Banana Peel for Pimples - Myth or Miracle?
Pryszcze – Jak się pozbyć?
Pryszcze potrafią dokuczyć każdemu. Nie jedna osoba narzeka na pryszcze, ponieważ bolą, szpecą i są paskudne. Jednak można zwalczyć tę przypadłość. Pryszcze są częścią trądziku, który jest męczący, ale na szczęście mija. Wytrwała walka z pryszczami pozwala pozbyć się ich już po pół roku, a maksymalnie po dwóch latach. Dlatego nie warto zwlekać, lecz wydać wojnę pryszczom od razu.
Pryszcze są objawem trądziku, a rodzajów trądziku jest sporo: chlorowy, młodzieńczy, różowaty, neuropatyczny, niemowlęcy. Trądzik chlorowy jest związany z dioksynami, a to jak wygląda tego rodzaju trądzik najlepiej widać na twarzy Wiktora Juszczenki: duży wysyp ogromnych krost, których zwalczenie jest bardzo trudne. Taki trądzik pozostaje na twarzy do końca życia. Inne rodzaje trądziku zwalcza się znacznie szybciej oraz efektywniej.
Najbardziej znany i najszerzej opisywany jest trądzik młodzieńczy pojawiający się w okresie pokwitania, związany z nadmierną pracą gruczołów łojowych. Nastolatek cierpiący na trądzik młodzieńczy ma pełno pryszczy oraz przetłuszczające się włosy.
Trądzik niemowlęcy pojawia się i znika samoistnie, a przyczyny jego występowania nie są do końca znane.
Trądzik różowaty to wykwity grudkowo-krostkowe na skórze występujące u osób dojrzałych, szpeci i dręczy, a walka z nim jest trudna. Na tę odmianę trądziku chorują osoby między 30 a 60 rokiem życia, częściej kobiety, bardzo często mieszkańcy Skandynawii i Irlandii.
Najbardziej dokuczliwe są pryszcze ropne, czyli grudki wypełnione ropą, żółtawą substancją. Takich pryszczy nie wolno wyciskać, bo można je rozsiać po całej twarzy i doprowadzić do zakażenia. A wtedy leczenie będzie dłuższe, cera poraniona, a efektem mogą być zrogowacenia skóry oraz blizny.
Skórka banana – nowy superfood?
Dietetyczka Susie Burrell potwierdza, że skórka od banana to źródło wielu cennych składników odżywczych dla ludzkiego organizmu. To skarbnica witamin i przeciwutleniaczy, które widocznie poprawiają jakość skóry i przeciwdziałają wolnym rodnikom odpowiedzialnym za proces starzenia. Kolejnym cennym składnikiem skórki banana jest błonnik. Okazuje się, że skórka zawiera więcej rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika niż sam banan. To wpływa na przyspieszenie procesu spalania tłuszczu, czyli tempo gubienia dodatkowych kilogramów oraz na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi, tym samym zapobiega chorobom układu krążenia.
Zobacz film: Dlaczego warto jeść skórkę od banana?
Zobacz film: Naukowe odkrycie na temat… skórki od banana. Jedzenie jej ma niesamowite korzyści zdrowotne. Źródło: Agencja TVN
Magiczna skórka z banana i [21 SPOSOBÓW] na jej praktyczne zastosowanie
Z całą pewnością każdy z nas uwielbia owoce, które są cennym źródłem witamin i wartości odżywczych. Rzadko jednak zdajemy sobie sprawę, że ich pozostałości mogą również okazać nam się bardzo przydatne.
Podczas robienia zakupów w większości sklepów możemy natknąć się na pięknie wyeksponowane słodkie i pachnące słońcem banany, które powodują, że na ich widok na naszych ustach od razu pojawia się również przysłowiowy banan.
Słodycz i niepowtarzalny smak tych owoców sprawia, że nie można się im oprzeć. Mogą z powodzeniem stać się dodatkiem do przepysznych ciast lub deserów. Często zdarza się jednak tak, że zaraz po spożyciu tych owoców ich skórki wyrzucamy do kosza, ponieważ z góry zakładamy, że jest to już rzecz zupełnie nie potrzebna, bezużyteczna i nienadająca się do powtórnego wykorzystania.
Jak stosować skórkę od banana na zęby?
W pierwszej kolejności należy dokładnie wyszczotkować zęby wybraną pastą oraz usunąć osad z przestrzeni międzyzębowych. Po dokładnym wypłukaniu jamy ustnej ciepłą wodą wystarczy wcierać wewnętrzną część skórki od banana we wszystkie zęby. Należy pocierać do momentu, w którym na powierzchni zęba zgromadzi się „pasta bananowa”. Następnie pozostawiamy ją na zębach na około 10 minut. Po upłynięciu tego czasu zęby należy ponownie dokładnie umyć. Należy pamiętać, że w skórce banana są węglowodany, które sprzyjają rozwojowi bakterii próchnicotwórczych. Ponowne umycie zębów jest więc konieczne, aby jak najdłużej cieszyć się nie tylko pięknymi, ale i zdrowymi zębami.
Czynność można powtórzyć jeszcze raz dla uzyskania lepszych efektów. Efekty widoczne są niekiedy już po tygodniu, jeśli stosujemy skórkę od banana codziennie. Oczywiście są one kwestią indywidualną, u niektórych osób (z ciemniejszą miazgą) nie będzie żadnych rezultatów, ponieważ jak wspomniano – skórka od banana nie wybiela zębów, ponieważ to nie szkliwo odpowiada za ich barwę, lecz właśnie miazga.
