Jak przygotować krem do twarzy z kasztanów - Prosty przewodnik
Dowiedz się więcej:
Kasztany wykazują silne właściwości lecznicze, zwłaszcza niedojrzałe nasiona, skryte jeszcze w łupince. Jednak nie tylko one są wykorzystywane do celów zdrowotnych. Mówiąc o właściwościach leczniczych kasztanowca, nie mamy na myśli tylko samych owoców, ale też korę, kwiaty i liście.
Uwaga! Niedojrzałe kasztany mogą być silnie trujące. Dopiero odpowiednio przetworzone uwalniają swoje dobroczynne właściwości. Większość zielonych kasztanów wykorzystywanych jest przez profesjonalne firmy farmaceutyczne. Zdatne są dopiero po odpowiedniej obróbce i przetworzeniu.
Warto wiedzieć, że to, co zbieramy i nazywamy kasztanami, to nasiona kasztanowca zwyczajnego. Wraz z zieloną kolczastą łupiną - tworzą owoc.
Właściwości lecznicze kwiatów, kory, liści, owoców i nasion kasztanowca:
- wzmacniają naczynia krwionośne,
- poprawiają krążenie krwi,
- łagodzą problemy trawienne,
- zapobiegają obrzękom, łagodzą cellulit
- zmniejszają krwiaki i siniaki.
Naturalny krem do twarzy – przykładowe przepisy i zasady tworzenia kremów DIY
Naturalny krem do twarzy, jak sama nazwa wskazuje, oparty jest wyłącznie na naturalnych składnikach. W największym uproszczeniu to połączenie tłuszczu, wody i dodatkowych półproduktów. Odpowiedni ich dobór pozwala uzyskać kremy odpowiednie dla konkretnych typów cery.
Idea kosmetyków DIY (z ang. do it yourself), czyli własnoręcznie wykonywanych, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Oprócz maseczek, balsamów można też przygotować w pełni naturalny krem do twarzy. Jest o wiele zdrowszy od tych gotowych do kupienia w drogeriach. Dodatkowo tańszy i bezpieczniejszy w użyciu, gdyż nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, które mogą uczulić i podrażnić skórę.

Jak zrobić krem do twarzy - przepisy krok po kroku
Domowe kremy są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki oraz rondelek, miseczkę, szpatułkę, trzepaczkę i pojemniczek na krem. Miseczka i rondelek będą Ci potrzebne do przygotowania kąpieli wodnej. Pamiętaj także o zachowaniu kolejności poszczególnych opisywanych przez nas kroków.
A oto przepis na najprostszy, podstawowy krem nawilżający - lista składników:
- 30 ml oleju kosmetycznego lub masła Shea,
- 70 ml hydrolatu z aloesu (możesz go zastąpić naparem z ziół, na przykład rumianku czy lawendy),
- po kilka kropli gliceryny oraz olejku eterycznego,
- wosk pszczeli - ok. 5 g.
Sposób wykonania:
- jeśli zamiast hydrolatu postanowiłaś użyć naparu, przygotuj go wcześniej i lekko przestudź,
- odmierzoną ilość oleju lub masła umieszczamy w miseczce, miseczkę wstawiamy do rondla z gotującą się wodą. Kiedy olej będzie bardzo ciepły, dodajemy do niego 5 g emulgatora i energicznie mieszamy trzepaczką aż do połączenia się obydwu składników i uzyskania gładkiej konsystencji,
- ciągle mieszając, zestawiamy rondel z kuchenki,
- wylewamy gorącą wodę z rondelka i wlewamy zimną - w ten sposób temperatura oleju szybciej się obniży i będzie można dodać kolejne składniki,
- po osiągnięciu temperatury około 40 stopni Celsjusza możemy do fazy olejowej dodać składniki fazy wodnej - dodaj więc kilka kropli gliceryny, olejki eteryczne i witaminy w kroplach,
- kiedy krem wystygnie, ponownie wymieszaj go energicznie trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały, a krem nabrał puszystości. Przełóż go szpatułką do wyparzonego wcześniej słoiczka.
Domowe kosmetyki na bazie wody, do których nie dodajemy konserwantów, w szczególności kremy do twarzy, należy przechowywać w lodówce. Masz wtedy pewność, że krem jest świeży. Maksymalny czas użycia i przechowywania kremu to 5-7 dni.