Jak przygotować domowy krem do twarzy?
Jak zrobić krem do twarzy domowym sposobem?
Poniżej prezentujemy 2 ciekawe przepisy – z pewnością pomogą one osobom, które zastanawiają się, jak zrobić krem do twarzy DIY. Wypróbujcie nasze przepisy i dajcie znać w komentarzach, co sądzicie o takich kosmetykach!
#1 Krem z olejem migdałowym
Ten krem posiada bogate właściwości antyoksydacyjne, może być używany przez osoby dorosłe i dojrzałe, na których skórze zaczynają pojawiać się zmarszczki. Należy go stosować na oczyszczoną skórę, najlepiej rano i wieczorem.
Składniki kremu:
- masło shea (1 łyżka),
- olej kokosowy (2 łyżki),
- olej migdałowy (¼ szklanki),
- ulubiony olejek eteryczny (kilka kropli),
- witamina E w kapsułkach (1 kapsułka),
- wosk pszczeli (2 łyżki).
Przygotowanie kremu:
Rozpuścić składniki (bez witaminy E i olejku eterycznego) w misce do kąpieli wodnej, od czasu do czasu je mieszając. Przelać do szklanego słoiczka i dodać witaminę E oraz ulubiony olejek eteryczny. Pozostawić do ostygnięcia. Zakręcić słoik z kosmetykiem. Gotowe!
#2 Krem z lanoliną
Krem ten, ze względu na skład i zawarte w nim emolienty, jest zalecany dla cery podrażnionej i alergicznej. Krem wykazuje lekkie działanie przeciwzmarszczkowe oraz nawilżające. Można go stosować rano i na noc.
Składniki kremu:
- boraks (szczypta),
- lanolina (1 łyżeczka),
- ulubiony olejek eteryczny (1 łyżeczka),
- olejek z geranium (kilka kropel),
- olej z kiełków pszenicy (pół łyżeczki),
- woda mineralna (2 łyżki)
- wosk pszczeli.
Przygotowanie kremu:
Lanolinę oraz wosk pszczeli należy rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu należy wymieszać ze sobą olejek z pszenicy oraz ulubiony olejek eteryczny (np. migdałowy). Dodać oleje do rozpuszczonej masy i ubić je razem spieniaczem do mleka. Rozpuścić boraks w wodzie i dolać do ubitej masy, odczekać aż krem zgęstnieje. Dolać olejek z geranium i wymieszać. Przelać krem do szklanego pojemniczka, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce!
Naturalny, nawilżający krem do twarzy
Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki: 125 ml wody lub hydrolatu, 1/2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12–15 g wosku pszczelego. Opcjonalnie dołożyć można substancje dodatkowe, jak kwas hialuronowy. Wodę kwiatową, czyli hydrolat, lub wodę destylowaną miesza się z gliceryną i odstawia. Wszystkie masła, oleje, wosk wkłada się do miski i umieszcza nad kąpielą wodną w celu rozpuszczenia. Kiedy osiągną płynną konsystencję, przekłada się je do naczynia z zimną wodą w celu przestudzenia. Powinny mieć taką samą temperaturę co frakcja wodna. Następnie blenduje się frakcję olejową i małymi partiami dodaje wodną. Krem zacznie się robić jasny, białawy, puszysty. Na koniec dorzucić można dodatkowe składniki i jeszcze przez chwilę całość się mocno blenduje. Gotowy krem przekłada się do słoiczków i przechowuje w chłodnym miejscu.
Żeby uzyskać przeciwzmarszczkowy krem do twarzy w pełni naturalny, potrzebne będą: 20 ml oleju kokosowego, 30 ml wosku pszczelego, 5 ml wody destylowanej, 5 ml olejku z dzikiej róży, 5 ml witaminy E, 5 kropel olejku pelargoniowego. Do miski położonej nad kąpielą wodną wkłada się olej kokosowy i wosk. Po ich rozpuszczeniu miskę ściąga się ze źródła ciepła i lekko studzi. Następnie dodaje się wodę. Po dokładnym połączeniu dorzuca się pozostałe składniki. Po ostudzeniu krem przekłada się do słoiczka i przechowuje w lodówce.
Jak ustalić proporcje kremu?
Masła i oleje można w zasadzie dowolnie wymieniać, pamiętając o tym, ze np. masło kakaowe nadaje gęstszą konsystencję, jeśli zmienimy masła na oleje, będziemy musieli zagęszczać balsam gumą lub zastosować wosk pszczeli. Z proporcjami też możemy eksperymentować.
Faza wodna powinna mieć od 65 do 80% udziału w kremie, faza olejowa analogicznie 35% -20%.
Przy doborze składników sprawdzamy jaki maxymalny procent danego składnika możemy użyć w naszym kremie i liczymy ile to będzie ml (zakładając, że zrobimy sobie 100ml kremu będzie nam łatwiej obliczyć 1%=1ml, potem pomnożymy sobie wszystko razy 2 do 200ml itd.) Część maseł/olejków można stosować do 100% na skórę. Te zostawiamy na koniec, bo stanowić będą naszą bazę, i na koniec wyjdzie nam o ile ml musimy uzupełnić naszą miksturę.
I tak np. wyciąg z malin stosujemy do 5% i rozpuszcza się w wodzie. Więc dla kremu 100ml, gdzie frakcja wodna ma stanowić 80% mamy wyliczenie:
80ml – 5ml = 75ml na pozostałe składniki
Kolejnym składnikiem jest d- panthenol – znowu max 5%, więc znowu odejmujemy
75ml – 5ml = 70ml
I tak z każdym kolejnym składnikiem, aż wyliczymy całe proporcje mikstury.
Ilość konserwantu przyjmujemy już dla gotowej mikstury – na 100ml krem 1%=1ml konserwantu.