Alergia na miód u dorosłych - Przyczyny, Objawy i Sposoby Leczenia
Uczulenie na miód: jak powstaje miód?
Miód pszczeli powstaje z nektaru kwiatów – to tzw. miód nektarowy, albo soku z żywych części roślin - to tzw. miód spadziowy. Trzecim rodzajem są miody mieszane: nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe, które, jak nazwy wskazują, mają większą lub mniejszą zawartość jednego lub drugiego składnika.
W procesie tworzenia się miodu największe znaczenie ma… pożytek. Tak właśnie nazywana jest roślina będąca w przekonaniu pszczoły najlepszym źródłem nektaru lub spadzi. Kiedy pszczoła – zwiadowczyni go odnajdzie, wraca do ula i odpowiednim tańcem informuje pszczoły-zbieraczki, w którym kierunku się udać, aby ten pożytek znaleźć, a także jakiego rodzaju jest to pożytek i jak go jest dużo.
Pszczoły-zbieraczki zbierają nektar lub spadź – zwane nakropem - do specjalnego zbiornika, tzw. wola miodowego i po powrocie do ula oddają go pszczołom-robotnicom. Uwalniając nektar lub spadź z wola oddają także przy tym swoje własne, cenne dla nas enzymy pszczele.
Następnie nakrop magazynowany jest w komórkach plastra, w których dojrzewa, a gdy jest gotowy pszczoły pokrywają go tzw. zasklepem. Chroni on miód przed zawilgotnieniem, zepsuciem i różnego rodzaju zanieczyszczeniemi.
Podczas dojrzewania nakrop jest cały czas przenoszony z miejsca na miejsce, a więc wzbogacany w pszczele enzymy. To dlatego dojrzały miód zawiera zamiast sacharozy cukry proste: glukozę i fruktozę, a także więcej kwasów organicznych i substancji bakteriostatycznej – inhibiny.
To właśnie dzięki inhibinie miód ma właściwości bakteriobójcze i uważany jest za jeden z najlepszych produktów wzmacniających odporność naszego organizmu. Inhibina bowiem hamuje namnażanie się i rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych.
Czy można mieć uczulenie na miód?
Zdecydowanie tak. Reakcja alergiczna może pojawić się nie tylko po spożyciu miodu, ale także po zastosowaniu produktów zawierających miód w swym składzie, na przykład kosmetyki czy leki.
Alergia na miód nie pojawia się zbyt często i najczęściej dotyczy osób, które już borykają się z innymi uczuleniami.
Przykładem są osoby dotknięte nietolerancją pokarmową lub cierpiące na sezonowe uczulenia, wywoływane przez pyłki roślin.
Uczulenie na miód nie pojawia się u osób zdrowych i jest dość rzadką reakcja alergiczną. Jego szkodliwe działanie uzależnione jest także od wielu innych czynników, jak ilość spożytego miodu, jego rodzaj i indywidualne cechy organizmu.
Uczulenie na miód to nieprawidłowa reakcja na niektóre składniki, których pszczoły używają do produkcji miodu. Sam produkt nie uczula, ale już substancje, które wchodzą w jego skład tak.
Zaliczyć do nich należy:
- jad pszczeli,
- wydzieliny gruczołów pszczół,
- nektar kwiatowy,
- pyłki kwiatów, traw i drzew,
- zarodniki grzybów pleśniowych,
- białko pszczele,
- kawałki pszczelich odwłoków,
- zanieczyszczenia pyłkiem kwiatowym bylicy, mniszka, słonecznika czy nawłoci,
- zanieczyszczenia zarodnikami grzybów pleśniowych lub grzybami drożdżoidalnymi.
Alergia na miód jest ściśle powiązana z procesem wytwarzania miodu przez pszczoły. Powstaje on z nektaru kwiatów lub z soku żywych części roślin.
Pszczoły zbieraczki zbierają nektar lub spadź do specjalnego wola miodowego, a pszczoły robotnice uwalniają. W tym procesie przekazują także swoje enzymy pszczele. Większość tych składników ma cechy alergizujące i w konsekwencji w sprzyjających warunkach mogą doprowadzić do reakcji uczuleniowej.
Do najczęściej uczulających miodów zaliczyć należy:
- spadziowy - niebezpieczny dla osób uczulonych na pyłki drzew i kwiatów,
- lipowy - wywołuje reakcje alergiczne u osób uczulonych na pyłki drzew i kwiatów lipy,
- rzepakowy - uczula głównie osoby, które borykają się z alergią na pyłki roślin krzyżowych, jak kapusta czy rzodkiewki,
- gryczany - niewskazany dla osób uczulonych na pyłki roślin astrowatych, jak rumianek lub krwawnik,
- wrzosowy - wywołuje reakcję alergiczną u osób uczulonych na pyłki wrzosu.
Alergia na miód – objawy u dzieci i dorosłych
Miód jest znany jako pokarm potencjalnie alergizujący i może powodować reakcje od łagodnych objawów, takich jak kaszel, do ciężkich, takich jak anafilaksja. W zależności od predyspozycji osobniczych uczulenie na miód może objawiać się na różne sposoby.
Najczęściej objawy alergii na miód manifestują się zaburzeniami dermatologicznymi i gastrycznymi. Rzadziej obserwuje się zaburzenia ze strony układu oddechowego. W szczególnych przypadkach może dojść do natychmiastowej, gwałtownej reakcji, znanej jako wstrząs anafilaktyczny.
Bardzo często osoby uczulone na miód, niedługo po jego spożyciu zauważają u siebie miejscową lub ogólną pokrzywkę, obserwują czerwonawe guzki na skórze lub wysypkę. Dodatkowo często odczuwają ogólny świąd ciała, stwierdzają również obrzęk naczynioruchowy ust, gardła, nosa i powiek. Nierzadko do objawów dermatologicznych dołączają nieomal równocześnie kłopoty gastryczne – bóle brzucha, wymioty i/lub biegunka.
Alergia na miód, według badań Helbinga, Klistala, Bauera i oraz Karakaya i Kalyoncu, może prowadzić również do wystąpienia zaburzeń w układzie oddechowym. Objawiają się one obrzękiem śluzówki w nosie, wyciekiem przezroczystej wydzieliny z nosa, obrzękiem gardła, dusznością, kaszlem, a także skurczem oskrzeli.