Banana Peel for Pimples - Myth or Miracle?

Wybielanie zębów skórką od banana

Mocno dojrzała, intensywnie żółta skórka od banana posiada w sobie liczne, cenne składniki, w tym głównie antyoksydanty. Związki te działają przeciwbakteryjnie, zaś minerały i witaminy mogą ochronnie wpływać na szkliwo. W efekcie stosowania skórek od banana na zęby można zauważyć, że szkliwo stanie się mocniejsze, a osad nie będzie odkładał się aż tak mocno. To właśnie dlatego uznaje się, że skórka od banana wybiela zęby – choć wcale tak nie jest. Zmniejszona ilość osadu może powodować czystsze, bielsze zęby.

Jeśli chcemy mimo wszystko spróbować domowych metod wybielania zębów, skórka od banana z pewnością zalicza się do grona tych bezpieczniejszych. W przeciwieństwie do wielu dostępnych w sklepach preparatów oraz niektórych domowych metod wybielania, np. sodą czy sokiem cytrynowym, skórka od banana nie prowadzi do ścierania chroniącego zęby szkliwa.

Domowe sposoby wybielania zębów

Poza skórką od banana popularnością cieszy się soda oczyszczona i kurkuma. Z kurkumy można przyrządzić domową pastę wybielającą – wystarczy dodać olejek miętowy i olej kokosowy. Soda oczyszczona natomiast wykazuje ogólne działanie wybielające, dlatego jej zastosowanie jest wszechstronne – zarówno w kosmetologii, jak i gastronomii czy gospodarstwie domowym. Warto pamiętać, że nie jest to bezpieczna metoda wybielania zębów. Może niszczyć szkliwo.

Aby bezpiecznie i skutecznie wybielić zęby najlepiej udać się do stomatologa. Po obejrzeniu uzębienia i całej jamy ustnej dobierze on optymalną metodę wybielania. Wcześniej wyleczy ubytki, pozbędzie się kamienia nazębnego i płytki nazębnej oraz poinformuje pacjenta, jak dbać o utrzymanie efektów wybielania. Popularne środki wybielające dostępne w aptekach i sklepach kosmetycznych mogą stanowić uzupełnienie pielęgnacji zębów.

Polecane produkty:

BIO Acerola - naturalna witamina C
Naturalna witamina C pozyskana została z ekologicznych upraw z owocu o nazwie Acerola. Jest standaryzowana co oznacza, że wyselekcjonowano tylko najwyższej jakości owoce, a z nich pozyskano ekstrakt. Dzięki temu . Zobacz więcej.

Bibliografia
  1. Wojtowicz W., Grabowska R., Zawilska A., Dukat A., Wybielanie zębów z żywą miazgą, Twój przegląd stomatologiczny, 8/2019.
  2. Kasiak M., Kasiak M., Wybielanie i rozjaśnianie zębów – przegląd piśmiennictwa, Farmakologia Polska, 1/2010.
  3. Słotwińska S., Majkowski M., Wybielanie zębów a środowisko jamy ustnej, Nowa Stomatologia, 3/2011.
  4. Chrobak M., Kaczmarek U., Wpływ wybielania zębów nadtlenkiem wodoru na mikrotwardość szkliwa, Dental and Medical Problems, 1/2009.
  5. Nagel R., Naturalne metody na zdrowe zęby, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.

Właściwości odżywcze skórki banana – czy kolor ma znaczenie?

Okazuje się, że kryterium wyboru skórki od banana może podyktować nam jej kolor. To on wskazuje nam, jakie składniki posiada dana skórka i na jakie efekty prozdrowotne możemy liczyć. Którą wybrać?

Żółta skórka od banana zawiera większą ilość przeciwutleniaczy, które działają antyrakowo. Przeciwutleniacze to związki, które hamują procesy utleniania w organizmie, chroniąc go przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. W szczególności przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i opóźniają procesy starzenia się.

Z kolei zielona skórka od banan zawiera tryptofan. To aminokwas, który jest ściśle powiązany z samopoczuciem człowieka i jego stanem emocjonalnym. Jest źródłem serotoniny, która bezpośrednio wpływa na pracę układu nerwowego. Bierze również udział w tworzeniu melatoniny, odpowiadającej za zasypianie i jakość snu.Tryptofan jest też ważnym elementem w walce z depresją, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.

Jak spożywać skórkę od banana?

Jest wiele metod, jak przemycać w codziennej diecie skórkę od banana. Najprostsza to zblendowanie jej i dodanie do ulubionego koktajlu, owsianki lub do masy domowego ciasta przed upieczeniem. Nie zapomnij, by wcześniej sparzyć ją wrzątkiem lub umyć płynem do oczyszczania warzyw i owoców. Na zdrowie!

Skórka banana – nowy superfood?

Dietetyczka Susie Burrell potwierdza, że skórka od banana to źródło wielu cennych składników odżywczych dla ludzkiego organizmu. To skarbnica witamin i przeciwutleniaczy, które widocznie poprawiają jakość skóry i przeciwdziałają wolnym rodnikom odpowiedzialnym za proces starzenia. Kolejnym cennym składnikiem skórki banana jest błonnik. Okazuje się, że skórka zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika niż sam banan. To wpływa na przyspieszenie procesu spalania tłuszczu, czyli tempo gubienia dodatkowych kilogramów oraz na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, tym samym zapobiega chorobom układu krążenia.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść skórkę od banana?

Zobacz film: Naukowe odkrycie na temat… skórki od banana. Jedzenie jej ma niesamowite korzyści zdrowotne. Źródło: Agencja TVN

Since the launch of Banana Bright Eye Crème, we discovered an exciting gold complexed vitamin C active that inspired us to upgrade Banana Bright Eye Crème to deliver bigger and brighter benefits, says Riva Barak, SVP of Product Development at Ole Henriksen.

Czytaj dalej...

Med tre Ole Glow ikoner möter vi nu nästa generations C-vitamin serum C-vitamin, exfolierande syror och Banana Powder-inspirerade pigment som alla ger omedelbar lyster och skyddar huden mot miljöbelastningar så som föroreningar, samtidigt som du får en hudvårdsupplevelse som du kommer att älska.

Czytaj dalej...

Inne przyczyny powstawania pryszczy podskórnych niewłaściwa dieta, alergie skórne, zakażenia wirusowe zakażenia bakteryjne, zaburzenia w składzie sebum produkowanego przez gruczoły łojowe, zmiany w procesie rogowacenia naskórka.

Czytaj dalej...

Stosując Elmex regularnie, jesteśmy w stanie stworzyć na zębach długotrwałą powłokę, która będzie chronić zęby i ich szyjki przed próchnicą i nadwrażliwością zębów, Elmex Sensitive skutecznie zamyka kanaliki zębiny nadając im ochronę.

Czytaj dalej...