Banana Peel for Pimples - Myth or Miracle?
Czym jest wybielanie zębów?
Współcześnie środki wybielające zęby występują w 2 podstawowych grupach:
- przeznaczone do samodzielnego stosowania przez pacjentów,
- zarezerwowane do profesjonalnego stosowania w gabinecie.
Na granicy pomiędzy nimi znajdują się popularne preparaty, które pacjenci stosują samodzielnie w domu, pozostając jednak pod kontrolą lekarza stomatologa. Do wybielania zębów żywych wykorzystuje się nadtlenek karbamidu lub nadtlenek wodoru w różnych stężeniach uzależnionych od tego, czy preparat stosowany jest przez profesjonalistę, czy też przeznaczony jest do samodzielnego stosowania przez pacjenta. Warto podkreślić, że tylko preparaty działające chemicznie można faktycznie nazwać wybielającymi.
Na rynku znajduje się jednak wiele preparatów, których działanie polega na abrazyjnym usuwaniu osadów. Nie wpływają one jednak na barwę szkliwa ani zębiny. W tej grupie znajdują się różne pasty do zębów, płukanki, gumy do żucia, a ostatnio nawet szczoteczki. Czy więc wybielanie zębów domowymi sposobami, np. wykorzystując skórkę od banana ma sens?
Skórka od banana na zmarszczki
Następne dość innowacyjne rozwiązanie, do którego możemy wykorzystać część banana, dotyczy naszej urody, a mianowicie zapobiegania zmarszczkom. Niewątpliwie każda kobieta marzy o tym, aby czas zatrzymał się w miejscu, niestety płynie on nieubłaganie a wraz ze sobą pozostawia po sobie ślady w postaci niechcianych zmarszczek, które są zmorą każdej dojrzałej kobiety.
[irp posts=”10067″ name=”Maseczka z banana, przepisy, właściwości i zastosowanie!”]
Na całe szczęście możemy temu zaradzić. Dzięki cennym witaminom z grupy B oraz A i C, które zawiera skórka. Dzięki niej możemy wykonać zabieg, który niewątpliwie może równać się z tym, który wykonuje się w profesjonalnym gabinecie kosmetycznym.
Wystarczy przykładać skórki do skóry twarzy w szczególności na czoło, aby pozbyć się przykrych zmarszczek raz na zawsze. Zaoszczędzimy przy tym sporo pieniędzy, a efekty będą oszałamiające.
Właściwości odżywcze skórki banana – czy kolor ma znaczenie?
Okazuje się, że kryterium wyboru skórki od banana może podyktować nam jej kolor. To on wskazuje nam, jakie składniki posiada dana skórka i na jakie efekty prozdrowotne możemy liczyć. Którą wybrać?
Żółta skórka od banana zawiera większą ilość przeciwutleniaczy, które działają antyrakowo. Przeciwutleniacze to związki, które hamują procesy utleniania w organizmie, chroniąc go przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. W szczególności przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i opóźniają procesy starzenia się.
Z kolei zielona skórka od banan zawiera tryptofan. To aminokwas, który jest ściśle powiązany z samopoczuciem człowieka i jego stanem emocjonalnym. Jest źródłem serotoniny, która bezpośrednio wpływa na pracę układu nerwowego. Bierze również udział w tworzeniu melatoniny, odpowiadającej za zasypianie i jakość snu.Tryptofan jest też ważnym elementem w walce z depresją, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.
Jak spożywać skórkę od banana?
Jest wiele metod, jak przemycać w codziennej diecie skórkę od banana. Najprostsza to zblendowanie jej i dodanie do ulubionego koktajlu, owsianki lub do masy domowego ciasta przed upieczeniem. Nie zapomnij, by wcześniej sparzyć ją wrzątkiem lub umyć płynem do oczyszczania warzyw i owoców. Na zdrowie!
U nas zapłacisz kartą