Jak przygotować domowy krem do twarzy?

Jak ustalić proporcje kremu?

Masła i oleje można w zasadzie dowolnie wymieniać, pamiętając o tym, ze np. masło kakaowe nadaje gęstszą konsystencję, jeśli zmienimy masła na oleje, będziemy musieli zagęszczać balsam gumą lub zastosować wosk pszczeli. Z proporcjami też możemy eksperymentować.

Faza wodna powinna mieć od 65 do 80% udziału w kremie, faza olejowa analogicznie 35% -20%.

Przy doborze składników sprawdzamy jaki maxymalny procent danego składnika możemy użyć w naszym kremie i liczymy ile to będzie ml (zakładając, że zrobimy sobie 100ml kremu będzie nam łatwiej obliczyć 1%=1ml, potem pomnożymy sobie wszystko razy 2 do 200ml itd.) Część maseł/olejków można stosować do 100% na skórę. Te zostawiamy na koniec, bo stanowić będą naszą bazę, i na koniec wyjdzie nam o ile ml musimy uzupełnić naszą miksturę.

I tak np. wyciąg z malin stosujemy do 5% i rozpuszcza się w wodzie. Więc dla kremu 100ml, gdzie frakcja wodna ma stanowić 80% mamy wyliczenie:

80ml – 5ml = 75ml na pozostałe składniki

Kolejnym składnikiem jest d- panthenol – znowu max 5%, więc znowu odejmujemy

75ml – 5ml = 70ml

I tak z każdym kolejnym składnikiem, aż wyliczymy całe proporcje mikstury.

Ilość konserwantu przyjmujemy już dla gotowej mikstury – na 100ml krem 1%=1ml konserwantu.

Przepis na domowy krem nawilżający (200ml*)

* krem ma konsystencję lekkiego musu i jest bardzo „puszysty” więc będziesz potrzebować pojemniczka 400ml

-spirytus / płyn odkażający + waciki kosmetyczne

– dwie szklane zlewki i szklane mieszadełko (zlewki można zastąpić kubkami, które nie pękną w gorącej wodzie. Najlepiej nie używać plastiku, bo wchodzi w reakcje chemiczne, szczególnie gdy go podgrzewamy, metal może dezaktywować nasze składniki aktywne, więc też odpada. Ceramiczna łyżeczka będzie ok)

– mikserek (taki za 5zł do spieniania mleka do kawy jest wystarczający)

– większy garnek + sitko o płaskim „dnie” w które możemy wstawić nasze zlewki do pogrzewania w kąpieli wodnej

– miarki – do precyzyjnego odmierzania. Mogą być łyżeczki, a może być strzykawka z apteki (do płynów, z masłami i proszkiem będzie już problem) Takie miarki są w sklepach z drobnym AGD – ja część kupiłam w necie, część w IKEA.

– pojemniczek na krem – ja użyłam pojemnika 400ml, mimo, że przepis jest na 200ml kremu. Krem wychodzi bardzo puszysty i zawsze zajmuje mi więcej miejsca niż same składniki 😀

– przepis z dokładną ilością składników

– film do oglądania podczas miksowania 🙂

– paseczki do sprawdzania odczynu PH kosmetyku. Gotowy krem powinien mieć Ph 5,5. Krem wychodzi odrobinę zbyt zasadowy (Ph 7). Ph kosmetyków można z powodzeniem regulować środkami spożywczymi, które każdy z nas ma w kuchni – sodą oczyszczoną podwyższamy zbyt niskie Ph, natomiast kwaskiem cytrynowym obniżamy zbyt wysokie 😀

**** ZANIM PRZYSTĄPISZ DO PRACY DOKŁADNIE UMYJ RĘCE, WYDEZYNFEKUJ BIURKO I WSZYSTKIE POJEMNICZKI, MIARKI, ŁYŻECZKI KTÓRYCH BĘDZIESZ UŻYWAĆ ****

To bardzo ważne! Nie chcesz sobie przecież wcierać grzybów i bakterii w twarz!

Po co stosować krem do twarzy?

Krem do twarzy to kosmetyk, który ma za zadanie odpowiednio nawilżyć twarz i przygotować skórę do nałożenia make-upu. Niektóre kremy mają dodatkowo działanie odżywcze, redukujące zmarszczki, a także spowalniające starzenie skóry. Można ich używać zarówno w dzień, jak i na noc.

Wiemy już, po co stosować krem do twarzy. W następnej kolejności warto dowiedzieć się także, jak zrobić krem do twarzy, w końcu tego dotyczy niniejszy poradnik. Gotowa na dużą dawkę praktycznej wiedzy?

Jak zrobić krem do twarzy? Które składniki mogą być potrzebne?

Do produkcji kosmetyków do twarzy DIY będą potrzebne:

  • emulgator – najlepiej w tym celu sprawdzi się wosk pszczeli, jego zadaniem jest połączenie składników kremu, dla osób uczulonych na pszczeli wosk polecane są roślinne emulgatory,
  • dodatki kosmetyczne i pielęgnacyjne – w tym celu można wykorzystać kwas hialuronowy lub olejki eteryczne – wszystko, co tylko podpowie nam nasze powonienie, oczywiście biorąc pod uwagę alergię i nadwrażliwość na niektóre substancje,
  • frakcja wodna (np. woda kwiatowa) wymieszana z gliceryną – dzięki tej frakcji krem będzie się lepiej wchłaniać, a jego właściwości będą silniejsze,
  • frakcja tłuszczowa – olej migdałowy, masło shea lub inne ulubione olejki – z tym rodzajem składniku można eksperymentować w zależności od tego, jaki zapach jest naszym ulubionym,

A także specjalistyczny sprzęt – blender, termometr, miska do kąpieli wodnej, szpatułka silikonowa, szklane pojemniczki oraz waga.

Naukowcy, szukając tej najbardziej trwałej i stabilnej często producenci kosmetyków zamykają ją w ciemnych opakowaniach, żeby nie ulegała utlenianiu, albo dodają w postaci proszku czy kapsułek, które miesza się z bazą tuż przed nałożeniem na skórę.

Czytaj dalej...

Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki 125 ml wody lub hydrolatu, 1 2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12 15 g wosku pszczelego.

Czytaj dalej...

W odróżnieniu od klasycznego woskowania, w metodzie Lycon obłędnie pachnące, kolorowe woski prosto ze słonecznej Australii nakłada się nie na suchą, odtłuszczoną skórę, ale na skórę posmarowaną specjalną oliwką.

Czytaj dalej...

Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki 125 ml wody lub hydrolatu, 1 2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12 15 g wosku pszczelego.

Czytaj dalej...