Jak złagodzić zaczerwienienie pryszcza?
Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? 5 sposobów na idealny barszcz
Żeby barszcz czerwony nie stracił koloru, podczas gotowania możesz dodać do niego np. 1/3 szklanki octu jabłkowego. Za słodki barszcz czerwony wzbogać dodatkową porcją zakwasu, odrobiną soku z cytryny lub zalewą z kiszonych ogórków.
fot. Adobe Stock
Barszcz czerwony to danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W wielu domach pojawia się też zamiast żurku podczas wielkanocnego śniadania. Gotujemy go również bez konkretnej okazji, bo to w końcu jedna z najbardziej klasycznych, polskich zup. Pewnie znalazłaś już idealny przepis na barszcz czerwony, ale przydadzą ci się też sprawdzone sposoby na to, jak go uratować, gdy coś pójdzie nie tak.
Co zrobić, żeby barszcz czerwony miał ładny kolor? Zawsze stosuję ten prosty trik
Barszcz czerwony cenimy za smak, ale w tym przypadku ważny jest również intensywny, czerwony kolor. Co zrobić, aby barszcz był pięknie czerwony? I jak uratować blady, brązowy barszcz? Mam na to sprawdzone sposoby.
Intensywne gotowanie buraków sprawia, że tracą swój intensywny kolor: stają się blade, czasem wręcz lekko brązowe i nieapetyczne. Moja babcia zawsze powtarzała, że do barszczu trzeba koniecznie dodać odrobinę octu (może być jabłkowy) lub kwasku cytrynowego, aby buraki zachowały ładny kolor, ale nie jest to jedyna zasada, o której warto pamiętać. Ja mam swój od lat sprawdzony patent, który sprawia, że barszcz ma idealny kolor.
Gotuj buraki wolno i w całości
Szybkie gotowanie (na dużym ogniu) buraków im nie służy. Najlepiej gotować barszcz na małym ogniu (aby zupa lekko pyrkała) i co ważne: buraki lepiej gotować w całości, a kiedy będą miękkie, wyjąć je i zetrzeć na tarce i dopiero dodać do zupy. Jeśli z kolei gotujesz barszcz na zakwasie – po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj już zupy do wrzenia.
To mój sprawdzony sposób i przepis na idealnie czerwony barszcz – po ugotowaniu zupy, do jeszcze gorącego barszczu wrzucam połówki lub ćwiartki surowego buraka i zostawiam do następnego dnia. Ta metoda doskonale sprawdza się przy barszczu wigilijnym robionym na zakwasie, ale też z tradycyjnym barszczykiem z tartymi burakami czy przy barszczu ukraińskim. Surowy burak nie tylko da piękny kolor, ale też nada zupie głębszego smaku.