"Odkrywanie Czerwonego Śladu po Plastrowaniu"
Trądzik różowaty – co należy o nim wiedzieć?
Posiadanie cery naczynkowej bardzo często wiąże się z inną przypadłością, jaką jest trądzik różowaty. To przewlekła i zapalna choroba skóry, która z roku na rok dotyczy coraz większej liczby kobiet w coraz młodszym wieku. Kiedyś wychodzono z założenia, że trądzik różowaty to przede wszystkim problem kobiet w średnim wieku, które zaczynają wchodzić w okres menopauzy. Aktualnie jego pierwsze objawy można zauważyć już około 25. roku życia.
Trądzik różowaty, którego jednym z objawów jest nagłe zaczerwienienie twarzy i szyi, stanowi zupełnie inną jednostkę chorobą niż trądzik pospolity. Niestety podobieństwo nazw, a także niejednoznaczne pierwsze symptomy rosacea sprawiają, że niektóre osoby w jego leczeniu stosują preparaty przeciwtrądzikowe, które mogą zaostrzyć objawy lub zupełnie nie zwracają na nie uwagi. W przypadku trądziku różowatego warto mieć jednak na uwadze, że może on rozwijać się na wcześniejszym podłożu łojotokowym.
Trądzik różowaty to choroba, której całkowite wyleczenie nie jest możliwe. Warto jednak pamiętać, że wczesne rozpoznanie objawów choroby daje duże szanse na skuteczne uporanie się z rumieniem na skórze i niedopuszczenie do rozwoju pozostałych objawów.
Przyczyny trądziku różowatego
Skąd tak naprawdę na skórze bierze się trądzik różowaty i towarzyszący mu rumieniec na twarzy oraz nierzadko piekąca twarz? Niestety jego dokładne przyczyny w dalszym ciągu nie zostały poznane, mimo to lekarze i naukowcy jego podwalin upatrują przede wszystkim w uwarunkowaniach genetycznych, a także niewłaściwym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego, co może także wiązać się z niepoprawną pracą bariery ochronnej skóry.
Ponadto do przyczyn występowania trądziku różowatego można zaliczyć zaburzenia gospodarki hormonalnej. Choroba ta często uaktywnia się w przypadku kobiet w ciąży, stosujących antykoncepcję hormonalną lub przechodzących menopauzę. Przyczyną mogą być także zaburzenia naczynioruchowe, które sprawiają, że naczynia krwionośne umiejscowione na naszej twarzy są bardziej aktywne niż w przypadku innych typów skóry.
Jak pozbyć się zaczerwienienia na twarzy?
Jak zlikwidować zaczerwienienia na twarzy? Aby skutecznie walczyć z zaczerwienioną skórą, musimy poznać jej przyczynę. Jeśli za pojawienie się rumienia i pieczenia odpowiedzialny jest konkretny składnik, należy całkowicie wykluczyć go ze swojej pielęgnacji. Sytuacja wygląda podobnie w przypadku spożywania niektórych pokarmów. Pamiętaj jednak, że jeśli zauważysz u siebie objawy, które mogą wskazywać na trądzik różowaty, powinieneś udać się do dermatologa, który będzie w stanie dokładnie ocenić źródło rumieńca na policzku lub ewentualnie zleci dodatkowe badania w celu potwierdzenia diagnozy.
W leczeniu trądziku różowatego w zależności od nasilenia objawów stosuje się najczęściej kwas azelainowy lub nadtlenek benzoilu. W niektórych przypadkach konieczne może okazać się zastosowanie antybiotyków na zmienioną chorobowo skórę.
Pielęgnacja cery naczynkowej
Cera naczynkowa jest typem skóry, który wymaga szczególnego traktowania. Dlatego też oprócz profilaktyki i unikania czynników pogarszających jej objawy, bardzo istotną rolę odgrywa właściwa pielęgnacja. Dobierając kosmetyki do cery naczynkowej, powinniśmy bardzo dużą uwagę zwracać na zawarte w nich składniki. Jak już wiadomo, niektóre z nich mogą silnie ją podrażnić, a także zaostrzyć objawy trądziku różowatego.
Do demakijażu warto sięgać po łagodnie oczyszczające mleczka lub specjalne olejki bądź balsamy usuwające makijaż. Najczęściej zawierają w swoim składzie emolienty, które delikatnie natłuszczają i tym samym zabezpieczają wymagającą skórę. W przypadku oczyszczania twarzy dobrze sprawdzą się pianki do cery wrażliwej. Składnikiem, który świetnie sprawdzi się w przypadku cery naczynkowej, jest oczar wirginijski. Warto stosować go po oczyszczaniu skóry w formie toniku do twarzy lub hydrolatu.
Step-by-step directions
Start by boiling 2 whole beets. Wash and scrub the beets and place them in a medium pot. Fill it with water enough to cover the beetroots. Bring it to a boil and simmer for about 30-40 minutes or until tender. Once they are cooked, peel and grate them using a medium-sized shred side of the box grater.
Place dry mushrooms in a bowl and pour hot water over the mushrooms. Let them soak and hydrate in hot water for about 10-15 minutes. Drain the mushrooms after they become soft.
Peel the carrots and parsnip and cube them roughly. Peel and cube the raw beets (1 or 2 medium ones). Take a fresh apple, peel it, and chop it roughly. If you have a small onion, you can use it whole, otherwise, cut it in half. Next, peel the garlic cloves, keeping them whole.
Heat the large pot over medium heat. Place half of the onion facing the cut side down into a hot pot and let it sear for a few minutes. I added this step to make the soup more aromatic. After the onion browns and releases aroma, add drained mushrooms, carrots, parsnip, beets, apple, whole garlic cloves, salt, peppercorns, marjoram, allspice, and bay leaves.
Add cold water enough at least to cover the vegetables. Bring the soup to a boil. Once boiling, cover the pot and let it simmer over the low heat for about 30-40 minutes or until the vegetables are tender.
Polish Red Borscht (Barszcz Czerwony)
Polish red borscht (Barszcz Czerwony) is a clear red soup made with beets, wild mushrooms, and root vegetables. For this recipe, instead of hard-to-find fermented beets and kvass, you will need both raw and cooked beets and the right amount of lemon juice and sugar to recreate the authentic taste.
Jump to:
- What's interesting about Polish borscht
- How I came up with this recipe
- Ingredients and substitutions
- Step-by-step directions
- Serving
- Recipe practical tips and shortcuts
- Variations
- Frequently asked questions
- More recipes with beets
- More Eastern European recipes
- 📖 Recipe
- 💬 Comments
Plamy z długopisu - czym odplamić ślady po długopisie?
Plamy z długopisu nie są proste do usunięcia. Jednak nie ma takiej plamy, żeby nie było sposobu na jej usunięcie. Bardziej lub mniej skutecznie, ale zawsze plama choć trochę znika. Często zastosowanie innej metody jako tzw. wspomagacza, daje nam pożądany efekt. Mowa tu o domowych sposobach.
W praktyce najczęściej stosuje się kwaśne mleko. Ale nie tylko. Z produktów spożywczych codziennego użytku można wykorzystać również kwasek cytrynowy lub sok z cytryny. To doskonały sposób na stare, zaschnięte plamy z długopisu.
Jak usunąć plamę z długopisu? Usuwanie plam można przeprowadzić, używając w tym celu lakieru do włosów lub zmywacza do paznokci. Wśród dobrych odplamiaczy jest też krem do golenia, zwykły alkohol, a nawet pomidor! Czym odplamić w takim razie ślady po żelowym długopisie? Tutaj zalecane jest użycie zwykłej gumki do ścierania. Może to banalny sposób, ale zwykle działa. Sprawdź także, jak usunąć plamy z atramentu.
U nas zapłacisz kartą