Alergia na borówki u niemowlaka - Przyczyny, Objawy i Sposoby Leczenia

Alergia pokarmowa u niemowlaka: objawy

  • wysypka - pojawia się, gdy alergeny przedostaną się przez śluzówkę, na buzi niemowlęcia oraz na skórze w okolicach zgięć łokciowych i podkolanowych pojawiają się czerwone plamy i sączące się grudki, skóra jest sucha i szorstka, a dziecko staje się płaczliwe i niespokojne
  • biegunka - w jelitach wytwarzane są duże ilości śluzu, co sprawia, że niemowlę cierpi na uporczywe biegunki (z domieszką śluzu lub krwi), kolki, ulewanie i wymioty
  • katar i sapka - obrzęk śluzówki nosa powoduje pojawienie się wodnistego kataru i sapki, czyli duszności spowodowane obrzękiem śluzówki nosa

Diagnoza alergii u niemowlaka nie jest łatwa. Zazwyczaj lekarz prosi matkę, by zapisywała, co je i obserwowała dziecko i często ta prosta metoda wystarczy, by dowiedzieć się, co uczula niemowlę i czego matka nie powinna jeść. Jeśli jednak ta metoda nie przynosi oczekiwanych efektów, trzeba wykonać testy z krwi w kierunku specyficznych przeciwciał oraz tzw. test prowokacyjny. Wykonuje się go zazwyczaj w 2. miesiącu życia dziecka. Test musi być przeprowadzony pod ścisłą kontrolą lekarza i trwa 10 dni. Polega na wprowadzaniu do diety dziecka małych ilości mleka krowiego. Pierwszym objawem alergii są zaburzenia trawienia, czyli nieprawidłowe stolce (zawierające śluz, a nawet krew), mogą też wystąpić ulewania i wymioty.

Co najczęściej uczula niemowlę

Przyczyny alergii są różne, a jej objawy mogą wystąpić u każdego - niezależnie od wieku. Problem ten dotyka również niemowlęta. U większości małych alergików niepokojące symptomy nadwrażliwości pojawiają się najczęściej ze strony przewodu pokarmowego, skóry i układu oddechowego. Czy wiesz, co najczęściej uczula maluszki? Jak rozpoznać i leczyć alergie? Na co zwrócić uwagę?

Co to jest alergia?

Alergia u niemowląt, ale także starszych dzieci i dorosłych to z definicji patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na oddziaływanie różnych obcych substancji nazywanych alergenami. Polega ona na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji – mediatorów stanu zapalnego.

Oznacza to, że alergia jest nieprawidłową reakcją organizmu na czynniki, które zwykle nie są szkodliwe i powinny być przez organizm traktowane obojętnie. U alergika tak się nie dzieje: w wyniku reakcji wydzielana jest histamina, która może powodować symptomy alergii.

Które orzechy mogą uczulać i w jakich są produktach?

Orzechy są bardzo wartościowym produktem pokarmowym. Posiadają wysoką wartość energetyczną, ze względu na dużą zawartość tłuszczów.

Tłuszcze, zaliczane do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, a to nie wszystko…

Orzechy są ponadto bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, substancji przeciwutleniających i cennych minerałów (w tym - wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku) oraz witamin.

Oprócz tego, że stanowią one bardzo zdrowe źródło pożywienia, są pyszne i mogą być bardzo atrakcyjnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Niestety… orzechy nie są dla każdego. Szacuje się, że około 1% całej światowej populacji ma uczulenie na orzechy, a w takiej sytuacji ich spożywanie niesie za sobą więcej zagrożeń niż korzyści.

Alergia może pojawić się nie tylko po zjedzeniu samych orzechów, ale również produktów, w których są one tylko dodatkiem:

  • batonów i innych słodyczy,
  • kremów kanapkowych,
  • płatków śniadaniowych itd.

Reakcja uczuleniowa częściej występuje u dzieci, choć wielu pacjentów dorosłych także cierpi z jej powodu.

U najmłodszych, u których układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony, objawy są zwykle bardziej nasilone.

Nasilenie reakcji alergicznej zależy jednak nie tylko od wieku pacjenta, ale i innych czynników, np. gatunku orzechów. Różne gatunki mają różny potencjał uczuleniowy.

Najsilniejszym ryzykiem uczulenia obarczone są: orzechy włoskie, orzechy laskowe, arachidowe, migdały, pistacje, orzechy nerkowca.

Uczulenie na migdały

Słodkie migdały to bardzo ceniony gatunek orzechów, bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze, a do tego posiadają walory smakowe wykorzystywane chociażby w cukiernictwie.

Migdały gorzkie, choć nie nadają się do jedzenia, również wykazują wiele pozytywnych wartości i stosuje się je w kosmetyce. I jedne i drugie zawierają duże ilości witaminy E zwanej „witaminą młodości”, ponieważ skutecznie hamuje ona procesy starzenia ludzkiego organizmu.

Na przykład u dzieci uczulonych na białko mleka krowiego zmiany skórne mogą pojawiać się na całym ciele alergia skórna na twarzy obejmuje policzki oraz okolice oczu i ust, ponadto wysypka występuje np.

Czytaj dalej...

Ryzyko wystąpienia objawów nadwrażliwości na miód jest również nieco wyższe w przypadku osób uczulonych na jad pszczeli sporadycznie może się zdarzyć, że w słoiku miodu znajdą się mikroskopijne fragmenty ciał pszczół oraz cząsteczki samego jadu.

Czytaj dalej...

Kaszka na skórze twarzy, czerwone suche plamy na policzkach, wysypka na szyi i dekolcie to tylko kilka objawów uczulenia na twarzy, które mogą wystąpić jako reakcja alergiczna na słońce, dane pokarmy, kosmetyki, środki drażniące i inne.

Czytaj dalej...

Nadwrażliwość na pokarmy Nadwrażliwość na pokarmy to nadmierna, patologiczna i nieadekwatna do sytuacji reakcja organizmu na jakąś substancję, której spożycie może wywołać objawy ze strony różnych narządów i układów.

Czytaj dalej...