Dieta a trądzik różowaty - klucz do zdrowej i promiennej skóry

Leczenie trądziku różowatego – fakty i mity

Tak naprawdę fakty dotyczące leczenia trądziku różowatego zostały już przedstawione. Warto jednak poświęcić chwilę na zapoznanie się z mitami, które krążą na temat tej wyjątkowo uciążliwej choroby dermatologicznej.

MIT 1: Wyciskanie krostek trądzikowych pomaga pozbyć się kłopotu!
Rozwiązanie to jedynie powiększa i zaostrza stan zapalny skóry. Ta metoda zawsze przynosi więcej szkody niż pożytku.

MIT 2: Nie należy leczyć trądziku, to naturalne i przemija z czasem.
Kolejne kłamstwo – tak naprawdę bardzo rzadko zdarza się, aby poważne zmiany skórne ustąpiły samoczynnie. O ile w przypadku trądziku młodzieńczego to możliwe, o tyle patogeneza trądziku różowatego jest na tyle złożona, że nieleczona może być naszym utrapieniem przez dziesiątki lat.

MIT 3: To, co jemy i pijemy, nie ma wpływu na trądzik różowaty.
Nieprawidłowa dieta potrafi doprowadzić do zaostrzenia objawów trądziku różowatego. Dieta sama w sobie nie wywołuje choroby. Stwierdza się jednak, że prawidłowo zaplanowana może zmniejszyć widoczność zmian skórnych nawet o połowę.

MIT 4: Mam trądzik różowaty, nie podchodź do mnie, bo to zaraźliwe.
Trądzik różowaty nie jest i nigdy nie był chorobą zakaźną. Jeśli żyjemy jednak z osobą, która cierpi na tę przypadłość, nie używajmy wspólnych kosmetyków, ręczników czy innych wspólnych przedmiotów. Dbajmy o higienę, a z pewnością będziemy bezpieczni.

MIT 5: Myję twarz 5 razy dziennie, mam czystą twarz, więc trądzik musi zniknąć!
Dokładne mycie twarzy może zminimalizować łojotok, ale zbyt natrętne i częste korzystanie z tego zabiegu może nam zaszkodzić. Na dłuższą metę stan skóry się pogarsza. Zbyt częste mycie twarzy podkręca pracę gruczołów łojowych, które zaczynają produkować coraz to więcej łoju.

Jak sami widzicie, trądzik różowaty i trądzik występujący u nastolatków łączy tylko nazwa. Trądzik różowaty jest chorobą niezwykle uciążliwą. Okazuje się jednak, że nie jesteśmy na niego skazani do końca swoich dni. Odpowiednie leczenie, wprowadzenie dietoterapii i indywidualnie zaplanowanej suplementacji mogą zdecydowanie poprawić stan i kondycję naszej skóry. Warto pamiętać również o regularnych zabiegach pielęgnacyjnych i higienicznych, które są niezbędne w trakcie terapii trądziku różowatego.

Trądzik różowaty – rola i znaczenie diety

Jednym z głównych żywieniowych czynników rozwoju i zaostrzenia choroby jest spożywanie alkoholu w dawkach znacznie przekraczających dopuszczalne maksimum. Zmiany skórne są szczególnie widoczne po spożyciu czerwonego wina. Nie bez znaczenia jest również temperatura i smak spożywanych przez chorych posiłków.

Zaleca się spożywanie łagodnie doprawionych potraw o temperaturze pokojowej. Nie podajemy chorym dań gorących i pikantnych, ponieważ wzmaga to zaczerwienienie chorej skóry. Pacjenci szczególnie mocno uskarżają się na pieprz cayenne i paprykę chilli. Ich stosowanie zdecydowanie uwidacznia brzydkie zmiany skórne na twarzy. Do minimum ogranicza się więc wszystkie produkty, których smak i temperatura mogą przynieść podobne rezultaty. Mimo swoich wielu prozdrowotnych właściwości na zaostrzenie trądziku różowatego bezpośrednio wpływają także cynamon i imbir.

Z diety osób z trądzikiem różowatym prócz alkoholu i ostrych przypraw należy wyeliminować także produkty spożywcze będące naturalnymi wyzwalaczami histaminy. (Dla przypomnienia – histamina jest naturalnie występującą w organizmie ludzkim aminą, pełniącą funkcję mediatora procesów zapalnych). Najsilniejszymi wyzwalaczami histaminy w diecie są ryby – im ryba jest dłużej przechowywana, tym gorzej dla pacjenta. Zaleca się zatem ograniczenie ryb w diecie do minimum. Jeśli już mają być spożywane, muszą pochodzić z pewnego źródła i być naprawdę świeże.

Z jadłospisu osób chorych pozbywamy się również pomidorów, owoców cytrusowych, kiwi, truskawek, ananasów, orzechów, skorupiaków, czekolady, a także kawy i mocnej herbaty. Zabrania się również spożywania konserw oraz półproduktów przechowywanych w puszkach.

Osobom z trądzikiem różowatym zaleca się suplementację kwasami omega-3. Jest to szczególnie skuteczne, ponieważ charakteryzują się one silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Zmniejszają wydzielanie łoju, a także usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego. Kwasy omega-3 hamują także działanie leukotrienów – będących jednym z głównych czynników prozapalnych w tej odmianie trądziku.

Trądzik różowaty - objawy

W przypadku trądziku różowatego występują różne objawy i mają różne nasilenie u poszczególnych pacjentów. Zwykle choroba przebiega z okresami zaostrzeń i remisji. Wyróżnia się dwie główne postaci trądziku różowatego. Charakterystyczny dla pierwszej postaci jest rumień występujący w środkowej części twarzy (głównie na nosie i przylegających do nosa częściach policzków). Natomiast w drugiej postaci, zwanej także postacią przerostową (guzkową), główny objaw to przerost tkanki widoczny jako nieregularne pogrubienie skóry. Najczęstszym objawem jest przerost dotyczący nosa – na nosie pojawiają się zgrubienia. Rzadziej zajęte miejsca obejmują podbródek, czoło i policzki. Typowe cechy towarzyszące obejmują znaczny przerost gruczołów łojowych i tłustą skórę.

  • pieczenie skóry w dotkniętych obszarach, które jest powszechne w trądziku różowatym. Produkty do pielęgnacji skóry mogą dodatkowo podrażniać skórę i nasilać objawy.
  • obrzęk – obrzęk twarzy może wystąpić podczas epizodu zaczerwienienia lub po nim i może się utrzymywać nawet przez kilka dni
  • suchość skóry, często z szorstkością i łuszczeniem

Co powoduje zaostrzenie objawów trądziku różowatego?

  • narażenie na ekstremalne temperatury
  • ekspozycja na słońce
  • gorące napoje
  • ostre potrawy
  • alkohol
  • ćwiczenia fizyczne
  • podrażnienie związane ze stosowaniem kosmetyków lub leków na skórę
  • stany emocjonalne, zwłaszcza gniew, wściekłość i zakłopotanie
  • niektóre leki, takie jak kwas nikotynowy i leki rozszerzające naczynia krwionośne.

Co robić w razie wystąpienia objawów?

Jeżeli pacjent zaobserwuje powyższe zmiany chorobowe, powinien się udać do dermatologa w celu dokładnej oceny zmian i wdrożenia odpowiedniego leczenia.


Jej przyczyny nie są dokładnie określone, ale wiadomo, że może rozwijać się w wyniku czynników hormonalnych, nadciśnienia tętniczego, stosowania sterydów, narażenia na nadmierny stres czy częstego przechodzenia infekcji bakteryjnych.

Czytaj dalej...

Natomiast, jeżeli lubisz czekoladę , dotąd często była ona obecna w codziennej diecie i po prostu masz często ochotę na ten smak, to spokojnie możesz dodawać kakao do owsianki, placków, ciast czy ciastek przygotowywanych samodzielnie w domu.

Czytaj dalej...

W przypadku trądziku, skuteczne leczenie zwykle obejmuje regularne oczyszczanie skóry, stosowanie odpowiednich produktów do pielęgnacji skóry, unikanie czynników zaostrzających takich jak stres, niezdrowa dieta, brak snu oraz w niektórych przypadkach stosowanie leków przeciwbakteryjnych lub przeciwzapalnych.

Czytaj dalej...

Zalety Acnerose Skuteczne działanie przeciwzapalne Wsparcie dla regeneracji skóry Nawilżanie skóry Zwalczanie krostek i grudek Normalizacja pracy gruczołów łojowych Ochrona i poprawa elastyczności naczyń krwionośnych Zapobieganie powstawaniu rumienia i czerwienienia się twarzy.

Czytaj dalej...