Banana Peel for Pimples - Myth or Miracle?
Właściwości odżywcze skórki banana – czy kolor ma znaczenie?
Okazuje się, że kryterium wyboru skórki od banana może podyktować nam jej kolor. To on wskazuje nam, jakie składniki posiada dana skórka i na jakie efekty prozdrowotne możemy liczyć. Którą wybrać?
Żółta skórka od banana zawiera większą ilość przeciwutleniaczy, które działają antyrakowo. Przeciwutleniacze to związki, które hamują procesy utleniania w organizmie, chroniąc go przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. W szczególności przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i opóźniają procesy starzenia się.
Z kolei zielona skórka od banan zawiera tryptofan. To aminokwas, który jest ściśle powiązany z samopoczuciem człowieka i jego stanem emocjonalnym. Jest źródłem serotoniny, która bezpośrednio wpływa na pracę układu nerwowego. Bierze również udział w tworzeniu melatoniny, odpowiadającej za zasypianie i jakość snu.Tryptofan jest też ważnym elementem w walce z depresją, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.
Jak spożywać skórkę od banana?
Jest wiele metod, jak przemycać w codziennej diecie skórkę od banana. Najprostsza to zblendowanie jej i dodanie do ulubionego koktajlu, owsianki lub do masy domowego ciasta przed upieczeniem. Nie zapomnij, by wcześniej sparzyć ją wrzątkiem lub umyć płynem do oczyszczania warzyw i owoców. Na zdrowie!
Czym jest wybielanie zębów?
Współcześnie środki wybielające zęby występują w 2 podstawowych grupach:
- przeznaczone do samodzielnego stosowania przez pacjentów,
- zarezerwowane do profesjonalnego stosowania w gabinecie.
Na granicy pomiędzy nimi znajdują się popularne preparaty, które pacjenci stosują samodzielnie w domu, pozostając jednak pod kontrolą lekarza stomatologa. Do wybielania zębów żywych wykorzystuje się nadtlenek karbamidu lub nadtlenek wodoru w różnych stężeniach uzależnionych od tego, czy preparat stosowany jest przez profesjonalistę, czy też przeznaczony jest do samodzielnego stosowania przez pacjenta. Warto podkreślić, że tylko preparaty działające chemicznie można faktycznie nazwać wybielającymi.
Na rynku znajduje się jednak wiele preparatów, których działanie polega na abrazyjnym usuwaniu osadów. Nie wpływają one jednak na barwę szkliwa ani zębiny. W tej grupie znajdują się różne pasty do zębów, płukanki, gumy do żucia, a ostatnio nawet szczoteczki. Czy więc wybielanie zębów domowymi sposobami, np. wykorzystując skórkę od banana ma sens?
Jak przygotować nawóz ze skórek bananów?
Najprostszym sposobem wykorzystania skórek od bananów jako nawozu jest umieszczenie ich w podłożu. Świeże skórki z banana wystarczy pociąć na drobniejsze kawałki i zmieszać z ziemią, np. w czasie sadzenia roślin. Warto pamiętać, że skórki rozkładają się powoli, stopniowo uwalniając składniki pokarmowe, wpływając jednocześnie na poprawę struktury gleby.
Ze skórek od bananów można także sporządzać inne naturalne nawozy – w formie tzw. gnojówki (podobnie jak z pokrzyw lub czosnku). Po rozdrobnieniu skórek na mniejsze fragmenty, zalewa się je wodą w przygotowanym pojemniku, który zakrywamy i całość pozostawiamy na około 14 dni, mieszając regularnie każdego dnia.
Po dwóch tygodniach gnojówka powinna być gotowa do sporządzenia roztworu do zasilania (podlewania) roślin. Właściwy nawóz uzyskamy po rozcieńczeniu gnojówki z wodą (np. w stosunku 1:10 – 1 litr gnojówki na 10 l wody). Należy pamiętać, że gnojówka może wydzielać specyficzny, nie zawsze przyjemny zapach, dlatego najlepiej pojemnik z roztworem najlepiej ustawić w ustronnym miejscu w ogrodzie.
Można także stosować do nawożenia roślin roztwór powstały z zalania skórek od bananów wodą nieco szybciej i bez rozcieńczenia. Wtedy jest on nieco słabszy, ponieważ skórki zalane wodą pozostawia się jedynie na około 48 godzin.
U nas zapłacisz kartą