Co jeść, gdy wypadają włosy - Kluczowe składniki dla zdrowia włosów
Pielęgnacja włosów skłonnych do wypadania - odpowiednie kosmetyki
Oprócz tego, co jeść, gdy włosy wypadają, warto wiedzieć, jakich kosmetyków używać. Szczególnie istotny wydaje się być szampon, jednak pielęgnację włosów skłonnych do wypadania można wzbogacić o odpowiednie odżywki, maski czy oleje. Kerium Szampon przeciw wypadaniu włosów od La Roche-Posay to kosmetyk przeznaczony dla osób, które pragną przerwać cykl nadmiernej utraty włosów. Szampon skutecznie poprawi objętość włosów, sprawi, że będą gęstsze i zdrowsze oraz bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych. Mogą używać go zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy posiadają każdy rodzaj włosów.
Również to, jakich kosmetyków używamy do pielęgnacji twarzy, może mieć wpływ na kondycję naszej skóry głowy. Jest to szczególnie zauważalne wokół linii włosów, gdzie mogą osadzać się resztki kosmetyków, których używamy do mycia twarzy. Dlatego też bardzo ważne jest, by dokładnie zmywać produkt z twarzy i nie zapominać o linii włosów. Dobrym rozwiązaniem jest wybór skutecznego, ale delikatnego w działaniu kosmetyku, jakim jest Żel oczyszczający do twarzy Effaclar. Jego ulepszona formuła zawiera Phylobiomę. To składnik aktywny, który wspiera równowagę mikrobiomu skóry, a także pomaga łagodzić i redukować niedoskonałości poprzez zmniejszanie namnażania się bakterii C.acnes IA1. Kosmetyk skutecznie usuwa zanieczyszczenia, pozostawiając skórę czystą i odświeżoną.
Dlaczego wypadają włosy?
Przerzedzenie lub dziedziczne łysienie (zwane także łysieniem androgenowym) jest jedną z głównych przyczyn wypadania włosów i dotyczy zarówno mężczyzn, jak i kobiet. Łysienie plackowate, będące chorobą autoimmunologiczną, to kolejny przykład. W tym przypadku to organizm atakuje własne komórki włosowe.
Zmniejszanie się objętości fryzury może być wczesnym sygnałem choroby tarczycy lub niedokrwistości. Dzięki prawidłowemu leczeniu łysienie często zostaje zatrzymane i odwrócone. Utrata włosów po długotrwałej chorobie jak przeziębienie, narkoza przedoperacyjna, wysoka gorączka, zakażenie lub grypa są również znaczącymi przyczynami tego problemu.
Radioterapia i chemioterapia często prowadzą do czasowego wyłysienia, podobnie jak trichotilomania – zaburzenie, gdzie osoba nieświadomie wyrywa swoje włosy. Nadmierna utrata kosmyków po porodzie lub w okresie menopauzy jest związana ze spadkiem poziomu estrogenów. Problem ten może być częściowo odwrócony, lecz objętość włosów rzadko wraca do stanu sprzed przekwitania.
Stres i traumatyczne wydarzenia życiowe także nasilają utratę włosów. Podobnie jak radykalna dieta oraz znaczny spadek masy ciała. Problem nadmiernego wypadania włosów często ujawnia się od 3 do 6 miesięcy po zmianie nawyków żywieniowych.
Utrata włosów często jest spowodowana niewłaściwym poziomem witamin i minerałów, takich jak nadmiar witaminy A, niedobór witamin z grupy B, D3 czy niedobór białka i żelaza w diecie, co jest szczególnie ważne dla prawidłowej kondycji włosów.
Przyjmowanie niektórych leków na receptę również może być przyczyną wypadania włosów, podobnie jak nieprawidłowa pielęgnacja pasm, w tym częste farbowanie, stosowanie silnych kosmetyków, suszenie gorącym powietrzem, używanie prostownicy, mocne upięcia czy ciasne warkoczyki, które przyczyniają się do uszkodzenia włókien włosowych oraz podrażnień skóry.
Pozostałe przyczyny nadmiernej utraty włosów
Przyczyny wypadania włosów mogą być bardziej złożone niż się wydaje. Oprócz wcześniej wymienionych czynników, takich jak stres, problemy z tarczycą czy dieta, istnieje kilka innych ważnych aspektów, które mogą nasilać ten problem:
Co jeść na wypadające włosy?
To, co spożywamy w bardzo dużym stopniu wpływa na nasz wygląd, samopoczucie czy kondycję. Dlatego zła dieta może doprowadzić do osłabienia układu odpornościowego oraz różnorakich schorzeń. W wielu przypadkach widząc niepożądane efekty jak np. wypadające włosy, wystarczy zastanowić się, co jeść i zmienić dietę. Tak więc co jeść, gdy wypadają włosy?
Białko
Aminokwasy mają znaczący wpływ na budowę skóry głowy, dlatego ich niedobór może sprawić, że włosy będą szybciej się starzeć i wypadać. Żeby temu zapobiec, należy spożywać mięso (z wykluczeniem hodowlanych kurczaków i indyków karmionych antybiotykami), ryby (z pominięciem pangi i tilapii), nabiał, komosę ryżową, amarantus i rośliny strączkowe.
Antyoksydanty
Gdy mierzymy się z problemem wypadania włosów, pytamy: co jeść? Na pewno warto wzbogacić dietę o produkty takie jak: pomidory, papryka, melony, bób, szpinak, wiśnie, czereśnie, jagody, morele czy śliwki, które są bogate w antyoksydanty, co pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Warto uzupełnić o nie jadłospis.
Witaminy
witamina A - stymuluje wzrost mieszków włosowych, a jej brak sprawia, że włosy są suche i łamliwe. Znajdziemy ją m. in. w brokułach, dyni, owocach dzikiej róży, kapuście, marchewce, morelach, pomidorach, pomarańczach, maśle czy wątróbce.
witamina C - jej niedobór prowadzi do łamliwości i rozdwajania włosów oraz pogorszenia działania cebulek. Warto jeść np. czarną porzeczkę, jagody, maliny, owoce cytrusowe, paprykę, jarmuż, szpinak.
witamina E - odpowiednia jej ilość przyspiesza wzrost włosów oraz poprawia poziom ich nawilżenia. Znajdziemy ją w jajkach, orzechach, nasionach roślin oleistych, zielonych warzywach czy pieczywie pełnoziarnistym.
Mikroelementy, takie jak cynk, miedź i żelazo
Te mikroelementy mają wpływ na kondycję i wygląd włosów. Zbyt mała ilość cynku prowadzi do hiperkeratozy skóry oraz nadmiernego wypadania włosów. Cynk znajdziemy w ostrygach, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, orzeszkach ziemnych, wołowinie czy gorzkiej czekoladzie. Natomiast niedobór miedzi skutkuje zmianami strukturalnymi włosów, a żelaza łysieniem u kobiet. Produkty bogate w miedź to m. in. kakao, kasza gryczana, natka pietruszki, nasiona słonecznika, a w żelazo: mak, soja, kasza jaglana czy sardynki z puszki.
Twoje sugestie
Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.
Jak dbać o skórę z tatuażem? Czym smarować?
Popularność tatuaży jako trwałej ozdoby ciała człowieka nieprzerwanie rośnie. Tak jak kiedyś trudno było spotkać osobę wytatuowaną, tak obecnie coraz rzadziej poznajemy nowe osoby, które nie mają choćby jednej, małej „dziary”. Za tą powszechnością idą też jednak pewne obowiązki, a mianowicie odpowiednia higiena – jak zatem właściwie dbać o skórę pokrytą tatuażem?
Cera tłusta (łojotokowa) – przyczyny, charakterystyka, pielęgnacja skóry tłustej i mieszanej
Tłusta, nadmiernie błyszcząca, z widocznymi porami i zaskórnikami – tak wygląda skóra łojotokowa. Często nie dotyczy tylko cery, czyli skóry na twarzy, ale także pleców, klatki piersiowej i głowy. Dowiedz się, jak należy pielęgnować skórę tłustą, aby wpłynąć na jej kondycję.
Tatuaż z henny dla dzieci i dorosłych – czy jest bezpieczny?
Henna jest naturalnym barwnikiem pozyskiwanym z roślin, który wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Tatuaże z henny są popularną metodą tatuowania ciała, gdyż w przeciwieństwie do naturalnych tatuaży znikają po kilku tygodniach bez pozostawienia śladu. Należy jednak pamiętać, że henna jest dość częstym alergenem powodującym reakcje uczuleniowe na skórze.
U nas zapłacisz kartą