Witaminy - Tajemnicza Broń Przeciw Starzeniu Się Skóry
Filoestrogeny
Fitoestrogeny stosowane miejscowo opóźniają pojawianie się objawów starzenia skóry. Poprawiają jej jędrność poprzez wpływ na syntezę kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego, a tym samym wzmacniają jej strukturę i wpływają na jej gęstość.
Ma to ogromne znaczenie zwłaszcza w okresie menopauzy, kiedy ilość tych składników skórnych drastycznie spada. Wykazują także działanie przeciwzapalne, łagodzą podrażnienia, do których tendencja zwiększa się wraz z wiekiem.
Ich zdolność hamowania rumienia fotochemicznego i posłonecznego podrażnienia skóry sprawia, że doskonale sprawdzają sie w przeciwdziałaniu skutkom fotostarzenia.
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że hamują aktywność enzymów uruchamianych pod wpływem promieni UV, niszczących włókna podporowe skóry. Fitohormony, zwłaszcza pochodzące z soi poprawiają również naturalny koloryt skóry, pomagają zmniejszać rozszerzające się z wiekiem pory skórne i uszczelniają naczynia włosowate.
Ich działanie podobne jest do hormonów zwierzęcych z tą różnicą, że nie powodują skutków ubocznych dzięki czemu mogą być bezpiecznie stosowane także w preparatach kosmetycznych. Są częstymi składnikami kremów o właściwościach regenerujących i hamujących transepidermalną utratę wody.
spowolnienie starzenia skóry
Trzecią witaminą o działaniu antyoksydacyjnym jest witamina A, zwana popularnie retinolem, choć nazwa obejmuje zarówno retinol jak i jego pochodne: retinal i kwas retinowy. W roślinach występuje prowitamina A czyli beta-karoten. Bogate weń są zwłaszcza marchew i rośliny ciemnozielone lub żółte, a także algi, skąd współczesna kosmetyka czerpie go najczęściej.
Beta karoten pełni w kosmetykach funkcję silnego przeciwutleniacza. Wspiera procesy regeneracji i stymuluje syntezę kolagenu. Chroni także skórę przed przyspieszonym starzeniem spowodowanym oddziaływaniem promieni UV.
Do grupy antyoksydantów zalicza się również szereg składników roślinnych. Jednymi z najsilniejszych są polifenole, a wśród nich flawonoidy. Są to związki barwnikowe w kolorze żółtym i pomarańczowym. Zaliczamy do nich także niebiesko – fioletowe antocyjany.
Flawonoidy hamują reakcje powodujące powstawanie wolnych rodników, chelatują również jony metali odpowiedzialnych za zapoczątkowywanie reakcji rodnikowych. Ich dużą zaletą jest również zapobieganie utlenianiu witaminy C i przedłużanie jej działania w organizmie.
Flawonoidy chronią naczynia krwionośne, zapobiegając kruchości i pękaniu. Mają również silne działanie przeciwzapalne. Hamują procesy powodujące powstawanie reakcji alergicznych, działają przeciwbólowo i przeciwobrzękowo.
Zapobieganie procesom zapalnym znacznie spowalnia starzenie się tkanek. Substancje te chronią również przed degradacją kwasu hialuronowego i elastyny, co daje znaczący efekt kosmetyczny.
Najlepsze suplementy anti-aging: Witamina C
W każdym artykule o pielęgnacji przeciwstarzeniowej powtarzamy do znudzenia: serum z witaminą C to obowiązkowy kosmetyk, który powinnaś nakładać każdego ranka, by dłużej cieszy się młodą skórą. Jednak ten arcyważny związek powinien być też dostarczany skórze od środka. Ogrywa on czołową rolę w syntezie kolagenu – w przypadku jego niedoboru, nowe włókna kolagenowe nie mogłyby powstawać, a skóra w błyskawicznym tempie straciłaby gładkość i elastyczność. Co więcej, w wielu publikacjach naukowych zwraca się uwagę na to, że witamina C pomaga utrzymać właściwy poziom nawilżenia skóry oraz stymuluje produkcję ceramidów, które wzmacniają barierę hydrolipidową.
Jaką witaminę C wybrać? Warto sięgnąć po suplement z tym związkiem opracowany specjalnie dla potrzeb cery poszarzałej i starzejącej się - np. Oslo Skin Lab The Glow. Oprócz optymalnej dawki kwasu askorbinowego, czyli witaminy C w najlepiej przyswajalnej formie, produkt zawiera kwas hialuronowy nawilżający skórę od wewnątrz. Regularne przyjmowanie suplementu sprawia, że skóra staje się gładsza i bardziej promienna.
Dobrym pomysłem jest też przyjmowanie naturalnych suplementów zawierających ten związek – takich jak np. sok z dzikiej róży. Ma on więcej witaminy C niż cytryna. Porównajmy: w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego. W takiej samej ilości soku z dzikiej róży, czystej witaminy C będzie aż 450 mg! Poza tym, owoce dzikiej róży są cennym źródłem flawonoidów, które także mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Dieta a spowolnienie procesów starzenia
anaumenko-stock.adobe.com
Newsletter
Starzenie jest złożonym procesem biologicznym, który trudno jednoznacznie zdefiniować. Obserwacje wskazują, że organizmy starzeją się , ponieważ starzeją się komórki, z których są zbudowane, osiągając limit swoich podziałów.
dr inż. Katarzyna Okręglicka
Ogólna definicja starzenia proponuje, że jest to proces postępującej degeneracji spowodowany nagromadzeniem – związanym z upływem czasu – różnych uszkodzeń na różnych poziomach w komórce. Prowadzących do zaburzenia utrzymania integralności i funkcjonalności wszystkich jej składników. W efekcie tego dochodzi do nieprawidłowego funkcjonowania komórek, stopniowej niewydolności tkanek i śmierci organizmu. Obserwowany stopniowy spadek biologicznych funkcji organizmu z upływem czasu prowadzi również do zwiększenia wrażliwości na czynniki środowiskowe.
Starzenie się często jest określane jako starzenie komórkowe, skutkujące niezdolnością komórki do reagowania na stres i zwiększonym zaburzeniem homeostazy. Na procesy zachodzące w starzejących się komórkach wpływ ma wiele czynników, zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Dogłębne zrozumienie procesu starzenia może pomóc lepiej przewidzieć skuteczność diety i konkretnych interwencji żywieniowych.
Co znajdziesz w artykule?
Restrykcje dietetyczne
poparte odpowiednim odżywianiem są jedyną niegenetyczną i najbardziej zgodną niefarmakologiczną interwencją wydłużającą żywotność wielu organizmów modelowych, od drożdży do ssaków. Chroniącą również przed pogorszeniem funkcji biologicznych, opóźniającą lub zmniejszającą ryzyko wielu chorób związanych ze starzeniem się. Już od 1930 roku wiadome jest, że znaczne obniżenie spożycia kalorii spowalnia tempo starzenia. I obniża ryzyko wystąpienia licznych chorób związanych ze starzeniem się, w tym chorób neurodegeneracyjnych.
