Witaminy - Tajemnicza Broń Przeciw Starzeniu Się Skóry
Substancje o działaniu przeciw starzeniu
Substancjami o silnym działaniu przeciwstarzeniowym są fitoestrogeny, nazywane potocznie roślinnymi hormonami. Są to związki niesteroidowe, które budową i funkcją przypominają estrogeny. Występują one we wszystkich częściach roślin gdzie pełnią funkcje grzybobójcze, antyutleniające i budulcowe.
Najczęściej spotyka się izoflawony pochodzące z roślin strączkowych, np soi, ale w kosmetyce mają zastosowanie również ekstrakty z koniczyny łąkowej czy lucerny, a także azjatyckiej rośliny kudzu.
Fitoestrogeny są często wykorzystywane zamiast hormonalnej terapii zastępczej u kobiet w okresie menopauzy, ponieważ hamują jej objawy.
Wykazują one silne działanie przeciwutleniające dzięki czemu chronią organizm przed nowotworami. Ich funkcja ochronna wyraża się również przez nasilanie apoptozy komórek nowotworowych.
Silne działanie antyoksydacyjne mają przede wszystkim genisteina i daidzeina, które są niezwykle aktywne również przy zastosowaniu miejscowym. Badania dowiodły, ze genisteina chroni błony lipidowe komórek przed utlenianiem.
Co jeszcze spowalnia procesy starzenia skóry?
Wartościowym jest również, mało jeszcze doceniany, olej z nasion czarnej porzeczki. Charakteryzuje go wysoka biologiczna aktywność kwasu gamma-linolenowego, zawiera także kwas linolowy, linolenowy i rzadki kwas stearydynowy.
Działanie oleju z czarnej porzeczki podobne jest do działania oleju wiesiołkowego. Zawiera dodatkowo również fitosterole i tokoferole, które zwiększają jego aktywność z perspektywy zastosowania dla skóry starzejącej się.
Grupą składników o silnych właściwościach odmładzających są kwasy hydroksylowe. Zwykle używa się ich jako eksfoliantów, czyli składników złuszczających skórę. Pochodzą one zazwyczaj ze źródeł naturalnych choć ostatnio pozyskiwane są również biotechnologicznie.
W niskich stężeniach złuszczają warstwę rogową, zwiększają również zawartość substancji nawilżających w naskórku. Ich działanie polega też na stymulacji odbudowy włókien kolagenowych i poprawie jakości elastyny, dzięki czemu uzyskujemy efekt odmłodzenia skóry i zniwelowania efektów starzenia, zwłaszcza zewnątrzpochodnego.
Do najczęściej stosowanych kwasów w kosmetyce anti – aging należą glikolowy i mlekowy. Popularnych jest również kwas migdałowy. Wszystkie trzy można łączyć z witaminami czy kwasami należącymi do innych grup chemicznych po to, by uzyskać lepsze efekty. W medycynie estetycznej stosuje się również różnego typu zabiegi. Zobacz kombajny kosmetyczne, dzięki którym możliwe będzie ich przeprowadzenie.
Witamina A przeciw łuszczeniu
Drugą witaminą, która może znacznie poprawić kondycję skóry, złagodzić nieprzyjemne uczucie ściągnięcia czy pieczenia, jest witamina A. Bardzo często występuje ona w kosmetykach obok witaminy E, ponieważ składniki te świetnie ze sobą współdziałają. Witamina A zapobiega rogowaceniu naskórka, poprawia elastyczność skóry, sprawia, że staje się ona gładsza i zdrowsza. Oprócz tego odnawia powierzchnię skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek i starzeniu się.
Trzecią witaminą korzystnie oddziałującą na skórę, jest witamina C. Przynosi ona rewelacyjne efekty w pielęgnacji skóry zmęczonej czy poszarzałej, a także naczynkowej. Witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich pękaniu, rozjaśnia cerę, przywracając jej promienność i zdrowy blask. W przypadku skóry suchej warto stosować niewielkie stężenia witaminy C, by nie nasilić uczucia ściągnięcia czy nieprzyjemnego napięcia skóry.
Dieta a spowolnienie procesów starzenia
anaumenko-stock.adobe.com
Newsletter
Starzenie jest złożonym procesem biologicznym, który trudno jednoznacznie zdefiniować. Obserwacje wskazują, że organizmy starzeją się , ponieważ starzeją się komórki, z których są zbudowane, osiągając limit swoich podziałów.
dr inż. Katarzyna Okręglicka
Ogólna definicja starzenia proponuje, że jest to proces postępującej degeneracji spowodowany nagromadzeniem – związanym z upływem czasu – różnych uszkodzeń na różnych poziomach w komórce. Prowadzących do zaburzenia utrzymania integralności i funkcjonalności wszystkich jej składników. W efekcie tego dochodzi do nieprawidłowego funkcjonowania komórek, stopniowej niewydolności tkanek i śmierci organizmu. Obserwowany stopniowy spadek biologicznych funkcji organizmu z upływem czasu prowadzi również do zwiększenia wrażliwości na czynniki środowiskowe.
Starzenie się często jest określane jako starzenie komórkowe, skutkujące niezdolnością komórki do reagowania na stres i zwiększonym zaburzeniem homeostazy. Na procesy zachodzące w starzejących się komórkach wpływ ma wiele czynników, zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Dogłębne zrozumienie procesu starzenia może pomóc lepiej przewidzieć skuteczność diety i konkretnych interwencji żywieniowych.
Co znajdziesz w artykule?
Restrykcje dietetyczne
poparte odpowiednim odżywianiem są jedyną niegenetyczną i najbardziej zgodną niefarmakologiczną interwencją wydłużającą żywotność wielu organizmów modelowych, od drożdży do ssaków. Chroniącą również przed pogorszeniem funkcji biologicznych, opóźniającą lub zmniejszającą ryzyko wielu chorób związanych ze starzeniem się. Już od 1930 roku wiadome jest, że znaczne obniżenie spożycia kalorii spowalnia tempo starzenia. I obniża ryzyko wystąpienia licznych chorób związanych ze starzeniem się, w tym chorób neurodegeneracyjnych.
