Czy białe pryszcze można wyciskać? Prawdy, mity i najlepsze praktyki
Pryszcze: wyciskać czy nie wyciskać?
Każdy z nas marzy o idealnej cerze. Wpływ na to mają w dużej mierze obecnie wyznaczane trendy. Niestety liczba osób, które mogą pochwalić się cerą bez jakichkolwiek niedoskonałości, w rzeczywistości jest bardzo niewielka. Jednym z najczęstszych problemów skórnych, z jakimi zmagają się zarówno kobiety, jak i mężczyźni, są wypryski na twarzy. Ich niespodziewane pojawienie się na skórze potrafi skutecznie zepsuć humor przed nadchodzącą imprezą, przyjęciem czy spotkaniem ze znajomymi. To właśnie wtedy wiele osób decyduje się na wyciskanie pryszczy. Dla wielu z nich jest to najszybszy sposób na pozbycie się niedoskonałości. Czy jest bezpieczny i powinniśmy to robić?
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Podskórne pryszcze mogą więc mieć różne przyczyny, ale zasady postępowania z nimi są zawsze takie same. Przede wszystkim w żadnym przypadku nie należy ich wyciskać. Odpowiednia dieta i ruch zmniejsza ryzyko powstawania nowych wykwitów. Jeżeli już się pojawią – nie dotykamy ich i każdego dnia dokładnie oczyszczamy skórę, by zmniejszyć ryzyko zapalenia mieszka włosowego. Stosujemy też pielęgnację przeznaczoną dla naszej cery. W tym przypadku są to kosmetyki działające przeciw niedoskonałościom. Rutyna pielęgnacyjna powinna składać się z kremu nawilżającego używanego każdego dnia przed nałożeniem makijażu, potrzebny będzie także złuszczający peeling-maska bez granulek, mleczko przeciw niedoskonałościom lub płyn micelarny. Dodatkowo warto też zastosować oczyszczający żel myjący bez mydła i oczyszczający tonik bez alkoholu, który zwęża pory i widocznie matuje. Wszystkie te kosmetyki posiada w swoim asortymencie marka Mixa.
Przemysł kosmetyczny nie przestaje nas zaskakiwać. Każdego roku na półkach drogerii pojawia się coraz większa liczba innowacyjnych kosmetyków, wzbogacanych o składniki, które w jeszcze większym stopniu mają odpowiedzieć na różnego rodzaju problemy skórne, sprawić, że nasza skóra będzie w jak najlepszej kondycji, pełna blasku i pozbawiona niedoskonałości. Jednym ze składników, które w ostatnich latach cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów, jest niacynamid. To substancja aktywna, która posiada bardzo szerokie zastosowanie w kosmetologii i ma stanowić skuteczne rozwiązanie na różnego rodzaju problemy skórne. Tak jak w przypadku każdej substancji aktywnej, tak i w przypadku niacynamidu należy mieć świadomość tego, kiedy go używać, aby zapewnić naszej skórze jak najwięcej korzyści. Poznaj jego właściwości, działanie, zastosowanie, a także sprawdź, kiedy go nie stosować.
Czy pryszcze powinno się wyciskać?
Z reguły odpowiedź na pytanie, czy wyciskać pryszcze, brzmi negatywnie. Wynika to z faktu, że w ich wnętrzu znajduje się treść pełna bakterii, którą bardzo łatwo przenieść w inne rejony skóry twarzy. W rozważaniach na temat, czy wyciskać pryszcze czy nie, należy przywołać jeszcze jedną kwestię. Otóż nieumiejętne pozbywanie się krost może doprowadzić do powstawania blizn. Czasami na tyle poważnych, że poradzi sobie z nimi jedynie laser! Jak widać, wyciskanie pryszczy ropnych czy jakichkolwiek innych zmian to dość ryzykowna procedura, z którą zdecydowanie najlepiej poradzi sobie kosmetolog. Co jednak, kiedy dostęp do profesjonalnej usługi nie wchodzi w grę? Czy pryszcze powinno się wyciskać samodzielnie w wyjątkowych sytuacjach?
Musisz mieć świadomość, że wyciskanie pryszczy na twarzy, może mieć przykre konsekwencje, gdy znajdują się one w tzw. trójkącie śmierci. To obszar od kącika do kącika ust w linii prostej, sięgający aż do nasady nosa, dokładnie między oczami. Ta część twarzy jest bardzo mocno unaczyniona i poprzez naczynia krwionośne łączy się z siecią naczyń w mózgu, a te z zatoką jamistą. Kiedy bakterie przedostaną się do naczyń, infekcja szybko się rozprzestrzeni. To może doprowadzić do zapalenia zatoki jamistej lub opon mózgowo-rdzeniowych. Bardzo groźne są zapalne ropne krosty, a także czyraki w okolicy górnej wargi oraz tuż pod nosem. Ostry stan zapalny mieszka włosowego oraz znajdujących się w jego pobliżu tkanek to często początek bardzo groźnych infekcji. Często wywołuje je gronkowiec złocisty, co bywa na tyle niebezpieczne, że wymaga wizyty u dermatologa.
Co to jest niacynamid?
W ostatnich latach na rynku kosmetycznym zaczęło pojawiać się coraz więcej produktów, w których substancją aktywną jest niacynamid. Co to takiego? Niacynamid to pochodna witaminy B3 i funkcjonuje również pod taką nazwą, a dodatkowo jest znana jako witamina PP i niacyna. Czy niacynamid to kwas? Niacyna to połączenie dwóch substancji: kwasu nikotynowego oraz amidu. Niacynamid odgrywa ważną rolę w m.in. w produkcji aminokwasów i kwasów nukleinowych. Niacyna jest produkowana przez nasz organizm, a dokładniej przez aminokwas znany jako tryptofan. Niestety witamina B3 produkowana jest w bardzo małych ilościach, przez co niezbędne jest dostarczanie jej naszemu organizmowi poprzez odpowiednią dietę i suplementację. Niacynamid znajdziesz w takich produktach jak:
- mięso
- ryby
- nabiał
- drożdże
- produkty z pełnego ziarna
- orzechy
Oprócz tego niacynamid odgrywa istotną rolę w ludzkim organizmie. Odpowiada za syntezę węglowodanów, aminokwasów czy hormonów płciowych, a ponadto stymuluje produkcję erytrocytów.
Niacynamid w kosmetykach
W kosmetykach znajdziemy pod nazwą INCI Niacynamide. Jak można już zauważyć, substancja ta posiada bardzo wszechstronne działanie na skórę. Właśnie ze względu na to, a także to, że jest to substancja dobrze tolerowana przez skórę, niacynamid jest szeroko stosowany w kosmetologii. Oprócz wymienionych wyżej właściwości witamina B3 jest stosowana:
- przy regeneracji skóry – często używa się jej po zabiegach medycyny estetycznej, a także w przypadku nadmiernej ekspozycji na słońce (tylko na zdrową, nie uszkodzoną skórę)jako silny antyoksydant – wykazuje działanie neutralizujące na działanie wolnych rodników, a do tego uszkodzeń spowodowanych przez obecność stresu oksydacyjnego,
- w przypadku bardzo wymagających typów cer, ze skłonnością do różnych dermatoz, jak łuszczyca, trądzik różowaty, atopowe zapalenie skóry. To świetny wybór także w przypadku cery wrażliwej
- do wygładzenia i zrewitalizowania skóry, a ponadto nadania jej świeżego, promiennego wyglądu, dzięki czemu może być stosowany zarówno w kosmetykach do pielęgnacji twarzy na dzień, jak i na noc
Jak można zauważyć, niacynamid to istotny składnik w przypadku produktów przeciwzmarszczkowych, przeciw niedoskonałościom, nawilżających, regenerujących i łagodzących. Wchodzi w skład kremów, produktów do stosowania punktowego, toników czy preparatów do mycia twarzy. Jego zastosowanie jest szczególnie popularne w serach do twarzy. Przykładem takiego produktu jest HYALUROGEL Serum nawilżające z kwasem hialuronowym od marki Mixa. W składzie tego serum, wzbogaconym o niacynamid, możemy także znaleźć kwas hialuronowy i pantenol. To produkt idealny dla wymagającej i wrażliwej cery, przynoszący natychmiastowe ukojenie, zapewniający 24-godzinne* nawilżenie, a także poprawiający jej jędrność i elastyczność. Efekty stosowania tego serum stają się widoczne już po 4 tygodniach, *test instrumentalny
Niacynamid znajduje swoje zastosowanie również w przypadku preparatów zawierające filtry SPF ochrony przeciwsłonecznej. Jego obecność w takich produktach wynika z jego właściwości regenerujących oraz antyoksydacyjnego działania.
U nas zapłacisz kartą