"Sposoby przyspieszenia dojrzewania pryszcza"
Pryszcz - skąd się bierze, jak się go pozbyć
Powstawanie pryszczy na skórze związane jest z trądzikiem, chorobą skóry obfitującej w gruczoły łojowe. Trądzik to dolegliwość powszechna, często występująca w okresie dojrzewania tak u kobiet, jak i mężczyzn. U mężczyzn ma on przebieg ostrzejszy. Trądzik występuje najczęściej w okolicach obfitujących w gruczoły łojowe, to znaczy w strefie T na twarzy i w rynnach potowych na klatce piersiowej i plecach.
Trądzik rozpoczyna się powiększeniem gruczołów łojowych i nasilonym wydzielaniem łoju. Następuje nadmierne i zmienione rogowacenie ujścia mieszka włosowego, do którego wnika przewód gruczołu łojowego. W ten sposób powstaje czop rogowy, który wypełnia mieszek włosowy i wypycha go ku górze. Dochodzi do zablokowania wydzielania łoju i powstaje woreczek wypełniony tłuszczami i keratyną czyli zaskórnik (comedo). Wraz z powstawaniem zaskórników gwałtownie rozmnażają się bakterie, które normalnie występują w skórze i na jej powierzchni jako nieszkodliwe drobnoustroje. Dopiero łój je uzjadliwia, jest dla nich doskonałą pożywką i stwarza warunki do namnażania.
Przechowywanie
Zasady są wspólne dla wszystkich. Owoce najlepiej dojrzewają na słonecznym parapecie lub w koszyku stojącym w słońcu – przeważnie zajmuje to około tygodnia. Jeżeli nie zjecie ich od razu w całości to reszta ląduje w lodówce w szklanym pojemniku lub owinięta folią spożywczą – tak przetrwa 1-2 dni.
Zaczynamy od ananasa. Od kiedy nauczyłam się go dojrzewać jest moim ulubionym owocem – idealnie sprawdza się w owsiance lub w zielonych koktajlach.
W sklepie przeważnie traficie na owoce ananasa, które są jasno żółte, mają zielone liście i są bardzo twarde. Taki owoce jest jeszcze surowy i powinien poleżeć na słonecznym parapecie około tygodnia (w gorące lato zajmie to krócej). Po tym czasie skórka ściemnieje – zrobi się ciemno pomarańczowa lub nawet brązowa, liście uschną a od spodu pojawi się biała pleśń. Jeżeli dodatkowo po naciśnięciu na skórkę poczujecie słodki zapach to jest to znak, że ananas jest gotowy do zjedzenia.
Wiem, że w marketach sprzedawane są połówki lub ćwiartki ananas – nie polecam ich kupować bo będziecie mieli okazję zjeść owoce właśnie na surowo a w takiej formie nie uda Wam się ich dojrzeć – prędzej się zepsują. Zawsze kupujcie owoce ananasa w całości.
Jak przechowywać awokado, aby dojrzało?
Jeżeli nie chcecie lub nie możecie czekać przez 7 dni, możecie pomóc owocom w dojrzewaniu. Wystarczy, że umieścicie awokado w papierowej torebce i szczelnie ją zamkniecie, np. plastikowym klipsem. Co zmienia ten prosty zabieg? Spieszymy z wyjaśnieniem.
W trakcie dojrzewania, awokado wydziela etylen. To naturalny hormon roślinny, którego zadaniem jest stymulacja procesu dojrzewania. Co istotne, warzywa i owoce produkują tę substancję nawet po zerwaniu. To właśnie dlatego, niedojrzałe okazy po pewnym czasie stają się całkowicie rozwinięte. Etylen jest gazem, więc zamykając owoc w papierowej torebce, doprowadzicie do sytuacji, w której substancja zacznie się kumulować na małej przestrzeni. Owoc wchłonie jej więcej i dzięki temu – szybciej dojrzeje. O ile szybciej? Ten prosty zabieg skróci niezbędny czas do 3-4 dni.
To wciąż zbyt długo? Żaden problem! Wystarczy, że zwiększycie dopływ etylenu. Bez obaw, nie musicie stosować żadnych chemicznych rozpylaczy. Musicie tylko umieścić w tej samej torbie inne owoce lub warzywa, które wytwarzają tę substancję w dużych ilościach. Należą do nich:
- jabłka,
- morele,
- mango,
- gruszki,
- papaja,
- nektarynki,
- brzoskwinie,
- banany,
- pomidory (dotyczy to wyłącznie dojrzałych okazów).
iStock
Jak bardzo wpłynie to na proces dojrzewania owocu? Będziecie zaskoczeni – awokado w towarzystwie odpowiednio dobranych „sąsiadów” stanie się dojrzałe po jednym dniu, maksymalnie po dwóch dniach.
Zdarzają się sytuacje, w których nawet jeden dzień to za długo. Wystarczy, że wyobrazicie sobie prosty scenariusz. Za kilka godzin mają wpaść znajomi na spotkanie, na którym chcecie podać pyszne guacamole. Wychodzicie do sklepu, szukacie dojrzałego awokado, ale na półce są tylko niedojrzałe owoce. Czyżby szykowała się towarzyska katastrofa? Otóż, nie! W ostateczności możecie posiłkować się sztuczką, która sprawi, że owoce dojrzeją nie w ciągu trzech dni, nie po jednym dniu, a po kilkunastu minutach!
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?
Rzadko zdarza się, że awokado sprzedawane w sklepach jest dojrzałe i nadaje się do zjedzenia od razu po przyniesieniu do domu. Nie jest to specjalnie zaskakujące, bo dotyczy to większości egzotycznych owoców. Dojrzałe okazy nie mogłyby leżeć na półkach zbyt długo, a to wiązałoby się z dużymi stratami.
Żeby awokado mogło dojrzeć w warunkach domowych, trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości. Najczęściej, proces ten trwa od 5 do 7 dni. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy pyszny owoc musi trafić na stół wcześniej? Bez obaw, istnieją proste i skuteczne metody, które pozwolą ci skrócić ten czas. Co zrobić, aby awokado było miękkie? Kluczowym czynnikiem jest prawidłowe przechowywanie.
Przede wszystkim musisz pamiętać, że niedojrzałe awokado nie może trafić do lodówki. Niska temperatura znacząco spowolni proces dojrzewania. W takich warunkach, owoc stanie się dojrzały mniej więcej po 14 dniach. Właściwa jest temperatura pokojowa.
Zobacz też: Przekroiliście awokado, a w środku pojawiły się czarne nitki? Sprawdźcie, co to oznacza!
