Banana Peel for Pimples - Myth or Miracle?

Domowe sposoby wybielania zębów

Poza skórką od banana popularnością cieszy się soda oczyszczona i kurkuma. Z kurkumy można przyrządzić domową pastę wybielającą – wystarczy dodać olejek miętowy i olej kokosowy. Soda oczyszczona natomiast wykazuje ogólne działanie wybielające, dlatego jej zastosowanie jest wszechstronne – zarówno w kosmetologii, jak i gastronomii czy gospodarstwie domowym. Warto pamiętać, że nie jest to bezpieczna metoda wybielania zębów. Może niszczyć szkliwo.

Aby bezpiecznie i skutecznie wybielić zęby najlepiej udać się do stomatologa. Po obejrzeniu uzębienia i całej jamy ustnej dobierze on optymalną metodę wybielania. Wcześniej wyleczy ubytki, pozbędzie się kamienia nazębnego i płytki nazębnej oraz poinformuje pacjenta, jak dbać o utrzymanie efektów wybielania. Popularne środki wybielające dostępne w aptekach i sklepach kosmetycznych mogą stanowić uzupełnienie pielęgnacji zębów.

Polecane produkty:

BIO Acerola - naturalna witamina C
Naturalna witamina C pozyskana została z ekologicznych upraw z owocu o nazwie Acerola. Jest standaryzowana co oznacza, że wyselekcjonowano tylko najwyższej jakości owoce, a z nich pozyskano ekstrakt. Dzięki temu . Zobacz więcej.

Bibliografia
  1. Wojtowicz W., Grabowska R., Zawilska A., Dukat A., Wybielanie zębów z żywą miazgą, Twój przegląd stomatologiczny, 8/2019.
  2. Kasiak M., Kasiak M., Wybielanie i rozjaśnianie zębów – przegląd piśmiennictwa, Farmakologia Polska, 1/2010.
  3. Słotwińska S., Majkowski M., Wybielanie zębów a środowisko jamy ustnej, Nowa Stomatologia, 3/2011.
  4. Chrobak M., Kaczmarek U., Wpływ wybielania zębów nadtlenkiem wodoru na mikrotwardość szkliwa, Dental and Medical Problems, 1/2009.
  5. Nagel R., Naturalne metody na zdrowe zęby, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.

Jak przygotować nawóz ze skórek bananów?

Najprostszym sposobem wykorzystania skórek od bananów jako nawozu jest umieszczenie ich w podłożu. Świeże skórki z banana wystarczy pociąć na drobniejsze kawałki i zmieszać z ziemią, np. w czasie sadzenia roślin. Warto pamiętać, że skórki rozkładają się powoli, stopniowo uwalniając składniki pokarmowe, wpływając jednocześnie na poprawę struktury gleby.

Ze skórek od bananów można także sporządzać inne naturalne nawozy – w formie tzw. gnojówki (podobnie jak z pokrzyw lub czosnku). Po rozdrobnieniu skórek na mniejsze fragmenty, zalewa się je wodą w przygotowanym pojemniku, który zakrywamy i całość pozostawiamy na około 14 dni, mieszając regularnie każdego dnia.

Po dwóch tygodniach gnojówka powinna być gotowa do sporządzenia roztworu do zasilania (podlewania) roślin. Właściwy nawóz uzyskamy po rozcieńczeniu gnojówki z wodą (np. w stosunku 1:10 – 1 litr gnojówki na 10 l wody). Należy pamiętać, że gnojówka może wydzielać specyficzny, nie zawsze przyjemny zapach, dlatego najlepiej pojemnik z roztworem najlepiej ustawić w ustronnym miejscu w ogrodzie.

Można także stosować do nawożenia roślin roztwór powstały z zalania skórek od bananów wodą nieco szybciej i bez rozcieńczenia. Wtedy jest on nieco słabszy, ponieważ skórki zalane wodą pozostawia się jedynie na około 48 godzin.

Właściwości odżywcze skórki banana – czy kolor ma znaczenie?

Okazuje się, że kryterium wyboru skórki od banana może podyktować nam jej kolor. To on wskazuje nam, jakie składniki posiada dana skórka i na jakie efekty prozdrowotne możemy liczyć. Którą wybrać?

Żółta skórka od banana zawiera większą ilość przeciwutleniaczy, które działają antyrakowo. Przeciwutleniacze to związki, które hamują procesy utleniania w organizmie, chroniąc go przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. W szczególności przeciwdziałają powstawaniu nowotworów i opóźniają procesy starzenia się.

Z kolei zielona skórka od banan zawiera tryptofan. To aminokwas, który jest ściśle powiązany z samopoczuciem człowieka i jego stanem emocjonalnym. Jest źródłem serotoniny, która bezpośrednio wpływa na pracę układu nerwowego. Bierze również udział w tworzeniu melatoniny, odpowiadającej za zasypianie i jakość snu.Tryptofan jest też ważnym elementem w walce z depresją, wzmacnia odporność i poprawia samopoczucie.

Jak spożywać skórkę od banana?

Jest wiele metod, jak przemycać w codziennej diecie skórkę od banana. Najprostsza to zblendowanie jej i dodanie do ulubionego koktajlu, owsianki lub do masy domowego ciasta przed upieczeniem. Nie zapomnij, by wcześniej sparzyć ją wrzątkiem lub umyć płynem do oczyszczania warzyw i owoców. Na zdrowie!

Nie jesteśmy jednak przekonane co do tej tendencji i wychodzimy z założenia, iż jest to chwilowy kaprys makijażystek w końcu większość z nas pragnie prezentować się zdrowo, młodo i promiennie, a nieestetyczne cienie i opuchlizna potrafią wizualnie dodać nam nawet 10 lat.

Czytaj dalej...

Med tre Ole Glow ikoner möter vi nu nästa generations C-vitamin serum C-vitamin, exfolierande syror och Banana Powder-inspirerade pigment som alla ger omedelbar lyster och skyddar huden mot miljöbelastningar så som föroreningar, samtidigt som du får en hudvårdsupplevelse som du kommer att älska.

Czytaj dalej...

Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...

Stosując Elmex regularnie, jesteśmy w stanie stworzyć na zębach długotrwałą powłokę, która będzie chronić zęby i ich szyjki przed próchnicą i nadwrażliwością zębów, Elmex Sensitive skutecznie zamyka kanaliki zębiny nadając im ochronę.

Czytaj dalej...