siarka - objawy i skutki nadmiaru
Siarka to pierwiastek mineralny, który zajmuje czwarte miejsce w hierarchii makroskładników niezbędnych człowiekowi do życia. Nic dziwnego - siarka pełni wiele bardzo ważnych funkcji w organizmie. Siarkę można znaleźć w kwasie glutaminowym, który jest niezbędny dla układu nerwowego i mózgu, heparynie - związku chemicznym obniżającym ciśnienie krwi - i insulinie - hormonie regulującym poziom cukru we krwi. Siarka jest także podstawowym składnikiem keratyny - białka skóry włosów i paznokci, oraz kolagenu, który odpowiada za młody wygląd skóry.
Właściwości lecznicze siarki
Przede wszystkim, opisywana substancja czynna charakteryzuje się aktywnością przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczną oraz przeciwświerzbową. Niszczy różnego rodzaju pasożyty. Wykazuje się działaniem wysuszającym i odkażającym w przypadku cer tłustych, skłonnych do łojotoku i nadmiernego wydzielania sebum. W związku z tym idealnie sprawdzi się w przypadku problemów trądzikowych, ponieważ przyczynia się do aktywnego złuszczania naskórka oraz działania keratoplastycznego.
Dodatkowo, leki z siarką w składzie, z powodzeniem sprawdzą się w przypadku leczenia łupieżu, różnego rodzaju grzybic, łojotokowego zapalenia skóry oraz przy problemach z nieprawidłowym rogowaceniem się naskórka. Jeśli chodzi o ostatnią przypadłość to można tutaj wykorzystać ciekawą właściwość leczniczą siarki, jaką jest rozpuszczanie keratyny na skórze, poprzez aktywność siarczków po zastosowaniu na skórę leków zawierających siarkę w postaci strąconej. Równocześnie substancja ta pobudza warstwę rozrodczą naskórka do czynności proliferacyjnych, co czyni siarkę bardzo skutecznym środkiem w walce z różnorodnymi problemami dermatologicznymi.
Warto także wspomnieć o substancjach recepturowych, które bardzo często wzmacniają działanie siarki oraz zastosowane razem dają bardziej pożądany i skuteczny efekt terapeutyczny. Woda wapienna wspomaga keratolityczne działanie siarki i często występują razem w składzie konkretnego leku recepturowego. Podobne właściwości wykazuje rezorcyna oraz kwas salicylowy. Razem z siarką mają bardzo silne działanie złuszczające, co może wspomóc pacjentów dermatologicznych w walce z uporczywymi bliznami potrądzikowymi. Siarka też bardzo często wchodzi w skład preparatów zawierających np. tlenek cynku lub antybiotyki, takie jak neomycyna oraz chloramfenikol.
Właściwości farmakopealne siarki przeznaczonej do receptury
Najczęściej spotykane synonimy tego pierwiastka przeznaczonego do receptury to siarka strącona, Mleko siarczane, Sulfur praecipitatum, jak również Lac Sulfuris. Jest obecna w medycynie już od starożytności jako pierwiastek posiadający lecznicze właściwości. Nazwa "siarka” pochodzi od staroindyjskiego słowa sira, co oznacza "żółty". Dawniej można było się też spotkać z postacią siarki jako kwiatu siarczanego (Rp. Flos sulfuris). Pod tą wdzięczną nazwą kryła się jej sublimowana odmiana, która obecnie została zastąpiona siarką strąconą.
Występuje w postaci blado-żółtego, miałkiego proszku o charakterystycznym zapachu. Jest trudno rozpuszczalna w wodzie, jak i w etanolu. To często stosowany składnik recepturowy leków do użytku zewnętrznego, stąd dopuszczalne stężenie siarki w jakiejkolwiek postaci dermatologicznej, na podstawie danych zawartych w Farmakopei X, mieści się w przedziale pomiędzy 5 proc., a 30 proc.
Jakie postaci leków z użyciem siarki strąconej są najbardziej popularne? Nietrudno się domyślić, że siarka bardzo polubiła się z receptariuszami lekarzy dermatologów. Najczęściej występuje w postaci maści, papek, zawiesin itp. Ciekawą formą wykorzystania siarki jest mieszanina z mydłem potasowym. Posiada wszechstronne zastosowanie w recepturze aptecznej, także jeśli chodzi o formy złożone leków w połączeniu z innymi substancjami czynnymi oraz pomocniczymi. Jednak aktualnie prym wiodą postaci leków do stosowania zewnętrznego i na nich postaramy się skupić w artykule.
U nas zapłacisz kartą