Jak złagodzić zaczerwienienie pryszcza?
Jak wybrać dobry schab?
Z pustego i Salomon nie naleje, a z kiepskiego schabu nawet najlepszy szef kuchni nie przygotuje wyśmienitego dania. Trzeba pamiętać, że wybór odpowiedniego kawałka mięsa ma kluczowe znaczenie dla finalnego efektu. Na co powinniście zwrócić uwagę, wybierając schab na pieczeń?
Po pierwsze, kolor mięsa. Dobry schab powinien być jasnoróżowy. Jeżeli wybierzecie blade mięso, pieczeń będzie zbyt miękka, niemal „gumowata”. Zbyt ciemny schab będzie natomiast suchy i twardy.
Po drugie, tłuszcz. Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wybór możliwie najchudszego kawałka schabu, który nie ma zewnętrznej warstwy tłuszczu. Dlaczego należy unikać takiego mięsa? Ponieważ tłuszcz odpowiada za nawilżenie mięsa, a dodatkowo jest nośnikiem smaku. Pamiętajcie jednak, że nie może być go zbyt dużo. Idealna warstwa powinna 2-3 mm grubości i być równomiernie rozłożona na całym kawałku. Ważne: unikajcie mięsa pokrytego tłuszczem o żółtawym zabarwieniu! Warstwa na świeżym schabie powinna być biała.
Po trzecie, unikajcie pakowanych kawałków. Lepszym wyborem jest mięso prosto z lady chłodniczej. Wybierając taki schab, łatwo ocenicie, czy jego krawędzie są wyschnięte, sprawdzicie ilość tłuszczu i zorientujecie się, czy mięso nie ma przerostów. Nie polecamy też kawałków z przyprawami, a to z dwóch powodów: lepiej przyprawić schab zgodnie z własnymi preferencjami, a poza tym zdarza się, że w ten sposób sprzedawcy próbują ukryć, że mięso nie jest pierwszej świeżości (choć oczywiście nie jest to regułą).
Zobacz też: Jak smażyć wołowinę, żeby była miękka i soczysta?
Tak powstaje pryszcz
Bakterie uwalniają enzymy (lipazy) rozkładające obojętne tłuszcze łoju na mniejsze cząstki (wolne kwasy tłuszczowe). Właśnie te kwasy tłuszczowe powodują powstawanie stanów zapalnych. Wzrasta liczba zakażonych komórek i wydzieliny wypełnającej woreczek. Jest tam coraz mniej miejsca, przez co nasila się nacisk na ścianki mieszka włosowego zablokowanego czopem rogowym. W pewnym momencie ścianki nie wytrzymują nacisku, pękają, a zawartość rozlewa się na otaczającą tkankę. Powstaje ostry stan zapalny, tworzą się krosty.
Trądzik pospolity może mieć różne etapy. Pierwsza odmiana trądziku charakteryzuje się zaskórnikami utrzymującymi się przez miesiące, a nawet lata, w okresie dojrzewania. Rozróżnia się zaskórniki otwarte i zamknięte. W zaskórnikach zamkniętych ujście mieszka jest zatkane, spod skóry prześwituje biaława grudka, czop łojowo-rogowy. Często dochodzi do zakażeń i nagromadzenia się ropy, ponieważ zawartość mieszka nie może się wydostać na zewnątrz. W zaskórnikach otwartych ujście się nie domyka, widoczny jest czarny punkt. Nie ma on nic wspólnego z brudem, jak się powszechnie uważa. Czarny kolor spowodowany jest utlenianiem się czopu rogowo-tłuszczowego. Kolejnym etapem trądziku jest jest acne papulopustolosa. W zaskórniku powstały już zmiany zapalne, grudki i krosty. Ten etap może ciągnąć się latami. Prawie każda krosta pozostawia wklęsłą (rzadziej także wypukłą) bliznę. Jeśli trądzik się pogarsza, rozwija się raczej rzaska forma acne conglobata. W wyniku stanu zapalnego wokół mieszka tworzą się guzkowate nacieki i ropne, a po ich ustąpieniu pozostają blizny wklęsłe i wypukłe.
Pryszcze – Guzki i guzy
Jak wyglądają guzy?
Są podobne do grudek, ale o ile grudki są umiejscowione dość płytko, to guzy rozwijają się w głębszych warstwach skóry. Po naciśnięciu takiego guza (jest na wierzchu czerwony) czuć wyraźnie ból i twardość umiejscowioną dość głęboko.
Jak powstają guzy?
Guzy powstają w sposób podobny do grudek tzn. najpierw dochodzi do powstania luki w ścianie pora skóry, a następnie luka ta wypełnia się zanieczyszczeniami, dołączają się bakterie i rodzi się problem.
Problem jest tym większy, że głęboko w skórze może dojść do kolejnych pęknięć i tworzenia się kolejnych luk i w ten sposób guz rośnie i wypełnia głęboko położone warstwy skóry.
Jak postępować z guzami?
Nawet jeśli mocno się postarasz, to guza i tak nie wyciśniesz. Jest to oczywiście niewskazane, a powiedziałabym wręcz, że absolutnie zabronione. Próbując wycisnąć guza możesz jedynie doprowadzić do rozlania się jego zawartości wewnątrz skóry i rozprzestrzenić problem na większe powierzchnie.
Pojedyncze guzki mogą (i powinny) zanikać tak, jak grudki. Możesz je smarować po wierzchu środkami przeciwbakteryjnymi i też powinny zadziałać, choć nie tak dobrze, jak przy grudkach (muszą głębiej penetrować skórę).
Jeśli masz skłonności do tworzenia się guzów i masz ich sporo na ciele – konieczne będzie leczenie dermatologiczne, prawdopodobnie ogólnoustrojowe (tabletki). Samodzielnie niewiele zdziałasz.