Alergia na miód u dorosłych - Przyczyny, Objawy i Sposoby Leczenia
Jakie objawy daje uczulenie na miód?
Alergia na miód objawia się na różne sposoby. Poszczególne objawy można podzielić na kilka grup, dotyczących różnych układów naszego organizmu.
Uczulenie na miód może wywołać objawy oddechowe:
- kaszel,
- skurcze oskrzeli,
- obrzęk nosa,
- obrzęk gardła,
- katar i wydzielina z nosa,
- duszności.
Do objawów alergii na miód o charakterze dermatologicznym zaliczamy:
- pokrzywkę,
- wysypkę
- zaczerwienie skóry,
- świąd skóry,
- obrzęk naczynioruchowy, czyli obrzmienie skóry i znajdujących się pod nią tkanek,
- obrzęk ust i powiek.
Do objawów gastrycznych zaliczamy:
- biegunkę,
- wymioty,
- bóle brzucha.
Bardzo często pojawiają się także bóle głowy, rozdrażnienie czy uczucie ogólnego osłabienia i rozbicia. Niebezpieczną reakcją organizmu jest wstrząs anafilaktyczny. To szybko rozwijająca się reakcja ogólnoustrojowa organizmu na antygen (w tym przypadku miód), która przebiega z dość dużym spadkiem ciśnienia tętniczego, powodującym zagrożenie życia.
Czym jest miód?
Według dyrektywy Unii Europejskiej miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, a następnie przerabiają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.
Łagodzi i redukuje dyskomfort powodowany przez podrażnioną i uszkodzoną skórę, zmniejszając reakcje zapalne oraz wspierając regenerację komórek.
To jest wyrób medyczny. Używaj go zgodnie z instrukcją używania lub etykietą.NAZWA WYROBU MEDYCZNEGO: Ectokrem. ZASTOSOWANIE: Objawowe leczenie oraz łagodzenie zaczerwienienia i świądu występującego w przebiegu różnego typu dermatoz zapalnych, tj. atopowe zapalenie skóry (AZS), kontaktowe zapalenie skóry, popromienne zapalenie skóry. PODMIOT PROWADZĄCY REKLAMĘ: Solinea sp. z o.o. PRODUCENT: bitop AG
Miód znany jest w większości kuchni świata. W zasadzie na całym globie ludzie wykorzystują go nie tylko do przygotowywania potraw czy napojów, ale także w medycynie naturalnej. Sporym zainteresowaniem miód cieszy się także w konwencjonalnym lecznictwie.
Jak często występuje alergia na miód?
Uczulenie na miód nie należy do powszechnie spotykanych alergii. Najczęściej dotyka osób borykających się z innymi rodzajami uczuleń – wśród ludzi zdrowych nie występuje niemal wcale, natomiast wśród chorych cierpiących na różne przewlekłe dolegliwości ze strony układu oddechowego (np. astma, sezonowe zapalenie błon śluzowych – tzw. katar sienny) – miód uczula mniej niż 2 na 1000 osób.
Nieco częściej reakcję alergiczną na miód wykazują chorzy z nietolerancjami pokarmowymi – ok. 2% w przypadku dorosłych oraz niecałe 6% w przypadku dzieci poniżej 1. roku życia. W skali społeczeństwa alergia na miód jest problemem marginalnym, choć uciążliwym dla tych, którzy zmuszeni są do unikania produktów pszczelich.
Jeśli odczuwasz typowe objawy alergii pokarmowych i podejrzewasz kilka produktów, sprawdź najpierw te pozostałe – uczulenie na miód to jedna najrzadziej spotykanych nadwrażliwości, a zatem jest bardzo mało prawdopodobne, iż znajdziesz się w gronie pechowców niemogących się cieszyć jego smakiem.
Sam miód nie ma właściwości uczulających – alergię mogą wywołać drobinki, które w naturalny sposób przedostają się do niego, przeważnie w niewielkich ilościach. Poszukiwanie tych składników miodu, które powodują występowanie reakcji alergicznych, rozpocząć należy od pyłku kwiatowego – to on odpowiada za większość uczuleń, podobnie jak pyłki drzew i traw. Alergię wziewną na pyłki wykazuje ok. 12% społeczeństwa i należy ona do najczęściej występujących w Polsce uczuleń. Nie u każdego przybiera ona taką samą postać – większość chorych odczuwa objawy w postaci sezonowego kataru czy obrzęku spojówek. Tylko u niewielu osób uczulenie przybiera poważniejszą formę. Do roślin miododajnych, których pyłki mogą mieć właściwości uczulające, należą przede wszystkim słonecznik, nawłoć, mniszek lekarski, złocień oraz bylica.