Alergia - przyczyna czerwonej twarzy

Czym jest alergia skórna?

Nie ulega wątpliwości, że ludzka skóra to bardzo wytrzymały organ, który posiada zdolności do szybkiej regeneracji. Jeśli jej bariera ochronna jest zdrowa, skutecznie chroni nasz organizm przed czynnikami termicznymi, fizycznymi, a także chemicznymi, które mogą mieć na nią niekorzystny wpływ. Dobrze funkcjonująca warstwa ochronna zapobiega również nadmiernej utracie wody, co zapobiega suchości i łuszczeniu się skóry.

Jednocześnie wpływ różnych czynników zewnętrznych sprawia, że ochronny płaszcz hydrolipidowy może ulec uszkodzeniu. Efektem takiego działania jest nie tylko utrata nawilżenia i suchość skóry , ale również zwiększone prawdopodobieństwo występowania różnego rodzaju reakcji alergicznych na skórze.

W obecnych czasach, ze względu na zmieniający się styl życia, a często również postępujące zanieczyszczenie środowiska, u coraz większej liczby osób zostaje wykrywana alergia na skórze lub różne zmiany o podłożu alergicznym, takie jak krosty uczuleniowe.

Czym tak naprawdę jest alergia skórna? Pojęcie to po raz pierwszy zostało wprowadzone do terminologii przez Clemensa Petera von Pirqueta. Oznacza powtarzające się i nawracające objawy ze strony różnych organów w wyniku kontaktu z konkretnym alergenem w dawce, która jest tolerowana przez osoby zdrowe. Innymi słowy, jest to nadmierna reakcja układu immunologicznego na konkretny czynnik, który nie wywołuje objawów u innych osób.

Warto zwrócić także uwagę na różne drogi przedostawania się alergenu do naszego organizmu. Możemy mówić o alergii kontaktowej, wziewnej czy też pokarmowej. Każda z nich w określony sposób może objawiać się w postaci zmian skórnych.

Czym jest uczulenie na twarzy?

Reakcja alergiczna na twarzy może być związana z działaniem środków chemicznych zawartych w kosmetykach, leków, produktów spożywczych, promieni słonecznych i wielu innych czynników. Zazwyczaj ma charakter kontaktowy, ale niekiedy też pokarmowy (efekt nietolerancji znajdujących się w jedzeniu białek). Należy pamiętać, że pojęcie reakcji alergicznej używane jest w szerokim rozumieniu, niekiedy stricte medycznym, niekiedy potocznym. Objawy uczulenia na twarzy mogą być efektem różnych mechanizmów, z których najważniejsze i najbardziej typowe to:

Niezależnie od mechanizmu, uczulenie na twarzy może się manifestować poprzez takie symptomy, jak:

  • wysypka alergiczna, kaszka, krosty, grudki, pęcherze,
  • opuchlizna, czerwone plamy,
  • pieczenie, swędzenie.

Niekiedy towarzyszą temu objawy ogólnoustrojowe: podniesiona ciepłota ciała, uczucie rozbicia, gorsze samopoczucie.

Reakcje alergiczne na skórze – objawy alergii

Znajomość objawów alergii oraz świadomość tego, jak wygląda alergia skórna, są bardzo ważne, gdyż pozwalają nam na wstępne rozpoznanie problemu i podjęcie działania. Oczywiście należy być świadomym tego, że reakcja alergiczna skóry, szczególnie jeśli nie ustępuje, wymaga konsultacji ze specjalistą dermatologiem.

Jak wyglądają objawy skórne alergii? W zależności od tego, jaki czynnik ją wywołał, zmiany skórne mogą występować punktowo lub w skupiskach. Mogą także stale pojawiać się w jednym miejscu lub mieć charakter wędrujący.

Mówiąc o alergii skórnej, jednym z jej pierwszych objawów jest zaczerwienienie bądź rumień, które wyglądają po prostu jak czerwone plamy. Często towarzyszy mu pieczenie zmienionego obszaru skóry oraz świąd, który może wywoływać chęć drapania się. Wysypka alergiczna powoduje, że z czasem na skórze może wystąpić obrzęk oraz niewielkie pęcherze. Te z czasem pękają i mogą tworzyć nadżerki i strupy. Jeśli drapiemy zmieniony chorobowo obszar, często dochodzi do pojawiania się wykwitów skórnych.

W przypadku alergii skórnej często dochodzi do nadmiernego przesuszenia zmienionego chorobowo obszaru, skóra staje się szorstka i może dojść do jej rogowacenia.

Na przykład u dzieci uczulonych na białko mleka krowiego zmiany skórne mogą pojawiać się na całym ciele alergia skórna na twarzy obejmuje policzki oraz okolice oczu i ust, ponadto wysypka występuje np.

Czytaj dalej...

Według dyrektywy Unii Europejskiej miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, a następnie przerabiają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.

Czytaj dalej...

W ciężkich przypadkach pokrzywki szczególnie gdy dojdzie do obrzęku naczynioruchowego lekarz może zdecydować o podaniu doustnych glikokortykosteroidów te w maści przepisuje się bardzo rzadko - stosuje się je możliwie krótko, bo ich stosowanie wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi.

Czytaj dalej...

Nadwrażliwość na pokarmy Nadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów.

Czytaj dalej...