Dieta a trądzik różowaty - klucz do zdrowej i promiennej skóry

Dieta na trądzik — Czego nie jeść przy trądziku różowatym?

Uważa się, że przestrzeganie odpowiedniej diety może pomóc w leczeniu trądziku różowatego. Przede wszystkim należy unikać produktów wysokoenergetycznych zawierających węglowodany proste i tych bogatych w błonnik.

Czynniki pokarmowe, które są uważane za potęgujące objawy trądzikowe to:

  1. Warzywa i owoce będące źródłem histaminy: pomidory, bakłażany, banany, owoce cytrusowe, szpinak. Ich nadmierne spożycie może powodować zaczerwienienie oraz świąd twarzy.
  2. Alkohol, szczególnie piwo, wódka, gin, burbon oraz czerwone wino. Takie produkty przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, a następnie do
    zaczerwienienia twarzy.
  3. Gorące potrawy i napoje takie jak kawa, herbata i czekolada, które mogą poszerzać naczynia krwionośne i przyczyniać się do zaczerwienienia twarzy.
  4. U niektórych zmiany trądzikowe nasilają ostre przyprawy. Przykładami są papryczka chili, pieprz, tabasco, pieprz cayenne.
  5. Przetworzone produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wpływają one na wahania poziomu insuliny we krwi, co prowadzi do nadmiernej produkcji sebum. Warto ograniczyć spożycie słodyczy, słodzonych płatków śniadaniowych, gotowych dań typu instant, pieczywa cukierniczego, słodkich napojów.

Leczenie trądziku — Jakie witaminy na trądzik różowaty?

Obecność w organizmie odpowiednich witamin może znacząco pomóc nam w walce z trądzikiem różowatym. Szczególnie zalecane są te, o działaniu przeciwłojotokowym (witaminy B2 i PP) i redukującym zaczerwienienia (witamina C). Można je znaleźć w zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.

Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.

Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej i zmiany swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi nam co jeść przy trądziku różowatym.

Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym

Kremożel Rokitnikowy Dr Duda

Piśmiennictwo:
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017, 7(4): 31-37
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010, 64: 439-450
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019,
46(3): 219-225
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-
rosacea-flare-ups
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic
review. Acta Derm Venereol. 2017,97(1):7–9
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018, 23(1): 1-5

Czy możliwe jest całkowite wyleczenie trądziku różowatego?

Trudno jest osiągnąć całkowite wyleczenie zmian skórnych w przebiegu trądziku różowatego, choć za pomocą odpowiedniego leczenia można uzyskać długotrwałą remisję. Stosując odpowiednie leczenie preparatami miejscowymi, lekami doustnymi, zabiegi chirurgiczne (rhinophyma) lub laserowe można zminimalizować postęp choroby. Trądzik różowaty należy leczyć, ale nie ma preparatów, które raz na zawsze zwalczą chorobę. Celem terapii jest zmniejszenie i/lub usunięcie istniejących objawów, a następnie zapobieganie pojawieniu się nowych zmian.

U pacjentów z trądzikiem różowatym przeciwwskazane są takie zabiegi, jak: złuszczanie z użyciem kwasów owocowych, kwasu trójchlorooctowego, kwasu salicylowego. Powodują one przekrwienie skóry, co nasila i utrwala rumień, a także intensywne płatowe złuszczanie, któremu towarzyszy niemiłe uczucie pieczenia i palenia skóry. Niewskazane są także zabiegi rozgrzewające. Przy pielęgnacji skóry należy unikać tarcia, ucisku, a także stosowania kosmetyków bogatych w substancje aktywne, które zamiast wpływać dobroczynnie na skórę, wywołują podrażnienie lub uczulają.

Trądzik różowaty – przyczyny i leczenie

Trądzik różowaty to przewlekła choroba skóry, której dokładne przyczyny nie zostały współcześnie określone. Przyjmuje się, że na rozwój tej dermatozy mają wpływ m.in.: czynniki genetyczne, czynniki środowiskowe, czynniki psychogenne, zaburzenia hormonalne, zaburzenia trawienia, infekcje, stosowanie niektórych grup leków. Trądzik różowaty charakteryzuje się występowaniem rumienia oraz poszerzonych drobnych naczyń krwionośnych.

W leczeniu trądziku różowatego przede wszystkim stosuje się terapię farmakologiczną (żele, kremy, maści w zastosowaniu miejscowym). Ważną rolę odgrywa również prawidłowa pielęgnacja skóry oraz nasz sposób odżywiania. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze dodatkowo wpływają na poszerzanie naczyń krwionośnych, a także wzmagają objawy towarzyszące, takie jak uczucie pieczenia i suchość skóry.

Trądzik różowaty – rola i znaczenie diety

Jednym z głównych żywieniowych czynników rozwoju i zaostrzenia choroby jest spożywanie alkoholu w dawkach znacznie przekraczających dopuszczalne maksimum. Zmiany skórne są szczególnie widoczne po spożyciu czerwonego wina. Nie bez znaczenia jest również temperatura i smak spożywanych przez chorych posiłków.

Zaleca się spożywanie łagodnie doprawionych potraw o temperaturze pokojowej. Nie podajemy chorym dań gorących i pikantnych, ponieważ wzmaga to zaczerwienienie chorej skóry. Pacjenci szczególnie mocno uskarżają się na pieprz cayenne i paprykę chilli. Ich stosowanie zdecydowanie uwidacznia brzydkie zmiany skórne na twarzy. Do minimum ogranicza się więc wszystkie produkty, których smak i temperatura mogą przynieść podobne rezultaty. Mimo swoich wielu prozdrowotnych właściwości na zaostrzenie trądziku różowatego bezpośrednio wpływają także cynamon i imbir.

Z diety osób z trądzikiem różowatym prócz alkoholu i ostrych przypraw należy wyeliminować także produkty spożywcze będące naturalnymi wyzwalaczami histaminy. (Dla przypomnienia – histamina jest naturalnie występującą w organizmie ludzkim aminą, pełniącą funkcję mediatora procesów zapalnych). Najsilniejszymi wyzwalaczami histaminy w diecie są ryby – im ryba jest dłużej przechowywana, tym gorzej dla pacjenta. Zaleca się zatem ograniczenie ryb w diecie do minimum. Jeśli już mają być spożywane, muszą pochodzić z pewnego źródła i być naprawdę świeże.

Z jadłospisu osób chorych pozbywamy się również pomidorów, owoców cytrusowych, kiwi, truskawek, ananasów, orzechów, skorupiaków, czekolady, a także kawy i mocnej herbaty. Zabrania się również spożywania konserw oraz półproduktów przechowywanych w puszkach.

Osobom z trądzikiem różowatym zaleca się suplementację kwasami omega-3. Jest to szczególnie skuteczne, ponieważ charakteryzują się one silnymi właściwościami przeciwzapalnymi. Zmniejszają wydzielanie łoju, a także usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego. Kwasy omega-3 hamują także działanie leukotrienów – będących jednym z głównych czynników prozapalnych w tej odmianie trądziku.


Jej przyczyny nie są dokładnie określone, ale wiadomo, że może rozwijać się w wyniku czynników hormonalnych, nadciśnienia tętniczego, stosowania sterydów, narażenia na nadmierny stres czy częstego przechodzenia infekcji bakteryjnych.

Czytaj dalej...

Dodatkowo, niektórzy stosują rumianek w celach rozjaśnienia naturalnego odcienia włosów można uzyskać efekt rozjaśnienia nawet do kilku tonów, o ile naturalny odcień nie jest zbyt ciemny od jasnego po średni blond.

Czytaj dalej...

Warto mieć na uwadze, że trądzik młodzieńczy to przede wszystkim problem z rozchwianą gospodarką hormonalną, która w tym okresie wpływa nie tylko na nasze ogólne samopoczucie, ale również na nasz wygląd.

Czytaj dalej...

Codziennie nakładaj krem z wysokim faktorem SPF promieniowanie UV może zaostrzyć przebieg choroby ; jeśli po nałożeniu kosmetyku z filtrem pojawi się podrażnienie, spróbuj użyć produktów zawierających jedynie tlenek cynku lub dwutlenek tytanu.

Czytaj dalej...