Alergia na miód u dorosłych - Przyczyny, Objawy i Sposoby Leczenia

Jakie objawy daje uczulenie na miód?

Alergia na miód objawia się na różne sposoby. Poszczególne objawy można podzielić na kilka grup, dotyczących różnych układów naszego organizmu.

Uczulenie na miód może wywołać objawy oddechowe:

  • kaszel,
  • skurcze oskrzeli,
  • obrzęk nosa,
  • obrzęk gardła,
  • katar i wydzielina z nosa,
  • duszności.

Do objawów alergii na miód o charakterze dermatologicznym zaliczamy:

  • pokrzywkę,
  • wysypkę
  • zaczerwienie skóry,
  • świąd skóry,
  • obrzęk naczynioruchowy, czyli obrzmienie skóry i znajdujących się pod nią tkanek,
  • obrzęk ust i powiek.

Do objawów gastrycznych zaliczamy:

  • biegunkę,
  • wymioty,
  • bóle brzucha.

Bardzo często pojawiają się także bóle głowy, rozdrażnienie czy uczucie ogólnego osłabienia i rozbicia. Niebezpieczną reakcją organizmu jest wstrząs anafilaktyczny. To szybko rozwijająca się reakcja ogólnoustrojowa organizmu na antygen (w tym przypadku miód), która przebiega z dość dużym spadkiem ciśnienia tętniczego, powodującym zagrożenie życia.

Uczulenie na miód: przyczyny pierwotne

To co dla pszczół jest pożytkiem, dla ludzi może być niestety przedmiotem uczulenia. Alergia na miód jest bowiem wywołana obecnością w nim różnego rodzaju alergenów, czyli cząsteczek powodujących nieprawidłową reakcję układu immunologicznego naszego organizmu.

Do tych miodowych alergenów zalicza się:

  • pyłki kwiatów – to najczęstszy powód uczulenia na miód
  • pyłki traw – np. tymotki siewnej, życicy trwałej
  • pyłki drzew – np. leszczyny, lub brzozy
  • pyłki innych roślin – np. słonecznika, w tym także ziół, np. mniszka lekarskiego, nawłoci pospolitej
  • zarodniki grzybów pleśniowych i drożdżoidalnych

Co więcej, podczas przenoszenia nakropu i jego dojrzewania, w miodzie jako produkcie ostatecznym mogą się znaleźć także białko pszczele i kawałki pszczelich odwłoków, które także mają cechy alergizujące. Ten alergen jest szczególnie niebezpieczny dla osób uczulonych na jad owadów. W efekcie jego przyjęcia może u nich dojść do uczulenia krzyżowego.

Zdecydowanie najrzadziej uczulenie na miód wywołuj rozkruszek – pajęczak, którym może być zanieczyszczony miód.

Alergia na miód - skąd się bierze? Objawy i przyczyny w różnym wieku

Uczulenie na miód pojawia się dość rzadko i najczęściej nie występuje samodzielnie. To rodzaj uczulenia, które towarzyszy innym alergiom. Sam miód nie uczula, a jego właściwości alergiczne związane z domieszką pyłków roślin, części ciała pszczół czy grzybów. Przeczytaj, co uczula i jakie daje objawy.

  • Uczulenie na miód najczęściej pojawia się, jako efekt alergii krzyżowej, czyli w wyniku połączenia z innym alergenem.
  • Sam miód nie uczula, a jego działanie alergiczne jest głównie związane z zawartymi w nim substancjami.
  • Najczęściej uczula miód spadziowy, który nie powstaje z nektaru, a tylko ze spadzi iglastej lub liściastej. To lepka wydzielina miodówek, mszyc i czerwców, która przyciąga pszczoły.

Uczulenie na miód: po czym rozpoznać alergię na miód?

Uczulenie na miód to jedna z najrzadziej diagnozowanych alergii. Czynnikami wywołującymi uczulenie na miód nie jest zresztą. sam miód! Co więcej, objawy uczulenia na miód są tak powszechne, że rzadko kojarzymy je akurat z reakcjami alergicznymi. Jakie są zatem dokładne przyczyny alergii na miód i po czym można ją rozpoznać?

Uczulenie na miód: czy można mieć alergię na produkt powszechnie uważany za zdrowy i niezwykle korzystnie wpływający na działanie organizmu człowieka? Okazuje się, że można. Jednak badania nad tym rodzajem alergii wykazały, że winowajcą nie jest sam miód, ale niektóre składniki, których pszczoły używają do produkcji miodu.

I tutaj warto przypomnieć, że miód to słodki produkt wytwarzany głównie przez pszczoły miodne (Apis mellifera), ale też przez niektóre owady, np. osy. Pamiętajmy o tym koniecznie, ponieważ do wytwarzania swojego miodu osy używają także nektaru roślin, które są dla człowieka trujące. Dlatego też miód os jest często przyczyną ciężkich zatruć pokarmowych.

Jak zatem powstaje miód pszczół miodnych, z jakich przyczyn niektórzy z nas nie mogą go jeść i jakie są typowe reakcje alergiczne przy uczuleniu na miód?

Spis treści

W obecnych czasach, ze względu na zmieniający się styl życia, a często również postępujące zanieczyszczenie środowiska, u coraz większej liczby osób zostaje wykrywana alergia na skórze lub różne zmiany o podłożu alergicznym, takie jak krosty uczuleniowe.

Czytaj dalej...

Kaszka na skórze twarzy, czerwone suche plamy na policzkach, wysypka na szyi i dekolcie to tylko kilka objawów uczulenia na twarzy, które mogą wystąpić jako reakcja alergiczna na słońce, dane pokarmy, kosmetyki, środki drażniące i inne.

Czytaj dalej...

Wymioty, bóle brzucha, biegunki lub zaparcia, swędząca wysypka rzadziej na całym ciele, częściej na płatkach usznych, w zgięciach łokci i kolan , katar, chrypka, przewlekły kaszel, obrzęk krtani, zapalenie ucha środkowego, czasem duszność.

Czytaj dalej...

Celem ataku są najczęściej dłonie płyny do zmywania, środki czystości, farba drukarska , skóra między palcami pierścionki , na przegubie ręki zegarek, bransoleta , na płatkach usznych klipsy, kolczyki , na szyi łańcuszki , na nosie i za uszami oprawka od okularów.

Czytaj dalej...