Czy amol pomaga na trądzik?
Dieta na trądzik: co jeść a czego nie?
Najlepszą interwencją żywieniową w leczeniu trądziku pospolitego jest wprowadzenie diety przeciwzapalnej, bazującej w głównej mierze na produktach pochodzenia roślinnego o niskim indeksie glikemicznym, na żywności nisko przetworzonej, bogatej w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik, a także zapewniającej jak najwyższą podaż kwasów tłuszczowych n-3.
Dieta zachodnia ma negatywny wpływ na rozwój trądziku
Zachodni model żywienia w istotnym stopniu przyczynia się do rozwoju trądziku pospolitego ze względu na swój silny potencjał zapalny. Dieta zachodnia charakteryzuje się wysoką kalorycznością, nadmiernym spożyciem tłuszczu, w szczególności kwasów tłuszczowych nasyconych, mięsa, cukru oraz mleka i produktów mlecznych. Ponadto zachodni sposób odżywiania odznacza się zbyt niskim stosunkiem kwasów tłuszczowych n-3 do n-6, zbyt niską podażą błonnika, witamin i składników mineralnych oraz wysoką zawartością sodu .
Dieta zachodnia obfituje w produkty wysoko przetworzone, które charakteryzują się wysokim indeksem i ładunkiem glikemicznym. Ich częste spożywanie skutkuje nie tylko podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, ale także zwiększonym stężeniem insuliny i insulinopodobnego czynnika wzrostu-1 (IGF1), które bezpośrednio wpływają na rozwój zmian trądzikowych .
Dieta zachodnia wiąże się również ze zwiększoną sygnalizacją kinazy treoninowo-serynowej (mTORC1) - bezpośredniego czynnika zaostrzającego trądzik, której aktywacja wymaga współistnienia pięciu głównych elementów:
- obecności czynników wzrostu takich jak insulina i IGF-1,
- odpowiedniej ilości energii komórkowej zapewnianej przez glukozę i ATP,
- dostępności rozgałęzionych aminokwasów niezbędnych (BCAA) – głównie leucyny,
- obecności glutaminy,
- dostępności nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu palmitynowego) ,
Gdzie można spotkać fiołka trójbarwnego?
Fiołek trójbarwny jest rośliną pospolitą w Polsce. Jedynie w wyższych partiach gór trudniej go spotkać. Najchętniej rośnie na terenach przekształconych przez człowieka – na poboczach dróg, nasypach kolejowych, brzegach pól, sadach, ogrodach, parkach i innych trawiastych terenach.
Surowcem jaki możemy pozyskać z fiołka trójbarwnego jest ziele razem z kwiatem. Na polowanie możesz wyruszyć w okresie kwitnienia fiołka, czyli od maja do września – masz więc całkiem sporo czasu.
Zbieraj młode kwitnące pędy o barwie żywozielonej, bez dolnych pożółkłych części łodyg. Najcenniejsze będą dobrze ulistnione pędy. Ziele fiołka powinno suszyć się w cieniu i przewiewie. Jeśli chcesz przyspieszyć suszenie można umieścić je w suszarni, w temperaturze do 40°C.

Dieta oczyszczająca na trądzik
Dietetycy nie sugerują jednej „diety oczyszczającej” specjalnie dedykowanej leczeniu trądziku. Istnieje kilka ogólnych zasad zdrowego odżywiania, które mogą pomóc w łagodzeniu objawów skórnych.
Trądzik – dieta oczyszczająca – o czym pamiętać:
- Ograniczenie spożycia produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak: białe pieczywo, ciasta, słodycze lub napojów gazowanych. Zamiast tego warto włączyć pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa bogate w żelazo, cynk i witaminy A, B, C i E.
- Ograniczenie spożycia nabiału.
- Włączenie do diety zdrowych tłuszczów, w tym przede wszystkim kwasów omega-3, które w dużych ilościach znajdują się w rybach morskich i orzechach. Ich właściwości przeciwzapalne pomagają łagodzić objawy zmian trądzikowych.
- W jadłospisie diety na trądzik powinny znaleźć się także znaczne ilości owoców i warzyw, które są pełne witamin i antyoksydantów korzystnie wpływających na stan skóry.
- Prawidłowe nawodnienie organizmu jest ważne dla ogólnego zdrowia, a także dla zdrowia skóry. Warto pić co najmniej 8 szklanek (2 litry) wody dziennie.
- Zrównoważone spożycie białka. Białko jest ważne dla regeneracji skóry. Dobrymi źródłami białka są chude mięso, ryby, jaja, orzechy i nasiona.